Steaua nu speeltje van gefortuneerde 'herder'

Tot 1989 domineerde Steaua Boekarest (club van het leger) het voetbal in Roemenië. Met de revolutie verdween die almacht...

BOEKAREST Sneeuw en een snijdend gure wind begeleiden de bezoekers deze woensdagochtend richting het megalomane paleis van Nicolae Ceaucescu. Twintig jaar na de revolutie kan je voor 15 lei bijna een uur worden rondgeleid door wat voorheen ‘huis van het volk’ heette.

In Timisoara, waar de opstand tegen de dictator destijds begon, werd dinsdag al stilgestaan bij de historische decembermaand van 1989. In Boekarest zal dat op 20 december zo zijn, al weet de dienstdoende gids niet te vertellen op welke manier dat precies zal zijn. ‘Het is niet officieel kenbaar gemaakt, dus het zal ook voor ons een verrassing zijn’, zegt zij.

Ook bij Steaua willen ze niet te lang stilstaan bij het verleden. In 1986 won de club de Europa Cup I in Sevilla, doordat doelman Ducadam zich in de strafschoppenserie niet liet passeren door vier opeenvolgende spelers van Barcelona. Drie jaar later werd de ploeg in de finale van hetzelfde toernooi met 4-0 verslagen door AC Milan, dankzij twee doelpunten van zowel Gullit als Van Basten.

Die club, waarvoor geen Roemeense speler destijds mocht weigeren als er een beroep op hem werd gedaan, is anno 2009 veel van zijn status kwijtgeraakt.

‘Je hoeft geen vol Ghencea stadion te verwachten donderdag’, waarschuwde Mihai Nesu al. De 26-jarige speler van FC Utrecht, die acht jaar uitkwam voor Steaua Boekarest, wijst daarbij op een botsing tussen clubeigenaar Gigi Becali en de fans.

‘Laat ons met rust’, zongen de supporters onlangs tijdens een competitiewedstrijd om duidelijk te maken dat zij genoeg hadden van zijn bewind. ‘Als reactie daarop heeft Becali van drieduizend fans de seizoenkaart ingenomen’, zegt Nesu vol afgrijzen. ‘Op de tribunes achter de doelen zal het daarom wel leeg zijn als FC Twente langskomt.’

‘Herder’, op een denigrerende manier uitgesproken, is de bijnaam van Becali, omdat hij voor de revolutie geiten en schapen verhandelde. Na 1989 maakte hij zijn fortuin door grond op te kopen en voor veel geld door te verkopen aan het leger.

Tegen de eigenaar van Steaua loopt ook nog een onderzoek in verband met het zogeheten ‘kofferincident’. Die koffer, gevuld met een substantiële som gelds, zou bestemd zijn geweest voor de tegenstander van Cluj, die in 2008 had moeten voorkomen dat die club landskampioen werd.

De koffer werd onderschept en sindsdien houdt Becali, tevens politicus, staande dat de inhoud bestemd was voor de aankoop van een nieuw perceel grond. ‘De economische crisis heeft zijn speelruimte wat minder gemaakt, maar invloedrijk zal hij voorlopig wel blijven’, vermoedt Nesu.

De alles overheersende manier van leidinggeven van Becali doet de Roemeen terugdenken aan de tijd vóór de revolutie, toen Steaua (de club van het leger) en Dinamo Boekarest (de club van de Securitate) nog samen de dienst uitmaakte.

Het was de tijd dat Rodion Camataru Europees topscorer kon worden door in de laatste zes competitieduels van het seizoen 1986-1987 20 keer te scoren en het seizoen met 44 treffers te eindigen. De fictieve score van Camataru, begin jaren negentig neergestreken bij Heerenveen, was hét voorbeeld van de corruptie in die tijd.

Een van de weinige voetballers die in die tijd tegen de machthebbers inging, was voormalig PSV-speler Gica Popescu die het risico nam door van Steaua terug te keren naar Craiova. Dat was ‘not done’ in die periode, waarin niet of nauwelijks buitenlanders actief waren in de Roemeense competitie.

Sinds pakweg 2000 is daar een kentering in gekomen. Ook zijn niet alle nationale toppers nog langer exclusief voorbehouden aan de grote clubs uit de hoofdstad.

Cluj, de landskampioen van 2008 en dit seizoen tegenstander van PSV in de Europa League, en Unirea Urziceni, de kampioen van 2009, delen de koppositie met Steaua bij het ingaan van de winterstop. Timisoara, tegenstander van Ajax in de Europa League, en Rapid Boekarest volgen op drie punten. Weer één punt daaronder staat Vaslui, de club in opkomst.

Dankzij de aanzienlijke investeringen van de gefortuneerde Adrian Poremboiu, een man die vooralsnog het minste van alle Roemeense clubbestuurders is geraakt door de crisis, is die club bezig aan een opmars. In een competitie, waarin liefst acht teams nog altijd kansrijk zijn voor de titel, wordt Vaslui door insiders getipt als de mogelijke surprise.

‘Dat is wel de belangrijkste verandering sinds de tijd van Ceaucescu, al kun je je afvragen of dat wel zo goed is voor ons voetbal’, zegt Ovidiu Stinga. De voormalige verdediger van PSV, die in Eindhoven een jaar stage loopt in de jeugdopleiding van de club, heeft zijn hoop gevestigd op de beste speler die het land voortbracht.

Gheorghe Hagi zette zijn eigen voetbalacademie op poten, in Costanza. Hij heeft het volgens Stinga, die hem twee weken geleden in Eindhoven begroette om hem rond te leiden, in zich de doorstroming van jonge talenten te bevorderen. ‘Daar moeten we het uiteindelijk toch van hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden