Sportster komt er qua geld maar bekaaid af

Nederlandse sportvrouwen verdienen beduidend minder dan sportmannen, ondanks hun grotere sportieve succes. Slechts een handvol sportvrouwen hebben dit jaar een hoger inkomen vergaard dan het gemiddelde salaris van een eredivisievoetballer, 266 duizend euro.

Robèrt Misset John Volkers
Kiki Bertens tijdens de halve finale van Roland Garros Beeld anp
Kiki Bertens tijdens de halve finale van Roland GarrosBeeld anp

Vorige maand maakte het CBS bekend dat jonge vrouwen buiten de sport juist iets meer zijn gaan verdienen dan jonge mannen.

Tennisster Kiki Bertens, halve finalist op grandslamtoernooi Roland Garros, was met ruim een miljoen euro aan prijzengeld de grootverdiener in een jaar waarin sportvrouwen de mannen op allerlei vlakken achter zich lieten. Bij de Zomerspelen van Rio de Janeiro veroverden de vrouwen meer titels (zes om twee) en medailles (dertien om zes). Er deden voor het eerste meer vrouwen dan mannen mee.

Uit berekeningen van de Volkskrant blijkt dat behalve Bertens ook sprintster Dafne Schippers en volleybalster Lonneke Sloetjes beduidend meer verdienden dan de gemiddelde eredivisionist. Het buitenlandse salaris van drie andere volleybalsters ligt ook boven die grens. Het jaarinkomen van een aantal andere vrouwelijke vedetten, zoals Ranomi Kromowidjojo, Jorien ter Mors en Ireen Wüst, komt in de buurt van het eredivisiegemiddelde.

'Op de kleine toernooien verdienen mannen vier keer zo veel'

Kkki Bertens was in 2016 de grootverdiener onder de sportvrouwen. Maar ze gaf ook het meeste uit aan reiskosten, hotels, eten en het salaris van haar coach. Lees hier het interview met haar.

Buiten het voetbal doen sportmannen het ook beduidend beter dan sportvrouwen. Circa 35 mannen komen boven de 266 duizend euro uit. De meesten zijn actief in het Amerikaanse honkbal en wielrennen. Tot de grootverdieners behoren ook darter Michael van Gerwen, coureur Max Verstappen en motorcrosser Jeffrey Herlings. De financiële schattingen zijn tot stand gekomen op basis van openbare informatie over prijzengeld en achtergrondgesprekken met managers en kenners van de sportmarkt.

Verschillende sporten trachten de scheefgroei tegen te gaan. In tennis, atletiek en schaatsen is het prijzengeld voor beide seksen gelijk bij de grote toernooien. De hoogte van de startgeld varieert wel. Sponsors blijken meer geld over te hebben voor mannelijke sporters. 'De kijkcijfers bij de finale op Wimbledon van de mannen zijn twee keer zo hoog als bij de vrouwen', zegt sportmarketeer Frank van de Wall Bake.

'Het gaat de sponsors vooral om hun bereik en dat verschil zie je terug in de honorering. In de hippische sport is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Maar Usain Bolt zal altijd meer verdienen dan Dafne Schippers, ook al had ze in Rio de 100- en de 200 meter gewonnen. Bolt is uniek. Pas als Dafne op drie Spelen medailles wint, komt ze in de buurt.'

Voor het geld moeten handbalsters naar het buitenland

Nederlandse handbalsters zijn geliefd in de sterke buitenlandse competities. Lees hier het interview met Manager René Cloo, die handbalsters adviseert bij vertrek.

Ook het charisma van atleten is bepalend. 'Van Rijsselberghe is een beetje gek. Hij stapt in Rio na zijn gouden medaille op de boot bij de koninklijke familie, omhelst de prinsesjes en is meteen de knuffelbeer van Nederland. Marit Bouwmeester is een fantastische zeilster, maar toch iets te introvert. En als Sven Kramer praat, luistert Nederland naar hem. Ireen Wüst heeft misschien wel beter gepresteerd, maar zij maakt dat gevoel niet los.'

Succesvolle sportsters zien niet snel iets veranderen aan de financiële ongelijkheid. De meeste olympische kampioenen leefden tot voor kort van een maandelijks stipendium van NOC*NSF (variërend van 1.625 tot 2.720 euro) , zoals turnster Lieke Wevers. 'Het was mijn eerste loontje na de vier medailles die ik vorige jaar bij de Europese Spelen in Bakoe behaalde.

'Ik was er blij mee. Eindelijk krijgen mijn zus Sanne en ik iets terug van alle investeringen in de sport. We draaien nu shows, Sanne meer dan ik. In januari richten we ons weer op de sport. Als we niet presteren houden die shows ook weer op.'

Ook voor zwemster Sharon van Rouwendaal stonden de sponsors niet in de rij. 'Ik weet niet eens of ik mijn olympische medaillebonus van 25.500 euro al heb binnengekregen. Ik moet mijn auto straks inleveren. Er is me een verdubbeling van mijn contract met een badkledingmerk aangeboden. Maar groot geld passeert nauwelijks in onze sport.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden