'Surrogaatschaatsen' is blij met status topsport

Skeeleren is alleen bekend in Nederland; in België heet het snelrolschaatsen en in de rest van de wereld wordt het inline speed skating genoemd....

zandvoorde Verscholen in het tentenkamp van het EK skeeleren in Zandvoorde, een deelgemeente van Oostende, ligt het Holland House. Een kleine tent, herkenbaar aan de oranje slingers en de vlag van Skatebond Nederland.

In het primitieve onderkomen worden dagelijks de medaillewinnaars gehuldigd in het bijzijn van ploegleden, ouders, familie, vrienden en een handjevol supporters.

Het is elke dag feest in de tent, want de oogst aan medailles is groter dan ooit en nadert de twintig. Nederland is bezig met een inhaalslag. Dat heeft alles te maken met de ruimere financiële armslag van de skatebond (3.500 leden) sinds de toelating tot de topsport 1 categorie van het NOC*NSF.

Door die opwaardering beschikt de bond niet alleen over betere faciliteiten, maar komen de topsporters ook in aanmerking voor de A-status, waardoor ze als prof door het leven kunnen gaan.

Voor topsportmanager Harrie Oosterhuis betekent de promotie de eerste stap in het proces om skeeleren te ontdoen van het imago surrogaatschaatsen. Oosterhuis: ‘Voor schaatsers was skeeleren altijd een aantrekkelijke voorbereiding op het winterseizoen. Die tijd is voorbij. Skeeleraars kunnen voortaan op professionele wijze hun sport beoefenen en uitvoeren.’

Toch horen skeeleren en schaatsen bij elkaar als Sam en Moos. De skatebond gaat per 1 januari 2010 op in de schaatsbond.

De eerste voor wie Oosterhuis de portemonnee trok, was de Australische bondscoach Desly Hill. ‘Zij is een wereldtopper, die we eindelijk in vaste dienst hebben kunnen nemen.’

Hill (36), viervoudig wereldkampioene, was sedert 2004 als parttimer aan de slag in Nederland. Via haar connecties slaagde de bond er in voor 35.000 dollar eigenaar te worden van een indoorbaantje van 60 meter lang en 20 meter breed, dat lag opgeslagen in een loods in Waco, Texas.

De piste werd door de skeeleraars in drie dagen in Thialf in Heerenveen eigenhandig in elkaar gezet. Daarna zocht de bond vergeefs drie weken naar de geschikte coating voor de baan. Tot de vader van assistent-bondscoach Rogina de Jong te hulp schoot.

Zes weken bereidden de nationale ploegen zich voor in Thialf. ‘De vooruitgang is enorm’, zegt Hill tevreden. ‘We hadden nooit een medaille gewonnen op de piste, maar nu in Zandvoorde vier bij de senioren en zeven bij de kadetten (tot 15 jaar, red.) en junioren (tot 17 jaar, red.).’

Ronald en Michel Mulder, door de speaker constant betiteld als de twee vliegende tijdbommen uit Nederland, hebben op de indoorbaan veel aan hun bochtentechniek gewerkt. Sinds de twee in april de A-status kregen, staan hun levens in het teken van de sport. ‘Wij hebben hier de beste resultaten uit onze loopbaan behaald.’

Voor de eeneiige tweeling (21) betekent het EK de laatste wedstrijd van dit seizoen. Het WK in september in China laten ze schieten om zich te kunnen concentreren op de olympische kwalificatiewedstrijden voor Vancouver.

Met steun van Hill – die provocerend opmerkt dat er nog veel geschaafd kan worden aan de bochtentechniek van de sprintkernploegleden – gaan zij vol zelfvertrouwen strijden voor een startbewijs op de 500 meter.

Hetzelfde geldt voor Elma de Vries, de juniorenwereldkampioene schaatsen uit 2002. Ook zij laat China lopen om zich voor te bereiden op de kwalificaties. Voor De Vries is skeeleren veel meer dan een veredelde training. ‘Ik geef dit EK vol gas, en houd me niet in uit angst voor blessures. Ik haal uit de combinatie skeeleren-schaatsen veel voldoening en motivatie. Ik begrijp niet waarom zoveel langebaancoaches hun schaatsers verbieden in de zomer te skeeleren.’

Over het materiaal maakt De Vries (26) zich nooit zorgen. Ze rijdt in een speciaal skeelerpak. De keuze van de wieltjes laat ze over aan de coaches. Die namen de ploeg twee weken voor het EK twee dagen mee naar Zandvoorde voor een test op de 200-meterpiste en het opnieuw geasfalteerde wegparcours van 466 meter.

‘De hardheid van de wielen is belangrijk voor de snelheid’, zegt Hill. Hoe zachter de wielen, hoe meer grip en comfort ze hebben, maar hoe lager de snelheid is. ‘Toch is skeeleren geen materiaalsport. Alle landen beschikken over hetzelfde topmateriaal.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden