Stuurloos Ajax moet hopen op Huntelaar

Van de beenbreuk van Davids tot de komst én het vertrek van Cruijff: Ajax beleeft een zeldzaam turbulent seizoen...

Willem Vissers

Als zelfs de vrienden Cruijff en Van Basten het oneens zijn en beroepsmatig gezien met elkaar breken, hoe verdeeld is Ajax dan?

En hoe stuurloos, met een demissionaire voorzitter, een weggestuurde algemeen directeur, een aangeschoten technisch directeur, een trainer ad interim en een verlosser die niet meer voor verlossing zorgt?

Over veel van de weken van Ajax in het onwaarschijnlijk turbulente seizoen 2007-2008 is een aparte kroniek te schrijven. Die van afgelopen week zou eindigen met het kort geding om het doorgaan van de topper tegen PSV af te dwingen. Het bleek een kansloos initiatief.

De kroniek van afgelopen week zou ook gaan over algemeen directeur Fontein, die na zachte dwang vertrok, ongewenst als hij is in de nieuwe structuur van Ajax.

Ook de presentatie van de nieuwe trainer Van Basten zou een rol spelen en natuurlijk, als apotheose, het vertrek van de pas begonnen Johan Cruijff, die het oneens was met Van Basten over de hervorming van de jeugdopleiding.

Ook aan Henk ten Cate zijn nog een paar strofen te wijden. De vorige trainer repte zaterdag in De Telegraaf, met zijn versie van de waarheid, over spanningen op de werkvloer. Ajax is bevangen door defensief, individueel denken van mensen die, zoals Ten Cate zei, hun straatje schoonvegen.

Maar in de goten langs die straatjes hoopt het afval zich op. Zelfs de man die de vrijheid kreeg om de bezem te hanteren, Cruijff, zag uiteindelijk af van zijn voornemen. Zijn rigoureuze manier van opruimen stuitte op weerstand van uitgerekend Van Basten.

De kroniek van afgelopen week is moeiteloos in te passen in de kroniek van het seizoen, waarin de flirt van Cruijff een ereplaats verdient. Mooi, maar het slaat natuurlijk nergens op, vatte Groningen-trainer Jans de onverwachte handreiking van Cruijff onlangs samen. Dat was, zeker achteraf gezien, een fraaie samenvatting.

Daar zaten ze dan op 19 februari, de mannen van de ledenraad, gebogen over het rapport van de commissie-Coronel dat de club op de hak nam. Eigenlijk wisten ze het ook niet meer toen ze Cruijff de vrijheid boden het technische beleid te hervormen. Cruijff begon echter aan de hervorming van iets dat net was gevormd.

Van Basten was al aangezocht als nieuwe trainer, tot goedkeuring van Cruijff. Hij richtte zijn pijlen van kritiek vooral op de jeugdopleiding, zijn stokpaard. Daar is Jan Olde Riekerink pas ruim een half jaar de baas.

Olde Riekerink is een goede bekende van Co Adriaanse, die in het verleden de opleiding meer kwaad dan goed heeft gedaan, volgens Cruijff dan. Dat botste dus.

De kroniek van een seizoen schrijft zich in feite vanzelf. Op 21 juli, tijdens een oefenwedstrijd tegen Go Ahead Eagles die na onlusten werd gestaakt, brak Edgar Davids zijn been. Ten Cate vond dat Ajax meteen een andere linkermiddenvelder moest aantrekken, maar technisch directeur Van Geel dacht dat Vertonghen en Schilder de vacature konden opvullen. En zo ging het maar door.

Sneijder, die eerder nippend aan de champagne had gemeld dat hij bleef, vertrok even later voor 27 miljoen naar Real Madrid.

Suarez kwam pas naar Ajax na een arbitragezaak.

Ajax verloor van Slavia Praag en bereikte weer de Champions League niet, waarna Jaap Stam de vrees uitsprak voor een reis naar het land van Borat in de UEFA Cup. Dat viel mee, maar Ajax verloor ook van Dinamo Zagreb en Stam was even later vertrokken. Geen motivatie meer.

Ten Cate was opeens gevlogen naar Chelsea. Onder Adrie Koster keerde de rust zowaar even terug, maar in december haalde de ploeg slechts vijf punten uit vijf duels. Ook Koster werd een overlever, die waarschijnlijk afzwaait naar PSV.

Het aankoopbeleid riep voortdurend vragen op. Het rapport van de commissie-Coronel spleet de gelederen, voor zover die nog niet gespleten waren.

Johan Cruijffs hulp kwam als geroepen, hoewel hij al na een paar dagen zei dat ‘ze het lekker zelf moesten weten’ als ze niet naar hem zouden luisteren. Zijn woorden bleken profetisch, de illusie is weer vervlogen.

Voorzitter Jaakke vertrekt, Fontein is weg, Van Geel is aangeschoten, Koster is ad interim, Van Basten is nog bondscoach en Cruijff zit weer in de zon in Barcelona.

Is dan alles verloren? Nee, de kroniek heeft vooralsnog een open einde. Misschien schieten Huntelaar en Heitinga Ajax naar het kampioenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden