Sprintkanon explodeert pas na sigaretje

Profiel..

Amsterdam Zijn manager, de Nederlander Marnix Wieberdink, zegt dat ‘Kjoe Joek’ sinds kort niet meer rookt, maar misschien grijpt Kyu-Hyuk Lee toch nog af en toe naar een sigaretje. Hij deed het wel toen hij twee jaar geleden in Heerenveen op het punt stond zijn wereldtitel op de sprint te prolongeren.

De Koreaanse schaatser moest ontspannen voor de beslissende rit op de lastige 1000 meter tegen de erkende grootheid Jeremy Wotherspoon. Lee, de man die zoveel gang kan maken in de bochten, slaagde juist dankzij zo’n fijn laatste bochtje, en greep opnieuw het goud van de beste sprinter ter wereld.

Vorig jaar, bij de WK sprint in Moskou, ging het daarentegen mis. Was hij soms vergeten te roken? Hij had na drie van de vier afstanden de wereldtitel voor het grijpen en zou geschiedenis schrijven. Hij kon net als de Amerikaan Eric Heiden en de Rus Igor Zjelezovski voor de derde keer op rij het WK winnen.

In de beslissende rit over 1000 meter ging Lee na 100 meter onderuit en tikte bijna de Fin Koskela van het ijs. Niemand wist of het de hoog opgelopen spanning was geweest. Iedereen verzamelde zich voor de analyses na afloop rond de sensationele Amerikaanse winnaar Shani Davis of de Nederlandse bronzen medaillewinnaar Simon Kuipers.

Lee werd niet aangetroffen. Buiten was het in het besneeuwde Moskou in elk geval te koud om nog eventjes kort voor de wedstrijd een sigaret op te steken.

Kyu-Hyuk Lee, dit weekeinde in Obihiro (Japan) de voornaamste kandidaat om wereldkampioen sprint te worden, is een veteraan in het schaatsen. In 1994 deed hij als 15-jarige al mee aan de Olympische Winterspelen van Lillehammer. Hij schaatste in het Vikingschip van Hamar de 500 (36ste) en 1000 meter (32ste).

Daarna kwam hij uit op de Spelen van Nagano, Salt Lake City en Turijn. Vancouver wordt zijn vijfde olympische schaatstoernooi, net geen record. Dat is met zes Spelen in handen van de Australiër Colin Coates. Lee’s beste resultaat in al die optredens was de vierde plaats op de 1000 van Turijn, achter de Amerikanen Davis en Cheek en de Nederlander Wennemars.

Na dat toernooi veranderde Lee zijn leven, zo verklaarde hij vorig jaar in de NRC. Altijd was hij geleefd door zijn sport, altijd had hij geleefd voor zijn sport. Nu nam hij voor het eerst afstand van de dwingende wereld van training en preparatie.

Hij zei dat hij misschien ging stoppen en hij koos voor de lol. Hij feestte en dronk. Er was bier, whisky en wodka. Niet dat hij er dik of traag van werd. Lee heeft nog altijd het lijf van een asceet.

Zijn houding ten opzichte van het schaatsen veranderde wel. Hij koos na 2006 voor het plezier. Lee wilde niet langer gebukt gaan onder de verwachtingen van het Zuid-Koreaanse volk dat zo graag een eerste olympische kampioen op de langebaan zou willen omhelzen. Kampioenen in de shorttrack zijn er in Korea talloos.

Lee, zoon van een ijsbaaneigenaar uit Seoul, heeft wel verhaald over de harde aanpak die hij zich als kind al moest laten welgevallen. Wie niet direct de orders van een trainer opvolgde of even moest passen vanwege vermoeidheid of ander ongemak, kon in het Koreaanse regime een klap verwachten. Kadaverdiscipline die nog steeds niet is verdwenen.

Vaak bleek dat het gebrek aan rust – zwaar trainen tot vlak voor een wedstrijd – de Koreaanse kansen om zeep hielp. In 1997 was Lee wereldrecordhouder op de 1000 meter, met 1.10,42. Op de Olympische Spelen, een paar maanden later in Nagano, werd hij dertiende, in 1.12,05. De Nederlander Ids Postma ( 1.10,64) won.

Toen Lee zijn eigen aanpak liet prevaleren – dus inclusief relaxen – kwamen de successen. In 2007 en 2008 werd hij wereldkampioen op de sprint. In 2009 had hij het moeten worden. In 2010 zal hij in Japan de hegemonie wel herstellen.

Komende maand maakte hij ook een beste kans op olympisch goud op de 500 meter. Hij won de laatste drie wereldbekerwedstrijden op deze afstand. In Salt Lake City reed hij tweemaal 34,26, een persoonlijk record. Op de 1000 meter moet hij wel steeds Shani Davis (die het WK sprint mijdt) voor zich dulden. Misschien wordt Kyu-Hyuk Lee straks in Vancouver wel aangetroffen met een feestsigaar. Op basis van zijn trouw aan het schaatsen zou hij dat verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden