Stam en Gabri brengen Ajax met rust en orde in balans

Hij zal gisteren in de Arena ongetwijfeld weinig medestanders hebben gevonden voor zijn mening, maar over het spel van Ajax was trainer Henk ten Cate niet tevreden....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Maar dat zag Ten Cate toch anders. Ajax ging slordig om met de geboden kansen. De middenvelders hanteerden een te laag baltempo. En na de 4-0 verzuimde de ploeg ‘het gaspedaal dieper in te trappen’, zoals de coach stelde. Over de winst was hij overigens wel te spreken.

De terzijdes van de coach kwamen enigszins geforceerd over, maar tekenden wel de grenzeloze ambitie van de coach. Een ploeg van Ten Cate hoort namelijk niet alleen resultaten te boeken, maar ook goed verzorgd te voetballen.

Het zal de Ajax-supporters hoopvol stemmen dat het bij vlagen glansvolle spel tegen het wel erg povere RKC nog lang niet beantwoordt aan de wensen van de coach. Vorig seizoen moesten de fans zich nog tevreden stellen met karige optredens en matige resultaten. Nu moppert de coach al na de eerste eclatante zege. Het is weer eens een ander geluid.

Dankzij doelpunten van Sneijder (2), Babel, Heitinga en Rosales zette Ajax RKC eenvoudig opzij. Maar het waren juist twee dienende krachten die de aandacht trokken in het eenzijdige duel: verdediger Jaap Stam en middenvelder Gabri.

Stam zien voetballen tegen RKC is kijken naar een doodgemoedereerde man, bezig aan zijn dagelijkse wandelingetje door het park. Onbezorgd, met goede zin, door niemand van de wijs te brengen. De rust die van de 34-jarige aanvoerder uitgaat, is ook precies hetgene dat de jonge, talentvolle, maar onervaren selectie zo node miste in het vorige seizoen.

Stam is namelijk niet alleen een puike voorstopper, maar ook een speler tegen wie zijn jonge ploeggenoten opkijken. Hij zal zijn stem niet hoeven te verheffen om zijn gezag te doen gelden. En het kan natuurlijk ook geen kwaad dat hij vrijwel elke spits in de eredivisie moeiteloos zal uitschakelen. Als hij fit blijft, dan slaapt zijn trainer voorlopig als een roos.

Een andere aankoop die dat effect op de nachtrust van Ten Cate zal hebben, is de 27-jarige Spanjaard Gabriel Garcia de la Torre, kortweg Gabri. De transfervrij van Barcelona overgekomen middenvelder is voor de middenlinie wat Stam betekent voor de defensie: een bron van rust.

Gabri is nauwelijks van de bal te zetten, bewaart het overzicht ten alle tijden, grijpt razendsnel in als er herstelwerkzaamheden moeten worden verricht, en heeft bovendien de dynamiek om de aanvallers te ondersteunen.

Simpel gesteld waren Stam en Gabri de ordebewakers die er zorg voor droegen dat de wedstrijd tegen RKC vlekkeloos verliep. Aan rasvoetballers was natuurlijk geen gebrek in de Ajax-selectie, maar aan mannen van stavast des te meer. Wat dat betreft is het elftal nu al veel beter in balans.

In schril contrast met de moeiteloze acclimatisatie van Stam en Gabri staat de entree van Kenneth Perez in Amsterdam. De Deen werd gekocht als de beoogde linksbuiten, maar nam gisteren plaats op de reservebank na een aantal minder geslaagde optredens in de afgelopen weken.

Ten Cate is gecharmeerd geraakt van Ryan Babel, die vooralsnog de voorkeur krijgt als linksbuiten. Volgens de coach heeft de 19-jarige aanvaller te vaak moeten aanhoren welke elementen er ontbreken aan zijn spel, terwijl hij juist de nadruk legt op zijn sterke punten.

Volgens de coach is het overigens niet zo dat Babel nu de eerste slag heeft gewonnen om de positie op de linkerflank. En aan het ontbreken van Markus Rosenberg bij de selectie van achttien man mogen volgens Ten Cate geen grote conclusies worden verbonden. Het is de vraag of dit Perez en Rosenberg gerust zal stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden