Sportieve revanche op het wielrennen

De knecht die jarenlang zonder klagen zijn werk deed, kreeg daar op het nippertje toch nog een beloning voor....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Het moet een hele geruststelling zijn voor de routinier die dit seizoen genoegen moet nemen met een klein contractje bij Rabobank. Het was een noodgreep. Vorig jaar cijferde hij zich nog een hele zomer weg voor zijn kopman bij Phonak, Floyd Landis. Hij leverde een aanzienlijke bijdrage aan diens Touroverwinning. Maar nadat de Amerikaan op het gebruik van synthetisch testosteron werd betrapt, stortte ook de wereld van Moerenhout in.

Phonak trok zich terug als geldschieter, Moerenhout zag geen cent van de beloofde Tourpremies en het einde van een carrière die veelbelovend was, maar nooit tot volledige wasdom kwam, leek in zicht. Tot Rabobank een kans zag een ervaren, betrouwbare en nuchtere kracht voor een prikkie over te nemen. Renners die hun plaats in het peloton kennen en daar ook geen probleem van maken zijn schaars.

Moerenhout startte in Maastricht niet met de gedachte om nationaal kampioen te worden. In de pikorde waren er zo veel renners die boven hem stonden, redeneerde hij. Maar de ploegleiding beperkte de wedstrijdbespreking tot een minuut en besloot ook geen kopmannen aan te wijzen.

‘Een NK is altijd een hele vreemde wedstrijd. Maar iedereen kent vooraf zijn kwaliteiten, iedereen weet hoe zijn vorm is en allemaal horen ze de tegenstanders te kennen’, zei ploegleider Erik Dekker. ‘Iedereen kent zijn vak.’

Toen wist Moerenhout ook dat de kans op een rood-wit-blauwe trui bij zijn nieuwe werkgever in elk geval groter zou zijn dan ooit tevoren. Als eenling van Phonak en voorheen Lotto was hij met zijn kwaliteiten op voorhand al bijna kansloos. ‘Koos is geen explosieve renner, hij kent geen uitschieters. Maar als hij de diesel eenmaal op gang heeft. . .’, beschreef Theo de Rooij zijn werknemer. ‘Maar als hij een ander shirt aantrekt, wordt hij hier geen kampioen’, constateerde ploegleider Erik Dekker.

De nieuwe nationale kampioen beschouwde de overwinning als een kroon op zijn carrière. Het voelde als dank voor bewezen diensten.

Zo was het zondag niet helemaal. Moerenhout werd niet in een zetel naar de finish geleid door zijn ploegmaats. Hij manoeuvreerde zichzelf in die positie. ‘Koos heeft heel hard gewerkt vandaag en was heel sterk vandaag. Als ik zeg dat ik al kapot ben, dan weet je wel hoe lastig het vandaag is geweest’, zei Michael Boogerd.

De uittredend kampioen verrichtte niettemin prachtig werk voor zijn opvolger. Hij zette zich eerst in het wiel van Aart Vierhouten toen die trachtte Moerenhout te achterhalen, en vervolgens hield hij Maarten den Bakker gezelschap in diens achtervolging op de koploper. Sebastian Langeveld sloot later nog bij dat duo aan. Net als vorig jaar, toen het talent Boogerd de trui gunde, moest hij nu de titel aan Moerenhout laten.

‘Boogerd is al een paar keer Nederlands kampioen geweest en Sebastian komt nog wel aan de beurt’, reageerde de winnaar op de onbaatzuchtigheid van zijn ploeggenoten. ‘Ik denk dat ze het me wel gunden.’

Ze zorgden in elk geval voor een perfect scenario voor de grootste wielerploeg van Nederland die de laatste jaren altijd moeite had om de wedstrijd in handen te nemen. Daar was nu geen sprake van. ‘Iedereen heeft gedaan wat hij moest doen’, aldus een tevreden Dekker.

De jeugd leverde met Gesink, Weening en Dekker al vroeg in de wedstrijd een bijdrage. De finale was, op Langeveld na, voor de oude, ervaren mannen. ‘Van de jonge jongens mag je niet verwachten dat ze een heel seizoen constant presteren’, zei Moerenhout.

Maar de twee andere routiniers, Van Bon en Van Heeswijk, leveren niet hetzelfde rendement als Moerenhout. Die reed de Giro al en zal in september zijn nieuwe trui tonen in de Ronde van Spanje.

Voor de Tour de France is hij eerste reserve. Moerenhout is er niet rouwig om. In de Vuelta mag hij zonder schuldgevoel aan zichzelf denken. In de Tour zou hij luitenant van Mentsjov zijn geweest. Niemand had hem erover horen klagen, maar die eer laat hij nu met plezier aan Boogerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden