Springveer loopt zware averij op

Jeffrey Wammes brak zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in Lyon beide enkels. De turner uit Zoetermeer wordt volgende week geopereerd. De WK in oktober kan hij uit zijn hoofd zetten....

Epke Zonderland, collega-turner van Jeffrey Wammes, besloot zaterdag in Lyon een nieuw vluchtelement in zijn rekoefening niet uit te voeren. Hij en zijn trainer, Gerard Speerstra, vonden ‘de spanning’ van de rekstok niet in orde.

‘Het podium in Frankrijk was een beetje soft’, meenden de twee na een laatste inspectie. Zij zagen vervolgens af van het nieuwe element. Speerstra: ‘Wij kozen voor de veiligheid.’

Jeffrey Wammes en zijn meegereisde Chinese trainer Ming achtten in Lyon de tijd wel rijp voor het uitvoeren van een nieuw element. Dat betrof de dubbele salto gestrekt, met hele schroef, met direct aansluitend de ware specialiteit van de nummer vier van Europa, de punchsalto.

De uitbreiding van het programma op vloer werd na het inturnen akkoord verklaard. Vrijdag was proefgedraaid op het podium. Dat voelde toen goed. Er waren meer overwegingen voor de uitbreiding van de kür. Er was een sterk deelnemersveld bij de tweede wereldbeker van het jaar. Er bestaat sinds kort een nieuw scoresysteem dat boven de tien gaat.

Kortom, het was tijd een nieuw element te laten zien. Anders was de finale mogelijk niet haalbaar. Maar al in de eerste sprongserie ging het, om onverklaarbare redenen, mis met Wammes, zo zag de scherp toekijkende Speerstra.

De kwikzilveren turner, een springveer pur sang, zat met zijn sprong te laag. Het lichaam had de landing nog niet voorzien. ‘Jef landde tegen de enkelvorken in’, noemt Speerstra het in zijn vaktaal. Wammes zelf noemde het ‘tegenin landen’.

Het was in elk geval goed mis, al waren de Franse medici daar niet direct achter. Zij konden op foto’s niets ernstigs waarnemen. Bondsarts dr. Liesbeth Lim vertrouwde het zaakje niet en besloot geen risico te nemen. Ze bestelde een ambulance om de negentienjarige turner naar huis, naar Zoetermeer, te vervoeren.

‘Jef had toch niet mogen vliegen. Hij kon niet eens een beetje lopen’, aldus Lim, die Wammes verboden had de voeten te belasten. Zelf kon zij niet mee. Zondag had Nederland nog drie turners in de finale.

In het Amsterdamse AMC, bij de internationaal hoog aangeschreven enkelspecialist professor Van Dijk bleek maandag na een CT-scan de schade aan de enkels van Wammes enorm. In het onderste spronggewricht waren van beide voeten de voetwortel gebroken. Er was averij. Wammes had het op tv over ‘botjes die los liggen’.

Volgende week wordt de grote belofte van het Nederlandse turnen geopereerd. Pas over zes maanden, zegt Lim, zal blijken of er voor hem een internationaal vervolg op de gymnastiekvloer in zit. Veel zal afhangen van de terugkeer van de lenigheid van het enkelgewricht.

Of hij na operatie, gips en revalidatie reststijfheid overhoudt, hangt van het aantal fragmenten af, de mate van verschuiving van de stukjes bot, de schade aan het kraakbeen en de kwaliteit van de operatieve reconstructie. De prognose is onzeker, zeggen geraadpleegde orthopeden.

Ook hoogst onzeker is de kwalificatie van de Nederlandse mannenploeg voor de Olympische Spelen. Wammes was met Epke Zonderland de grote allrounder van de ploeg. Beiden zijn van wereldniveau. Zij zouden het hart van de ploeg vormen die zich bij de WK in Aarhus, in oktober, bij de beste 24 landenteams van de wereld diende te plaatsen.

Speerstra: ‘Dat WK gaat Wammes niet halen. Uitgesloten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden