Stellwagen weet voorsprong net te behouden

Na een moeizaam weekeinde kon Daniël Stellwagen opgelucht vaststellen dat hij de leiding bij het NK schaken had weten te behouden....

Euforie hing over publiek én spelers na Stellwagens eerste ontsnapping. De partij die hij zaterdag speelde tegen Erwin L’Ami was het voorlopige hoogtepunt van het toernooi. De twee jonge grootmeesters lieten een staaltje sprankelende schaakkunst zien, die de kijkers af en toe in vervoering bracht.

Beide spelers zeiden na afloop dat ze krachten hadden losgemaakt die ze nauwelijks onder controle konden houden. ‘Ik had op een zeker moment geen idee meer wat ik moest doen’, zei L’Ami. ‘Ik ook niet’, voegde Stellwagen er uit de grond van zijn hart aan toe. Toch bleek bij kritische beschouwing dat beiden bijna foutloos hun weg door het mijnenveld hadden gevonden.

Maar niet helemaal foutloos. Nadat Stellwagen met een te optimistische uitval de zaak op scherp had gezet, miste L’Ami bij de 22ste zet (22. Pe4 Thg8 23. Kh1 Td8 24. Lxh6) een grote kans op winst.

Toen hij die verzuimde ten gunste van een andere poging die er ook heel kansrijk uitzag, keerden de kansen. L’Ami’s gedroomde mataanval sloeg niet door, zodat hij op zoek moest naar de nooduitgang,

Die vond hij in de vorm van een schitterende combinatie. Onder opoffering van bijna al zijn materiaal forceerde L’Ami remise door eeuwig schaak. Natuurlijk moest hij na afloop even iets wegslikken, toen het tot hem doordrong welke kans hij onderweg had laten liggen. Maar het was wel degelijk een troost dat het slot van de partij wonderschoon was geweest.

Ook Stellwagen kon heel goed leven met het halve punt. Heel wat minder tevreden was hij met de remise die hem zondag met veel geluk toeviel in zijn ontmoeting met Wouter Spoelman.

Niets wist hij te bereiken tegen de Nederlandse jeugdkampioen, die na twee harde nederlagen tegen Tiviakov en Sokolov toch rijp leek voor de sloop.

Maar Stellwagen kreeg vanuit een onbeduidende openingsvariant geen vat op hem en verzeilde snel in een licht inferieure stand. Die behandelde hij ook nog eens veel te zorgeloos, waarna zijn eerste nederlaag van het toernooi zich aftekende.

Stellwagen nam nog wel zijn beste kans mee door zijn dame te geven voor toren en stuk. Die noodsprong bracht Spoelman uit zijn evenwicht. Toen hij de twee nauwkeurige zetten niet vond om zijn overwicht te verzilveren, lukte het Stellwagen een verdedigingslinie op te werpen. Hij hoefde niet te bewijzen dat die waterdicht was, toen Spoelman teleurgesteld remise voorstelde.

Sergei Tiviakov profiteerde van Stellwagens halve misstappen. Hij verkleinde de achterstand tot een half punt na een degelijke remise tegen Van der Wiel en een afgetekende zege op Janssen.

Het slotprogramma van Stellwagen en Tiviakov is ongeveer even zwaar. Stellwagen speelt nog tegen Van der Wiel, Janssen en Hendriks. Tiviakov treft Hendriks, Bosboom en Sokolov.

De anderen hoeven zich weinig illusies meer te maken. L’Ami beseft dat hij zaterdag tegen Stellwagen zijn kans op de titel heeft verspeeld en het spel van Ivan Sokolov mist de vereiste scherpte. Met zes remises en slechts twee overwinningen valt een Nederlands kampioenschap niet te winnen. Ook Jan Smeets, voor het weekeinde nog hoopvol gestemd, weet zich na twee remises inmiddels kansloos.

Volledig beslist is het vrouwentoernooi, waarin Zhaoqin Peng op jacht is naar een score van honderd procent. Gezien het gemak waarmee ze haar partijen wint, zal het haar ongetwijfeld lukken. Ze staat op zes uit zes, tweeënhalf punt meer dan haar eerste verre achtervolgster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden