Swift Roermond trekt tegen SEW aan langste eind

Swift Roermond nam zaterdagavond de leidende positie in de handbal play-offs over van SEW uit Nibbixwoud. In een rechtstreeks duel op Limburgse bodem trok de titelhouder met 22-21 aan het langste eind....

Van onze handbalmedewerker

ROERMOND

Een plek in de uiteindelijke finale kan beide niet meer ontgaan, maar aandacht voor de nacompetitie is wel nog van belang voor het thuisrecht van een mogelijk beslissingsduel. In die zin verloren de handbalsters van SEW belangrijke punten, want de krachtsverschillen zijn dermate klein dat de finale wel eens over drie partijen zou

Ongewild leverde Swift vorig seizoen een belagrijke bijdrage aan het toegenomen zelfvertrouwen in Nibbixwoud. De recordkampioen uit Roermond deed enkele speelsters in de uitverkoop, onder wie Ana Razdorov. De Wit-Russische vond aansluiting in West-Friesland en stimuleerde de daar aanwezige krachtpatsers Wolda en Hofstetter tot indrukwekkende prestaties.

De hoekposten Roukema en Snoek genoten meer vrijheid doordat alle aandacht naar de astandschutters ging en bovendien profiteerden zij van de nieuw ingevoerde spelregel, dat hoekspeelsters nauwelijks meer gehinderd mogen worden.

De Noorse Thorsteinsen (Swift Roermond) ondervond de reikwijdte van die regelgeving toen zij halverwege de eerste helft tot tweemaal toe naar de bank werd verwezen wegens het vermeend aanraken van een hoekspeelster. De arbitrale geste richting SEW werd in beide gevallen ook nog eens voorzien van strafworpen, een specialiteit van Razdorov.

Swift-trainer Maekelae, ook al een Noor, had op dat moment alle reden te twijfelen aan de integriteit van de arbiters Brussel en Van de Helm, maar hij 'beheerste' zich tot na het duel, toen hij Brussel uitfoeterde.

Een minder geslaagd moment overigens, want Swift had de geldingsdrang van SEW uitsluitend aan zichzelf te wijten.

Het ontbrak de profs uit Limburg na een voorsprong van 19-15 aan verdere concentratie en de speelsters mochten van geluk spreken dat de verdediging van Thorsteinsen bleef haperen. Bij herhaling scoorde de linkeropbouwer met snelle schoten uit stilstand.

De conclusie dat de verdedigster dan minder frontaal maar juist meer de werparm moet verdedigen werd binnen de lijnen niet getrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden