UitgelichtJapan

Sumoworstelen: de lichamelijkste van alle sporten

De sumoworstelaars uit Japan die een demonstratie van hun kunnen gaven in New York, brachten fotograaf Dolly Faibyshev in vervoering.

Wim Bossema
null Beeld Dolly Faibyshev
Beeld Dolly Faibyshev

Elke sport is lichamelijk, maar de lichamelijkste van alle sporten is het sumoworstelen. De Amerikaanse fotograaf Dolly Faibyshev bezocht in maart een show in een theater op Broadway, in New York, waar Japanse kampioenen hun vaardigheden in de eeuwenoude, traditionele vechtsport toonden voor een Amerikaans publiek. ‘Ik raakte in vervoering door de vloeiende, ongewone vormen van dit spektakel’, mailt ze.

‘Ik keek naar hen vanuit de donkere hoekjes van het theater, terwijl ze poseerden voor fans die foto’s wilden maken, terwijl ze hun oefeningen deden en terwijl ze zich voorbereidden op het gevecht in de sumo-ring, of dojo. Terwijl ze bezig waren, volgde ik hun bewegingen door mijn lens en ik was getroffen door de puurheid van hun vormen en de verhoudingen van die lijven in de ruimte. Ik merkte dat ik steeds speelser omging met kleur en licht.’

null Beeld Dolly Faibyshev
Beeld Dolly Faibyshev

Beweging en spetterende kleuren zijn favoriete onderdelen van Faibyshevs werk: ze fotografeerde op modeshows, optochten, de opgedirkte honden op de Dog Show, een wedstrijd van imitators van Dolly Parton en ook bij het Amerikaanse showworstelen van Wrestlemania.

Voor de Japanners ligt het wel wat anders met het sumoworstelen. Het staat voor de Japanse levenswijze, de traditionele cultuur, de ziel van het volk, de ethiek van de samoerai. Japanners noemen het ook vaak kokugi, ‘de nationale sport’, schrijven Japan-kenners Judith Stalpers en Florian Coulmas in Japan, die 101 wichtigste Fragen. De belangrijkste concurrenten: judo, karate, boogschieten en zwaardvechten.

De ceremonie rond het sumogevecht komt uit het shintoïsme; de ring wordt eerst met zuiveringszout gewijd. ‘De haardracht doet denken aan de samoerai, de gewaden van de scheidsrechters aan die van shinto-priesters.’ Het is een manier van leven voor de worstelaars: ze wonen meestal in groepen leerlingen bij hun meester. De grootmeester van het sumoworstelen, de yokozuna, wordt vereerd als een nationale persoonlijkheid. En, schrijven de Japan-kenners, de corruptieschandalen in het sumowereldje zijn de schokkendste en smeuïgste.

Maar ja, die enorme lijven fascineren de rest van de wereld toch het meest. Misschien was er een Amerikaanse met Russische ouders voor nodig om dat te laten zien: de schoonheid van al die welvingen die gaan bewegen.

null Beeld Dolly Faibyshev
Beeld Dolly Faibyshev
null Beeld Dolly Faibyshev
Beeld Dolly Faibyshev
In het Playstation Theatre op Broadway met drie Sumoworstelaar-kampioenen. Beeld Dolly Faibyshev
In het Playstation Theatre op Broadway met drie Sumoworstelaar-kampioenen.Beeld Dolly Faibyshev
UITGELICHT sumo

NIET VOOR INTERNET Beeld Dolly Faibyshev
UITGELICHT sumoNIET VOOR INTERNETBeeld Dolly Faibyshev
null Beeld Dolly Faibyshev
Beeld Dolly Faibyshev

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden