Stadion verhindert leuk potje voetbal kijken

De suggesties van Hopstaken (Forum, 30 november) zouden er toe moeten leiden dat de stadions weer vol stromen met mensen die durven te komen voor een potje voetbal zonder risico van een (supporters) matpartij....

Ik was in de gelukkige omstandigheid een kaartje te hebben voor Ajax-Auxerre in de Amsterdam Arena à raison van 65 gulden. Het viel mij op welk een ontspannen en gezellige sfeer heerste in de rijen voor de toegangen tot het stadion.

Aangekomen op de mij toegewezen plek bleek deze al bezet door iemand met dezelfde toewijzing. In dit zelfde vak deed, naarmate het volstroomde, dit probleem zich steeds meer voor. Er was nog geen bal getrapt, maar de sfeer in dit vak steeg tot een kookpunt. Tientallen mensen stonden met een geldig plaatsbewijs, maar zonder plaats. Waar eerst verbaal geweld ontstond wie het meeste recht op de plaats zou hebben, ontaardde het al spoedig in geïrriteerd duw- en trekwerk.

Er bleken passepartouts verkocht met recht op een vaste plaats voor een aantal Europese thuiswedstrijden van Ajax. En deze zelfde plaatsen worden ook nog eens doodleuk in de losse verkoop gegooid! Een aanwezige steward riep dat dit soort misstanden vaker voorkwam en stuurde de mensen naar een ander vak, helemaal aan de overzijde. Een zogenoemd overloopvak. Waarmee is aangegeven dat willens en wetens plaatsen dubbel worden verkocht, omdat de organisatie er waarschijnlijk op gokt dat mensen met een passepartout niet alle wedstrijden zullen bijwonen. Komen ze toch, dan wordt de degene die te goeder trouw een kaartje heeft gekocht, verbannen naar een overloopvak.

De wedstrijd was al in volle gang toen tientallen mensen zich door de catacomben van het stadion spoedden om het overloopvak te bereiken. Gewezen werd (dat nog wel) de kortste weg, waarbij over het hoofd werd gezien dat het afsluitbare supportersvak van de tegenstander moest worden gepasseerd. Dit vak was dus niet gesloten. Hoezo maximale veiligheid?

Toen een kleine groep door dit vak was, liet de politie alsnog dit vak sluiten. Met als gevolg dat een aantal mensen opgesloten zat in het 'vijandige' vak, en dat voor een andere groep het overloopvak niet meer te bereiken was. Bij aankomst bleek het overloopvak al tot de nok toe vol te zitten! En dat gold voor alle vakken in de bovenste ring van het stadion. Ik kon een glimp van de onderste ring opvangen en zag dat daar nog wel plaatsen vrij waren. Toen ik aan een steward meldde dat ik naar beneden zou gaan (ik had inmiddels al bijna een kwartier van de wedstrijd gemist), deelde deze mij mede dat hij dat niet zou toelaten, want 'de plaatsen op de onderste ring waren duurder'.

Kortom, mensen die gewoon een leuk potje voetbal willen zien, worden als vee behandeld door een organisatie die ach en wee roept over het geweld in en om het veld. Ik beschouw mijzelf als een redelijk mens, maar alleen door te dreigen met een fysieke onderbouwing van mijn eis om waar voor mijn geld, was men genegen mij toe te laten tot een vrije, maar duurdere plaats op de tribune.

Natuurlijk moet men kijken naar mogelijkheden tot het uitbannen van geweld rondom voetbalvelden. Maar laten de organisaties eerst bij zichzelf te rade gaan, voordat men allerlei externe maatregelen bedenkt.

AMSTERDAMDick Knutzen

Vervolgen

De politie van Rotterdam wil Panorama strafrechtelijk laten vervolgen voor het uitlokken van vernieling. Het blad heeft een fotoverslag gepubliceerd van de wijze waarop een eigen, geparkeerde auto met Ajax-vlaggetjes werd vernield. Als de politie van Rotterdam gelijk krijgt van het OM, laat zij dan ook Ajax vervolgen omdat die op de spelersbus, die voor De Kuip door een ijzeren staaf een ruit verloor, met kapitalen AJAX had staan?

AMSTERDAMM.F. Verheijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.