'Stadsverbod' voor voetbalhooligans

Als het zondag bij de voetbalklassieker Ajax - Feyenoord weer tot supportersrellen komt, dan zullen de fans van de bezoekende partij de eerstkomende vijf jaar op de dag van de wedstrijd uit de stad worden geweerd....

Van onze sportredactie

Tot deze ingrijpende maatregel hebben de burgemeesters Cohen (Amsterdam)en Opstelten (Rotterdam) in overleg met de voetbalbond KNVB besloten.Aanleiding voor dit besluit zijn de ernstige ongeregeldheden die zich inapril bij het treffen van beide clubs in Rotterdam hebben voorgedaan.

Ajax-fans sloopten toen een trein en werden teruggestuurd naarAmsterdam. Bij De Kuip kwam het tot een botsing tussen politie enFeyenoord-supporters, waarbij talloze gewonden vielen.

Cohen en Opstelten zullen ook opnieuw pleiten voor het invoeren van eenstrafrechtelijke meldingsplicht voor toekomstige raddraaiers. Zij menen,net als de KNVB, dat een door de rechter opgelegde meldplicht kan bijdragenaan verdere afname van het voetbalgeweld en ervoor kan zorgen dat minderpolitie nodig is om de orde te handhaven bij wedstrijden.

'Ons gaat het erom hoe je de mensen die het verzieken niet alleen uitde stadions kunt weren, maar ook uit de omgeving', zei een woordvoerder vande voetbalbond. Hij verwees naar het auditteam, dat maandag rapporteerdedat supportersgroepen steeds vaker ver voor de wedstrijd of zelfs de avondvoor een duel de confrontatie met elkaar zoeken.

'De KNVB kan wel een stadionverbod opleggen, maar niet afdwingen dat eensupporter zich op de wedstrijddag moet melden bij de politie. De rechterkan dat wel en daarom zien wij graag dat de officier van justitie vakerzo'n meldplicht vordert. Nu gebeurt dat volgens ons nog te weinig.'

De KNVB kondigde deze maand ook al een hardere aanpak aan tegenrelschoppende supporters. In het uiterste geval kan de bond raddraaiers eenlevenslang stadionverbod opleggen. Fans met een stadionverbod moeten verdereen pasfoto inleveren, zodat de bond zelf beter kan toezien op naleving.Ook zijn fans dit seizoen al verplicht over een 'uitkaart' te beschikkenals ze een uitwedstrijd van hun club bezoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden