Stephens juicht, eigenlijk is dat niet eerlijk

Een gesprek vol onbegrip in Colmar tussen de Nederlandse wielrenner Erik Dekker en een mevrouw die volgens haar pasje ministre de Santé is....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

COLMAR

- Hoeveelste ben je geworden?

Vijfde, geloof ik.

- Geweldig!

Nou, het moet beter eigenlijk.

- Dat is de spirit!

De Nederlandse verkiezingsstrijd begint deze zomer tijdens de Tour de France. Wim Kok heeft zijn hielen nog niet gelicht of Els Borst doet haar intrede. De PvdA volgde het gevecht om het naakte bestaan in de Pyreneeën, D66 arriveert als de Tour een loterij met veel nieten is geworden.

In de laatste week moet een aantal ploegen de lege handen nog zien te vullen. De bergen zitten erop en vermoeide benen kunnen niet meer zo gemakkelijk een massasprint bewerkstelligen. In een ontsnapping kan een verloren geachte Tour nog enig cachet krijgen.

Dinsdag bezorgde Christophe Mengin sponsor La Française de Jeux een gelukzalig moment, gisteren hoopte Dekker Rabo-directeur Wijffels dat genoegen te bezorgen. Maar de vijfde plaats kan alleen een politica met een microfoon voor haar mond tevreden stemmen.

Het was uiteindelijk horlogemaker Festina die dankzij Neil Stephens kon juichen. Eigenlijk was dat niet eerlijk, want Festina heeft dankzij Virenque en Brochard al vaak genoeg kunnen juichen.

Erik Dekker reageerde gelaten op zijn nederlaag. Met dertien man vooruit is de kans op een overwinning één op dertien. 'In theorie kon ik ze allemaal hebben, maar in theorie konden veel van die jongens mij ook hebben.'

De dertien gelukzoekers waren er al na een kilometer of zestig vandoor gegaan. Alle dertien droegen een verschillend shirt en dat maakte hun poging kansrijk. Alleen de ploeg van Moncassin had geen vertegenwoordiger meegestuurd en GAN was aanvankelijk de enige die een hergroepering najoeg. Toch nam de kopgroep nooit meer dan zeven minuten afstand en daarom besloot ook TVM tot een inspanning.

Dat was een curieuze beslissing. Laurent Roux behoorde immers ook tot de ontsnapten en is een fel kereltje dat zijn kansen durft te pakken. Maar hij kreeg van assistent-ploegleider Hendrik Redant te horen niet meer aan kop te verschijnen. Roux leek niet erg blij met die opdracht.

Redant had die indruk ook, maar had daaraan geen boodschap. 'Laurent heeft in het klassement weinig te winnen en zoveel kans had hij niet met mannen als Oetsjakov en Ekimov.'

Roux zei na afloop er net zo over te hebben gedacht. De publieke indruk was een verkeerde geweest. 'Ik vond het allemaal heel logisch.'

In de finale, toen gedane zaken geen keer meer konden nemen, mocht Roux wel proberen zijn erelijst op te poetsen. Maar hij liet het initiatief aan de anderen. Redant: 'Ik had hem gezegd Farazijn te counteren. Ik weet dat-ie het altijd probeert.'

Niet Roux, maar Neil Stephens beantwoordde op vier kilometer van de finish de aanval van de Belg Peter Farazijn. Ook Erik Dekker stelde zich passief op. Hij hoopte op een samensmelting. 'Ik ben geen supersprinter, maar ik had wel een kansje.' Maar dor aarzelingen in de jacht op Stephens kwam er van dat kansje niets terecht.

Neil Stephens is een 33-jarige veteraan die tien jaar geleden Australië verliet om via de Britse wielerclub Ever Ready de stap naar de profs te maken. Die stap leidde naar Spanje waar hij vijf jaar de onbaatzuchtige hulp was van Jalabert en Zülle. Nu bedient hij Virenque (en volgend seizoen ook weer Zülle). 'Het bevalt me goed bij Festina. Ik heb hier meer vrijheid.'

Dat kwam gisteren mooi van pas. Hij belandde in een groep vluchters, waarin hij een goede reden had het sleurwerk te vermijden: metgezel Camenzind kon bij een al te grote voorsprong ploeggenoot Dufaux uit de Top-10 stoten.

Neil Stephens was dus goed uitgerust voor zijn solo in de laatste kilometers, die hij besloot met een wiegend gebaar om een nieuwe Stephens bij de triomf te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden