Stommetje spelen in jacht op voetbalcoach

‘Het is over, dat weet ik zeker’, zegt coach Danny Blind over zijn eigen positie bij Ajax. Maar wordt Henk ten Cate zijn vervanger?...

Van onze verslaggevers Charles Bromet en Willem Vissers

Geamuseerd en toch ook wel verbaasd had Henk ten Cate de hoorn van zijn telefoon nog iets steviger tegen het oor gedrukt, toen hij vorige week met zijn moeder belde. De assistent-coach van Barcelona werd nogal overvallen door de mededeling die hem vanuit Nederland werd gedaan.

‘Mijn moeder belde op, met de vraag of ik had getekend bij Ajax. Dat had ze gehoord bij RTV Noord Holland. Ik zei tegen haar: “Mam, als dat zo is, ben jij de eerste die dat hoort.” Ik zie de gekste dingen voorbij komen. Ik zou het fijn vinden als ik word geloofd, als ik zeg dat ik nog nergens heb getekend.’

Als Ten Cate het heeft over ‘de gekste dingen’, dan spreekt hij over berichten die hij terugleest, als hij ergens in een Catalaanse kiosk een krantje op de kop tikt. Wat hij dan zoal leest?

Dat hij de voornaamste kandidaat zou zijn om bij PSV de scheidende coach Guus Hiddink op te volgen. En nu zou er dus sprake zijn van een nagenoeg afgeronde onderhandeling met Ajax, dat niet langer gecharmeerd is van de huidige trainer, Danny Blind.

De geruchten passen feilloos in de berichtenstroom die op gang is gekomen, nadat bekend werd dat Hiddink na vier seizoenen PSV verlaat. En, iets later, nadat de Ajax-directie weigerde te bevestigen dat Blind, ondanks een doorlopend contract, ook volgend seizoen de coach is in Amsterdam.

Als vervolgens de namen van mogelijke opvolgers van Hiddink en Blind worden genoemd, reageren de trainers in kwestie verbaasd. Zij zijn niet benaderd, anders zouden ze het toch zeker zelf wel weten?

Het is een logische reactie, in de wetenschap dat niet zij, maar hun zaakwaarnemers de besprekingen voeren. Op die manier kan de bewuste trainer, die waarschijnlijk wel op de hoogte is van de getoonde belangstelling en de daarop te volgen strategie, zich altijd verschuilen achter het argument dat hij niet in onderhandeling is getreden met welke club dan ook.

Kortom: feitelijk doet hij de waarheid geen geweld aan, de club kan zich naar buiten toe van de domme houden, en ondertussen kan in alle stilte – al is dat in de voetbalwereld een zeer betrekkelijk begrip – worden gepraat over nieuwe verbintenissen.

Bij Ajax kan er daardoor geen sprake meer zijn van een werkbare situatie voor Blind. ‘Het is over. Dat weet ik zeker. Ik voel wel steun binnen de club, maar niet van de mensen die over mijn positie beslissen’, zei hij gisteren.

‘Bovendien merk ik dat er bij bepaalde beslissingen niet wordt gecommuniceerd met de hoofdcoach. Dan lijkt het me wel duidelijk.’

Hij gaat er opmerkelijk ontspannen, haast gelaten mee om. Blind weigert te bevestigen dat hij bezig is aan een bizarre afscheidstournee, maar over de nieuwe eensgezindheid in zijn selectie zegt hij wel: ‘Ik zou er straks op 3 juli graag nog bij zijn. Maar ik kom het hek niet in, denk ik.’

Ondertussen wacht Henk ten Cate lekker af, zegt hij. ‘Ik doe geen uitspraken over of ik ben benaderd door clubs. Dat vind ik niet correct, ook niet naar die clubs toe. We kunnen (vandaag, red.) kampioen worden met Barcelona en over twee weken, op 17 mei, de Champions League winnen.

‘Daarna neem ik een beslissing over mijn toekomst. Dat doe ik in samenspraak met mijn gezin. Spanje is in bijna alle opzichten een fantastisch land. Ik heb ook een heel goede aanbieding uit Engeland. Mogelijk blijf ik bij Barcelona. Dat is misschien de beste club van de wereld. Zo simpel is het: ik blijf óf ik vertrek.

‘Dat ik word genoemd bij Ajax, daar kan ik ook niets aan doen. Ik heb onlangs hier in Barcelona het AD gekocht dat op de voorpagina meldde dat ik dé kandidaat was van PSV. Dan lach ik maar eens een beetje.’ Ten Cate pareert de suggestie dat zaakwaarnemer Sigi Lens praat met Ajax. ‘Wie zegt dat? Lens heeft ook spelers bij Ajax die hij begeleidt.’

Terwijl Ajax zich in alle bochten wringt om het aanstaande vertrek van Blind niet te bevestigen, lijkt PSV in betrekkelijke rust te zoeken naar een opvolger van Hiddink. ‘We hebben nog vier kandidaten. Dat zijn allemaal Nederlanders’, zegt voorzitter Rob Westerhof. ‘Het liefst presenteren we onze nieuwe trainer op de dag na de bekerfinale. Verder kan ik eigenlijk geen mededelingen doen.’

Het zoekproces duurt langer dan gehoopt? ‘Dat komt vooral doordat er andere verenigingen bij zijn betrokken. We zitten in de slotfase van competities waarin beslissingen vallen, contracten lopen door.

‘Het is niet zo simpel dat je trainer één opbelt, dan twee, dan drie. Er is een aantal kandidaten, de een heeft eisen die niet acceptabel zijn, voor de ander is de afkoopsom te hoog. Voorwaarde is dat iemand beschikbaar is.’

Hoewel in diverse media reeds is gesuggereerd dat Ronald Koeman, coach van Benfica, na de zomer aan de slag gaat in Eindhoven, spreekt zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk dit tegen.

‘Er schijnt van alles te circuleren in Eindhoven, maar ik ben nooit benaderd door PSV. Bovendien ligt Ronald nog een jaar vast bij Benfica. Zou PSV contact zoeken, dan zullen ze zich eerst bij Benfica moeten melden.’

Volgens Portugese kranten zou daar al sprake van zijn. Maar, zoals gezegd, de competities zijn nog niet afgelopen. En dan is het niet verstandig om onrust te veroorzaken. Al wordt het begrip onrust nog wel eens verward met duidelijkheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden