Sportieve en ook leerzame handelsreis

Commercie, ontspanning en serieuze arbeid vinden elkaar in het Verre Oosten...

Van onze verslaggever Willem Vissers

Oooaaaaah Van Basten, kweelt de in een oranje KNVB-shirt geklede Zuid-Koreaanse journalist Kris Jin (‘ik ben ook fan’), als de bondscoach van het Nederlands elftal frivool een balletje trapt naar zijn assistent Van ’t Schip.

Naar de andere kant van de wereld vliegen om een paar miljoen euro te toucheren uit de welgevulde ruif van groeimarkt Azië, zó is de reis van Oranje naar Zuid-Korea en Thailand al bestempeld.

En dat klopt ook voor een deel, hoewel KNVB-directeur Kesler zich hult in oosters stilzwijgen als het geschatte bedrag van een miljoen dollar per duel ter sprake komt. ‘Het is commercieel interessant, daar houd ik het op.’

Wat is trouwens commercieel denken? De duels tegen Zuid-Korea (zaterdag 2 juni in Seoul) en Thailand (woensdag 6 juni in Bangkok) beginnen door het tijdsverschil op voor Nederland zo onvriendelijke tijden in de vroege namiddag, dat SBS 6 ze met vertraging uitzendt, vanaf 18.00 uur.

Wie in Nederland van sport en spanning houdt, dient in de uren tussen eindsignaal en uitzending derhalve radio, teletekst en pestkoppen te mijden. Hij of zij trekke vervolgens om vijf voor zes een fles pils open en doet net of de wedstrijd live is.

Om allerlei redenen zijn gezichtsbepalende coryfeeën als Van der Sar, Van Nistelrooij, Seedorf, Robben en Van Persie niet meegereisd, maar met name Huntelaar werd woensdag op het vliegveld van Seoul bedolven onder de cadeautjes (gloednieuwe champagneglazen bijvoorbeeld, nooit weg), waarvan hij de meeste nog moest uitpakken ’s avonds. ‘Ik weet niet hoe ik alles mee naar huis moet slepen.’

Het is een vorm van de typisch Aziatische aanbidding van de grote en sterke West-Europese sporter, zoals die ook is waar te nemen in het volleybal.

Bondscoach Marco van Basten vraagt zich in het stadion inmiddels af waarom in de Arena niet net zo’n prachtig veld boven een parkeergarage ligt als in het eveneens deels overdekte World Cup Stadium. In deze zaterdag vrijwel uitverkochte kolos opende Senegal vijf jaar geleden het sensatie-WK met een zege op toenmalig wereldkampioen Frankrijk en boog Guus Hiddink na de verloren halve finale van Zuid-Korea tegen Duitsland voor het volk dat bijna een maand eerder voor hem in katzwijm was gevallen.

Andwelé Slory, debutant, vindt het schitterend in Seoul. Zijn uitverkiezing is een meer dan behoorlijk alternatief voor de eveneens begonnen reis met de Suriprofs naar Suriname. ‘Ik zei tegen Orlando Engelaar: dit is geen Woudestein. Voor mij is dit genieten. En het is ook zo leerzaam.’

Zo is de sportieve handelsreis dus nog leerzaam ook. Van Basten: ‘De KNVB heeft een commercieel belang. En ons belang is om met deze groep zo veel mogelijk te oefenen. Met elke oefening zijn we blij, want zo vaak komen we niet bij elkaar. Wij weten ook dat veel spelers pijntjes voelen, dat dit het einde van het seizoen is.’

Van Basten wilde op 2 en 6 juni, als veel Europese landen voor de EK-kwalificatie spelen, per se geen serieuze duels meer voor zijn vermoeide groep. Maar hij wilde wel iets doen, want anders was een Oranje-loos tijdperk ontstaan van maart tot augustus. Europese tegenstanders waren bezet.

Cees van Nieuwenhuizen, voormalig Nike-directeur en zaakwaarnemer van Hiddink, legde contacten met Zuid-Korea en Australië. Dat zijn landen die, niet helemaal toevallig, net als Oranje in kleding van Nike voetballen. Australië bleek uiteindelijk te ver weg en werd vervangen door Thailand.

Terug naar het veld. Wie de beste is van de trainende mannen? ‘Zjoh Zjeitingz’, zegt journalist-supporter Jin. Heitinga dus. Ook Engelaar beoordeelt hij als technisch goed. Kritischer zijn de Koraanse volgers in het stadion over de opvolgers van de Heilige Hiddink. De Portugees Coelho was zo weer verdwenen, waarop de Nederlanders weer vrij spel kregen.

Bonfrère bereikte het WK van 2006, maar moest voor het eindtoernooi vertrekken. Advocaat kwam volgens hen vooral voor het geld en Verbeek overtuigt niet altijd. Met ongeloof in de stem vertelt verslaggever Keon-Ho Cho van de internetkrant MyDaily dat Verbeek de beste centrale middenvelder altijd achterin opstelt, zogenaamd om de opbouw te verbeteren. Maar deze Sang-Sik Kim maakt dan telkens een blunder.

Van Basten: ‘We proberen er twee goede wedstrijden van te maken. Dan is het seizoen afgelopen. Eigenlijk moet het zo zijn dat iedereen fit en gezond op vakantie kan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden