Sterk verjongde selectie van bondscoach Bellaart wint twee van de drie oefeninterlands Hockeyplo

Gelukkig wilden de Koreanen wel oefenen. En Duitsland, de wereldkampioen, ook. Want de sterk verjongde Nederlandse hockeyploeg zal de komende maanden nog veel serieuze testwedstrijden moeten spelen om een hecht, op elkaar ingespeeld, team te vormen....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Eenzelfde euvel als het team vorig jaar al parten speelde kwam ook dit nieuwe internationale seizoen echter weer aan de oppervlakte. Maleisië en Pakistan stonden, ondanks duidelijke afspraken en toezeggingen, niet te popelen om tegen Nederland aan te treden. Op het allerlaatste moment zegden zij af.

In de wedstrijden die wel gespeeld konden worden kreeg Jeroen Delmee eindelijk zijn gelijk. Na veel heen en weer geschuif tussen middenveld en achterhoede belandde de aanvoerder eindelijk op zijn favoriete midden-midden positie.

Met Teun de Nooijer in het centrum van de aanval lijkt bondscoach Bellaart in de aanloop naar de Champions Trophy in Keulen zelf ook overtuigd van het spelconcept waarvoor Delmee al jaren wedijverde.

En niet zonder succes. Van de drie oefenduels eindigde er één in een gelijkspel (tegen Korea werd het gisteren in Utrecht 2-2) en werden er twee gewonnen. Vooral de 3-2 zege op Duitsland sterkte de bondsocach in zijn keuze.

Dat er voorheen veel geschoven werd met de twee belangrijke pionnen had velerlei oorzaken. Niet in de laatste plaats de tegenvallende resultaten waardoor de bondscoach genoodzaakt was terug te grijpen naar de veiliger variant waarin Delmee de verdediging controleerde. Zelf bevredigde die positie hem allerminst.

Maar in de nieuwe teamsamenstelling - sinds het WK verlieten opnieuw vier internationals de ploeg - lijkt er ruimte te zijn ontstaan voor Delmee op het middenveld. De jonge, maar nu al in het oog springende verdediger Geert-Jan Derikx (broer van middenvelder Rob Derikx) maakte indruk in de achterhoede die verder werd bemand door de ervaren Lomans, Jazet en Van der Weide.

Het was daarom niet verwonderlijk dat Delmee de komst van de nieuwelingen (onder wie Floris Evers en Rob Reckers) omstandig prees. Volgens de aanvoerder heeft het vertrek van de ervaren internationals (Van Weel, Van Wijk, Buma en Eikelboom) de ploeg vooral positieve impulsen gegeven. Het spelplezier is terug, het team straalt meer enthousiasme uit en er wordt veel harder dan voorheen getraind.

'In de vorige groep was de verhouding een beetje scheef. Er waren te veel jongens met veel ervaring die slechts 95 procent gaven op de training, omdat ze het ondertussen wel gezien hadden. Deze jonge jongens geven altijd 110 procent, daar hou ik van, want zo zit ik zelf ook in elkaar', aldus Delmee.

Die constatering werd nog eens onderstreept door de bondscoach die gisteren verklaarde dat de ploeg veel fitter is dan een half jaar geleden tijdens het WK in Maleisië. Vooral in de slotfase kwam de ploeg, die daar uiteindelijk derde werd, destijds kracht tekort.

'Om van Duitsland te kunnen winnen zullen we een volle wedstrijd lang full court press moeten spelen', aldus Bellaart. 'Tijdens het WK hebben we die Duitsers veel te lang laten hockeyen. Als je er meer druk opzet, creëer je meer mogelijkheden.'

Daarin slaagde de ploeg afgelopen donderdag met glans, hoewel Delmee toegaf dat Duitsland niet op volle kracht ten strijde trok. Gisteren ging het tegen de Koreanen in de slotfase van beide speelhelften mis. De 1-0 voorsprong, een fraai liggend backhandschot van Van der Weide, werd op slag van rust verspeeld toen Jong Ha Jeon een strafcornervariant vrij kon intikken.

Aan het slot van de tweede helft mochten de hockeyers zich gelukkig prijzen dat de Koreanen vele winstkansen onbenut lieten. Nadat De Nooijer zijn ploeg in de 47ste minuut weer op voorsprong had gezet (een één-tweetje met Lomans rondde hij op miraculeuze wijze vanuit de lange hoek af met een backhandschot) trok Seo de stand vijf minuten later opnieuw gelijk. Doelman Vogels en de paal voorkwamen vervolgens een dreigende nederlaag.

'We hadden mazzel dat we er niet afgingen', zei Bellaart na afloop. 'We leken wel murw geslagen. De algehele frisheid die deze ploeg zo typeert ontbrak.'

De huidige ploeg mag dan fitter zijn, op elkaar ingespeeld is ze nog amper nu vier basisposities door anderen worden bevolkt. Vooral de trage opbouw vanuit de verdediging en het gebrek aan spelervaring verdient nog veel oefening. 'Ik ga er dan ook niet vanuit dat we de Champions Trophy wel even zullen winnen', zei Delmee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden