T-Mobile: tijd van privileges is voorbij

T-Mobile raakte door Jan Ullrich verstrikt in een dopingaffaire. Hierdoor besefte het bedrijf dat bij de wielerploeg alles anders moet....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Iedereen deed maar een beetje waar hij zin in had. Privileges waren de gewoonste zaak van de wereld. Renners mochten zelf bepalen wat goed voor hen was. En ondertussen streken ze een geweldig salaris op. Gaf kopman Jan Ullrich in dat opzicht niet het ‘goede’ voorbeeld?

Een dopingschandaal verder en bij T-Mobile is het roer volledig om. Bij de Duitse wielerploeg is momenteel een grote renovatie aan de gang met maar een doel: het herstellen van de geloofwaardigheid. Dat laatste is momenteel een populaire term in het peloton. De Duitsers lijken er voor volgend seizoen echt werk van te maken.

Deze week wordt de Nederlander Luuc Eisenga gepresenteerd als de nieuwe technische directeur. Het is de vierde wijziging in de omkadering van de ploeg. Eisenga was al als mediamanager bij T-Mobile in dienst en werkte eerder voor de internationale wielerunie (UCI), Motorola en Saeco.

Hij moet samen met algemeen manager Bob Stapleton en ploegleiders Rolf Aldag en Tristan Hoffman voor een ommekeer zorgen. ‘Veel dingen waren er bij ons de laatste jaren ingeslopen en de ploeg werd er niet succesvoller van’, zegt Eisenga.

De renners kregen veel te veel privileges en de ploegleiders stonden machteloos. Het is de belangrijkste reden voor het ontslag van manager Olaf Ludwig. De directie van de sponsor verschilde met hem van mening over hoe de renners begeleid dienden te worden. De afstandelijkheid moet verdwijnen, vindt T-Mobile. De eigenzinnige paradepaardjes kunnen niet langer hun gang gaan. Dat heeft er namelijk voor gezorgd dat Ullrich zijn heil in Spanje kon zoeken bij dokter Eufemiano Fuentes.

De andere koers is onderdeel van het nieuwe antidopingbeleid van de ploeg. Al tijdens de Tour werden in dat kader Jan Ullrich, Oscar Sevilla en Rudy Pevenage ontslagen. Eddy Mazzoleni, Michael Rogers en Patrick Sinkewitz moesten onmiddellijk hun samenwerking met de omstreden Italiaanse arts Ferrari beëindigen.

De ploeg won in de ronde desondanks drie etappes en het ploegenklassement, en finishte met vijf (van de overgebleven zeven) renners in de top-twintig. ‘Ik denk dat de Tour voor ons heel goed is geweest, in meerdere opzichten. We hebben duidelijk laten zien waar we voor staan’, zegt Eisenga.

Door de strenge lijn verloor T-Mobile afgelopen weekeinde echter ook de tweede kopman. Andreas Klöden, de nummer drie van de laatste Tour, kiest samen met Matthias Kessler voor een knechtenrol bij Astana.

Bij T-Mobile zou hij kopman zijn geworden, hoewel hij zich bij zijn werkgever onmogelijk leek te maken door in Frankrijk voortdurend te benadrukken dat hij advies en aanmoedigingen kreeg van Ullrich. Die provocaties werden hem niet in dank afgenomen.

Eisenga neemt zijn verlies. ‘Als hij zo gemakkelijk de rol van kopman inruilt voor die van knecht, kun je je afvragen of hij wel zo’n goede leider zou zijn geweest.’

T-Mobile moet opener en menselijker worden. ‘Het moet het midden zijn tussen een renner wakker schudden als dat nodig is en een warme hand op zijn schouder leggen. We moeten ze niet meer volledig aan hun lot overlaten. We moeten een team worden.’

Vandaar het aantrekken van Hoffman, die als eerste renner Servais Knaven contracteerde, als ploegleider. ‘Tristan was niet het grootste talent, maar aan inzet en mentaliteit heeft het hem nooit ontbroken. Dat is wat we zoeken: renners met talent, groeimogelijkheden, een goede gezondheid en een sterke mentaliteit.’

De ploeg zal ook aangeven hoe het interne medische controlesysteem wordt verscherpt. ‘We steken de kop niet in het zand. We zullen onze straat moeten schoonvegen.’

Bij andere ploegen wordt voorlopig veel gepraat maar weinig ondernomen. Eisenga plaatst een vraagteken bij de ethische code van de Protour. De omstreden Ivan Basso is immers op de transfermarkt de meest gewilde renner.

Bjarne Riis maakte bekend dat hij antidopingexpert Damsgaard bij zijn CSC-ploeg heeft gehaald. Damsgaard werkte voor de antidopingcommissie. Eisenga, fijntjes: ‘Je grootste criticaster in dienst nemen, dat is best intelligent.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden