Stille hoop van Hiddink en PSV gaat in rook op

Morgen vervolgt PSV zijn lijdensweg in de Champions League in de wetenschap dat zelfs de nationale competitie geen oase meer is. De malaise in Eindhoven werd zaterdagavond niet alleen versterkt door de onnodige remise (0-0) met het in beton gegoten Roda JC....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Het toch al door blessures gekwelde PSV zag eerst Leandro met een ernstig uitziende liesblessure in de ziekenboeg verdwijnen, waarna linksback Bouma in de slotfase van het veld strompelde. Voor het cruciale duel met Borussia Dortmund is de nood zo hoog gestegen dat PSV-coach Guus Hiddink twee verdedigers (Lamey en Dirkx) heeft opgeroepen die dit seizoen nog niet voor het eerste elftal in aanmerking kwamen.

Door het ontbreken van zijn centrale verdedigers Ooijer en Hofland moest Hiddink tegen Roda JC al een beroep doen op de reeds afgeschreven Addo, die de afgelopen drie jaar slechts 21 keer mocht opdraven. De stille hoop bij Hiddink dat Hofland bijtijds fit zou zijn voor de ontmoeting met Dortmund verdween gisteren al tijdens de training. Ook voor middenvelder Van der Schaaf komt die wedstrijd te vroeg.

Wellicht is de met een enkelblessure tobbende Bruggink wel inzetbaar, maar Hiddink besefte zaterdag al dat hij met het verlies van Leandro een flinke dosis creativiteit heeft ingeleverd.

Het 18-jarige Braziliaanse talent raakte wel heel schlemielig geblesseerd, toen hij in de 57ste minuut een vrije trap totaal zag mislukken. Leandro voelde een spier knappen in zijn lies en werd per brancard afgevoerd.

Uit de gisteren gemaakte MRI-scan viel de werkelijke schade nog niet op te maken, maar Hiddink vreest de aanvaller met de fluwelen touch enkele maanden te moeten missen. Dat komt PSV slecht uit, want Leandro toonde in het afzichtelijke duel met Roda tenminste nog enig vernuft. De schrikbarende onmacht in de aanval van PSV belooft dan ook weinig goeds voor de ontmoeting met de Duitse kampioen.

Op deze treurige avond zal Hiddink zich wederom hebben afgevraagd waar hij in Eindhoven aan begonnen is. Natuurlijk had Hiddink overwogen de handdoek te werpen, toen hij onlangs voor de tweede keer een kogelbrief ontving. 'Ik ben een mens als iedereen' zei Hiddink. Tot grote opluchting van PSV-voorzitter Harry van Raaij besloot het boegbeeld van Zuid-Korea ook nu niet voor de bedreigingen te zwichten.

Toch leek het alsof Hiddink vooral zichzelf moed insprak, toen hij zaterdagavond benadrukte 'weer zo scherp als een mes te zijn'. Tijdens de trainingen ontdekte Hiddink dat hij 'er nog bovenop zat en dat is het voornaamste criterium'. Pas als hij dat niet meer kan opbrengen, is stoppen de enige optie, stelde Hiddink.

Desondanks heeft Hiddink sinds zijn terugkeer bij PSV ook sportieve argumenten kunnen verzamelen om zich te bezinnen op de toekomst. Tijdens zijn inventarisatie van de selectie bleek al snel dat PSV zich in zijn aankoopbeleid te nadrukkelijk op de jeugd heeft gericht.

Zo bleek de jonge linksbuiten Robben ook tegen Roda nog geen verrijking voor PSV te zijn. Diens vervanger Gakhokidze zal dat nooit worden, wist Hiddink al langer.

Vergeefs flirtte voorzitter Van Raaij met routiniers als Cocu, Stam en Frank de Boer om het onevenwichtige PSV meer routine te bezorgen. De directie richt zich nu op het tweede echelon bij Engelse topclubs, want geld voor grote aankopen is niet voorhanden en als kruimeldief op het Europese podium is PSV niet interessant voor de echte vedetten.

Ook in Nederland is PSV kwetsbaar als het te afhankelijk wordt van de regie van aanvoerder Van Bommel en de bevliegingen van spits Kezman. Het door trainer Wiljan Vloet als een schaakcomputer afgestelde Roda JC bleef met verfoeilijk afbraakvoetbal overeind, omdat PSV na een redelijke eerste helft naar een treurig niveau afdaalde.

Moed had Vloet alleen getoond door de 21-jarige verdediger Roel Brouwers uitgerekend te laten debuteren tegen Kezman, maar de topscorer van de eredivisie bleek de twee interlandwedstrijden met Joegoslavië slecht te hebben verteerd.

Toch zou de rasechte Limburger, die vorig seizoen twee minuten meehobbelde tegen Heerenveen, een pijnlijke avond hebben beleefd als Kezman scherper in de afwerking was geweest.

In de eerste helft verkeek Roda zich regelmatig op de diverse positiewisselingen bij PSV. Maar juist in de fase, waarin de ploeg zich volgens Hiddink van zijn meest creatieve kant had laten zien, schoot Kezman tegen Roda-doelman Kujovic op en reageerde hij niet alert op voorzetten van Van Bommel en Rommedahl. Het behoudende Roda stelde daar niets tegenover.

Zo negatief had hij het niet bedoeld, zei Vloet verontschuldigend. Maar in een beschamende tweede helft tekende invaller Nygaard pas in de 82ste minuut voor het eerste schot op het doel van Waterreus. De martelgang van PSV werd slechts onderbroken door Bouma, die een vrije trap tegen de kruising schoot.

Diens vervanger Jan Heintze had ongetwijfeld een ander moment willen uitkiezen om zijn boek 'Twintig jaar aan de top' te presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden