Update

Studie: 100 miljard gewit in gokcircuit

Dat de georganiseerde criminaliteit het wedden op sportwedstrijden gebruikt om geld wit te wassen is allang geen geheim meer, maar de omvang ervan is ronduit onthutsend. Het gaat jaarlijks wereldwijd om 100 miljard euro.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Parijse universiteit Panthéon-Sorbonne in samenwerking met het internationaal centrum voor sportveiligheid (ICSS) uit Qatar de afgelopen 2 jaar heeft gedaan.

Volgens de studie, die vandaag werd gepresenteerd, is 80 procent van het kapitaal dat wereldwijd wordt ingezet bij de gokkantoren illegaal verkregen. Het gevaar van 'matchfixing' is dan ook groter dan ooit. Voetbal en cricket zijn wat manipulatie betreft de meest bedreigde sportsoorten, maar het komt ook met regelmaat voor in tennis, basketbal, badminton en motorsport.

Volgens het onderzoek, waarvan de methodiek overigens kritiek heeft gekregen van de deskundige auteur Declan Hill, zouden er alleen al in 2013 'honderden of zelfs duizenden' gevallen van bedrog zijn geweest. De wetenschappers bevelen onder meer de invoering van een alomvattende gokbelasting aan om diepgravend internationaal onderzoek te financieren.

'De snelle groei van de mondiale markt voor sportweddenschappen heeft geleid tot een veel groter risico van infiltratie door de georganiseerde misdaad en van witwaspraktijken', zei ICSS-directeur Chris Eaton, in het verleden in dienst van de wereldvoetbalbond (FIFA). 'Criminaliteit steelt de ziel en de geloofwaardigheid van de sport.'

Sportradar, dat jaarlijks 60.000 wedstrijden 'scant', heeft in 2013 350 verdachte gevallen geconstateerd. 'Er is helaas sprake van een stijgende tendens', bevestigde Maximilan Schmitt van het onderzoeksbureau. Volgens zijn informatie wordt er wereldwijd voor ongeveer 750 miljard euro gegokt in de sport; 70 procent van de omzet wordt gegenereerd in Azië.

Indachtig de ICSS-cijfers zou dus een zevende van dat gigantische bedrag zwart geld zijn. Hill, schrijver van de bestseller 'The Fix: Soccer & Organized Crime', twijfelt aan de betrouwbaarheid van de gegevens. 'De auteurs verwarren illegaal gokken vaak met wedstrijdmanipulatie. Dat zijn totaal verschillende begrippen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden