Sportzomer Live - Estafettelopers grijpen naast eremetaal, Kupers stort in op 800 meter

Het is vandaag finaledag. Natuurlijk met de EK-eindstrijd tussen Frankrijk en Portugal, maar ook de herenfinale op Wimbledon tussen Andy Murray en Milos Raonic. Verder beleven de EK atletiek hun slotdag en wijkt de Tour de France - met Chris Froome in het geel - even uit naar Spanje. En dan hebben we nog Max Verstappen, voor wie wederom een podiumplaats lonkt. Hij start vanaf de derde positie bij de Grote Prijs van Engeland. Volg alle sportnieuwtjes in dit blog.

Churandy Martina Beeld anp
Churandy MartinaBeeld anp

Voor Thijmen Kupers zijn de EK atletiek uitgelopen op een deceptie. De atleet deed er vanmiddag alles aan om de 800 meter te winnen, maar stortte 100 meter voor het einde in elkaar. Uiteindelijk finishte hij slechts als zesde.

Alsof dat nog niet genoeg was, deed hij dat ook nog eens in een tijd (1.46,67) boven de limiet voor de Olympische Spelen in Rio. Het was Kupers’ laatste kans op een ticket. De Groninger had gehoopt zich via de EK atletiek alsnog voor de Olympische Spelen te plaatsen. Twee weken geleden, tijdens de Nederlands kampioenschappen atletiek, was hij 0,05 seconde te langzaam om zich voor Rio te kwalificeren.

Na die race liet hij direct weten er alle vertrouwen in te hebben de limiet tijdens de EK wel te halen.

Op de vraag of hij op het EK liever een medaille won of de limiet voor Rio haalde, antwoordde hij: 'Ik wil liever een medaille dan een limiet.’ Om vervolgens uit te leggen dat hij in het Olympisch Stadion in Amsterdam waarschijnlijk een olympische limiet moest lopen om in aanmerking te komen voor een EK-medaille.

Hij bleek gelijk te krijgen, alleen pakte het voor Kupers verkeerd uit. De atleet greep dus langs zowel een EK-medaille als de olympische tijdslimiet.

Lees hier het artikel terug dat verslaggever Mark van Driel schreef na de Nederlands kampioenschappen atletiek in juni.

Thijmen Kupers Beeld ANP
Thijmen KupersBeeld ANP

Terwijl de Nederlandse estafettevrouwen de gouden medaille op het EK atletiek omgehangen kregen, greep de Nederlandse mannelijk sprintploeg net naast het eremetaal. Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington finishte in de finale van de 4x100 meter als vierde na 38,47 seconden.

De Britse sprinters waren het snelst (38,17) en gingen en vandoor met goud. Frankrijk pakte in een tijd van 38,38 de zilver medaille, terwijl Duitsland zich als nummer drie liet kronen (38,47).

Het antwoord op de vraag is: Andy Murray verovert zijn tweede Wimbledon-titel. De Britt rekent in de finale van het grastoernooi in Londen in drie sets af met Milos Raonic. Het servicekanon had weinig in te brengen tegen de zeer goedspelende Murray: 6-4, 7-6 (3), 7-6 (1)

Andy Murray Beeld reuters
Andy MurrayBeeld reuters

Opnieuw moet een tiebreak een beslissing brengen, nu in de derde set. De vraag is: pakt Murray zijn tweede Wimbledon-titel of kan Raonic zich alsnog oprichten en de achterstand verkleinen tot 2-1 in sets?

Terwijl Tom Dumoulin de Koninginnerit in de Tour de France op zijn naam heeft geschreven, kan Andy Murray de Wimbledon-titel haast ruiken. Nog drie games scheiden hem van de overwinning. Stand nu 3-3 in de derde set.

Even leek het erop dat Murray de concentratie verloor. Bij 2-2 in games kwam de Britt op zijn eigen service met 15-40 achter. Net op tijd herpakte hij zich om zijn servicebeurt alsnog te behouden.

Is dit al de beslissing in de Wimbledon-finale? Murray wint de tiebreak eenvoudig met 7-3 en komt met 2-0 voor in sets (6-4, 7-6). Tot nu toe wijst niets erop dat Raonic de wedstrijd nog gaat omdraaien. Murray is een klasse beter dan de Canadees.

Murray en Raonic hebben elkaar niet weten te ‘breaken’ in de tweede set. Stand 6-6. Een tiebreak moet de beslissing brengen.

Oei, hier laat Murray een grote kans liggen. De Britt krijgt twee breakpoints op de service van Raonic, maar weet ze beide niet te benutten. Stand nu 5-4 in het voordeel van Raonic. Murray serveert zelf om weer op gelijke hoogte te komen.

Wil Raonic nog iets in deze wedstrijd dan moet hij zijn servicebeurten zelf behouden, want op de service van Murray heeft hij nog geen schijn van kans.

Murray en Raonic gaan gelijk op in de tweede set. De spelers hebben elkaar nog niet weten te breken. Stand nu 3-3. In de eerste set ging het hier fout voor Raonic. Eens kijken of hij zijn servicebeurt nu wel kan behouden.

Max Verstappen heeft opnieuw een podiumplaats veroverd in de Formule 1. Hij vervolgde zondag zijn succesverhaal met een derde plaats in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Op het circuit van Silverstone moest de 18-jarige Nederlander alleen de Mercedessen voorlaten van winnaar Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die met zijn tweede plaats de leiding in het WK-klassement behield.

Lees hier het uitgegbreide verslag van de race.

Andy Murray wint de eerste set in de Wimbledon-finale: 6-4. De Britt wist Raonic een keer te breken. Murray speelt erg sterk, terwijl Raonic nog te weinig gebruik heeft gemaakt van zijn wapen: de service.

Andy Murray Beeld ap
Andy MurrayBeeld ap

De eerste break in de Wimbledon-finale is een feit. Murray pakt de game in de servicebeurt van Raonic. Stand 4-3 in het voordeel van de Britt. Hij mag nu zelf gaan serveren.

Op Centre Court houden Murray en Raonic elkaar in de openingsfase aardig in evenwichtig. Murray had een breakkans, maar wist deze niet te benutten. Stand nu 2-2 in de eerste set

Murray is als Schot de absolute publieksfavoriet op het heilige gras van Wimbledon. In 2013 verloste Murray de Britse tennisfans na 77 jaar uit hun leiden: Hij was de eerste Brit die na Fred Perry in 1936 het toernooi in Londen won. Nu gaat Murray, de nummer twee van de wereld, op zoek naar zijn tweede Wimbledon-titel.

Voor tegenstander Raonic is het de eerste keer dat hij in de finale van Wimbledon staat. De nummer zeven van de wereld is sowieso de eerste Canadees ooit die in de eindstrijd staat van het grastoernooi in Londen. Het sterke punt van Raonic: zijn kiezelharde service.

Over vijf minuten gaan we ook tennissen. Geen lukrake wedstrijd, de herenfinale op Wimbledon. Oftewel, Milos Raonic, de Canadees die Roger Federer naar huis stuurde, tegen Andy Murray, die één keer eerder het Londense grandslamtoernooi won. We houden de wedstrijd bij in dit blog.

Gisteren won Serena Williams het enkelspel bij de vrouwen. Een verlossing. Haar 22ste grandslamtitel, eindelijk evenaart ze Steffi Graf. Die toonde zich overigens uiterst galant, en feliciteerde Williams – zoals dat tegenwoordig gaat – op haar Facebook-pagina.

Alberto Contador is van zijn fiets gestapt in de Tour de France. De Spaanse renner en op voorhand een van de grote uitdagers van Chris Froome kwam tijdens de eerste etappe akelig ten val. Met de tanden op elkaar kon hij door. De volgende dag was hij wéér bij een valpartijtje betrokken, al was deze minder ernstig.

Een gehavende Contador zette door, tot vandaag. Vanochtend koortsachtig begonnen aan de etappe, halverwege afgestapt, de ploegleiderswagen in. 'Mijn lichaam reageert niet zoals ik zou willen en daar krijg ik nu de rekening voor gepresenteerd', aldus de Spanjaard gisteren.

De etappe kunt u volgen in ons liveblog.

Kritiek op het spel? De Portugese bondscoach Fernando Santos lacht het weg. Tijdens de persconferentie moest hij niks weten van een volgens sommigen onverdiende finaleplaats.

'Ik hoop dat de media kritiek op ons blijven hebben. Laten we morgen weer onverdiend winnen en met die trofee van het veld lopen', aldus Santos. De bondscoach is goedgemutst en vol vertrouwen, ondanks de favorietenrol van de Fransen. 'Het maakt niks uit dat Frankrijk favoriet is. Ik ben zeker ervan dat wij gaan winnen. Portugal gaat hier geschiedenis schrijven.'

Ook kreeg hij vragen over het haar van Quaresma, die een blonde pluim op zijn achterhoofd heeft laten zetten, in navolging van Pogba en Peresic. 'Het haar van Quaresma is fantastisch. Ik heb hem gefeliciteerd toen ik zijn kapsel zag. Een kunstwerk', aldus Santos.

De Portugese bondscoach Santos. Beeld afp
De Portugese bondscoach Santos.Beeld afp

Brons in Bangkok. De Nederlandse volleybalsters zijn zojuist bij de finaleronde van de World Grand Prix in Thailand op de derde plaats geëindigd. Oranje versloeg in de strijd om het brons Rusland in een slopende vijfsetter: 3-2.

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti toonde in het duel grote mentale en fysieke veerkracht. Na een achterstand van 0-2 in sets knokte Nederland goed door en na een zwaarbevochten zege in de derde set gaf Oranje het duel alsnog een verrassende wending: 18-25 23-25 30-28 25-21 15-9.

Nederland verloor zaterdag in de halve finales met 0-3 van olympisch kampioen Brazilië. Verenigde Staten was met 3-0 te sterk voor Rusland.

Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues haakte zaterdag in de warming-up voor het duel met Brazilië met een knieblessure af. Voor het begin van de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro is ze waarschijnlijk weer helemaal fit.

Volleybalsters vieren in mei hun overwinning op Italië. Beeld epa
Volleybalsters vieren in mei hun overwinning op Italië.Beeld epa

Rechts langs de gele boei. Zwemster Sharon van Rouwendaal, titelverdedigster bij de EK open water in Hoorn, had zich dat ingeprent. In de haven van de West-Friese stad ging het na 9.950 meter toch mis. Ze passeerde rechts van de rechterboei die ze in haar matige zicht - opspattend, ondoorzichtig bruin IJsselmeerwater - had verruild met de linkerboei. Die had ze juist rechts moeten passeren.

EK-titel kwijt door een ongelukkig misser. Van Rouwendaal deed het af met een kwinkslag. Ze vergeleek haar gemiste finish met de diskwalificatie van atleet Churandy Martina. 'Ik voel me de Churandy Martina van het openwater zwemmen.' Lees hier het nieuwsbericht.

Zwemster Van Rouwendaal. Beeld anp
Zwemster Van Rouwendaal.Beeld anp

Hoewel de Russische atletiek geschorst is, mogen sommige atleten wel meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro - weliswaar onder neutrale vlag.

De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft nu de Russische atlete Darja Klisjina toestemming gegeven om deel te nemen aan de Spelen. Volgens de boordelingscommissie van de IAAF heeft de 25-jarige verspringster voldaan aan alle voorwaarden voor dispensatie.

Begin deze maand kreeg Joelia Stepanova, die eind vorig jaar het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde, als eerste atlete uit Rusland groen licht. Daardoor kon ze al afgelopen woensdag tijdens de EKin Amsterdam in actie komen op de 800 meter. Weinig succesvol overigens; ze staakte de strijd vroegtijdig.

Volgens de IAAF zijn 136 aanvragen binnengekomen van Russische atleten die in aanmerking willen komen voor de uitzonderingsmaatregel. Het sporttribunaal CAS buigt zich deze maand over 68 beroepszaken van atleten uit Rusland.

Klisjina mag onder neutrale vlag meedoen in Rio. Beeld epa
Klisjina mag onder neutrale vlag meedoen in Rio.Beeld epa

Sara Moreira heeft bij de vrouwen de halve marathon gewonnen. De Portugese atlete kwam ruim als eerste binnen via de fietstunnel van het Rijksmuseum over de finish. 1 uur, 10 minuten en 19 seconden had ze ervoor nodig.

Portugal boerde sowieso goed. Jessica Augusto werd derde, achter Veronica Inglese (Italië). Daardoor hebben de Portugezen goud gewonnen in het landenklassement, net voor de Italianen. De Nederlandse Elizeba Cherono kon niet meekomen met de top en eindigde in de middenmoot. Vooraf werd ze gezien als medaillekandidaat, maar arriveerde pas als 26e en eerste Nederlandse aan de finish in een tijd van 1 '13 "27.

De mannen, later begonnen, zijn inmiddels ook goeddeels over de finishlijn. De Nederlandse atleet Abdi Nageeye eindigt als zesde. Nederland is nummer vier in het landenklassement.

Atletes passeeren het Rijksmuseum. Beeld ap
Atletes passeeren het Rijksmuseum.Beeld ap
De mannen aan de start van de halve marathon. Beeld ap
De mannen aan de start van de halve marathon.Beeld ap

Pakken de Fransen vanavond hun derde EK-titel? De statistieken, voor wat ze waard zijn, spreken vanavond in ieder geval in het voordeel van Frankrijk. De laatste tien keer dat Les Bleus tegen Portugal speelden wonnen ze tien keer. In 1984 en 2000, de twee EK's die Frankrijk als winnaar kenden, versloeg het de Portugezen in de halve finale.

Maar goed, in 2000 deed Cristiano Ronaldo nog niet mee en zat Renato Sanches nog in de spreekwoordelijke luiers. Dan maar afgaan op recente wedstrijden. In oktober 2014 en september 2015 wonnen de Fransen twee vriendschappelijke wedstrijden met minimale cijfers: 2-1 en 0-1. In het laatste duel was het Mathieu Valbuena die vlak voor tijd scoorde. Een herhaling van dat scenario is uitgesloten; bondscoach Didier Deschamps heeft de kleine dribbelaar thuisgelaten.

Zojuist is in de binnenstad van Amsterdam de halve marathon van start gegaan. Een parcours dwars door de stad, te beginnen met het Museumplein. Negen Nederlandse atleten doen mee, de grootste kanshebbers op een medaille zijn Abdi Nageeye en Elizeba Cherono. De marathon wordt live uitgezonden op NPO1 (en kunt u hier online zien).

Parijs is nog heel ver ja, maar Tourverslaggever Pieter Sabel voorspelt dat na vandaag het klassement gereden is. Op weg naar Andorra gaat Chris Froome zijn definitieve slag slaan en weg rijden bij de rest, in het geel. Hij wint de etappe en doet dat met zoveel tijdverschil dat hij en zijn Skyploeg de voorsprong kunnen verdedigen in de weken die nog komen. Er zijn te weinig mannen die het Froome echt moeilijk kunnen maken. Heel misschien Nairo Quintana, maar het zou ons verbazen. Froome is te goed.

Lees hier zijn hele voorspelling van de dag.

Froome juicht na de etappewinst van gisteren. Beeld belga
Froome juicht na de etappewinst van gisteren.Beeld belga

Frankrijk treedt vanavond bij de EK-finale hoogstwaarschijnlijk met dezelfde elf aan als tegen IJsland en Duitsland. Dit beweert althans de Franse sportkrant L'Equipe op basis van niet nader genoemde bronnen.

Daarmee hebben Moussa Sissoko en Samuel Umtiti, op voorhand geen favorieten voor de Franse elf, hun basisplaats geconsolideerd. Tegen IJsland verving Umtiti de geschorste Adil Rami, Sissoko nam de plaats in van de eveneens geschorste N'Golo Kanté. Die opstelling beviel bondscoach Didier Deschamps zo goed dat Rami en Kanté zijn veroordeeld tot bankzitten. Volgens L'Equipe dus ook tijdens de finale.

Umtiti komt hoog boven de Duitse spits Thomas Müller. Beeld ap
Umtiti komt hoog boven de Duitse spits Thomas Müller.Beeld ap

De vijfde en laatste dag van de EK atletiek in Amsterdam biedt de Nederlandse ploeg nog volop kansen op medailles. De grootste favoriet voor goud is Sifan Hassan op de 1500 meter. Zij gaat rond 17.45 uur proberen haar Europese titel te prolongeren.

Ook vier Nederlandse estafetteploegen komen zondag in actie in het Olympisch Stadion. Op de 4x100 meter zijn zowel de vrouwen, met Dafne Schippers, als de mannen, met Churandy Martina, kansrijk. Oranje komt ook uit in de finales van de 4x400 bij de mannen en de vrouwen.

Thijmen Kupers liep indrukwekkend sterk in de series en de halve finales van de 800 meter, maar hij krijgt in de finale een zware kluif aan de Poolse titelverdediger Adam Kszczot.

De zondag begint om 9.30 uur met de halve marathon over een parcours dwars door de stad Amsterdam. Het publiek kan negen Nederlandse atleten voorbij zien komen en mogelijk winnen Abdi Nageeye en Elizeba Cherono een medaille aan de finish op het Museumplein.

Sifan Hassan op de EK. Beeld reuters
Sifan Hassan op de EK.Beeld reuters
Rutger Smith in actie tijdens de finale van het discuswerpen op de EK atletiek. Beeld anp
Rutger Smith in actie tijdens de finale van het discuswerpen op de EK atletiek.Beeld anp

Een week geleden reed Max Verstappen van de achtste startpositie naar plek twee bij de Grote Prijs van Oostenrijk. Vandaag begint de 18-jarige coureur al op een virtuele podiumplaats, nadat hij zich gisteren als derde kwalificeerde op het circuit van Silverstone, Engeland. Een Nederlands record.

Wat kunnen we verwachten? Verstappen hoeft alleen Mercedes-coureurs Hamilton (poleposition) en Rosberg voor zich te dulden. De twee kemphanen reden vorige week op elkaar in, waardoor de Nederlander kon profiteren. Kleine kans dat het vandaag weer zover komt; Mercedes heeft beide coureurs een standje gegeven. Verstappen zal het moeten hebben van zijn inhaalmanoeuvres. Silverstone is daarvoor een prima circuit. De snelle bochten liggen hem, en zijn auto, goed.

Verstappen op het asfalt van Silverstone. Beeld afp
Verstappen op het asfalt van Silverstone.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden