Staartstuk

Vanuit de helikopter lijkt het Tourpeloton op een slang - af en toe met een welgevulde buik, en altijd met een staart die tot aan de horizon reikt....

FRANS VAN SCHOONDERWALT

De meeste ploegleiders hebben vroeger zelf gefietst. Lang niet altijd op het voorste plan. Zeg nou zelf: wie heeft er ooit wakker gelegen van de prestaties van Legeay, Roussel, Ghirotto of Lavenu behalve zijzelf? De Rooy en Vandenbroucke, die konden er als coureur mee door, Godefroot en Guimard, ja, dat waren kanjers.

Het is nooit anders geweest. Grote renners werden niet automatisch (grote) ploegleiders. Raphaél Geminiani bijvoorbeeld was in het zadel een vedette, maar in de volgwagen hield hij de publiciteit op zich gericht dankzij een grote mond en en een Parijse bordeelhoudster, Madame De Kova, die kortstondig een paarsgekleurde ploeg sponsorde.

Lomme Driessens daarentegen brak nooit potten als wielrenner, maar bouwde een legendarische naam op, mede via de ruggen van Coppi, Merckx en Maertens én zijn uitspraak dat vrouwen alleen maar geschikt zijn voor het maken van 'ne goeie minestroon'.

Kleurrijk waren ze vaak. Ton Vissers die zijn collega's verstomd deed staan met citaten uit Homerus. Gaston Plaud die er uitzag als de beheerder van een comestibleswinkel. Kees Pellenaars die steevast vooraf gegaan werd door een sigaar. Maurice Demuer van wie ik nooit een tweedehands auto zou kopen. Henri Anglade die meer waarde hechtte aan zijn spiegelbeeld dan aan zijn kopman. Brik Schotte wiens Kortrijks prachtig klonk, maar vaak volstrekt onverstaanbaar was. De Kimpe, Vanvaerenbergh, Jossart, Barrutia, Caput, Cribiori, Saura.

Indien niet overleden, zitten ze dan in deze weken ook iedere dag voor de tv? Zo ja, dan horen ze ook dat de klokken in de Elzas exact hetzelfde klinken als die in Bretagne of de Pyreneeën. Grapje van de Franse tv-regisseur, die een bandje met vogelgeluiden laat meedraaien wanneer bosschages in beeld komen en die deze week zelfs een koekoek liet horen bij de passage door Zwiterland.

Twintig jaar geleden, 24 juli 1977: 'Esclassan veroorzaakte op het spiegelende asfalt van de Champs-Elysées zelfs nog een massale valpartij, maar hij sleurde zijn ploegmakker Thevenet niet mee.'

Frans van Schoonderwalt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden