Reportage

Stedentrip van dik 42 kilometer

De marathon van Amsterdam is uitgegroeid tot de grootste van Nederland. 'Wat een buitenlanders!'

De Braziliaanse Guilherme Carvalho maakt zondag een selfie terwijl hij door Amsterdam rent. Beeld M. Kooren
De Braziliaanse Guilherme Carvalho maakt zondag een selfie terwijl hij door Amsterdam rent.Beeld M. Kooren

De start van de marathon in Amsterdam duurt twintig minuten. De eersten zijn al 5 kilometer verderop als de laatsten in het Olympisch Stadion nog moeten beginnen. Een recordaantal van 16.016 deelnemers heeft zich ingeschreven en Theo van Vliet is een van hen. Om de start van 9.30 uur te kunnen halen, is Van Vliet zondagmorgen om 6.30 uur opgestaan. In de tussentijd heeft hij ontbeten, is van woonplaats Hoorn naar Amsterdam gereden en laat hij nu - het is 8.15 uur - zijn verleden zien.

Dat verleden bestaat uit twee velletjes papier. Daarop staan alle marathons uit zijn leven geschreven. Overal ter wereld liep hij de klassieke afstand van ruim 42 kilometer, maar nergens zo vaak als in Amsterdam.

Dat komt zo: ooit zag Theo van Vliet, geboren in Ouderkerk aan de Amstel, de marathon langs zijn woonplaats schampen en toen dacht hij: 'Dat wil ik ook.'

Halverwege de jaren tachtig was de eerste keer. Sindsdien is hij, uitgezonderd ziekte of vakantie, altijd van de partij geweest.

Man in oranje shirt: Theo van Vliet (72). Beeld M. Kooren
Man in oranje shirt: Theo van Vliet (72).Beeld M. Kooren

Van 800 tot 16.000

Theo van Vliet, 72 jaar oud, kan het lopen eenvoudigweg niet laten. 'Anders word ik chagrijnig.' Dit wordt zijn 21ste marathon van Amsterdam. 'De eerste keer stonden we met 800 lopers aan de start. Dat was nog op de Dam.'

De Amsterdamse marathon heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2000 telde de loop 2241 deelnemers. Tien jaar later werd de grens van tienduizend gepasseerd en zo bleef het nadien met sprongen omhoog gaan.

Rotterdam mag de naam hebben, maar eigenlijk is Amsterdam de marathonstad van Nederland. Ter vergelijking: in Rotterdam sloot de inschrijving eerder dit jaar bij 13.500 deelnemers.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sightseeing

Het verschil zit 'm in de toeristische aantrekkingskracht van Amsterdam. Van alle 44 duizend deelnemers die zich voor de verschillende afstanden hebben ingeschreven, komt meer dan de helft uit het buitenland. Voor velen is de marathon tegelijk een stedentrip.

Dat heeft zijn weerslag op het parcours. Rotterdam legt de liniaal langs de snelst denkbare route. Amsterdam houdt oog voor het decor. 'We gaan onder het Rijksmuseum door. Dat zijn twee bochten extra, maar daar krijg je prachtige plaatjes voor terug', zegt wedstrijddirecteur Cees Pronk.

De laatste jaren zijn gemeente en organisatie volgens hem naar elkaar toe gegroeid. Pronk: 'Iedereen ziet de goodwill die je met een marathon kweekt.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het evenement zou met gemak kunnen doorgroeien naar een deelnemersveld van 25 duizend lopers. Pronk: 'De vraag is of je dat moet willen. Zoveel mensen kunnen we nooit kwijt in het Olympisch Stadion, ook niet als het alleen de finish is.' En de marathon kan of wil niet zonder het stadion dat in 1928, tijdens de Olympische Spelen, voor het eerst diende als start en finish van het evenement.

Stadionlicht

De koortsachtige massaliteit van de marathon kondigt zich twee uur voor de start al aan. Amsterdam is nog een donker gat, maar de lichten van het stadion zijn ontstoken. Lopers rekken, strekken en ijsberen. Bananen kosten in Sporthallen Zuid, het verzamelpunt, 1 euro.

Theo van Vliet is de kalmte zelf. Hij liep zijn beste tijd al in 1993. Van Vliet zet zijn bril op om het bewijsmateriaal te zoeken. 'Dat was in Etten-Leur. Het ging zo goed die dag. Ik liep met een paar Belgen op en die zeiden onderling dat ze onder de drie uur wilden blijven.' Het lukte: 2.59 uur. 'Ik had dat record het liefst nog een keer verbeterd in Amsterdam, maar ik ben nooit meer sneller geweest.'

De papieren loopgeschiedenis van Van Vliet gaat van Moskou naar Washington. Maar Amsterdam is voor hem een thuiswedstrijd. 'Ik heb ook een paar keer Rotterdam gelopen, maar dat zegt me niet zo veel. Natuurlijk, in Amsterdam hoor je ze nog wel eens kankeren omdat ze er niet door kunnen vanwege de marathon. Ik vind dat juist wel grappig.'

Met zijn startnummer 7006 (de eerste cijfers verwijzen naar zijn leeftijdscategorie) mag Theo van Vliet zich in het voorste vak posteren. Hij zou nationaal kampioen kunnen worden in de leeftijdscategorie van 70-plussers, maar dat acht Van Vliet op voorhand uitgesloten. 'Ik hoop net binnen de vier uur te blijven, dat zou mooi zijn.'

Het wordt 4.13 uur. 'Ja, dat is me toch een beetje tegengevallen', bekent Van Vliet. Kennelijk is de eerzucht nog niet helemaal van het ouder wordende lichaam afgegleden.

Van Vliet is er niet de man naar om de oorzaak in het weer te zoeken. Bij de start zomerde het nog na in Amsterdam. Op de eindstreep kondigde de herfst zich aan. 'Nee, schei uit, zeg.'
Voor de rest was het weer ouderwets gezellig. Eén ding is hem onderweg opgevallen. 'Wat een buitenlanders!'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kipyego wint

De Keniaanse Bernard Kipyego heeft zondag de marathon van Amsterdam gewonnen. Kipyego kwam na 42,195 kilometer solo over de finish in het Olympisch Stadion, in 2.06.21 uur. Dat was een persoonlijk record voor de 28-jarige Keniaan, die eerder dit jaar als derde eindigde bij de marathon van Rotterdam. Wilson Chebet, de Keniaan die de laatste drie jaar won, kon na 30 kilometer het tempo van de kopgroep niet volgen. Achter Kipyego eindigde Lucas Rotich als tweede in 2.07.18, John Mwangangi pakte in 2.07.28 het brons. Paul Zwama veroverde de Nederlandse marathontitel met een tijd van 2.21.58. Titelverdediger Patrick Stitzinger was al na 2kilometer afgestapt vanwege hamstringklachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden