Voetbaleredivisie

Supporter droeg fors bij aan de redding van het voetbal tijdens corona

Het betaald voetbal is tijdens de coronacrisis deels overeind gehouden door de loyaliteit van de supporters. Zij kochten kaarten, zonder naar het volkstheater te mogen. Vrijdag begint de eredivisie en lopen de stadions weer voor tweederde vol.

De Feyenoord-fans Gert-Jan Kooreman en zijn vriendin Janneke Dik, donderdag voor aanvang van de wedstrijd tegen Luzern. Beeld
De Feyenoord-fans Gert-Jan Kooreman en zijn vriendin Janneke Dik, donderdag voor aanvang van de wedstrijd tegen Luzern.

Het nieuwe seizoen in de eredivisie, dat vrijdag begint met Go Ahead - Heerenveen, trapt af met een kwart miljoen supporters met een seizoenkaart. Naar voetbal hunkerende aanhangers, verlangend naar samenzijn in het stadion en pure emotie. Naar echt gejuich, niet van een band op tv.

Dat getal van 250 duizend ligt ongeveer even hoog als twee jaar geleden, bij de laatste seizoenstart vóór corona. Het is ruim 10 procent meer dan vorig seizoen, toen supporters een jaarkaart kochten zonder dat ze wisten of ze die konden gebruiken.

Ajacied Daley Blind noemde de supporters afgelopen zondag fantastisch. Op de F-side zongen en dansten ze met ontblote bovenlijven, ook toen hun club dramatisch verloor van PSV. Alleen al de aanwezigheid van de supporters werkt op het gemoed.

De Rotterdammer Gert-Jan Kooreman en zijn vriendin Janneke Dik gaan normaliter altijd, dus ook naar Feyenoord - Luzern, donderdag in de voorronde van de Conference League, ook na de geruststellende 0-3 in Zwitserland. Shirt aan. Zij met Jamu 71 op de rug, haar naam van de scouting plus geboortejaar. Hij met Rotterdam Marathon 5, naar zijn vijfde marathon. De ‘Rooie van Vak X’ was hij vroeger, in zijn ‘wilde’ tijd. Hun ritueel is simpel: snel naar binnen als de poorten van de Kuip opengaan. Praten. Drankje erbij. Juichen. Meeleven. Ze leerden elkaar kennen bij Feyenoord.

Geen geld teruggevraagd

Het leven was leeg zonder voetbal, afgelopen seizoen. Eerst werd jaargang 2019-2020 afgebroken door corona, uitgerekend tijdens de opmars van Feyenoord. Daarop volgde vrijwel een volledig seizoen zonder publiek. De seizoenkaart bleef ongebruikt. Kooreman: ‘Dat was erg vervelend. Niet eens alleen om het voetbal. Nee, vrienden ontmoeten. Afleiding van het dagelijks leven. Ontlading. Na afloop naar de kroeg. Een Feyenoord-maatje in Zweden is overleden aan corona. We het verdriet niet eens delen.’

En dan is hij ook nog zijn werk kwijt. Kooreman brengt koffie rond in overheidsgebouwen, maar de ambtenaren werken thuis. Hij kocht vorig seizoen toch een seizoenkaart, hoe onzeker het ook was of hij kon gaan door de toen opwellende tweede golf. Hij zag af van de mogelijkheid van restitutie, want hij houdt van zijn club en wist hoe moeilijk Feyenoord het zou krijgen. Dat bleek later ook wel uit een filmpje, met een best zielige hoofdrol van directeur Mark Koevermans.

Zijn vriendin hield bij de aanschaf van de kaart van vorig seizoen aanvankelijk de mogelijkheid van restitutie open. Later stelde ze zich tevreden met een shirt als compensatie. En ze hebben opnieuw seizoenkaarten gekocht, zoals duizenden anderen. Dik: ‘Wij kennen zelfs mensen die zich weigeren te laten vaccineren of testen, die het stadion niet inkomen, en die toch een seizoenkaart kopen, om Feyenoord te steunen.’

Loyaliteit

‘Die loyaliteit is bewonderenswaardig’, stelt directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV. ‘En de mensen hebben geen andere vrijetijdsbesteding gevonden in dat seizoen zonder stadionbezoek. Ze hebben het voetbal blijkbaar gemist. Ze willen weer naar het stadion.’

Het voetbal zou financieel omvallen, was de waarschuwing van De Jong en de KNVB-top, als de stadions een heel seizoen leeg zouden blijven. Dat lijkt mee te vallen, al zullen veel clubs straks donkerrode cijfers schrijven. De eredivisie begint nochtans met al zijn clubs, net als de eerste divisie vorige week. De Jong, altijd in voor een metafoor: ‘Het Nederlands voetbal is geblesseerd, maar niet zo geblesseerd dat de clubs niet kunnen meedoen aan de wedstrijd.’

Hij kent de oorzaken van de redding. ‘We hadden dus nooit kunnen bevroeden dat supporters zo loyaal richting clubs zouden zijn. Die loyaliteit is ongekend. Zowel in het afzien van compensatie als in het weer kopen van een seizoenkaart.’ Bij de hoge verkoopcijfers van seizoenkaarten helpt mee dat Go Ahead, Cambuur en NEC terug zijn in de eredivisie en meteen uitverkocht waren.

NOW-regeling

Loyaliteit is er ook bij sponsors in het midden- en kleinbedrijf. De Jong: ‘Alle clubs hadden verwacht dat ook sponsors meer geld zouden terugvragen, of door de coronacrisis zouden omvallen. Dat is niet het geval.’ Nu hij toch aan het prijzen is, laat De Jong ook een bedankje uitgaan naar de overheid: ‘We hebben in ons Deltaplan altijd geroepen dat de NOW-regeling (Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud) essentieel is voor het voetbal. We zitten inmiddels in NOW5. Bij elkaar is tussen de 80 en 90 miljoen overheidsgeld ontvangen, voor ere- en eerste divisie.’ Ten slotte hebben sommige clubs eigen vermogen opgegeten of goede transfers gemaakt.

Maar de terugkeer van publiek is cruciaal, al zijn de stadions zeker tot 1 september voor maximaal tweederde gevuld. De Jong: ‘We hebben nog jaren last van deze crisis, maar het is geen min die niet is te overzien.’ Hij ziet het door velen bekritiseerde verschil met de afgelaste festivals helder. ‘Ik denk dat ze in Den Haag zien dat het voetbal Nederland veel heeft gebracht en moet blijven bestaan. Voetbal is een visitekaartje naar het buitenland. En bij voetbal kom je op meerdere plekken het stadion binnen. Als je achter de ene goal zit, heb je totaal geen contact met andere vakken. Alle testen hebben aangetoond dat voetbal geen grote bron van besmetting is. Voetbal heeft de zaak redelijk onder controle en is daarvoor beloond.’

Vak X in de Kuip

Gert-Jan Kooreman staat altijd achter het doel, op Vak X, dichtbij de fotografen. Zijn vriendin was vroeger voor FC Groningen. Na één bezoek aan Feyenoord was ze verkocht. ‘Het is aanstekelijk.’ Kooreman kan oneindig iconische wedstrijden opdreunen sinds hij eind jaren tachtig voor het eerst ging. Hij is niet tegen een nieuw stadion, als dat Feyenoord ten goede komt, maar hij heeft het gevoel dat vooral de bouwlobby garen spint bij de plannen.

Dat allemaal in het besef hoe lastig het zal zijn het gevoel van de Kuip elders te kopiëren. Neem die wedstrijd tegen Drita onlangs, in de vorige voorronde. Vreselijk voetbal, 2-1-achter, de ploeg blijven steunen, naar voren schreeuwen, lijden, met 3-2 winnen en dansen alsof een Europese beker is gewonnen. Dat gevoel van euforie voelt hij alleen in het stadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden