Strafonderzoek naar wielrenners Rasmussen en Kohl

Het Openbaar Ministerie in Wenen onderzoekt of wielrenners Michael Rasmussen en Bernhard Kohl andere sporters hebben geholpen bij het toedienen van bloeddoping.

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Er is een strafonderzoek tegen de twee voormalige klimmers geopend. Kohl en Rasmussen zouden, net als de Oostenrijkse langlaufer Christian Hoffmann, geld hebben verdiend aan een centrifuge die voor bloeddoping werd gebruikt.

'We onderzoeken iedereen die betrokken is geweest bij de aankoop van het apparaat', zei woordvoerder Gerhard Jarosch van het Openbaar Ministerie. Als renners het materiaal hebben uitgeleend aan andere sporters, kunnen ze in Oostenrijk worden vervolgd. De mogelijke gevangenisstraf kan oplopen tot vijf jaar.

Centrifuge
De centrifuge werd gevonden in het huis van hun voormalige manager Stefan Matschiner, van wie het duo het apparaat gekocht zou hebben. Matschiner zat eind maart nog vast op verdenking van dopinghandel. In een bloedcentrifuge worden de witte van de rode bloedlichaampjes gescheiden, waarna de zuurstofrijke rode bloedlichaampjes op een belangrijk moment weer worden geïnjecteerd bij de sporter. Zijn of haar uithoudingsvermogen neemt daarna toe.

In maart gaf Kohl toe dat hij 20 duizend euro aan Matschiner betaalde voor de centrifuge, die oorspronkelijk 75 duizend euro had gekost. Kohl zei toen dat andere atleten hadden mee betaald. Volgens de advocaat van Kohl, Manfred Ainedter, heeft zijn cliënt niets misdaan. 'Bernhard heeft niemand geronseld en ook nooit geld gekregen. Hij heeft niemand naar Matschiner gestuurd voor dopingproducten.'

Rasmussen
Tom Lund, voorzitter van de Deense wielerfederatie, zei dat 'Rasmussen nog niet schuldig is bevonden, maar dat het er 'niet goed voor hem uitziet'. Rasmussen werd in 2007 door de wielerploeg Rabobank als geletruidrager uit de Tour de France gezet. Hij bleek gelogen te hebben over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de Franse ronde. Daardoor was hij onvindbaar voor de dopingcontroleurs. Kohl werd in de Tour van 2008 betrapt op de epovariant CERA. Rasmussen werd nooit positief bevonden bij een controle.

Bernard Kohl (EPA) Beeld
Bernard Kohl (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden