Stalmans bekentenis raakt ook Schippers

Haar bekentenis maakt de huidige generatie atleten minder geloofwaardig. Zelf krijgt Ria Stalman er waarschijnlijk niet veel last mee.

Ria Stalman in Andere Tijden Sport.Beeld .

Moet Ria Stalman haar gouden medaille inleveren?

Die kans is klein, meent Herman Ram van de Dopingautoriteit. Stalman veroverde haar olympische hoofdprijs 32 jaar geleden. Haar bedrog is volgens hem verjaard. Bovendien kampt de internationale atletiekfederatie IAAF met urgenter problemen, zoals de dopingfraude door Rusland en de smeergeldaffaire rondom oud-voorzitter Diack.

Toch is het niet uitgesloten dat het Internationaal Olympisch Comité of de IAAF actie ondernemen, juist gezien de recente ophef over doping in de atletiek. Het kan zijn dat zij elke gelegenheid wil aangrijpen om de eigen reputatie op te vijzelen. Een publieke bekentenis maakt het juridisch eenvoudig om op te treden.

Stalman is zelf niet van zins haar medaille in te leveren, zo valt op te maken uit Andere Tijden Sport. 'Ik heb er gigantisch veel moeite voor gedaan', zei ze. Atleten uit het voormalige Oostblok hebben hun olympische prijzen mogen houden, ook al is achteraf komen vast te staan dat ze vaak niet schoon waren.

Schrapt de Atletiekunie haar nationale records en nationale titels uit de boeken?

Directeur Jan Willem Landré sluit niet uit dat de bond actie onderneemt. Maandag komt de kwestie aan de orde tijdens een bestuursvergadering. Hij wil dat juristen de reglementen napluizen om te zien wat de mogelijkheden zijn. Stalman werd tienmaal nationaal kampioen discuswerpen. Haar nationale record van 71.22 meter is ruim 7 meter verder dan de beste prestatie van de nummer twee op de eeuwige ranglijst. Op de wereldranglijst staat ze nog steeds zeventiende.

Hoe is door andere atleten gereageerd op de bekentenis?

Op Twitter was het opvallend stil. Rutger Smith en Dafne Schippers reageerden bijvoorbeeld niet. Mogelijke verklaring: voor de meeste atleten is de 64-jarige Stalman een vage naam uit een ver verleden. Ze zou de oma kunnen zijn van Dafne Schippers.

Wat betekent de ontboezeming voor de huidige generatie Nederlandse atleten?

Stalmans bekentenis, acht maanden voor de Spelen van Rio de Janeiro, vergroot de kans dat in het buitenland vraagtekens worden geplaatst bij de uitzonderlijke prestaties van Schippers. Zeker als ze olympisch goud wint.

Immers: Stalman vergreep zich aan steroïden om zich te kunnen meten met de onverslaanbare DDR-werpsters. En ze loog decennialang dat ze schoon was. Schippers is nu al sneller dan de dopingsprintsters uit de voormalige DDR. Ze doet dat '100 procent dopingvrij', zoals ze zelfs graag zegt. Die ontkenning is door Stalmans bekentenis minder geloofwaardig geworden.

Dat Schippers, in tegenstelling tot Stalman vroeger, circa vijftig dopingtests per jaar doorstaat, onaangekondigd en bij wedstrijden, zal in het buitenland niet snel doordringen.

Zijn er meer bekentenissen te verwachten van aansprekende Nederlandse atleten?

Die kans is klein, al is het maar omdat de Nederlandse atletiek de laatste decennia weinig wereldtoppers heeft voortgebracht. Stalman behoort tot de drie vrouwen die individueel olympisch goud hebben gewonnen. Voorgangster Fanny Blankers-Koen en opvolgster Ellen van Langen zijn van onbesproken gedrag.

Tegelijkertijd is de kans groot dat er meer atleten hebben gebruikt in de periode dat Stalman dat deed. Oud-atletenmanager Raymond de Vries beschuldigde de discuswerpster in 1992 al en zei destijds in dagblad Trouw nog vijf atleten te kennen die doping gebruikten, zonder ze bij naam te noemen.

Ook bij de Atletiekunie werden anabole steroïden in die tijd vaak als een noodzakelijk kwaad voor succes genoemd, bijvoorbeeld tijdens opleidingen van trainers. Velen dachten dat ze het voorbeeld van het Oostblok en Amerika moesten volgen om succes te boeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden