Sportweekend samengevat: Drijfnatte primavera, en hoe was El Clásico?
Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Sportredacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.
Hondenweer
Wanneer het derde weekend van maart nadert, gaat er bij wielerliefhebbers automatisch een belletje rinkelen. Traditioneel staat dan namelijk Milaan-Sanremo op het programma: de eerste echte wielerklassieker van het seizoen.
'La Primavera' is ook meteen de langste klassieker. Zondag stond er een koers van 294 kilometer door glooiend Italiaans landschap op het menu voor de renners.
Tijdens de 105e editie van de klassieker was het niet de afstand die de renners het meest uitputte. Dat was het weer. Stortregens, hagelbuien en zelfs natte sneeuw teisterden de renners tijdens de koers. Een breed palet aan grimassen, afstappende renners en mislukte ontsnappingen waren het logische gevolg. Renners verklaarden na afloop vooral opgelucht te zijn over het uitblijven van massale valpartijen.
De Noor Alexander Kristoff bleek het minst uitgeput bij aankomst in kustplaats Sanremo. Hij versloeg verrassend de Zwitser Fabian Cancellara en de Brit Ben Swift in de sprint. Cancellara heeft een abonnement op podiumplaatsen in Milaan-Sanremo: het was zijn vierde op rij.
The best news are still to call home to the family that all went good and i didn't crash and i arrived safe. The flowers are on board
— Fabian cancellara (@f_cancellara) March 23, 2014
Nucleaire verplaatsing
Heeft koploper Ajax opnieuw punten laten liggen in de kampioensrace? Blijft FC Twente in het spoor van de Amsterdammers? Handhaaft Feyenoord zich in de top van de ranglijst?
Ongetwijfeld had u in deze samenvatting de antwoorden op deze vragen gekregen, alleen zijn geen van deze clubs afgelopen voetbalweekeinde in actie gekomen. Vanwege de nucleaire top in Den Haag van maandag en dinsdag werden er vijf eredvisiewedstrijden verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zouden zijn. De verplaatste wedstrijden worden op woensdag 2 april gespeeld.
Wel kwamen nummer vijf PSV en nummer drie Vitesse zaterdagavond in actie. PSV won thuis met 3-1 van Roda JC. Vitesse ging in Groningen met 3-1 hard onderuit. De Arnhemmers zien PSV daardoor passeren op de ranglijst.
Onderin deed NEC goede zaken in de strijd tegen degradatie. De mannen van trainer Anton Janssen speelden in en tegen Heerenveen gelijk (2-2) en lopen daarmee een punt uit op hekkensluiter Roda JC.
El Clásico
De weinige actie op de Nederlandse voetbalvelden is een mooie gelegenheid om eens uitgebreid een blik te werpen op de buitenlandse velden.
Daar torende een wedstrijd boven alle anderen uit: Real Madrid - Barcelona. Uitgezonden in meer dan honderd landen, bekeken door miljarden mensen en bijgenaamd El Clásico ('de klassieker'). Cristiano Ronaldo tegen Lionel Messi of, voor de liefhebbers van hoge transfersommen, Gareth Bale (101 miljoen euro) tegen Neymar (95 miljoen euro).
Met vier punten achterstand op aartsrivaal Real Madrid was vooral voor Barcelona winst zondagavond noodzakelijk om de hoop op titelprolongatie levend te houden. Een gelijkspel was voor beide teams geen optie en die instelling werd na 45 minuten voetbal onderstreept door de stand: 2-2.
De tweede helft verliep tumultueus. Real Madrid kwam kort na rust via een penalty op voorsprong, maar deed in het restant van de wedstrijd zichzelf de das om door twee strafschoppen weg te geven.
Real Madrid-verdediger Sergio Ramos tikte na ruim een uur spelen de voet van de doorgebroken Neymar licht aan in het strafschopgebied, waarna de Braziliaan gewillig viel. Resultaat: rode kaart en een strafschop. Kort voor het eindsignaal schoffelde Xabi Alonso onhandig Iniesta onderuit. Messi benutte koelbloedig beide buitenkansen en bepaalde de eindstand van het penaltyfestijn op 4-3 voor Barcelona.
De Argentijn scoorde zondagavond in totaal drie keer en daarmee passeerde hij Real Madrid-legende Alfredo di Stéfano als topscorer van de Clásico. De 26-jarige Messi staat nu op 21 Clásico-goals.
Met de zege in Madrid mengt Barcelona zich weer in de Spaanse titelstrijd. Naast Real en Barcelona is ook Atlético Madrid een serieuze kandidaat voor het landskampioenschap. De stadsgenoot van Real Madrid is nu samen met 'grote broer' Real koploper met 70 punten. Barcelona heeft 69 punten.
Lange afstandsgoals en een knuffel van Zlatan
Waren het vorige week hakjesdoelpunten die trending bleken op voetbalvelden over de grens. Deze week kregen spelers spontaan de ingeving om keepers te verschalken met schoten vanaf 50 meter.
Orlando Engelaar was iemand die met succes zo'n poging waagde. Engelaar (34), die veertien interlands speelde voor Nederland en oud-speler is van onder meer FC Twente en PSV, scoorde zondag (Australische tijd) voor zijn team Melbourne Heart vanaf eigen helft tegen Central Coast Mariners:
In Engeland scoorde Manchester United-speler Wayne Rooney tegen West Ham United van verre afstand. De goal van Rooney is een kopie van een doelpunt dat David Beckham in 1996 in het shirt van Manchester United maakte tegen Wimbledon. Beckham zag de goal van Rooney zaterdag toevallig met eigen ogen, als toeschouwer in het stadion:
Zlatan Ibrahimovic wordt ook wel de geniale gek genoemd. Vanwege zijn magistrale voetbalgogme en vanwege het opvliegende karakter van de spits van Paris Saint-Germain.
Toen na de comeptitiewedstrijd van vrijdagavond tegen Lorient een fan op hem af kwam stormen, rekende iedereen in het stadion erop een 2014-versie van de karatretrap van Cantona te gaan zien. Maar Zlatan is Zlatan. Koel geeft de boomlange Zweed de beduusde fan een knuffel en zijn wedstrijdshirt:
Wüst en Verweij bekronen topseizoen
Ze deelden al een badkuip in Sotsji en zondag deelden ze een lauwerkrans, als kersverse wereldkampioenen allround: Ireen Wüst en Koen Verweij.
Verweij stond zaterdag na de eerste twee afstanden van het toernooi (de 500 en 5000 meter) al bovenaan. Zondag verstevigde hij die positie met een tweede plaats op de 1500 meter, waardoor hij bijna 10 seconden mocht verliezen op nummer twee Jan Blokhuijsen tijdens de afsluitende 10 kilometer. Die marge bleek ruim voldoende voor de Noord-Hollander. Denis Joeskov pakte brons in Heerenveen.
Ireen Wüst was niet naar Thialf gekomen om het publiek een spannend toernooi voor te schotelen: zaterdag won ze de 3000 en 500 meter en zondag ging ze vrolijk door met winnen door ook op de 1500 meter de snelste te zijn. Alleen op de 5000 meter werd ze tweede. De Russin Olga Graf eindigde als tweede in het eindklassement. Yvonne Nauta ging naar huis met brons.
Voor Verweij en Wüst zijn de titels op het WK allround de afsluiting van een topseizoen. Verweij won op de Winterspelen in Sotsji zilver op de 1500 meter en goud op de ploegenachtervolging. Wüst verliet Rusland met twee gouden medailles (3000 meter en ploegenachtervolging) en drie zilveren plakken (1000, 1500 en 5000 meter).
Het wereldkampioenschap allround was tegelijkertijd de afsluiting van het schaatsseizoen. Voor de mensen die sinds de regen van schaatsmedailles in Sotsji wel even klaar zijn met de sport: pas in het najaar start het schaatscircus weer.
Betrapt door @Ireenw in bad... pic.twitter.com/MmlPAiL8g3
— Koen Verweij (@verweijkoen) February 6, 2014
Dit is wel het beste seizoen tot nu toe.Ireen Wüst
Hier droomde ik als klein jongetje al van.Koen Verweij