Stemmig zwart illustratief voor sfeer bij Borussia

Op het slotfeest van de Champions League gaat Borussia Dortmund gekleed in stemmig zwart en de kans dat de onttroonde Duitse kampioen vanavond deel zal nemen aan de polonaise, is gering....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MÜNCHEN

De Oude Dame uit Turijn verschijnt in vol ornaat in het Olympia-stadion, tevreden mijmerend over de 24ste Italiaanse landstitel en met een hecht collectief. De Duitse uitdager daarentegen is verbrokkeld en krijgt leiding van een trainer die de greep op de selectie kwijt is.

Duitse kranten suggereerden dat Borussia vanavond, als Juventus met succes de titel verdedigt, een Big Boom te wachten staat. Niet alleen de werkgelegenheid van Hitzfeld is in gevaar. Bij een nederlaag krijgen de Duitsers volgend seizoen geen toegang tot de Champions League en zullen bezuinigingen de club treffen.

De inkomsten uit de Champions League bedragen dit seizoen ongeveer 35 miljoen gulden en de merchandising kreeg een forse impuls. Eventuele 'degradatie' naar de UEFA Cup kost de club ongeveer 18 miljoen, ruwweg het totaal aan jaarsalarissen van spelers als Sammer, Möller, Freund en Riedle.

Het is ook daarom dat de clubleiding, preses Niebaum en manager Meier, zich zorgen maakt. Vanavond staat er meer op het spel dan sportieve roem en alleen de gedachte al aan een nederlaag heeft ertoe geleid dat Dortmund met gebogen hoofd naar München is gereisd.

Krampachtig deed trainer Hitzfeld gisteren in het Olympia-stadion pogingen de verdeeldheid te bagatelliseren. Op de vraag of hij overweegt na woensdag zijn ontslag te nemen, vanwege de verstoorde verhoudingen en de tegenvallende resultaten in de Bundesliga, antwoordde hij kortaf: 'Nee, ik pieker er niet over. Dat is geen thema. Er zijn geen problemen.'

Tot een half jaar geleden werd Hitzfeld (48) op handen gedragen en als de architect beschouwd van de landstitels in 1995 en '96. Bescheidenheid, passend bij een club die nationaal (drie titels sinds 1963) en internationaal (de Europa Cup voor bekerwinnaars in 1966) zelden een slag sloeg, maakte snel plaats voor hoogmoed.

De club kwalificeerde zich voor de eerste maal voor de finale van het belangrijkste Europa Cup-toernooi, maar een mislukte mars in de Bundesliga wakkerde intussen de onrust aan. Dortmund leed na de winterpauze in de competitie vijf nederlagen en won in de laatste elf wedstrijden slechts vier maal.

Nadat duidelijk was geworden dat in de Bundesliga Bayern München en Leverkusen de voorsprong niet meer uit handen zouden geven, plaatste voorzitter Niebaum de trainer in het schootsveld. Ook vice-voorzitter Breer zinspeelde op een voortijdig vertrek van Hitzfeld door te verklaren dat Borussia Dortmund pas na de Europa Cup-finale 'de grote stap' kan maken.

Hitzfeld wordt verweten dat hij onvoldoende communiceert met zijn spelers en er niet in slaagt de diverse groepen binnen de selectie tot één geheel te smeden. Vooral Matthias Sammer, de aanvoerder en Europees voetballer van het jaar, is de wanhoop nabij. Hij voelt zich onbegrepen en onbemind en vreest, na een seizoen vol blessures, dat hij lichamelijk niet meer in staat is zich aan de top te handhaven.

Zaterdag, na de nederlaag tegen Hamburger SV, liet hij zelfs doorschemeren dat hij overweegt zijn loopbaan te beëindigen. De opmerking bracht tal van speculaties op gang. Hitzfeld hield gisteren wijselijk zijn mond: 'Ieder woord dat over dit onderwerp wordt gezegd, is er één te veel. Ik wil slechts stellen dat Sammer dit seizoen vaak geblesseerd is geweest, maar voor de ploeg nog steeds van zeer grote waarde is.'

Slechts enkele spelers van Dortmund bleven dit seizoen voortdurend op de been, mandekker Jürgen Kohler onder anderen die in het tweede halve-finaleduel, tegen Manchester United op Old Trafford, excelleerde. Hoewel twee dagen eerder zijn vriendin een miskraam had gehad en hij nauwelijks nachtrust had genoten, schraagde hij de defensie en schoot hij doelman Klos op de doellijn tot drie maal toe te hulp.

Kohler (31), een oude bekende van Van Basten, is een van de maar liefst vijf spelers van Dortmund die ooit in dienst was bij de tegenstander van vanavond. De langdurig uitgeschakelde Braziliaan Cesar, de Portugese middenvelder Sousa en de Duitser Reuter en Möller zijn de anderen.

Drie van hen, Cesar, Kohler en Möller, speelden vier jaar geleden in het elftal van Juventus dat Dortmund in de UEFA Cup-finale de voet dwars zette. Voor zover nodig heeft de 42ste finale van de Europa Cup voor landskampioenen er een extra dimensie door gekregen.

Met manager Meier reisde Hitzfeld gisteren van het hotel in Kaufkirchen naar München en onderweg, vertelden ze na aankomst, haalden ze mooie herinneringen op aan het Olympia-stadion. Hitzfeld was 25 jaar geleden in München speler van de Duitse Olympische ploeg. Vorig jaar greep Borussia Dortmund de landstitel in hetzelfde stadion.

'We voelen ons hier goed', zei Hitzfeld. Maar hij oogde gespannen en gekweld en had de gelaatsuitdrukking van een Duitse voetbaltrainer die zich zeer beroerd voelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden