Superieur PSV stelt orde op zaken in Noord-Brabant

Groot schoof in Noord-Brabant klein opzij, achteloos en met een superioriteit die de tegenstander bedwelmde. Het wondertje van Waalwijk werd door PSV kortaf en kordaat teruggebracht tot aardse dimensies (1-6)....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Bijna onophoudelijk werd gisteren het slachtoffer, RKC, in de hoek gedrukt door een ploeg die zichzelf geen rust gunde. De aanvallen werden, in vijf van de zes gevallen, afgerond door Nilis (drie keer) en Van Nistelrooy (twee).

Het beste bewaart PSV kennelijk voor de nationale competitie waarin dit seizoen al 33 maal is gescoord. Dankzij onder meer de zeges op RKC, Vitesse en Willem II (drie maal 6-1) en Sparta (7-0) bedraagt het opzienbarende gemiddelde bijna vijf doelpunten per duel.

Nationaal heeft de club die zichzelf dit seizoen de tijd heeft gegund een nieuwe ploeg te bouwen, in de eerste zeven competitieduels alles gekregen wat het wilde. PSV verspeelde nog niet één punt, kreeg pas zes doelpunten tegen en heeft inmiddels een ruime voorsprong genomen op Ajax en vooral Feyenoord.

En dat terwijl PSV een jaar geleden door zelfs de onaanzienlijkste opponent zwaar op de proef werd gesteld. Na zeven duels was PSV verbannen naar de tiende plaats, met elf verliespunten, en was trainer Robson de wanhoop nabij. Het verleden speelt geen rol meer. PSV haalde een hoog niveau in een duel met een ploeg die in de eerste competitiemaanden hoog werd geprezen en Ajax en Feyenoord bedwong. Pas na een uur slopen de eerste fouten in het spel.

Een bijkomend voordeel was dat de speler die het doel van PSV verdedigde, door RKC nauwelijks lastig werd gevallen. Voor de eerste maal was dat Ivica Kralj, de Joegoslaaf die daarop twee maanden moest wachten. Onderwijl stelde trainer Gerets de meest besproken speler van PSV op, Ronald Waterreus.

Gerets deed gisteren zijn belofte aan Kralj gestand, op een uitgelezen moment. PSV speelde een wedstrijd buiten het gezichtsveld van de meeste supporters en vervolgt het seizoen zondag met een duel met een lichtgewicht, FC Den Bosch. De proef op de som met Kralj zal pas volgende week worden genomen, als PSV in Glasgow zal trachten de campagne in de Champions League nog enige allure te geven.

Kralj heeft van Gerets de toezegging gekregen dat hij niet op één fout zal worden afgerekend. De curieuze voorgeschiedenis heeft hem schijnbaar onberoerd gelaten. Kralj verdedigde het doel rustig en had geen schuld aan de tegentreffer van de beste speler van RKC, spits Hoogendorp.

Gerets heeft Waterreus deze week zijn keuze nogmaals toegelicht. 'Na verloop van tijd' zal Gerets de prestaties van de Joegoslaaf evalueren en besluiten wie hij na de winterstop zal opstellen.

Vrees dat Kralj door de druk in verwarring zou raken, had Gerets niet: 'Ach, hij stond zaterdag ook tijdens Kroatie - Joegoslavië op doel. Toen was de druk tien keer groter dan vanavond.'

De even opvallende als curieuze dans der doelverdedigers kreeg gisteren geen nieuwe dimensie. Daarvoor was PSV te superieur, ook in verdedigend opzicht, en speelden Van Nistelrooy en Nilis te efficiënt.

Het duo voerde de gezamelijke produktie op tot negentien doelpunten. Vorig seizoen maakten Van Nistelrooy en Nilis samen 55 treffers en hielden ze het hoofd van PSV voortdurend boven water. Dit seizoen krijgen ze aanzienlijk meer steun, van Van Bommel en Vogel vooral.

De voornaamste secondant was in Waalwijk echter een Roemeen, Stinga die aan de rechterkant inzichtrijk te werk ging en drie doelpunten voorbereidde, 0-2 (Van Nistelrooy), 0-3 (Nilis) en 0-4 (Van Nistelrooy). De overige twee doelpunten van Nilis werden voorbereid door Van Nistelrooy, de eerste al na één minuut en 43 seconden.

RKC huiverde na een aanval waar achtereenvolgens Khokhlov, Nikiforov, Vogel, Nilis, Van Nistelrooy en opnieuw Nilis bij waren betrokken. Pas bij een 4-0 achterstand bood Hoogendorp het publiek in Waalwijk troost, met zijn vijfde competitiedoelpunt. Het laatste doelpunt kwam op naam van invaller Kolkka.

Van Nistelrooy voerde zijn totaal op tot dertien, een aantal dat veelbelovend genoeg is om hem kansen toe te dichten het eredivisie-record van Coen Dillen (43 doelpunten) te verbeteren. Gemiddeld scoort Van Nistelrooy in wat vermoedelijk zijn laatste seizoen als PSV'er is, bijna twee maal per wedstrijd. En dat terwijl hij dit seizoen, wat zijn spel betreft, langzaam op gang kwam.

Europa is echter nog onontgonnen terrein voor Van Nistelrooy die niet kon voorkomen dat PSV in de Champions League met een onderschikte rol genoegen moet nemen. Vooralsnog reikt PSV alleen in de Nederlandse stadions tot grote hoogte, zoals RKC gisteren bedremmeld moest toegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden