Sven Kramer boekte de zestigste wereldbekerzege uit zijn gelauwerde carrière

Het wereldrecord van Sven Kramer op de 5 kilometer is tien jaar oud en lijkt, ook voor de meester zelf, onaantastbaar. Vrijdag bleef de wereldrecordhouder uit Friesland, bij de wereldbekerstrijd op het ijs van Calgary, een kleine vier seconden verwijderd van zijn toptijd: 6.07,04 om 6.03,32.

Sven Kramer tijdens de training in de Olympic Oval. Foto anp

Van de aangekondigde aanval op het wereldrecord was niet veel te zien. Kramer verloor bij de start, de eerste 200 meter, al bijna een seconde op zijn schema uit 2007. Daarna kon hij niet een sliert van rondjes '28' produceren, zoals hij tien jaar geleden wel kon. In de tweede helft van de race produceerde hij dergelijke rondetijden wel, maar toen was het te laat voor een nieuwe recordtijd.

Het was wel genoeg om zijn nieuwe uitdager Ted-Jan Bloemen, de Nederlander met een Canadees paspoort, te verslaan. Die leidde de dans tot 3400 meter, daarna leidde een tussensprint van Kramer tot een wisseling van de koppositie. Aan het eind van de race was het verschil opgelopen tot anderhalve seconde: 6.07,04 om 6.08,54.

Voor Sven Kramer, tweevoudig olympisch kampioen op de 5 kilometer, was het zijn zesde tijd uit zijn loopbaan. Hij reed buiten het eigen record al tweemaal 6.04 op de afstand, plus tweemaal 6.06. De laatste 6.06, bij de WK afstanden van dit jaar in Korea, leek een indicatie van gegroeid vermogen op het stayersnummer. Die tijd (6.06,82) werd gereden op zeeniveau. Zo ontstond de gedachte van een mogelijke aanval op het wereldrecord bij de enige race van dit jaar op een hooglandbaan.

Nog voor de race van Kramer sprak coach Jac Orie evenwel al zijn bedenkingen uit. 'Het ijs is hier niet exceptioneel. De luchtdruk is niet exceptioneel', aldus de Haagse coach van LottoJumbo. Hij had het goed ingeschat. Zoals Kramer zelf ook zijn bedenkingen had tegen het patroon dat hij op Calgary zijn eigen wereldrecord moest aanvallen. In tien jaar tijd had hij zijn kansen gehad, maar hij was naar eigen zeggen 'nooit in de buurt gekomen'. De kwaliteit van het ijs van de Olympic Oval beviel hem ook maar matig. 'Baggerijs' was een van zijn kwalificaties. 'Vooraf wist ik al dat een tijd onder de 6.03 er niet in zat', verklaarde hij na afloop.

Zo ontspon zich een 5.000 meter die voor ambitieuze volgers tegenviel. Kramer boekte op basis van zijn grote aanleg voor deze afstand de zestigste wereldbekerzege uit zijn gelauwerde carrière (42 maal op de 5 kilometer). Hij werd op de voet gevolgd door de Canadees Bloemen en de Duitser Beckert. Jan Blokhuijsen werd de tweede Nederlander, op de zevende plaats.

Tegenvallers waren Erik-Jan Kooiman (twaalfde) en Jorrit Bergsma (zestiende en laatste, op 15 seconden van de winnaar). Bergsma kreeg woensdag last van de luchtwegen, maar coach Jillert Anema wenste zijn kopman niet terug te trekken. Hij verklaarde dat zijn pupil technisch goed gereden had, maar ongetwijfeld aan zelfvertrouwen had verloren. De coach leek daar niet mee te zitten. Hij vond het nodig nog te wijzen haar het kamp van Kramer dat van wereldrecordmogelijkheden had gesproken en daarmee 'ondeskundigheid' aan de dag zou hebben gelegd. De woorden gingen verloren in de daverende nederlaag die Bergsma, de nummer twee van de wereld op de 5 kilometer bij de WK afstanden van dit jaar, leed.

Meer over