Super Bowl voor arroganten

In het Alltell Stadium in Jacksonville, Florida, wordt morgenavond de strijd om de Super Bowl gestreden: de New England Patriots tegen de Philadelphia Eagles....

Zonder Terrel Owens wordt het niks morgen. Mét T.O. in de ploeg vermoedelijk ook niet, maar dan hebben de Eagles tenminste nog een papieren kans. Owens heeft veertien touchdowns op zijn naam staan, de meeste van het hele seizoen. Hij is een antilope, een loopwonder.

T.O. wordt door schroeven en moeren bij elkaar gehouden. Dat geeft niet. De receiver van de Eagles speelt morgen toch. Hij maakte dat begin van de week al bekend. Hij hoefde herstel niet verder af te wachten, want de chirurg die zeven weken geleden zijn gebroken rechterenkel in het gelid schroefde, had hem meespelen in de Super Bowl al verboden.

Maar er is een geneesheer van een hogere orde met een gewichtiger stem. Owens: 'God heeft mij toestemming gegeven te spelen. Ik heb de beste Dokter die iemand zich kan wensen.'

Zal hij wel voorzichtig zijn?

Owens: 'Het is totaal onmogelijk in dit spel voorzichtig te zijn.'

Morgenavond wordt de finale gespeeld in de hardste en populairste sport die Amerika kent. De Eagles uit Philadelphia die nog nooit de hoogste sterrenstatus hebben bereikt, nemen het op tegen de New England Patriots uit Foxboro, Massachussetts. Zij hebben in de afgelopen drie jaar al twee keer de Super Bowl gewonnen.

Het zal stil zijn op straat. Bijna honderd miljoen Amerikanen zitten voor de televisie. Een reclamespotje van dertig seconden kost het recordbedrag van 2,4 miljoen dollar. De Super Bowl is het belangrijkste, althans meest bekeken televisieprogramma van het jaar. Er worden dezer dagen buitensporig veel plasma tv-toestellen van anderhalve meter gekocht. Ben je zomaar vijftienduizend dollar verder. Een kaartje voor het stadion is als een audiëntie bij de paus, alleen prestigieuzer.

De finale in het American football is dit jaar in Jacksonville, een betrekkelijk nondescripte plek in Florida, 220 dagen zon per jaar, je komt er langs op weg naar Disney. De stad heeft bepaald dat wie zich vijf keer misdraagt - rotzooi getrapt, afval op straat laten liggen - zes maanden de bak in gaat. Gefluisterd wordt dat de regel het superrijke Super Bowlpubliek moet vrijwaren van een confrontatie met zwervers.

De Eagles zijn morgen de underdog. Daar is niets mis mee, behalve dat niemand gelooft dat ze na morgen iets anders zullen zijn dan de verliezer. Ook T.O. zal daarin geen verandering kunnen brengen.

Zelf lijken de spelers uit Philadelphia zich daar als eersten van bewust. Toen ze afgelopen zondag naar Florida vertrokken, liep de helft van de ploeg met een videocamera in de hand over het vliegveld. 'We gaan naar Rome' dát gevoel. Het gevoel boven je stand te leven en die gelukzaligheid te willen vastleggen.

Toen ze in Jacksonville waren geland, zag je dezelfde taferelen. Grote, sterke mannen die elk moment van hun reis naar de hemel, wilden filmen. Voor later, voor thuis, voor de buren.

Zo wordt een Super Bowl niet gewonnen.

Quarterback Donovan McNabb, de spelverdeler, maandagmiddag temidden van tientallen journalisten: 'Heerlijk jongens, om hier met jullie te zitten, met jullie te praten. Hier is het allemaal om begonnen. De afgelopen jaren zeiden de mensen steeds tegen me: hoe komt het toch dat je er niet bij bent. Nu ben ik er bij. Het is heerlijk jongens, om hier tussen jullie te zitten, heerlijk om jullie te zien.'

Zo is nog nooit een Super Bowl gewonnen. De Super Bowl is voor de arroganten.

Voor de derde keer in vier jaar zitten de Patriots in de finale van het American football. Ook de 'Pats' vlogen zondag naar Florida. Geen spelers met videocamera's.

Bij het stadion stond een menigte om afscheid te nemen. De sfeer was niet nerveus-opgetogen. Het was eigenlijk het omgekeerde. 'Go Pats' stond op een groot spandoek. Het stond er niet als aanmoediging, het was een opdracht.

Bob Kraft die in verpakkingsmateriaal doet, is eigenaar van de Patriots. Het is zijn hobby. Fascinerend is het om Kraft te horen spreken over succes in de sport als iets dat afdwingbaar is, als een organisatiemodel bijna.

Sprekend over Bill Bilichick, de nu al legendarische coach van de Patriots, zei de eigenaar: 'Wat we in elke business proberen is fantastische mensen te huren die een systeem en een filosofie hebben hoe ze een tent moeten runnen. Dat hebben we in de televisiebusiness wel geleerd; als je centrale presentator het laat afweten gaat je hele business naar de knoppen. In de business van het football is het niet anders. Je hebt echt iemand nodig die een concept heeft en daaraan vasthoudt.'

Bilichick geldt als de heersende coach van zijn generatie. Zoals Kraft als de beste manager in de sport wordt beschouwd. En Tom Brady wordt gezien als de beste quarterback. Ze zijn allen van de Patriots. Allen hebben vanuit hun eigen positie op dit moment het laatste woord in hun sport. Vermoedelijk win je alleen op die manier de Super Bowl.

De 38ste Super Bowl, vorig jaar in Houston, werd wereldberoemd door het pauzenummer. Janet Jackson liet in samenzang met Justin Timberland voor een tel haar rechterborst ontbloten. Het land had voor een maand verontwaardiging. Dat zal dit jaar niet gebeuren. Paul McCartney doet het pauzenummer. De National Football League heeft opgelucht adem gehaald. Hoewel, in een satirisch stukje in de New York Times van donderdag laat de schrijver de footballbond in een memo aan McCartney vragen of hij iets kan doen aan de tekst van I saw her standing there.

Daarin komt prominent de regel voor Well, she was just 17, you know what I mean.

De bondsvoorzitter: 'Ik ben er zeker van dat ik niet weet wat je bedoelt, maar ik weet wel dat ze beter 18 kan zijn. Maak er 21 van. Of 25. She was just 25. Dat zal goed vallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden