Straffe aanpak zal zich op dit WK judo nog niet uitbetalen

Na de dramatisch verlopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de onrust naast de tatami het afgelopen jaar, is de WK judo in Boedapest in meerdere opzichten het toernooi van de rehabilitatie. Voor de Nederlandse judoka's begint het toernooi woensdag. Een regen aan medailles wordt niet verwacht - dat is een zorg voor later.

Kim Polling traint in aanloop naar de WK in de Wim Ruskahal op Papendal. Beeld André de Heus

Sportief stelden de Nederlandse judoka's de afgelopen jaren ernstig teleur. Op de laatste twee wereldkampioenschappen en de Spelen in Rio werd slechts één bronzen plak gehaald. De tegenvallende resultaten waren voor de bond aanleiding om het Nederlandse judo te herstructureren. Waar judoka's in het verleden bij verschillende clubs en coaches trainden, zijn zij sinds september verplicht fulltime op Papendal te trainen.

'De conclusie was dat we mondiaal afhaken voor de podiumplekken. Het moest dus anders', zegt technisch directeur Henry Bonnes in de Ruskahal, de dojo op het nationale sportcentrum die model staat voor het nieuwe beleid. 'We hadden als bond niet de regie. Nu wel.'

Afspraken

Dat ging niet zonder slag of stoot. Veel judoka's hadden hun twijfels. Zij moesten huis en haard verlaten om naar Papendal te vertrekken. Vooral bij gerenommeerde namen als Juul Franssen, Roy Meyer en Kim Polling stuitte het plan op bezwaren. Zij trainden al jaren bij hun club met eigen coaches en hadden bewezen succesvol te zijn.

De bond maakte aparte afspraken met toppers als Marhinde Verkerk en Henk Grol, judoka's die nog niet weten of ze tot de Spelen van 2020 in Tokio zullen doorgaan. Zij krijgen de ruimte om (op eigen kosten) bij hun trainers te blijven werken en hoeven zich maar twee keer per week op Papendal te melden.

Het nieuwe beleid is vooral gericht op de junioren, de talenten van nu. Volgens Bonnes moet de nieuwe aanpak op de Spelen van 2024 echt zichtbaar zijn. 'Je moet uitgaan van acht jaar voor een podiumplek, maar natuurlijk hoop ik stiekem dat we op de Spelen van 2020 in Tokio al de eerste resultaten zien.'

De bond stelde zich hard op. Wie niet fulltime op Papendal wilde trainen, werd uit het bondsprogramma gehaald en niet uitgezonden naar internationale wedstrijden. Al gold dat niet voor Noël van't End en Kim Polling. Zij verhuisden vanwege de liefde naar het buitenland, maar blijven wel voor Nederland uitkomen.

De judoka's trainen in Frankrijk (Van 't End) en Italië (Polling) onder auspiciën van de bond. Zij volgen dezelfde schema's als hun collega's op Papendal en mailen de resultaten door naar bondscoach Maarten Arens. Daarnaast werken zij de trainingsstages af met de nationale ploeg en verblijven ze in aanloop naar grote toernooien in Nederland.

'De helft van het jaar ben ik in Italië, de andere helft op Papendal', zegt Polling, die na Rio een pauze nam. Ze studeerde af aan de pabo, werd geopereerd aan elleboog en knie en doet op de WK voor het eerst sinds dertien maanden weer mee aan een toernooi.

Inleveren

Lange tijd was het onzeker of de drievoudig Europees kampioen (tot 70 kilogram) in de toekomst zou uitkomen voor Nederland of Italië, het geboorteland van haar vriend Andrea Regis. 'Als ik voor het geld had gekozen, was het Italië geworden.' In Nederland kost een kamer op Papendal haar 3.000 euro per jaar, bovendien betaalt elke sporter op het nationale sportcentrum een eigen bijdrage van 250 euro per maand.

Hoe anders zou het zijn geweest in Italië, waar judoka's al een bonus van duizenden euro's krijgen als ze zesde of zevende worden op de WK. Bovendien zijn zij na hun loopbaan verzekerd van een baan. Polling: 'Maar ik wil graag goud winnen op de Spelen en op een WK. Die kans acht ik groter in Nederland. Voor mij is het nu top geregeld.'

De situatie van Polling is volgens Bonnes niet te vergelijken 'met de andere situatie'. Daarmee doelt de technisch directeur op Juul Franssen. De judoka weigert fulltime op Papendal te trainen en wil met haar eigen begeleidingsstaf in Rotterdam blijven werken. Ze sleepte de bond voor de rechter en werd in mei in het gelijk gesteld. Franssen hoeft niet fulltime op Papendal te trainen en de bond mag haar niet langer uitsluiten van internationale wedstrijden. Toch ontbreekt ze deze week op de WK.

Het is nog altijd een gevoelig onderwerp, getuige de krampachtige reactie zodra de naam van de judoka valt. Bonnes: 'In gezamenlijk overleg is besloten dat Juul niet deelneemt aan de WK, daar laat ik het bij. Na de WK komt er een moment waarop wij uitgebreider zullen communiceren.'

Judoka Juul Franssen. Beeld anp

De zaak-Franssen heeft het afgelopen jaar als een sluier boven de centralisatie gehangen, waardoor andere zaken minder zichtbaar waren. Het judo in Nederland is volgens Bonnes geprofessionaliseerd. Hij wijst op het krachthonk, de medische ruimte en studieruimte die aanwezig zijn op Papendal. Trainingen worden gefilmd en geanalyseerd en alle judoka's kunnen gebruikmaken van mentale training en een diëtist.

Het is te kort dag om te veronderstellen dat de medailles de komende week in Boedapest in alle kleuren van de lopende band rollen. Maar met slechts één bronzen plak neemt Bonnes geen genoegen. 'De doelstelling is minimaal twee medailles.'

Deelnemers

Mannen
Tot 73 kilo Sam van 't Westende
Tot 81 kilo Frank de Wit
Tot 100 kilo Michael Korrel
Vanaf 100 kilo Roy Meyer

Vrouwen
Tot 57 kilo Margriet Bergstra
Tot 70 kilo Sanne van Dijke en Kim Polling
Tot 78 kilo Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk
Vanaf 78 kilo Tessie Savelkouls

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden