Staalbedrijf Tata Steel strikt veel schaaktoppers voor traditioneel toernooi

Tata Steel viert volgend jaar naast het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf ook de 80ste aflevering van het traditionele schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Het is voldoende reden voor de organisatoren om uit te pakken. Voor de jubileumeditie van de klassieker zijn naast wereldkampioen Magnus Carlsen ook zijn twee voorgangers Vladimir Kramnik en Vishy Anand gecontracteerd.

Gert Ligterink
Anish Giri tijdens de tweede ronde van Tata Steel Chess 2017. Beeld anp
Anish Giri tijdens de tweede ronde van Tata Steel Chess 2017.Beeld anp

Met acht spelers uit de topdertien van de wereldranglijst is het toernooi terug waar het was voor bezuinigingen het organisatiecomité in 2012 dwongen het invitatiebeleid aan te passen en een stapje terug te doen. De sterkste schakers kosten steeds meer geld. Ze kunnen kiezen uit een groot aantal elitetoernooien, die elkaar beconcurreren met steeds hogere startgelden.

De directie van het Tata-toernooi moest de laatste jaren daarom keuzen maken, waarbij als prioriteit gold dat hoe dan ook de deelname van Carlsen en Anish Giri diende te worden veiliggesteld. Een complicatie was de opkomst van het met Wijk aan Zee overlappende toernooi in Gibraltar, waar de organisatoren over een schijnbaar onuitputtelijke pot met geld kunnen beschikken.

Dankzij een (mogelijk eenmalige) verhoging van het budget kon toernooidirecteur Jeroen van den Berg ditmaal het deelnemersveld samenstellen zoals hij graag wilde. Nadat Carlsen, Giri en de Amerikaan Wesley So, de winnaar van de laatste editie, waren gecontracteerd, lukte het hem Kramnik en Anand over te halen de oude band met Wijk aan Zee te herstellen. Net als Carlsen won Anand het toernooi vijfmaal. Hij deelde de hoofdprijs met Kramnik in 1998.

Niet alle wensen kon de directeur vervullen. De onderhandelingen met viervoudig eindwinnaar Levon Aronian liepen mede door misverstanden stuk. Twee andere prominenten, de Amerikaan Nakamura en de Fransman Vachier Lagrave, waren al vastgelegd door het toernooi in Gibraltar.

Giri is de enige Nederlandse deelnemer. Loek van Wely besloot na 25 optredens in de hoofdgroep ditmaal de aan hem gerichte invitatie af te slaan. De nationale kampioen bereidt zich voor op het leven na zijn actieve carrière. Hij is directeur van het toernooi in Hoogeveen en hij zal tijdens het aanstaande EK voor landenteams op Kreta captain van de Nederlandse ploeg zijn.

Volgens Van Wely is het tijd om een pauze in te lassen: 'Tijdens het laatste Tata toernooi voelde ik mij voor het eerst niet helemaal op mijn gemak. Dat was toch wel een teken en het resultaat was navenant. In februari weer eens kijken hoe dit haasje hoest.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden