Swift kan alleen dromen van èchte allure

'Ik ga niet natrappen en hou de eer aan mezelf. Het was een mooie tijd hier in Roermond en ik zie wel waar ik volgend jaar terechtkom....

Van onze verslaggever

Han Busio

ROERMOND

Keepster Laura Robben hoorde enige weken geleden dat haar contract bij Swift niet verlengd zou worden en zaterdag werd 's lands beste sluitpost tijdens de kampioenswedstrijd ook nog eens beledigd met een plek op de wisselbank aan het begin van de tweede helft.

Omdat de thuisploeg in die periode duikelde van 11-6 naar 15-13 riep gelegenheidscoach Nagy de 35-jarige routinier toch weer op om de kastanjes voor de laatste keer uit het vuur te halen. Robben deed haar werk en Swift incasseerde met een 23-16 winst op Emmen & Omstreken zijn achttiende landstitel.

Het professionele Swift Roermond wil maar niet loskomen van het beperkte Nederlandse niveau. Vorig seizoen verbaasde het Amsterdamse Volewijckers door Swift een beslissingswedstrijd om de titel af te dwingen, en ook dit seizoen liet de kampioen het tijdens de 'best of three' tot drie duels komen. E & O won de eerste wedstrijd uit de beslissende reeks met 22-19 en bezorgde de Roermondse sponsorstichting bange weken.

Die stichting ijvert voor een Swift, dat aansluiting kan vinden bij de wereldtop. Tonnen per jaar worden uitgegeven aan vooral buitenlandse topspeelsters, maar tot een serieuze inbreng in de Champions League kwam het tot nu toe niet.

Een geschikte trainer bleek niet te vinden (ex-speelster Nagy nam halverwege het seizoen de plek over van de slecht communicerende Dekeling) en een ander voortdurend pijntje is de abominabel slechte behuizing in de Roermondse Jo Gerris-sporthal. Met moeite en wurgen kunnen driehonderd fans een plaats vinden, heel anders dan bijvoorbeeld de Emmense sporthal Angelslo waar vijftienhonderd kijkers hun favoriet kunnen aanmoedigen.

Swift kan voorlopig alleen nog maar dromen van èchte allure en wordt bovendien gehinderd door bezadiging bij het Roermondse publiek dat immers zeventien maal eerder een Nederlandse titel kreeg voorgeschoteld.

Het achttiende kampioenschap is niet het mooiste uit de rij. Het superieure Swift werd hinderlijk gevolgd door een verzameling jonge en fanatieke talenten uit Emmen; men mag zich zelfs afvragen hoe de knikkers zouden zijn verdeeld als keepster Menten de slotserie had afgewerkt in haar normale sterke doen.

E & O liet zich bovendien onnodig imponeren door een offensieve dekking. Alleen Hekman en Mulder bleken permanent bestand tegen die druk. Mulder gaat volgend jaar oefenen in de Duitse Bundesliga en Hekman is een van de acht E & O-speelsters die de vereniging volgend jaar verlaten om onder leiding van bondscoach Bert Bouwer fulltime te gaan trainen.

Er is overigens nog een kleine kans dat de eerdere investeringen van E & O niet geheel verloren gaan, want er wordt hardop gedacht om het Oranje van Bouwer naar Emmen te laten verkassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden