't Onstein voert schrikbewind

In 1992 begon Hans Melchers met het steunen van de nationale kernploeg. Hij organiseerde op zijn landgoed 't Onstein in Vorden interesssante krachtmetingen en menig topbridger wist de weg naar de Achterhoek te vinden....

Het enthousiasme van de bridgegekke kasteelheer is nog immer optimaal. Melchers richtte een vereniging op en huurde twee topparen in: Anton Maas/Vincent Ramondt en Louk Verhees/Jan Jansma. De NBB wees het team een plaats toe in de Meesterklasse viertallen, de hoogste nationale competitie. En sindsdien voert 't Onstein een schrikbewind. Met 166 victory points uit een maximum van 200 gaat 't Onstein onbedreigd aan de leiding.

Regerend landskampioen Modalfa dat voor het eerst uitkomt met de drie 'Chili-paren' (Westra/Leufkens, Muller/de Boer en Westerhof/Jansen, die in 1993 de wereldtitel veroverden) heeft de beste papieren voor de tweede rechtstreekse halve finale-plaats.

Voor de plaatsen drie tot en met zes in de Meesterklasse zijn zeven teams in de race. Tussen Crash, Pegasus, Continental, BBN, Arboned, Transfer Solutions en DBC zit slechts een gat van dertien vips. Er staan nog drie wedstrijden op het programma. Tijdens het laatste weekeinde, op 13 en 14 november in Denksportcentrum Philidor in Leiden, valt de beslissing voor vier kwartfinale-plaatsen.

Het Nederlandse vrouwenteam, Sittard en JPP Plastics bezetten in de voorronde plaats tien, elf en twaalf en lijken opweg naar de degradatiegroep waarin ook de nummers zeven, acht en negen terechtkomen. Alleen een wonderbaarlijke eindsprint kan deze prognose nog ontkrachten.

Een selectie van techisch verzorgde, tactisch sterke en ondernemende spellen, maar ook een onvoorstelbare slipper uit de Meesterklasse-viertallen.

Weggeplukt uit een standaardwerk:

Zie diagram 1

westnoordoostzuid ------1SA pas233 paspaspas--

West kwam uit met een kleine klaveren voor de vrouw van oost die 4 naspeelde, H en V. West ging veilig van slag met troef voor H in zuid. Naast een klaverenslag en twee hartenverliezers dreigde de leider, indien hij de ruitenkleur zelf moest aanspelen, twee ruitenslagen te verliezen. Een thematische oplossing: Zuid troefde een klaveren, stak over naar V en troefde ook de laatste klaveren uit zuid. Harten vrouw en met harten van slag. Nu waren oost-west gedwongen de ruiten aan te breken waardoor zuid slechts één ruitenslag verloor.

Het Twilight Zone-tegenspel: West komt uit met een kleine harten via 10 voor een honneur van zuid. De leider gaat met klaveren van slag naar oost. Harten na en west kan twee hartenslagen opnemen en met klaveren van slag gaan. Nu moet zuid zelf de ruitenkleur behandelen en verliest nog twee slagen in die kleur: 3 één down!

Avontuurlijk bieden gecombineerd met fantasievol afspel, en een klein maar kostbaar foutje in het tegenspel.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid ----11

4dblpas 4 paspaspas --

Zuid, Ricco van Prooijen (Crash), liep al dan niet terecht - veel aanval, weinig verdediging - weg uit het doublet, en plus 200, van zijn partner. Maakte hij dit waar met tien slagen en plus 420?

West kwam uit met H, overgenomen door oost. Harten na, getroefd in zuid. De leider speelde schoppen naar het aas en ruiten uit de dummy voor de secce A van oost die een derde hartenronde speelde, getroefd in zuid. Twee keer troef, H en V, gevolgd door H. Oost troefde en speelde weer harten getroefd door zuid. Op dit moment waren er nog vier slagen te spelen. West moest vier kaarten vasthouden waaronder V en kon niet anders dan een klaveren laten gaan waarna de leider met vier klaverslagen zijn contract binnenhaalde. De vierde hartenronde van oost brak west lelijk op; troeft oost H niet, een klaveren weg, dan maakt west V wel.

De druk en spanning hoog opgevoerd.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid ------1

124dbl paspaspas--

Het doublet op 4? Straf, informatief of optioneel? westnoordoostzuid ------1

124dbl pas5paspas dblpaspaspas

Het doublet op 4? Een Kokish (Canadese theoreticus) -idee: de transferable double. Zuid wil op de eerste plaats zelf op vijfhoogte spelen en pas in tweede instantie 4 tegenspelen. Noord weet dan in dit spel precies wat hem te doen staat: naar vijfhoogte doorbieden.

Elk spel in de Meesterklasse wordt twaalf keer gespeeld. De frequentiestaat van 750 in noord-zuid tot 1190 in oost-west: drie keer 5-gedoubleerd, een maal 4 met een overslag, twee keer 5 ongedoubleerd, een min honderd van 6 min één, een keer 4-geoubleerd precies gemaakt, twee keer 4-gedoubleerd met een overslag en twee keer 4-gedoubleerd met twee overslagen.

'Ohne Wörter'

Zie diagram 4

westnoordoostzuid ----2dbl

2SAdbl33SA paspaspas --

De 2-opening was 'Multi', zeskaart harten of schoppen, en noord-zuid bereikten snel het comfortabele 3SA-contract. Met vijf ruitenslagen, twee in schoppen, A en een vaste hartenslag kan de leider snel claimen.

Een kleine harten voor de secce V in de dummy gevolgd door vijf keer ruiten; oost bekende vier keer en gooide een harten af. In een moment van opperste onbedachtzaamheid meende de leider dat hij een geintje kon uithalen, oost heeft immers slechts vier harten over. In plaats van de negen vaste slagen mee te nemen ging zuid met harten van slag en veroorzaakte hartkloppingen bij noord en de kibitzers toen oost, met oorspronkelijk niet zes maar zeven hartens, met vijf hartenslagen het ijskoude contract voor één down oppeuzelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden