Sporttribunaal moet impasse wielersport doorbreken

Het internationaal sporttribunaal CAS zal de impasse moeten doorbreken waarin de internationale wielersport zich momenteel bevindt.

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

De vereniging stelde de strijdende partijen, de internationale wielerunie (UCI) en Tourorganisator ASO, donderdagochtend een ultimatum. Ze dienden voor twaalf uur akkoord te gaan met een wapenstilstand en de aanstelling van een onafhankelijke mediator – goedgekeurd door beide partijen – anders zou de IPCT het sporttribunaal laten uitzoeken hoe de rechtsposities van de betrokkenen zich tot elkaar verhouden.

De ICPT, waarin Rabobank-afgevaardigde Henri van der Aat zitting in heeft, droeg de ASO op haar wedstrijden voorlopig op de internationale kalender van de UCI te plaatsen. De UCI zou in ruil daarvoor de eis om de Protourteams startrecht te geven voor de Tour de France laten varen.

De UCI, dat eerder met zware straffen dreigde voor renners en ploegen die aan Parijs-Nice zouden deelnemen, leek woensdag bereid tot een compromis. Voorzitter Pat McQuaid wees er wel op dat het startrecht voor de Tour op verzoek van de ploegen zelf is opgenomen in de reglementen. ‘Als ze nu van dat recht af willen zien, moeten ze dat de UCI duidelijk maken. Wij zijn bereid die regel aan te passen.’

ASO liet ondertussen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik wel alvast op de kalender van de UCI plaatsen. Ook de Ronde van Spanje heeft daarop een plek gevraagd. Grootste struikelblok in de discussie zijn de Franse wedstrijden die door ASO worden georganiseerd. Parijs-Nice is daarvan de eerste, de Tour de France de belangrijkste.

Ze staan op de nationale kalender in Frankrijk en daar mogen officieel geen Protourrenners aan deelnemen. ‘Dat willen we bij het CAS laten toetsen, net zoals de sancties waar de UCI mee dreigt’, zegt Van der Aat. ‘We gaan ervan uit dat er een oplossing komt. We doen nu alleen aan kapitaalvernietiging.’

Achter de schermen wordt getracht de macht van de Tour te breken. ASO waakt daarvoor en weigert zich te conformeren aan de plannen van de UCI die de concurrentie vergroten.

Wielrennen is momenteel spotgoedkoop. Het komt de investeerders niet slecht uit. Vorig jaar beschuldigde ASO voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen er al van amok te maken in de Tour om de prijs te drukken. Het IOC-lid tracht grote investeerders voor het wielrennen te interesseren. Hij bracht daarvoor in 2007 onder meer een bezoek aan Rabobank.

Zijn eerste poging om een eliteklasse tot stand te brengen zoals in het voetbal of de autosport lijkt met de Protour mislukt. De Tourorganisator toonde weinig interesse omdat het met een winst van zo’n 28 miljoen euro per jaar goed op eigen benen kan staan. Het heeft de tv-rechten van de Tour voor 23 miljoen euro per jaar verkocht aan France Télevision. Het contract loopt tot en met 2010.

De afgelopen maanden presenteerden tal van investeringsmaatschappijen hun plannen aan de verzamelde wielerploegen. Vorig jaar kwam de Britse investeringsgroep CVC Capital Partners langs. Daarna volgde het Belgische Ackermans en Van Haaren. Zij werden aangebracht door Wouter Vandenhaute, baas van het Belgische productiehuis Woestijnvis.

Verbruggen is momenteel in onderhandeling met Vandenhaute. Die wil het wielrennen vormen naar voorbeeld van de Champions League, waarin onder meer de uitzendrechten voor de grote wedstrijden in één pakket worden verkocht aan de omroepen. De UCI is in het plan slechts een rol toebedeeld als scheidsrechter.

Vandaag is het de beurt aan het Britse The Gifted Group and Rothschild om hun toekomstbeeld van het wielrennen te schilderen. Dat doen ze bij een vergadering van de IPCT. Van der Aat: ‘Dat zal door de huidige problematiek naar de achtergrond verschuiven. Maar feitelijk is dat waar alles om draait.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden