'Stinkende' schakers op slippers zijn verboden op EK

Het Europees kampioenschap schaken dat morgen in het Bulgaarse Plovdiv begint, is een welriekende aangelegenheid. De organisatie heeft strenge voorschriften over kleding en hygiëne afgekondigd. Schakers die onfris ruiken, kunnen het wel vergeten. Ook de liefhebbers van slippers mogen niet achter het bord plaatsnemen.

null Beeld

Wie met een gat of scheur in zijn broek wil gaan schaken, wordt verzocht iets netters te gaan aantrekken. De kleren moeten zichtbaar schoon en ruikbaar gewassen zijn. De tijd dat schakers vermomd als zwervers aan hun partij konden beginnen, lijkt voorbij. Veel sponsors schrokken nog wel eens wanneer ze hun evenement zagen opgesierd door deelnemers in teenslippers, korte broek en rafelige T-shirts. Dat is wat de Europese schaakunie (ECU) betreft verleden tijd.

Niet alleen de mannen moeten zich houden aan de plicht van een keurige verschijning. De vrouwen kunnen ook niet meer lukraak van alles aantrekken. Bovendien heeft de ECU bepaald dat bij blouses slechts de twee bovenste knoopjes mogen openstaan. Een decolleté geeft geen pas en leidt te veel af. Sieraden mogen, mits passend bij de kledij. De voorschriften hebben het over een 'harmonieuze verschijning'. Baseballpetjes nee, religieuze hoofdbedekking ja.

Niemand ontkomt aan de kledinggreep van de ECU. De bond heeft namelijk ook bepaald dat de arbiters keurig gekleed hun taak moeten volbrengen. Bovendien heeft de organisatie het recht toeschouwers die er naar haar zin niet al netjes uitzien, uit de speelzaal te verwijderen.

Ook wat het schaken zelf betreft is er een opvallend strenge maatregel getroffen. Er mag geen remise meer worden aangeboden voor de 40e zet. De tijd dat bij mooi weer de tennisbaan meer lonkte dan het schaakbord is voorbij. De schaakbond wil ook voorkomen dat zogenoemde salonremises na 12 zetten de strijdvaardigheid en daarmee de aantrekkelijkheid van het toernooi inperken.

Van de onberispelijk geklede Nederlandse deelnemers is regerend nationaal kampioen Anish Giri (17) een van de favorieten voor de Europese titel. Hij is als vierde geplaatst in het veld van 350 deelnemers. De andere Nederlanders zijn Ivan Sokolov, Erwin l'Ami, Sipke Ernst en Jan Smeets. De winnaar van het toernooi van elf ronden mag na afloop 14.000 euro bij de kassa ophalen. De 23 beste spelers verdienen bovendien een kwalificatieplek voor het wereldkampioenschap.

Veel schakers in een donkere, dichte ruimte komt de frisse sfeer niet ten goede. Beeld anp
Veel schakers in een donkere, dichte ruimte komt de frisse sfeer niet ten goede.Beeld anp
Veselin Topalov uit Bulgarije kleedt zich altijd al voortreffelijk. Beeld anp
Veselin Topalov uit Bulgarije kleedt zich altijd al voortreffelijk.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden