Suarez moet nog even geduld hebben

ZEIST (ANP) - Luis Suarez en FC Groningen stonden maandagavond lijnrecht tegenover elkaar voor de arbitragecommissie van de KNVB. Het rechtsorgaan van de nationale voetbalbond laat beide partijen zo snel mogelijk weten of, en eventueel onder welke voorwaarden, de twintigjarige aanvaller met onmiddellijke ingang naar Ajax mag verhuizen.

Voorzitter Franken van de arbitragecommissie betwijfelt of hij al voor donderdag met een uitspraak komt. ,,Het is voor ons belangrijk dat we een goede beslissing nemen'', aldus de preses die volledig op de hoogte was van het gegeven dat Ajax donderdag de spelerslijst voor de voorronde van de Champions League aan de UEFA moet geven.

Suarez wekte daarentegen allesbehalve de indruk dat hij wist waar hij aan toe was. De aanvaller spreekt nauwelijks Nederlands. Het juridische steekspel van zijn adviseurs en de clubleiding van FC Groningen ging daarom volledig langs hem heen. Suarez weet maar één ding zeker. Hij wil liever nog vandaag dan morgen het roodwitte shirt van de Amsterdamse club dragen.

Sportieve verbetering

Het is voor hem van ondergeschikt belang hoeveel zijn adviseurs en club aan hem verdienen. Suarez weet namelijk wat hij jaarlijks bij Ajax kan opstrijken. De aanvaller verdient bij FC Groningen 279.000 euro per seizoen. Ajax biedt hem de komende vier seizoenen een loon dat oploopt. Hij start met een jaarloon van 850.000 euro en verdient in zijn vierde jaar 1,1 miljoen euro. Suarez kiest volgens zijn aanwezige adviseurs Schuurman en Foortse niet alleen om financiële redenen voor Ajax. Hij beschouwt de overstap ook als een sportieve verbetering.

De leiding van FC Groningen nuanceerde de positieverbetering die Ajax aan de aanvaller in het vooruitzicht heeft gesteld. ,,We hebben sinds de interesse van Ajax besloten dat Suarez 150.000 euro per jaar meer gaat verdienen. Dat gebeurt dus ook'', aldus advocaat Entzinger van FC Groningen. ,,Daarbij speelde FC Groningen het afgelopen seizoen net als Ajax in de eredivisie en UEFA-beker.''

Voorbeeld

Entzinger haalde nog even fijntjes het voorbeeld van de broers Frank en Ronald de Boer aan. De tweeling verloor in 1998 de arbitragezaak tegen Ajax, ondanks het gegeven dat ze bij Barcelona vijf keer zoveel zouden gaan verdienen. Hij vergat te vertellen dat FC Groningen nooit meer geld opstreek dan de 4 miljoen euro voor Arjen Robben.

De leiding van FC Groningen benadrukte voor de arbitragecommissie van de KNVB dat ze hopen op een gunstige uitspraak. De aanvaller uit Uruguay kan in dat geval niet alleen een jaarlijkse loonsverbetering van 150.000 euro tegemoet zien. Hij heeft dan ook de zekerheid dat hij volgend seizoen wel voor 9 miljoen euro mag vertrekken.

'Veel te weinig'

Ajax bood vorige week 6,5 miljoen euro voor Suarez. ,,Veel te weinig'', menen ze bij FC Groningen. ,,Babel maakte vorig seizoen veel minder doelpunten dan Suarez en verhuisde voor 17 miljoen euro naar Liverpool'', aldus jurist Entzinger. ,,Als hij dan toch weg moet, dan voor de hoofdprijs van 9,5 miljoen euro.'' De adviseurs van Suarez benadrukten dat FC Groningen de aanvaller vorig seizoen slechts voor 1,5 miljoen euro van Nacional uit Uruguay overnam.

Verder kwam nog aan het licht dat FC Groningen niet het gehele transferbedrag van Suarez kan opeisen. De zaakwaarnemers van de spits hebben 35 procent van de winst bij doorverkoop bedongen.

,,Het is maar de vraag of Suarez op de hoogte is van alle kleine lettertjes in zijn contract. ,,Mag ik even naar de WC'', vroeg de aanvaller nadat hij ruim twee uur na een voor hem onverstaanbare discussie had geluisterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden