St. Ronald on tour door Nederland

Zijn prestaties als trainer in de Premier League hebben hem in Engeland al een heiligenstatus gegeven. Maar ook in Nederland is Koeman nog een held, blijkt op zijn trip down memory lane.

Erwin en Ronald Koeman.Beeld Foto¿s Guus Dubbelman / de Volkskrant

Mocht de opmars van de coach Ronald Koeman doorzetten, mocht hij uitgroeien tot een trainer van Rinus Michels-achtige statuur, dan ligt de blauwdruk van een Ronald Koeman-tour al klaar. Met zijn club Southampton bezoekt hij dezer dagen tal van plekken in Nederland waaraan hij speciale herinneringen heeft.


Geen toeval. Koeman flanste het voorbereidingsschema van zijn team praktisch eigenhandig in elkaar. De trainer wijst op de korte reistijd en ideale omstandigheden. Maar als het hoge reüniegehalte ter sprake komt, zegt hij breed glimlachend: 'Ik mag toch ook wel eens aan mezelf denken?'


Sinds zaterdagavond vertoeft Koeman met zijn selectie en staf in landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte. Toen hij nog in dienst was van Ajax kwam hij daar in de seizoenvoorbereiding ook vaak. Hij kreeg er nu spontaan een plastic koe cadeau.

Southampton-speler Dusan Tadic krijgt een fotoverzoek.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Donderdag speelt Southampton tegen Feyenoord, de club waar Koeman zijn trainerscarrière de impuls gaf die hem vorig jaar in Engeland bracht. Een warm applaus en 'Koeman Koeman'-spreekkoor wanneer stadionspeaker Peter Houtman zijn naam voorleest, kun je al incalculeren.

Zaterdag was hij in de Euroborg voor een oefenwedstrijd tegen FC Groningen. 'Ja, in Groningen begon het allemaal', kopte Koeman de voorzet van de regionale media in. Hij debuteerde als speler in het oude Oosterpark-stadion. Groningen had de directiebox beschikbaar gesteld voor Ronalds familie en die van zijn broer en huidige assistent Erwin. Als dank dat ze hun invloed hadden aangewend om Southampton naar het hoge noorden te krijgen.

Ronald Koeman was gehuld in vrijetijdskleding van Dolce & Gabbana. Die stak schril af tegen de zwart-witte trainingsoutfits van de rest van zijn staf. Tijdens het vriendschappelijke treffen meldde hij zich al snel langs de zijlijn, wijzend en 'pressure!' schreeuwend.

Dat hielp. Na een tam begin plaatste Southampton de klem om de nek van de Nederlandse bekerhouder. 0-3 werd het, maar het had 0-6 kunnen zijn, zei Koeman. 'En die score hadden we kunnen bereiken door alleen de standaardsituaties te benutten. Fysiek heersten we. Dat is het verschil met Nederland.'

Ook voetbaltechnisch en -tactisch was Southampton, dat de tegenstander ver op eigen helft onder druk zette, de betere. Duidelijk Koemans verdienste, al moet gezegd dat de portefeuilles van de Engelse clubs ook veel dikker zijn. Zo verliest Europa League-deelnemer FC Groningen zijn beste speler Tjaronn Chery aan Queens Park Rangers, een club die niet eens op het hoogste Engelse niveau uitkomt. FC Groningen-directeur Hans Nijland: 'Dat zegt alles.'

Groningen liep niet echt uit voor 'de return van de Koeman-broers', zoals het affiche aanprees. Van de slechts halfgevulde Koeman-tribune kwam weinig geluid. Toch was Nijland tevreden: 'Dik twaalfduizend man in huis en dat midden in de vakantie. Vorig jaar tegen Aston Villa was dat veel minder.'

Koeman kwam binnen bij The Saints toen de club boven zijn macht had gepresteerd, met een achtste plaats in de eindrangschikking. Zes basisspelers vertrokken. Koeman maakte kort na zijn aanstelling een foto van het lege trainingsveld, met daarbij de tekst: 'Klaar voor de eerste training'. Een staaltje galgenhumor dat in Engeland hogelijk werd gewaardeerd.

Jordy Clasie in duel met Groningen-speler Albert Rusnák.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Koeman is een frisse wind', zegt voetbalverslaggever David Hytner van The Guardian. 'Andere trainers in Engeland dansen rond de waarheid, braken louter clichés uit. Hij zegt waar het op staat, klaagt niet, koopt goed in en geeft de eigen jeugd kansen. Hij heeft veel zelfvertrouwen, tegen het arrogante aan. Precies wat de club nodig had, want niemand geloofde er meer in na die exodus.'

Koeman putte voor nieuw bloed vooral uit eigen netwerk. Hij haalde Tadic, Pellè, Alderweireld en later Elia. Beroemde spelers in Nederland, volslagen onbekenden in Engeland. De lof was des te groter; vooral Dusan Tadic oogstte lyrische commentaren.

Wederom vertrokken deze zomer drie basisspelers, en wederom toog Koeman naar zijn favoriete outletstore. Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg kwamen en er was interesse voor de opnieuw geblesseerde Ron Vlaar. 'Ze spreken de taal en kennen mijn manier van spelen', legt Koeman uit.

'Dutch Saints'

In theorie ligt het transferbeleid op het bord van voetbaldirecteur Les Reed. In praktijk bepaalt Koeman. Hytner: 'Logisch. Als je zevende wordt met Southampton, zoals Koeman flikte, dan nader je de heiligenstatus.' Het spandoek 'Dutch Saints' dat de Southampton-fans ook in de Euroborg hadden opgehangen, getuigde daarvan.

Donderdag 30 juli gaat de Tour de Koeman verder in Arnhem. Dan treffen Vitesse, nóg een oud-club van Koeman, en Southampton elkaar in de voorronde van de Europa League. De koppeling van die clubs wordt in Engeland gezien als weer een staaltje van de bijzondere krachten van de Nederlander.

Eigenlijk kan het daarom alleen maar minder worden. De coach maakt zich geen zorgen en prees de na rust ingevallen en onwennig ogende Jordy Clasie de hemel in. 'De tweede helft waren we beter door hem. Hij is niet groot, maar wel slim en dat is in het voetbal toch het belangrijkste.'

Zeker met het vertrek van Chery kan ook Groningen wel wat gogme gebruiken. Dat was niet de reden waarom tweehonderd fans zich een uur na afloop bij het stadion meldden. Ze vormden een erehaag naar de spelersbus van Southampton, hopend op een selfie met de succescoach. Maar na het voorprogramma (Pellè, Stekelenburg, Clasie, Tadic en broer Erwin) schoot de hoofdact snel langs de meute.

Vlak voor het instappen van de bus knalde hij met zijn hoofd tegen de achteruitkijkspiegel. Koeman gaf geen krimp. Een overgekomen Southampton-fan: 'Niets kan die man raken.'

Graziano Pellè is nog altijd populair bij de vrouwelijke toeschouwers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden