Stewart kan ploeg niet inspireren

Orlando Stewart was het beu. Sparta/F moest de ploeg flink versterken, liet hij dreigend weten, anders zou hij vertrekken. Met de Olympische Spelen voor de boeg wenste de sterpitcher van het Nederlands team bij zijn club niet langer wekelijks terug te vallen tot het niveau van de middelmaat....

Van onze honkbalmedewerker Peter Bruin

Toppers verlangde hij niet, wel jongens met verstand van honkbal. Maar ondanks de komst van Artsen, Wilson, pitcher Isenia en coach Daniëls, waarmee Stewart best tevreden is, was het tegen ADO toch weer het oude liedje. Aan Stewart lag het niet dat zijn ploeg verloor. Hij kreeg maar drie echte tikken tegen. Met vijf andere klappen wisten zijn falende ploeggenoten geen raad. Waarna als vanouds de tegenstander met de zege aan de haal ging.

Een pitcher als Stewart heeft verdedigers nodig die aanvoelen waarheen de bal moet worden gegooid om een tegenstander uit te schakelen. Tegen ADO bleef deze steun uit. Vijf keer daalde een bal in het binnenveld op een plaats waar een tijdige onderschepping tot de mogelijkheden had behoord.

Vooral Comenencia was in de war. Nadat ADO op 1-2 was gekomen hield coach Daniëls hem dan ook achter in de dugout. Als er slecht wordt verdedigd en belabberd geslagen dan strijdt zelfs een pitcher als Stewart voor een verloren zaak. Bij 1-3 verliet hij het strijdperk en werd vervangen door Voogd.

Ondanks de nederlaag is Stewart over zijn eigen prestatie tevreden. 'Het ging best goed. Maar als routine-plays niet goed worden uitgevoerd verlies je, hoe ik ook sta te gooien. Er zijn maar drie rake klappen in het buitenveld beland, de rest in het binnenveld. Ja, ik kan zeggen dat ik goed heb gegooid.'

Een dag later verloor de ploeg met 9-8. Na vier duels staat de club met ambities voor de play-offs, samen met RCH, puntloos onderaan in de hoofdklasse.

Stewart heeft vaker gezegt dat hij Sparta/F wilde verlaten. Geef mij een ploeg als Neptunus of HCAW en ik verlies geen wedstrijd meer, riep hij wel eens als falende ploeggenoten hem weer in de steek hadden gelaten. In Rotterdam lagen ze niet wakker van de noodkreet om een andere club. Stewart zorgt goed voor ons, wij zorgen goed voor hem. Waar die zorg precies uit bestaat is nooit duidelijk geworden, maar het zal wel iets te maken hebben met een gunstige voorziening voor later.

In tien seizoenen Sparta/F is de uitzonderlijke klasse van Stewart vaak genoeg ten onder gegaan aan de middelmaat.

Wel meldde ADO zich als een serieuze kanshebber, maar de zaak kaatste tenslotte toch af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden