Live

Sportblog - Dopingautoriteit wil opheldering NOC*NSF over bloedtesten

Van fabelachtige doelpunten tot nieuwe sporthelden. Nieuws over transfers, records en opvallende tweets uit de sportwereld. Hier bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Herman Ram. Beeld anp
Herman Ram.Beeld anp

De medische staf van sportkoepel NOC*NSF verricht sinds 2010 een systematisch gezondheidsonderzoek bij honderden olympische sporters. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur, dat over relevante documenten beschikt. Volgens het actualiteitenprogramma van NOS en NTR maken bloedtesten onderdeel uit van het monitoringsprogramma van de sportkoepel. NOC*NSF geeft aan dat de testen niet zijn bedoeld om ook op doping te controleren.

Volgens chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband van de sportkoepel is er de afgelopen jaren nog nooit een verdachte bloedwaarde geconstateerd. Hij zegt wel dat het niet zijn taak is om 'als aanklager' de dopingautoriteit te bellen. Van den Hoogenband wijst in dit verband onder meer op het medisch beroepsgeheim. 'Het klinkt een beetje rot, maar ik heb er in zekere zin ook geen belangstelling voor. Waar het mij om gaat, is dat de sporter gezond is', zegt de chef-arts in het tv-programma.

Directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit wil niettemin opheldering van NOC*NSF over het monitoringsonderzoek. Hij kondigt een gesprek aan met de sportkoepel na bestudering van de lijst met de te onderzoeken bloedparameters. 'Ze moeten melden als ze een verdachte waarde tegenkomen. Bij mij', benadrukt hij in de reportage.

Volgens Ram moet het belang van een schone sport voorop staan. Wat hem betreft, mag de sportkoepel zich dan ook niet verschuilen achter privacyoverwegingen. 'Als die situatie zich zou voordoen, zou dat een heel serieus probleem zijn. Dat zou tot een heel groot probleem leiden tussen ons en het olympisch comité.'

Quote

Ze moeten melden als ze een verdachte waarde tegenkomen. Bij mij.

Directeur Dopingautoriteit Herman Ram

'Are you ready? Ladies and gentlemen, let's play darts'. Dartfan of niet, de kans is groot dat u het ooit ergens hebt gehoord. Dartsomroeper Martin Fitzmaurice sprak die woorden traditiegetrouw uit voor aanvang van een wedstrijd, om het publiek op te warmen en daarna de spelers te introduceren.

De uitspraak werd met Fitzmaurice een begrip in de dartswereld. Donderdag is Fitzmaurice op 75-jarige leeftijd overleden. Daarmee is het darten zijn stem kwijt.

Darten zat Fitzmaurice niet in z'n bloed. Voordat hij met een microfoon naast een dartbord stond, was hij onder meer elektricien en metrochauffeur. Tijdens een kroegbezoek in de jaren zeventig vroegen mensen of hij tijdens een potje darts de scores van de spelers wilde bijhouden. Zo ontdekte hij bij toeval zijn omroeptalent en de rest is geschiedenis.

In 1986 'callde' hij zijn eerste grote wedstrijd. De hoogtijdagen van Fitzmaurice volgden in de jaren negentig, toen de dartsbond waar hij bij aangesloten was - de BDO - nog de grootste dartorganisatie van de wereld was en de zogeheten Embassy het belangrijkste toernooi. In 1990 was hij omroeper bij de wedstrijd waarin voor het eerst een negendarter werd gegooid. Fitzmaurice verdween naar de achtergrond toen een andere dartsbond, PDC, groter werden dan de BDO.

Fitzmaurice moest niets weten van de PDC. 'Er is daar veel politiek en veel zwarte propaganda', zei hij in 2004 tegen de BBC. Die opmerking deed wenkbrauwen fronsen, en in 2013 kwam Fitzmaurice opnieuw in opspraak. Toen maakte hij een aantal racistisch getinte opmerkingen tijdens een wedstrijd in Schotland. Gedurende een onderbreking zei hij: 'Wat is zwart en eet banenen? De helft van Londen.' De BDO bood meteen excuses aan voor de opmerkingen van Fitzmaurice. De omroeper zag de bui al hangen en nam ontslag.

De Nederlandse darter Raymond van Barneveld reageerde via Twitter op het overlijden van Fitzmaurice. De Brit was omroeper toen Van Barneveld eind jaren negentig zijn eerste twee wereldtitels won. 'Hij was een waar icoon in de dartwereld en voor lange tijd de stem van het darten. RIP Martin', schrijft Van Barneveld.

(Lennart Bloemhof)

Martin Fitzmaurice. Beeld YouTube screenshot
Martin Fitzmaurice.Beeld YouTube screenshot

Nadine Kessler werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld, maar nu moet ze op 28-jarige leeftijd al een punt achter haar carrière zetten. Aanhoudende knieklachten dwingen Kessler tot stoppen. 'Het valt me heel zwaar', zei de Duitse aanvallende middenveldster donderdag op de website van haar club VfL Wolfsburg.

Kessler leidde Wolfsburg in 2014 naar de 'dubbel' in Duitsland en winst van de Champions League voor vrouwen. Ook won ze diverse prijzen met Turbine Potsdam. Als schaduwspits van de Duitse nationale ploeg leidde Kessler, die 29 keer voor die Mannschaft uitkwam, Duitsland naar de titel bij het EK in 2013.

Haar laatste speelminuten dateren van 21 september 2014. Kessler speelde toen 30 minuten mee met Wolfsburg in het Bundesliga-duel tegen Bayer Leverkusen. Diverse pogingen om nadien weer een rentree op de velden te maken, strandden steeds weer op Kesslers knieklachten.

‘Dit is een groot verlies voor het Duitse vrouwenvoetbal’, reageerde bondscoach Silvia Neid. ‘Ik vind het heel erg jammer dat ze haar actieve carrière moet beëindigen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze ook nu haar weg zal vinden.’

Nadine Kessler Beeld reuters
Nadine KesslerBeeld reuters

Met een overwinning op Memphis Grizzlies hebben de basketballers van Golden State Warriors geschiedenis geschreven. De Warriors, onder aanvoering van sterspeler Stephen Curry, behaalden donderdagnacht hun 73ste overwinning van het reguliere seizoen. Daarmee verbraken ze het record dat sinds 1996 op naam stond van Chicago Bulls, en in het bijzonder Michael Jordan.

Zondag werd al het record van het legendarische Bulls-team geëvenaard, toen San Antonio Spurs het aflegde tegen de Warriors uit Californië. Een halve week later kregen de Warriors de kans om voor eigen publiek Jordan cum suis te overtreffen. Met succes: de Grizzlies werden geklopt met 125-104. Vedette Curry drukte zijn stempel op de uitslag met 46 punten, waarvan tien driepunters.

In een ongekend goed seizoen verloren de Warriors slechts negen keer. Zoals twee weken geleden, toen de Boston Celtics een einde maakten aan een reeks van 54 achtereenvolgende thuisoverwinningen, de eerste thuisnederlaag in veertien maanden voor de Californische equipe.

Marreese Speights van de Warriors scoort in de wedstrijd tegen de Grizzlies. Beeld afp
Marreese Speights van de Warriors scoort in de wedstrijd tegen de Grizzlies.Beeld afp

De aftrap bij de topper tussen Tottenham Hotspur en Manchester United is zondag met een half uur vertraagd. Door files in en rond Londen kon de spelersbus van de bezoekers, met coach Louis van Gaal voorin, het stadion White Hart Lane niet tijdig bereiken. In overleg werd besloten het aanvangstijdstip van 17.00 uur naar 17.30 uur te verschuiven.

Op sociale media worden al grappen gemaakt over het incident: José Mourinho, de ex-coach van Chelsea, zou de bus hebben bestuurd. De spelers staan inmiddels op het veld om aan de warming-up te beginnen.

Bij ManUnited hebben Daley Blind en zijn landgenoot Timothy Fosu-Mensah (18) weer een basisplaats. Memphis Depay begint in Londen op de bank.
De Spurs moeten winnen om als nummer twee nog enigszins in het spoor van Leicester City te blijven. De even verrassende als standvastige koploper won zondag met 2-0 bij Sunderland. Daardoor staat Leicester voorlopig tien punten los van Tottenham.

Manchester United neemt de vijfde plaats in, op vier punten van nummer vier Manchester City.

Louis van Gaal. Beeld pro shots
Louis van Gaal.Beeld pro shots

De Filipijnse bokser Manny Pacquiao heeft zijn loopbaan in Las Vegas afgesloten met een overwinning. De 37-jarige bokser herstelde zich na een trage start en sloeg zijn Amerikaanse tegenstander Timothy Bradley twee keer neer om het gevecht af te sluiten in zijn voordeel 116-110.

Pacquiao toonde zaterdag sporen van de vorm die hem een van de grootste namen maakte in het boksen. De achtvoudig wereldkampioen vergaarde eeuwige roem door het veelbesproken 'Gevecht van de Eeuw', vorig jaar tegen Floyd Mayweather. Pacquiao ging ten onder in het teleurstellende gevecht, maar het leverde hem wel 100 miljoen dollar op.

Later kwam Pacquiao opnieuw nadrukkelijk in het nieuws met een aantal homofobe uitspraken. In een televisieinterview zei hij dat 'dieren beter zijn dan homo's omdat zij mannen en vrouwen wel van elkaar kunnen onderscheiden'. Het kostte hem zijn lucratieve sponsorcontract met Nike.

Nu Pacquiao met bokspensioen is, wil hij zich gaan richten op een politieke carrière en hoopt hij op een plek in de Filipijnse senaat.

Timothy Bradley gevloerd door Manny Pacquio. Beeld afp
Timothy Bradley gevloerd door Manny Pacquio.Beeld afp
Manny Pacquiao na zijn laatste gevecht. Beeld afp
Manny Pacquiao na zijn laatste gevecht.Beeld afp

De olympische missie van atleet Koen Raymaekers is op een mislukking uitgedraaid. De 36-jarige veteraan waagde zondag in de marathon van Rotterdam een poging om onder de limiet van Rio te lopen, maar na ruim 30 kilometer zag hij het zinloze in van zijn onderneming en stapte uit.

Raymaekers begon nog voortvarend aan zijn 21e marathon en halverwege lag de geboren Cothenaar, die al jaren in Kenia woont, keurig op schema van de vereiste 2.11.00. Maar na ruim 25 kilometer begon een chronische kuitblessure op te spelen en zakte het tempo drastisch. Hij ging nog enkele kilometers door in de hoop op een fatsoenlijke manier de finish aan de Coolsingel te halen, maar ook dat zat er niet in.

Raymaekers in 2012. Beeld anp
Raymaekers in 2012.Beeld anp

Wielrenner Alberto Contador komt terug op zijn besluit om na dit seizoen te stoppen met wielrennen. 'Ik ga hoogstwaarschijnlijk door', meldde hij zaterdag op de website van zijn ploeg Tinkoff.

De 33-jarige Spanjaard zei vorig jaar dat hij nog één seizoen deel zou uitmaken van het peloton, maar deed daarna vaag over hoe definitief dat besluit is. Zaterdag lijkt de vlag er zo goed als zeker anders bij te hangen. 'Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over mijn toekomst en gepraat met de mensen in mijn omgeving. Ik blijf vermoedelijk fietsen. Ik ben er zeker van dat dit niet de laatste keer is dat ik hier kom', zei hij na zijn eindzege in de Ronde van Baskenland.

Het is echter de vraag wáár hij dan zal gaan koersen. De steenrijke Rus Oleg Tinkov stopt namelijk aan het einde van het jaar met de sponsoring van Team Tinkoff en dus valt de ploeg vermoedelijk uit elkaar. In februari gingen al geruchten dat Contador zijn eigen team wilde oprichten en daarmee in 2017 door zou willen gaan. Zijn woorden waren toen echter zo vaag, dat het er ook op leek dat hij zich wilde aansluiten bij een nog nieuw op te zetten team.

Contador geldt als één van de grootste wielrenners van de afgelopen tien jaar. Hij won twee keer de Tour de France, drie keer de Ronde van Spanje en twee keer de Ronde van Italië. Komende zomer wil hij voor de derde keer de Tour de France winnen.
(ANP)

null Beeld epa
Beeld epa

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) discrimineert door wedstrijden op zondag te laten spelen. Dat oordeel heeft het College voor de Rechten van de Mensen gegeven. Een gereformeerde man had de KNBB al meerdere malen gevraagd of hij zijn wedstrijden op een andere dag dan zondag mocht spelen, maar dat was niet mogelijk. De bond verwacht doorgaans op die dag namelijk de meeste spelers en bezoekers. Daarop diende de man een klacht in.

Volgens het college is het organiseren van biljartwedstrijden op zondag in het nadeel van mensen die vanwege hun geloof niet op die dag mogen sporten. De KNBB heeft niet kunnen aantonen dat er minder spelers en bezoekers komen als de zondag wedstrijdvrij wordt gehouden. Het college vindt dat de bond geen goede reden heeft aangevoerd voor het organiseren van wedstrijden op zondag en daarom zou er sprake zijn van het verboden onderscheid op basis van godsdienst.

Hoewel uitspraken van het college niet bindend zijn, worden ze in de praktijk vaak wel opgevolgd. Dat meldt een woordvoerster aan het ANP. De biljartbond heeft al laten weten het schema van de landelijke finales aan te passen aan de biljartvereniging van de klager.

Het college beschermt de mensenrechten en heeft de wettelijke taak schendingen daarvan te onderzoeken. Ook geeft het college rapporten en adviezen uit. Iedereen kan er een klacht over discriminatie indienen.

null Beeld anp
Beeld anp

Robin Pröpper (De Graafschap) kan een vakantie op kosten van zijn broer Davy Pröpper (PSV) vergeten. De laatste had in Voetbal International aangekondigd, weliswaar met een kleine knipoog, dat Robin komende zomer gratis en voor niks een mooie bestemming mag uitzoeken. Op één voorwaarde: De Graafschap zou dan op de laatste speeldag wel even moeten winnen van Ajax, de huidige koploper en grote concurrent van de titelverdediger uit Eindhoven.

Via Omroep Gelderland reageerde de KNVB echter negatief op het ludieke idee. 'Volgens het reglement mag het niet. Je mag geen aanmoedigingspremie geven', benadrukte een woordvoerder van de voetbalbond.

Robin Pröpper Beeld anp
Robin PröpperBeeld anp
Davy Pröpper in actie tegen Ajax Beeld anp
Davy Pröpper in actie tegen AjaxBeeld anp

Meer en meer lijkt het erop dat Leicester City kampioen gaan worden in de Engelse Premier League. Hoewel de Foxes zes wedstrijden voor het einde van de competitie slechts een voorsprong van zeven punten op nummer twee Tottenham Hotspur en elf punten op Arsenal verdedigen, lijken nog maar weinigen er rekening mee te houden dat het mis kan gaan voor de mannen van coach Claudio Ranieri.

Een van de vele wedbureaus die Engeland rijk is, Betfred, is zelfs zo overtuigd dat directeur Fred Done heeft besloten alle weddenschappen op het kampioenschap van de Leicester maar alvast uit te keren: omgerekend 1,3 miljoen euro. En burgemeester Peter Soulsby van Leicester heeft alvast laten weten van plan te zijn enkele straten naar spelers van Leicester te vernoemen.

‘In het verleden hebben we onze sportsterren al op die manier geëerd. Zo hebben we een gebied dat genoemd is naar golfers en bestaat er een Lineker Road, zei Soulsby in een verwijzing naar de straat die vernoemd is naar de oud-Leicesterspeler, oud-international van Engeland en tegenwoordig presentator van BBC Match of the Day. ‘Het is een echte teamprestatie geweest, dus naast Vardy Vale zullen we ook Schmeichel Street, Drinkwater Drive en Ranieri Road moeten hebben.’

Daarnaast heeft regisseur Adrian Butchart al laten doorschemeren een film over Jamie Vardy, de topschutter van Leicester City en onlangs maker van de openingstreffer van Engeland in het vriendschappelijke duel met Oranje. 'Het levensverhaal van deze jongen is geweldig. Hij is zo gewoon. Hij heeft veel uitdagingen gehad in zijn leven en hij heeft ze allemaal overwonnen.'

Jamie Vardy, topschutter van leicester City. Beeld afp
Jamie Vardy, topschutter van leicester City.Beeld afp

PSV kan in de titelstrijd met Ajax voorlopig niet beschikken over Andrés Guardado. De middenvelder heeft een spier in een bovenbeen beschadigd. Hij is volgens zijn club 'enkele weken' uitgeschakeld.

De Mexicaan liep de blessure in de aanloop naar het gewonnen competitieduel van zaterdag met AZ (2-4) op. Hij werd in Alkmaar goed vervangen door Jorrit Hendrix, die door PSV-trainer Cocu wordt gepasseerd sinds de komst van Marco van Ginkel. Hendrix zei maandag in het Eindhovens Dagblad dat hij zijn trainer om opheldering heeft gevraagd. 'Ik ben op de bank terechtgekomen, terwijl dat naar mijn gevoel niet nodig was. Als ik slecht had gespeeld, had ik het misschien makkelijker kunnen accepteren.'

Guardado mist zaterdag de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen Willem II. PSV gaat 16 april op bezoek bij Roda JC en ontvangt drie dagen later Vitesse.

Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie heeft PSV twee punten minder dan Ajax.

Guardado in duel met Lasse Schöne van Ajax. Beeld photo_news
Guardado in duel met Lasse Schöne van Ajax.Beeld photo_news
Andrés Guardado. Beeld pro shots
Andrés Guardado.Beeld pro shots

Brazilië heeft de Belgische regering om extra bescherming gevraagd tijdens de Olympische Spelen in augustus. Vanwege de aanslagen in Brussel heeft Brazilië het risicoprofiel van het land verhoogd.

De Belgische regering heeft de extra steun toegezegd, maar om hoe veel agenten en militairen het gaat is nog niet duidelijk. Het zullen er meer worden als de Belgische koning besluit naar Rio de Janeiro af te reizen.

België behoort tot de 50 landen waarvan de Braziliaanse autoriteiten hebben bepaald dat atleten extra beveiligd moeten worden. Tijdens het WK Voetbal in 2014 waren al zeven Belgische agenten en militairen aanwezig om de spelers en hun begeleiders te beschermen. Dat zullen er voor de Olympische Spelen meer zijn, vanwege de aanslagen maar ook omdat de Belgische delegatie dan groter is.

Belgische atleten, de gebroeders Borlée, in Portland USA Beeld photo_news
Belgische atleten, de gebroeders Borlée, in Portland USABeeld photo_news

De Britse 'dopingarts' Mark Bonar, die ervan wordt verdacht zo'n 150 sporters te hebben voorzien van doping, noemt de verdachtmakingen op Twitter 'onwaar en misleidend'. 'Ik heb nooit iets te maken gehad met een club of speler uit de Premier League', aldus Bonar.

Bonar, arts in een privékliniek, liet zich tijdens een undercover-interview ontvallen dat hij afgelopen jaren bekende wielrenners, voetballers, atleten, boksers en zelfs een cricketer onder meer epo zou hebben voorgeschreven. Dit bracht de Britse krant The Sunday Times gisteren naar buiten.

The Sunday Times houdt de namen van de betrokken sporters vooralsnog achter de hand, temeer omdat er geen ondersteunend bewijs bestaat. Twee jaar geleden lag de informatie al bij de Engelse antidopingtoezichthouder UK Anti-Doping (UKAD), maar die heeft nooit actie ondernomen.

Bonar kan zijn beroep momenteel niet uitoefenen omdat er een medische tuchtzaak tegen hem loopt. Hij zou hebben nagelaten een patiënte te vertellen dat ze terminale kanker heeft. Hierdoor kon de arts doorgaan met een voedingstherapie die hij voor de vrouw had samengesteld. Ze stierf korte tijd later op 46-jarige leeftijd.

Spelers van Leicester City vieren een doelpunt. Arsenal, Chelsea en Leicester City, de huidige koploper van de Engelse competitie, worden genoemd als betrokken voetbalclubs. Beeld anp
Spelers van Leicester City vieren een doelpunt. Arsenal, Chelsea en Leicester City, de huidige koploper van de Engelse competitie, worden genoemd als betrokken voetbalclubs.Beeld anp

Het contract van Memphis Depay bij Manchester United ligt sinds maandag ook op straat. Het document verscheen op de website Football Leaks en maakt duidelijk dat de voormalig PSV'er in zijn eerste jaar in Engeland 5,2 miljoen pond (6,5 miljoen euro) als basissalaris krijgt overgemaakt. De aanvaller moet hopen dat de club zich dit seizoen zich nog plaatst voor de Champions League om dat salaris vast te houden.

Depay ontvangt bovenop zijn salaris 20.000 pond per basisplaats en 10.000 pond per invalbeurt. Als de international 25 wedstrijden per seizoen haalt, komt daar een bonus van 250.000 euro bij. Hij ontvangt een loyaliteitsbonus van een half miljoen pond als hij op 15 september 2018 nog voor Manchester speelt.

Ook het bonusschema voor de prestaties van alle spelers van Manchester United zit bij het contract. Voor de landstitel mogen ze 2,5 miljoen pond verdelen. Het winnen van de Champions League levert ze in totaal 5,25 miljoen pond op. Manchester United doet dit seizoen alleen nog mee in de FA Cup. Als de Engelse beker wordt gewonnen, verdelen de spelers 1 miljoen pond.

Vorige week lekte ook al het transfercontract van Depay uit. PSV ontving 34 miljoen euro voor hem, aldus het document.

Memphis Depay Beeld anp
Memphis DepayBeeld anp

Johan Cruijff is zaterdag op indrukwekkende wijze geëerd voorafgaand aan de 'Clásico', de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Waar het stadion kolkt voor en tijdens de wedstrijd, was het een minuut lang zo goed als stil voor de anderhalve week terug overleden voetballer.

Cruijff maakte zich als speler en trainer onsterfelijk bij de Catalaanse club en daar werd voorafgaand aan de kraker in Spanje bij stilgestaan. 'Gracies Johan' (Bedankt Johan) werd door de supporters over de volle breedte van de tribune gespeld met kartonnen borden. Daarnaast, eveneens met een mozaïek, een shirt met het nummer 14 erop.

Direct voor het eerste fluitsignaal stonden de spelers van de aartsrivalen tegenover elkaar op de middencirkel, en waren ze samen met het 78.000 man sterke publiek een minuut stil. Op de tribune zweeg zoon Jordi Cruijff mee.
(ANP)

null Beeld afp
Beeld afp

De poging van Nederland en België om samen het WK voetbal van 2018 binnen te halen, was op voorhand kansloos. Dat heeft de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag gezegd tegen de NOS. 'Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden', beweert de 80-jarige Zwitser, die eind februari bij de wereldvoetbalbond werd opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino.

Nederland en België investeerden ruim 10 miljoen euro in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen. De 'Lage Landen' hadden concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. Het uitvoerend comité van de FIFA wees de organisatie in december 2010 uiteindelijk toe aan Rusland.

Volgens Blatter was na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea al duidelijk dat het mondiale toernooi nooit meer in twee landen zou worden gehouden. 'Dat wist men, omdat we dat na 2002 hadden besloten. Niet meer een dubbele kandidatuur. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans. Maar je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen.'

De uitspraken van de gevallen voetbalbaas, die voor zes jaar is geschorst, komen niet overeen met wat Blatter voor de verkiezing in 2010 zei. Toen noemde hij het 'Holland Belgium Bid' 'sympathiek' en zei Blatter het 'prachtig' te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen.

Blatter verbaasde vorig jaar de voetbalwereld door te roepen dat al vóór de stemming binnen het hoofdbestuur van de FIFA was afgesproken naar welke landen de WK's van 2018 en 2022 zouden gaan. Nederland en België schakelden een advocatenkantoor in om juridische stappen te onderzoeken.

Opmerkelijk is dat de nieuwe FIFA-baas Infantino juist een groot voorstander is van voetbal te verspreiden over meerdere landen. Niet één of twee organisatoren, zoals in 2002 Japan en Zuid-Korea, maar een hele regio zou volgens Infantino de kans moeten krijgen WK-wedstrijden te huisvesten.

De wereldbekers van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) zijn al toegewezen. Die van 2026 zou de eerste zijn die in aanmerking komt voor het plan van Infantino, Voor het WK van 2030 hebben Argentinië en Uruguay al laten doorschemeren met een gezamenlijke kandidatuur te willen komen.

null Beeld anp
Beeld anp

Reconstructie

Als in 2004 in Nederland en België het plan ontstaat het WK voetbal van 2018 te organiseren, beloven beide landen elkaar plechtig dat alles eerlijk moet verlopen. Niet die aloude FIFA-praktijken. Het loopt anders. Lees hier de reconstructie.

ADO Den Haag heeft het beloofde geld van United Vansen eindelijk binnen. Maandenlang moest de eredivisionist wachten op het geld uit China, vrijdag kon de club melden dat geldschieter Hui Wang eindelijk over de brug was gekomen.

ADO gaat de KNVB dan ook zo snel mogelijk vragen om de club terug te zetten naar de zogenoemde categorie twee. In categorie één zitten de clubs die onder curatele staan van de Nederlandse voetbalbond. ADO belandde in die categorie door het uitblijven van de betalingen door de Chinese eigenaar van de club.

Hoeveel geld er is gestort op de rekening van de Haagse voetbalclub, wil directeur Jan Willem Wigt niet zeggen. Wel zou het ruim voldoende zijn om uit de benarde categorie één te komen. Algemeen wordt aangenomen dat de Chinezen zo'n 3,7 miljoen euro zouden investeren in de club. Dat was nodig om de begroting sluitend te krijgen.

Premier Mark Rutte kijkt naar een shirt van ADO Den Haag met zijn fout gespelde naam erop dat hij kreeg van de nieuwe Chinese eigenaar van ADO, Hui Wang (R) tijdens de eerste dag van een 4-daags handelsmissie aan China. Beeld anp
Premier Mark Rutte kijkt naar een shirt van ADO Den Haag met zijn fout gespelde naam erop dat hij kreeg van de nieuwe Chinese eigenaar van ADO, Hui Wang (R) tijdens de eerste dag van een 4-daags handelsmissie aan China.Beeld anp

Lees ook: interview met Wang

De voetbalclub ADO Den Haag is sinds een jaar in Chinese handen. Maar bij de club groeit de onvrede over de nieuwe baas, Wang Hui. Hij zou de club in financiële moeilijkheden brengen. Dat ziet Wang Hui anders. Heel anders. (+)

Kunstrijdster Niki Wories heeft zich donderdag bij de WK in Boston geplaatst voor de vrije kür. Daarvoor moest de 19-jarige Almeerse, die traint in Canada, bij de beste 24 eindigen op de korte kür.

Wories kwam tot een score van 49,86 en die jurywaardering bleek precies genoeg om zich als laatste te plaatsen voor een tweede optreden op zaterdag. Ze verbeterde zich ten opzichte van haar debuut vorig jaar in Shanghai. Toen eindigde haar optreden na de korte kür met de 32ste plaats.

De Amerikaanse Gracie Gold won het programma met de verplichte figuren. Ze scoorde 76,43. Twee Russinnen eindigden achter haar; Anna Pogorilaya (73,98) en Evgenia Medvedeva (73,76)

Kunstrijdster Niki Wories in actie bij de WK in Boston. Beeld afp
Kunstrijdster Niki Wories in actie bij de WK in Boston.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

De Spaanse Formule 1-coureur Fernando Alonso mag niet meedoen aan de Grote Prijs van Bahrein. De tweevoudig wereldkampioen kwam donderdag niet door de medische test. Alonso crashte twee weken geleden in zijn McLaren zwaar en is daarvan volgens de medici onvoldoende hersteld.

Alonso beleefde angstige momenten tijdens de openingsrace in Melbourne, toen hij bij een inhaalactie achterop de bolide van Esteban Gutiérrez (Team Haas) reed en vervolgens via een aantal koprollen op hoge snelheid door de lucht vloog en tegen een bandenstapel tot stilstand kwam.

Wonder boven wonder stapte Alonso ongedeerd uit het hoopje schroot dat van de McLaren was overgebleven. 'Ik ben blij dat ik er bij ben in Bahrein', zei hij dinsdag nog opgewekt.

Donderdagochtend kwamen artsen van de internationale autosportfederatie FIA na vergelijk van twee CT-scans, die waren gemaakt van Alonso's borst, tot de conclusie dat hij onvoldoende hersteld is om te kunnen racen in Bahrein. Voor de Grote Prijs van China, de derde race van dit seizoen, wordt de 34-jarige coureur van McLaren opnieuw medisch getest.

Fernando daags na zijn crash tijdens de Grote Prijs van Australië. Beeld Instagram
Fernando daags na zijn crash tijdens de Grote Prijs van Australië.Beeld Instagram

In Qatar worden nog steeds arbeidsmigranten uitgebuit die werken aan projecten voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Amnesty International concludeert dat in een onderzoek dat donderdag verschijnt.

De mensenrechtenorganisatie interviewde het afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij één bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.

Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nog toe zonder zichtbare verbetering, constateert Amnesty.

'De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen', reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.

Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Quote

De FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland

Marathonschaatser Thom van Beek is betrapt op het gebruik van epo. Schaatsbond KNSB heeft dat woensdagavond laten weten op basis van de resultaten van twee analyses van een urinemonster.

Van Beek eindigde dit seizoen onder meer als tweede bij het Nederlands kampioenschap mass-start. Daarnaast stond hij viermaal op het podium bij de Marathon Cup. De schaatser uit Stompwijk kwam als zesde over de streep bij het NK marathon.

De KNSB heeft Van Beek voorlopig geschorst tot de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan, aldus een woordvoerder.

De schaatser bevestigt de positieve uitslagen maar is verbijsterd en zegt dat hij geen epo heeft gebruikt. 'Nu niet en ook in het verleden niet.'

Van Beek kondigt aan dat hij alles wil doen om de oorzaak van de positieve test te ontdekken en te bewijzen dat hij onschuldig is. De schaatser heeft wetenschappers ingeschakeld om de oorzaak de vinden. 'Ik ben mij er van bewust dat ik de schijn tegen heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld.'

In februari werd aangekondigd dat Van Beek komend seizoen afscheid ging nemen van de marathon. Hij kreeg een contract aangeboden bij LottoNL-Jumbo en zou zich gaan richten op het allroundschaatsen en dan met name de 5 kilometer. Enkele dagen later kreeg hij de schorsing opgelegd. LottoNL-Jumbo maakte eerder deze week bekend dat de samenwerking niet is doorgegaan wegens een 'medisch probleem'.

Peleton in actie op het NK marathonschaatsen Beeld anp
Peleton in actie op het NK marathonschaatsenBeeld anp
Quote

Ik ben mij er van bewust dat ik de schijn tegen heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld

Thom van Beek

Het komende weekend wordt voorafgaand aan alle wedstrijden in de eredivisie en de Jupiler League een moment stilte gehouden om Johan Cruijff te herdenken. Bovendien dragen alle spelers en scheidsrechters een rouwband, aldus de KNVB woensdag.

Cruijff overleed donderdag. De voetballer werd al uitgebreid herdacht bij de interlands van het Nederlands elftal tegen Frankrijk en Engeland. De voetbalbond vindt het gepast om dat eerbetoon ook in de nationale competities door te zetten.

Ook in het amateurvoetbal werd vorig weekend geen volledig programma afgewerkt. Sommige clubs die wel speelden stonden al stil bij het overlijden van Cruijff, anderen niet. Daarom 'is er aankomend weekeinde opnieuw alle ruimte om dat te doen, al dan niet volgens hetzelfde protocol als in het betaald voetbal', aldus de KNVB.

Supporters houden een groot spandoek omhoog met de afbeelding van Johan Cruijff tijdens een minuut stilte in de veertiende minuut stilte van hun oefenduel in de Amsterdam ArenA Beeld anp
Supporters houden een groot spandoek omhoog met de afbeelding van Johan Cruijff tijdens een minuut stilte in de veertiende minuut stilte van hun oefenduel in de Amsterdam ArenABeeld anp

Als voetballer wist Hristo Stoitsjkov al de gemoederen bezig te houden. Geregeld lag de Bulgaarse enfant terrible bij Barcelona overhoop met trainer Johan Cruijff, voor wie Stoitsjkov de afgelopen dagen niettemin prachtige woorden over had: ‘Ik ben gebroken. Johan was uniek. Hij was de man die het lot van Barcelona heeft veranderd. De man die zó veel voor mij heeft gedaan.’

Maar Stoitsjkov mag dan net als de rest voetbalwereld rouwen om de dood van zijn voormalige leermeester, de 50-jarie Bulgaar ligt op social media onder vuur. Aanleiding zijn oude jachtfoto's van de beste Bulgaarse voetballer uit de geschiedenis. Hierop is onder meer te zien hoe Stoitsjkov trots poseert naast een zojuist doodgeschoten zebra. Het geweer van de voormalige Europees voetballer van het jaar leunt nonchalant tegen het dier.

'Jagen is lijden en plezier. Het is rauw, zoals het leven. Ik heb gejaagd in Zimbabwe, Namibië en Mozambique. Ik hou ervan om andere culturen en plekken te ontdekken en ervan te leren. Bovendien hou ik van dieren’, verklaarde Stoitsjkov in een inmiddels verwijderde video de beelden van zijn jachtpartij in 2009. Tot grote ergernis van dierenorganisaties.

Bij Soitsjkovs vroegere voetbalclub CSKA Sofia lijken ze zich intussen weinig druk te maken om de controverse. CSKA Sofia heeft bekengemaakt bij zijn stadion een standbeeld te gaan plaatsen van clubicoon Stoitsjkov. Het wordt een twee meter hoog bronzen beeld, heeft beeldhouwer Nenov laten weten. 'Mijnheer Stoitsjkov wilde een kleiner beeld, maar ik denk dat dit heel geschikt wordt.'

Stoitsjkov is de absolute held van CSKA Sofia, die hij in de gouden jaren tachtig van de vorige eeuw drie landstitels en vier nationale bekers bezorgde. In 1990 maakte de aanvaller de overstap naar het ‘Dream Team’ van trainer Johan Cruijff in Barcelona. Daar won ‘De Giftige Pijl’ vier landstitels en de eerste Europa Cup I in de historie van de Catalaanse club.

Vier jaar later reikte Bulgarije onder aanvoering van Stoitsjkov tot de halve finale van het WK in de Verenigde Staten. Hij wordt beschouwd als de beste voetballer die Bulgarije ooit heeft voortgebracht. Best opmerkelijk als je bedenkt dat Stoitsjkov als 19-jarig talent in de Bulgaarse bekerfinale de scheidsrechter tegen de grond sloeg en levenslang werd uitgesloten. Stoitsjkov kreeg echter strafvermindering en mocht na één jaar alweer voetballen.

null Beeld EFE
Beeld EFE
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie UCI waarschuwt voor overhaaste conclusies na de tragische dood van de Belgische wielrenner Antoine Demoitié, die een aanrijding met een motor zondag tijdens Gent-Wevelgem niet overleefde. 'Laten we wachten tot we alle feiten kennen, voordat we een schuldige aanwijzen', schrijft de UCI-baas dinsdag in een persoonlijk artikel.

Demoitié kwam zondag ten val tijdens de Belgische wielerwedstrijd en werd daarna aangereden door een motor. De coureur overleed een paar uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Veel renners zwengelden naar aanleiding van het ongeluk de discussie aan over het aantal motoren in de koers.

Cookson oordeelt op basis van de eerste berichten dat het incident niet zo simpel te verklaren is als menigeen denkt. 'Iedereen heeft zijn mening klaar. Ik kan niet alles zeggen maar het ging niet om een onervaren motorrijder en ook niet om een bestuurder die roekeloos inhaalde. Het punt dat ik probeer te maken is hopelijk duidelijk: als je oplossingen probeert te vinden moet je het probleem goed omschrijven. Complexe problemen hebben complexe oplossingen', aldus de UCI-voorzitter.

De UCI zal volledig meewerken aan het onderzoek van de autoriteiten in Frankrijk, waar het ongeluk gebeurde. Cookson belooft bovendien dat er lessen zullen worden getrokken uit dit ongeluk maar ook uit de andere incidenten die er zijn geweest met motorrijders in de koers.

UCI-voorzitter Cookson. Beeld photo_news
UCI-voorzitter Cookson.Beeld photo_news
null Beeld getty
Beeld getty

Voetbalster Manon Melis zet een punt achter haar interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. De topscorer aller tijden bij de Oranje Leeuwinnen heeft bondscoach Arjan van der Laan laten weten zich volledig te willen richten op haar Amerikaanse club Seattle Reign FC.

'Ik heb twaalf jaar met heel veel plezier in Oranje gespeeld. Ik ben trots dat ik onderdeel was van dit geweldige team en dat ik de ontwikkeling van ons elftal en het vrouwenvoetbal in het algemeen heb meegemaakt’, aldus Melis in een verklaring.

De 29-jarige Rotterdamse debuteerde op 25 april 2004 tegen België in het shirt van Oranje. Ze speelde in totaal 136 wedstrijden voor Oranje en scoorde daarin 59 keer. ‘Ik wil het team danken voor de mooie tijd en hen veel succes wensen met het EK 2017 in eigen land. Dat ga ik uiteraard op de voet volgen’, verklaarde Melis.

De razendsnelle aanvalster speelde eerder wel op de EK's van 2009 en 2013. Op het WK van 2015 reikte ze met Oranje tot de achtste finale, waarin de latere verliezend finalist Japan te sterk was. Onlangs slaagde Melis er met de Nederlandse voetbalvrouwen er niet in om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio.

Manon Melis Beeld photo_news
Manon MelisBeeld photo_news

De transfer van Memphis Depay naar Manchester United leverde PSV 34 miljoen euro op. Dat blijkt uit het transfercontract, dat dinsdagochtend verscheen op de website Football Leaks.

Het bedrag is in gedeelten betaald, zo blijkt uit de documenten, die op 12 mei 2015 zijn getekend. Binnen 48 uur na het zetten van de handtekeningen, werd de eerste 17 miljoen euro gestort op de rekening van de Eindhovense club. Voor 31 januari kwam nog eens 8,5 miljoen binnen en datzelfde bedrag zal uiterlijk 1 juli nogmaals gestort zijn.

PSV zou nog meer kunnen verdienen aan de deal, maar dan had Manchester United niet zo matig moeten presteren. Bij de eindzege in de Champions League of het kampioenschap in Engeland had PSV kunnen rekenen op 1.350.000 euro. Dat geldt ook de komende seizoenen, tot 2018/2019. Ook een volgende transfer van Depay levert PSV mogelijk geld op.

Football Leaks plaatst regelmatig details over transfers, al is nooit te bewijzen dat de documenten authentiek zijn.

PSV-speler Memphis Depay krijgt een publiekswissel in zijn laatste wedstrijd voor PSV Beeld anp
PSV-speler Memphis Depay krijgt een publiekswissel in zijn laatste wedstrijd voor PSVBeeld anp
Depay neemt afscheid van het PSV-publiek Beeld anp
Depay neemt afscheid van het PSV-publiekBeeld anp

Jasper Cillessen heeft zondag zijn neus gebroken tijdens een training van het Nederlands elftal. De doelman kwam in het stadion van AZ hard in botsing met Klaas-Jan Huntelaar. Cillessen moet dinsdag de oefeninterland van Oranje tegen Engeland aan zich voorbij laten gaan. Ook Ajacied Davey Klaassen is afgehaakt bij Oranje vanwege knieklachten.

Bondscoach Danny Blind heeft zijn selectie aangevuld met middenvelder Marco van Ginkel en keeper Michel Vorm.

Cillessen bleef na de botsing even roerloos op de grond liggen en had veel bloed op zijn gezicht. 'Ik wilde hem nog ontwijken', aldus Huntelaar. 'Maar ik raakte hem met mijn voet. Het zag er naar uit met al dat bloed. Ik heb ook wel eens mijn neus gebroken. Dat is niet fijn.'

Daley Blind verliet de training ook voortijdig. De verdediger denkt echter dat hij tegen Engeland kan spelen. 'Mijn hamstring is stijf. Ik wilde geen risico nemen met het oog op de komende wedstrijden. We moeten even kijken hoe het loopt nu. Maar ik denk dat het wel meevalt.'

null Beeld anp
Beeld anp
Jasper Cillessen breekt zijn neus. Beeld anp
Jasper Cillessen breekt zijn neus.Beeld anp

Wielrenner Mekseb Debesay had vrijdag een slechte dag. De 24-jarige prof uit Eritrea raakte tijdens de Vlaamse wielerkoers E3 verdwaald en keerde uren later dan bedoeld pas terug in het hotel bij zijn ploeggenoten van Dimension Data.

Zijn ploeggleider Pierre Heynderickx noemt het tegen het Nieuwsblad een 'waanzinnig verhaal.' Debesay raakte achterop in een groepje dat besloot de binnenwegen naar de finish in Harelbeke te nemen. 'Hij was bang de weg kwijt te raken en besloot daarom de pijltjes van de koers te volgen', aldus Heynderickx. 'Helaas dwaalde hij van het goede pad af en kon hij Harelbeke niet vinden.'

De Eritreeër vroeg uiteindelijk een man om hulp. Samen fietsten ze naar het huis van de man, waar Debesay een douche, schone kleren en een maaltijd kreeg. Zijn ploeg verbleef ondertussen ongerust in het hotel. 'Ik had al bij de politie en de organisatie geïnformeerd, maar er was geen spoor van hem', zegt zijn ploegleider. Het verlossende telefoontje uit het rennershotel kwam uiteindelijk na 21.00 uur.

Het peloton onderweg in de E3. Beeld photo_news
Het peloton onderweg in de E3.Beeld photo_news

De Verenigde Staten dreigen naast een ticket voor het WK voetbal van 2018 te grijpen. Na drie van de zes wedstrijden staan de VS in groep C van de Noord-Amerikaanse kwalificatiestrijd derde en dat zou uitschakeling betekenen.

Die nijpende situatie ontstond vrijdagavond, toen de ploeg van trainer Jürgen Klinsmann met 2-0 verloor in Guatemala. Al na een kwartier stond die eindstand op het bord dankzij treffers van Rafael Morales en Carlos Ruiz.

Guatemala kwam zo op zes punten uit drie wedstrijden, Trinidad en Tobago heeft er zeven. De Verenigde Staten staan op vier punten en weten alleen het nietige eilandstaatje St. Vincent en de Grenadines achter zich te houden. Die ploeg is kanonnenvoer in de groepsfase, verloor alles en heeft een negatief doelsaldo van tien treffers. Alleen de eerste twee gaan door naar de volgende ronde, waarin de tickets worden verdeeld.

Klinsmann komt door het verlies verder in de problemen. Er was al kritiek na de uitschakeling in de halve finale van de Gold Cup vorig jaar en het verlies tegen Mexico in de playoff voor deelname aan de Confederations Cup. 'Ik denk dat we niet scherp genoeg waren, we maakten de verkeerde beslissingen. De spelers, de staf, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zich klaarstomen voor de return van komende dinsdag', bromde de Duitse coach tegen ESPN.

In groep A gaat Mexico soeverein aan de leiding. Vrijdag waren de Mexicanen met 3-0 te sterk voor Canada, terwijl El Salvador en Honduras gelijkspeelden (2-2). Daardoor bleef Canada met vier punten uit drie duels nog tweede, achter Mexico (negen uit drie).

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Volgens Lionel Messi heeft Johan Cruijff een groot aandeel in het recente success van FC Barcelona. De Argentijnse wereldvoetballer van het jaar nam na de met 2-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili tijd om te reageren op het overlijden van de legendarische voetballer. 'Hij had een grote invloed op de voetbalwereld, maar vooral in Barcelona', zegt Messi. 'Hij veranderde de mentaliteit van de club. Alles wat wij de afgelopen jaren hebben bereikt, is te danken aan Cruijff.'

Donderdag noemde Messi de overleden voetballer op Facebook al een legende. De Argentijn is door de jaren heen veelvuldig vergeleken met Cruijff. De Nederlander vond dat zelf zinloos en liet weten dat ieder tijdperk zijn eigen helden heeft: 'Ik was dat toen en Messi is dat nu'.

Messi viert een doelpunt in de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal. Beeld afp
Messi viert een doelpunt in de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal.Beeld afp

The Guardian heeft de reputatie een van de beste kranten ter wereld te zijn, maar in de productie na het overlijden van Johan Cruijff heeft het blad een flinke blunder gemaakt. Op de voorpagina van het sportkatern, waarin de krant Cruijffs betekenis lovend vergelijkt met The Beatles en The Stones, prijkt vrijdag de beeltenis van de verkeerde voetballer.

De Nederlandse voetballer op de foto legt weliswaar zijn tegenstander in de luren en heeft halflang haar, maar het is duidelijk niet de donderdag overleden Johan Cruijff. Op zijn broek staat ook niet Cruijffs vaste nummer 14, maar nummer 15.

De Nederlandse voetballer in kwestie is Rob Rensenbrink, die groot werd bij DWS in Nederland en van 1969 tot 1980 in België speelde - twee jaar bij Club Brugge en negen jaar bij Anderlecht. Rensenbrink werd vooral bekend vanwege zijn legendarische bal op de paal in de WK-finale van 1978.

Tegen het eind van de reguliere speeltijd van de zwaarbeladen wedstrijd, gastland Argentinië en Nederland hadden beide een keer gescoord, kreeg Rensenbrink de kans om het winnende doelpunt te scoren. Zijn schot ketste echter af op de paal. Argentinië won vervolgens na verlenging met 3-1.

Vorig jaar haalde Rensenbrink nog het nieuws toen hij onthulde al enkele jaren te lijden aan PSMA - een afgeleide van de ernstige spierziekte ALS.

Niet Johan Cruijff maar Rob Rensenbrink staat op de voorpagina van het sportkatern van de Britse krant The Guardian. Beeld The Guardian
Niet Johan Cruijff maar Rob Rensenbrink staat op de voorpagina van het sportkatern van de Britse krant The Guardian.Beeld The Guardian

De internationale badmintonbond BWF legt voortaan levenslange schorsingen op aan spelers, trainers en arbiters die zich inlaten met matchfixing of illegaal gokken op wedstrijden. De zware straf is opgenomen in de nieuwe gedragscode van de sport.

‘De BWF maakt zich sterk voor een schone en eerlijke sport en deze code geldt voor iedereen in het badminton', aldus secretaris generaal Thomas Lund. De badmintonbond heeft vergaande mogelijkheden om boosdoeners aan te pakken. ‘We mogen iedereen in de sport die verdacht is ondervragen en indien nodige mobiele telefoons en laptops in beslag nemen.'

De BWF is sinds het schandaal op de Olympische Spelen van 2012 zeer actief in het tegengaan van fraude in de sport. Vier vrouwenkoppels, twee uit Zuid-Korea, een uit China en een uit Indonesië, werden toen gediskwalificeerd omdat ze hun best niet deden. Ze hadden met opzet de uitslag van hun laatste groepswedstrijd beïnvloed zodat ze in de volgende ronde een gunstiger tegenstander zouden tegenkomen.

null Beeld ap
Beeld ap

De Formule 1-coureurs hebben in een gezamenlijke verklaring de wijze gehekeld waarop de regels in hun sport tot stand komen. Die zijn soms 'ontwrichtend' en kunnen in sommige gevallen de toekomst van de Formule 1 schaden, schrijven zij in een open brief, ondertekend door onder anderen de voormalig wereldkampioenen Jenson Button en Sebastian Vettel.

Zij pleiten voor herziening van de manier waarop de Formule 1 wordt geleid en voor aanpassing van de besluitvorming.

Eén van de regelwijzigingen waar zij op doelen, is het recente experiment met een andere kwalificatieopzet. Die werd vorig weekend in de eerste Grand Prix van het seizoen in Melbourne beproefd en vervolgens weer afgeschaft. Ook andere koerswijzigingen op sportief, technisch en commercieel gebied worden door de Formule 1-coureurs bekritiseerd, zonder dat zij overigens in details treden.

De coureurs, verenigd in de Grand Prix Drivers Association onder voorzitterschap van oud-coureur Alexander Wurz, zeggen dat hun brief niet moet worden uitgelegd 'als een blinde en respectloze aanval'. Zij willen juist hun hulp aanbieden. Desondanks stellen zij eensgezind te zijn in hun zorgen over de toekomst van de Formule 1.

De pitstop bij Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Australie loopt uit op een klein drama. Bij die stop duurde het lang voordat met name de linkervoorwiel verwisseld was. Door een misverstand stonden de banden niet klaar. Beeld anp
De pitstop bij Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Australie loopt uit op een klein drama. Bij die stop duurde het lang voordat met name de linkervoorwiel verwisseld was. Door een misverstand stonden de banden niet klaar.Beeld anp
Werereldkampioen F-1 lewis Hamilton Beeld Twitter
Werereldkampioen F-1 lewis HamiltonBeeld Twitter

NOS-verslaggever Maxim Hartman neemt sinds het begin van de tweede seizoenshelft elke week een onorthodox interview af met een voetballer uit de Eredivisie. Alleen de traditionele top-drie Ajax, PSV en Feyenoord werkt niet graag mee met het nieuwe project van de publieke omroep.

'Het is leuk, maar we zijn wel een beetje afhankelijk van de voetballers die wel of niet willen', verklaarde Hartman bij het programma Clubhuis 16 van KPN. 'Met name bij de topclubs willen de spelers wel, maar mag het niet van de persdienst of de clubleiding’, aldus de presentator van Maxim Hartman ontmoet.

‘Dus als je zit te kijken en je speelt bij Ajax, PSV of Feyenoord...wees eens niet zo'n jankerd. Je hebt zelf ook nog rechten. Geef jezelf gewoon op!', riep Hartman de voetballers van de traditionele top-drie op.

Volgens de presentator zijn de topclubs bang dat hij de spelers kapot maakt. ‘Ik maak helemaal niemand kapot, ik maak ze alleen maar sympathieker. En dat komt omdat ik zo'n teringlijer ben', aldus Hartman.

'Ajax, PSV en Feyenoord zijn grote bedrijven en die zijn bang dat spelers iets zeggen wat niet gepast is. Zij nemen hun werknemers heel erg in bescherming, dat zit wel heel erg tegen het slaven aan hoor', concludeert de eigenzinnige NOS-verslaggever.

null Beeld NOS
Beeld NOS

Het EK voetbal in Frankrijk wijkt niet voor terreur en gaat op 10 juni gewoon van start. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Sport Thierry Braillard woensdag in een interview met L'Equipe. ‘Het EK voetbal schrappen betekent toegeven aan deze lafaards', zei hij in reactie op de aanslagen van dinsdag in Brussel, waarbij tientallen doden en gewonden vielen.

‘De UEFA denkt er precies zo over.' Veiligheid is al vanaf het begin van de voorbereidingen van het EK een centraal thema geweest, aldus Braillard. ‘Op dat gebied kunnen we echt niet méér doen. Terroristische dreigingen hebben we van begin af aan steeds meegenomen in onze veiligheidsmaatregelen. We willen zo veel mogelijk angst wegnemen. Elk team krijgt bewaking van elite-eenheden van de politie en alle trainingscomplexen en onderkomens worden constant bewaakt', aldus Braillard.

De UEFA bracht woensdag ook zelf een verklaring naar buiten, waarin het zijn vertrouwen uitsprak in de veiligheidsmaatregelen rond het EK. ‘We stellen alles in het werk er een veilig en feestelijk EK van te maken en zijn ook zeker niet van plan wedstrijden zonder publiek af te werken.'

Eerder liet toernooidirecteur Martin Kallen tegen de BBC weten dat als de veiligheid in het geding komt, de UEFA EK-wedstrijden kan verplaatsen. ‘Het is mogelijk dat wedstrijden worden uitgesteld of gespeeld worden op een later tijdstip’, aldus Kallen.

In november was onder andere het Stade de France, waar Frankrijk en Duitsland een oefenwedstrijd speelden, doelwit van een aanslag. In het Stade de France wordt op 10 juni het openingsduel van het EK tussen Frankrijk en Roemenië gespeeld.

null Beeld
Beeld

Novak Djokovic heeft spijt betuigd voor zijn uitspraak dat mannen meer geld zouden moeten verdienen dan vrouwen in het tennis. De Servische nummer één van de wereld zette op Facebook een verklaring. 'Ik heb dat gezegd onder invloed van euforie en adrenaline na de gewonnen finale in Indian Wells. Ik verontschuldig mij voor iedereen die mij verkeerd heeft begrepen.'

Djokovic werd na zijn vijfde winst in het Amerikaanse hardcourttoernooi geconfronteerd met de controversiële woorden van toernooidirecteur Raymond Moore. Die had het vrouwentennis weggezet als minderwaardig aan de mannen. Djokovic gaf Moore geen gelijk, maar zei wel dat mannen meer prijzengeld behoren te krijgen.

De Serviër kreeg veel kritiek over zich heen na die uitspraak en voelde zich gedwongen een en ander te nuanceren. 'Ik voelde de behoefte om te spreken over eerlijkere en betere verdeling van geld in het tennis. Zowel voor mannen als vrouwen. Ik bedoelde geen strijd tussen mannen en vrouwen, wel een strijd waarin alle spelers vechten voor een juiste vergoeding voor hun spel en inspanningen.'

null Beeld afp
Beeld afp
De pitstop bij Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Australie loopt uit op een klein drama. Bij die stop duurde het lang voordat met name de linkervoorwiel verwisseld was. Door een misverstand stonden de banden niet klaar. Beeld anp
De pitstop bij Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Australie loopt uit op een klein drama. Bij die stop duurde het lang voordat met name de linkervoorwiel verwisseld was. Door een misverstand stonden de banden niet klaar.Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp

Luis Suárez keert terug in de nationale selectie van Uruguay. De spits van FC Barcelona was bijna twee jaar afwezig wegens een schorsing, nadat hij op het WK van 2014 in Brazilië in de schouder van de Italiaan Giorgio Chiellini had gebeten. Vanwege de straf moest hij negen interlands missen. Vrijdag maakt hij in Recife zijn rentree in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018 tegen Brazilië.

De makkelijk scorende aanvaller is niet van plan zijn speelstijl aan te passen. 'Ik heb dezelfde instelling; ik ren, ik zet druk en ik zoek soms de confrontatie', laat Suárez weten. 'Niemand kan de manier waarop ik voetbal veranderen. Ik ben wel slimmer geworden bij Barcelona en denk iets meer na voor ik iets doe.'

Uruguay bezet met negen punten uit vier wedstrijden de tweede plaats in het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi. Brazilië volgt op de derde plaats met twee punten minder.

Suárez vlak na het bijten van Chiellini tijdens Italië - Uruguay op het WK van 2014. Beeld epa
Suárez vlak na het bijten van Chiellini tijdens Italië - Uruguay op het WK van 2014.Beeld epa
Luis Suárez terug in training bij het nationale elftal van Uruguay. Beeld reuters
Luis Suárez terug in training bij het nationale elftal van Uruguay.Beeld reuters

Bestuursvoorzitter Raymond Moore van het Californische tennistoernooi BNP Paribas Open, beter bekend als Indian Wells, stapt op na ophef om zijn opmerkingen over vrouwentennis. Afgelopen weekend haalde Moore de publieke woede op zijn hals door te zeggen dat tennissters geluk hebben dat ze kunnen meeliften op het succes van de mannen.

'Als ik een tennisster was, zou ik elke avond God op mijn blote knieën danken dat Roger Federer en Rafael Nadal geboren zijn. Zij dragen de sport', aldus 69-jarige Moore. Hij boodt later excuses aan, nadat zijn opmerkingen kwaad bloed hadden gezet op sociale media en bij vrouwelijke sterspelers als Serena Williams. Maar twee dagen later trekt hij alsnog zijn conclusies en treedt terug als directeur.

Indian Wells geldt als het meest prestigieuze tennistoernooi na de vier grandslams. Moore was in functie sinds 2012 en, getuige hetzelfde interview waarin hij zijn controversiële uitspraken deed, niet van plan gauw te stoppen.

Maandag lokte Novak Djokovic, de kersverse winnaar van Indian Wells, soortgelijke boze reacties uit, toen hij suggereerde dat mannen meer prijzengeld zouden moeten krijgen dan vrouwen, omdat ze meer publiek trekken. De opmerkingen van Moore keurde Djokovic wel af als 'politiek niet correct'. Hij voegde toe: 'Vrouwen hebben geknokt voor een positie die ze verdienen.'

Quote

Als tennisster zou ik elke avond God op mijn blote knieën danken dat Federer en Nadal geboren zijn

Raymond Moore
Serena Williams met Raymond Moore bij de uitreiking van de eerste prijs tijdens Indian Wells. Beeld epa
Serena Williams met Raymond Moore bij de uitreiking van de eerste prijs tijdens Indian Wells.Beeld epa

De Nederlandse waterpolosters zijn het olympisch kwalificatietoernooi voor eigen publiek begonnen met een overtuigende zege. Oranje versloeg Frankrijk maandagavond in Gouda met 14-5 (2-1 4-2 4-1 4-1).

De Françaises konden een minuut of tien zuivere speeltijd bijblijven (3-3), daarna domineerde het team van bondscoach Arno Havenga.
Sabrina van der Sloot was topscoorster met vier treffers. Maud Megens, Yasemin Smit en Lieke Klaassen gooiden ieder tweemaal raak. Nederland speelt dinsdag tegen Rusland, dat veel te sterk was voor Nieuw-Zeeland (15-2). Zaterdag in de kwartfinales staat er pas echt iets op het spel. De vier winnaars gaan naar Rio de Janeiro.

Tegen Frankrijk, geen grootmacht meer in Europa, duurde het even voordat de druk van een openingsduel voor de gastvrouwen wat wegviel. Nederland kwam door Klaassen en Van der Sloot weliswaar met 2-0 voor maar zag de opponent in overtal het evenwicht herstellen. Megens luidde met een hard schot (3-2) en een goal als gehaaide midvoor (4-3) een periode van overmacht in.

Nog voor rust zorgden Van der Sloot (break) en aanvoerster Smit, met nog 5 seconden op de klok, voor een prettige marge. Daarna was er nog maar een ploeg die waterpolo van niveau liet zien en ging het hard. In het laatste kwart zetten ook Dagmar en Amarens Genee, Leonie van der Molen en Marloes Nijhuis hun naam op het scoreformulier.

Bondscoach Arno Havenga van het Nederlandse waterpolo damesteam. Beeld anp
Bondscoach Arno Havenga van het Nederlandse waterpolo damesteam.Beeld anp

Natuurlijk wordt stervoetballer Lionel Messi geroemd om zijn weergaloze passeerbewegingen, zijn subtiele voetbewegingen en adembenemende doelpunten. Maar als er één facet van het spel van de Argentijnse nummer 10 van Barcelona is die steeds vaker de aandacht trekt, is het zijn verwoestend harde schot.

Ook in het competitieduel zondag tegen Villareal besloot Messi na een kwartier spelen in de eerste helt snoeihard uit te halen met zijn linkerbeen. De bal trof echter niet het doel van Villarreal-doelman Asenjo, zoals Messi ongetwijfeld had gehoopt, maar verdween rakelings over het doel en in de tribune met supporters van El Submarino Amarillo (De gele onderzeeër).

Een vrouwelijke fan van Villarreal probeerde de bal nog tegen te houden met haar rechterhand, zodat deze haar gezicht niet zou raken. Maar de knal van Messi was zo hard dat de vrouw bij het weren van de bal haar pols brak. Als gevolg van de pijn en door de schok viel de vrouw even later ook flauw. Ze moest door de medische diensten van stadion El Madrigal worden afgevoerd.

Het incident werd haarfijn vastgelegd door de televisiecamera’s die de wedstrijd tussen Villarreal en Barcelona (2-2) uitzonden. Hierdoor is Messi alsnog te weten gekomen wat de gevolgen waren van zijn te hoog gemikt schot. Barcelona heeft intussen geïnformeerd naar de toestand van de vrouw. Ook zou Messi's club hebben aangeboden mogelijke medische kosten of gederfde arbeidsuren van de vrouw te willen vergoeden.

null Beeld
Beeld

Frank de Boer heeft maandag zijn achillespees gescheurd. De Ajax-trainer wordt waarschijnlijk morgen al geopereerd, meldt de nieuwe koploper in de eredivisie.

De Boer liep de blessure op tijdens een rustige hersteltraining van de Amsterdammers na de gewonnen topper tegen PSV zondag. Bij een partijtje voetvolley ging het mis voor de coach.

Frank de Boer op de training Beeld anp
Frank de Boer op de trainingBeeld anp

Het Nederlands elftal gaat in oranje en blauwe tenues op jacht naar eerherstel. Kledingsponsor Nike presenteerde maandag zowel het thuis- als het uitshirt van de nationale voetbalploeg, dat in de komende oefeninterlands tegen Frankrijk (vrijdag) en Engeland (volgende week dinsdag) voor het eerst wordt gedragen.

Het thuistenue bestaat uit een oranje shirt en oranje broekje, beide voorzien van een verticale blauwe baan over de zijkanten en blauwgekleurde logo's. De outfit wordt gecompleteerd door blauwe sokken. Het uittenue bestaat uit twee tinten blauw. Volgens Nike zijn het shirt en broekje nassaublauw, de sokken lichtblauw.

'Het nieuwe tenue ziet er fantastisch uit', zegt Riechedly Bazoer, exponent van de nieuwe generatie die Oranje naar het WK van 2018 in Rusland moet leiden. De negentienjarige middenvelder van Ajax debuteerde eind vorig jaar, in de laatste oefeninterland tegen Wales, in Oranje. Bazoer is door Nike direct naar voren geschoven als het nieuwe gezicht van het Nederlands elftal. Zoals de laatste jaren gebruikelijk heeft de Amerikaanse fabrikant van sportkleding gebruik gemaakt van gerecyclede petflessen om het tenue te maken.

null Beeld Nike
Beeld Nike
null Beeld Nike
Beeld Nike
null Beeld Nike
Beeld Nike
De shirts van het EK88: de mooiste of de lelijkste uit de geschiedenis? Beeld anp
De shirts van het EK88: de mooiste of de lelijkste uit de geschiedenis?Beeld anp

Marco van Basten vindt niet dat de technische staf van het Nederlands elftal meer moeite had moeten doen om Hakim Ziyech voor het Nederlands elftal te behouden. 'Waarom?', vroeg de assistent van bondscoach Danny Blind zich vrijdag af. 'Hij heeft toch met zijn hart gekozen?'

Van Basten nam het woord op het moment dat Danny Blind vragen aan het beantwoorden was tijdens zijn persconferentie over de selectie voor de komende oefeninterlands met Frankrijk en Engeland. De oud-topspits zat achter in de zaal, maar wilde zich toch met het gesprek bemoeien. Hij werkte in het verleden met Ziyech bij sc Heerenveen.

Blind was zichtbaar verrast door de opmerking van Van Basten. De bondscoach legde nog eens uit waarom hij niet meer moeite heeft gedaan om Ziyech voor Oranje te laten kiezen. 'Hij zat bij de selectie voor de interland van vorig jaar juni tegen Letland, maar viel geblesseerd af. Dan ga ik ervan uit dat je voor Nederland wil voetballen. Die intentie is ook uitgesproken. Vervolgens heb ik hem niet opgeroepen voor de volgende interlands omdat hij op dat moment bij FC Twente niet als 'nummer tien' maar als tweede spits speelde. Toen heeft hij voor Marokko gekozen.'

'En dat deed hij toch met zijn hart?', herhaalde Van Basten nogmaals de uitleg die Ziyech eerder gaf voor zijn keuze voor Marokko. 'Dus volgens mij moeten jullie bij hem zijn', verwees hij naar de middenvelder die bijna wekelijks uitblinkt voor FC Twente.

Ziyech liet zich in een interview met de Volkskrant hard uit over Van Basten: 'Hij wisselde me in mijn eerste seizoen een keer in de rust en stalde me daarna bij de beloften. Zonder uitleg. Aan communiceren deed hij überhaupt niet.'

Hakim Ziyech. Beeld photo_news
Hakim Ziyech.Beeld photo_news
Marco van Basten. Beeld afp
Marco van Basten.Beeld afp

Vincent Janssen en Timo Letschert debuteren in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Danny Blind heeft de aanvaller van AZ en verdediger en FC Utrecht opgenomen in zijn selectie voor de oefeninterlands tegen Frankrijk en Engeland.

'Janssen heeft zich dit seizoen goed laten zien', motiveerde Blind zijn keuze voor de aanvaller van AZ. 'We willen hem graag een keer van dichtbij aan het werk zien. Letschert presteert goed bij FC Utrecht, weliswaar in de eredivisie. Het is natuurlijk even afwachten hoe dat zich verhoudt met andere competities.'

Jürgen Locadia is voor de tweede keer van de partij. De aanvaller van PSV reisde half november vorig jaar ook mee naar Hannover voor een oefeninterland tegen Duitsland. Dat duel werd echter afgelast vanwege terreurdreiging. Ron Vlaar is ook terug, net als Davy Pröpper die dit seizoen uitstekend presteert bij PSV.

Aanvoerder Arjen Robben maakte donderdag al bekend dat beide interlands te vroeg voor hem komen. Hij kampt met een dijbeenblessure. Robin van Persie heeft geen uitnodiging ontvangen. 'We bekijken hem wekelijks, maar hebben besloten hem niet te selecteren', zei Blind. 'Maar als ik denk dat we hem nodig hebben in het eerste duel met Zweden in de WK-kwalificatie dan zal ik hem er zeker bijhalen.'

Ibrahim Afellay en Mitchell Dijks maakten deel uit van de voorselectie, maar zijn niet opgenomen in het definitieve keurkorps van Blind. Nederland speelt op vrijdag 25 maart in Amsterdam tegen Frankrijk en vier dagen later op Wembley tegen Engeland.

Over de eveneens afwezige Van Persie zei Blind: 'We volgen Van Persie iedere week. We zien hem spelen en niet spelen. Hij maakt meer minuten omdat zijn club op veel fronten aan het strijden was. Maar zijn eigen prestatie is nog altijd moeizaam.'

'En je kijkt ook naar wat hij op het WK in Rusland kan presteren. Dat doe je ook bij oudere jongens als Robben, Sneijder en Huntelaar. Maar het gaat er natuurlijk vooral om dat we ons kwalificeren voor het WK. Dus als we Robin nodig hebben in het eerste WK-kwalificatieduel met Zweden, dan zullen we hem zeker oproepen. Verder vind ik het nu ook interessant om te bekijken hoe jongens als De Jong en Janssen zich ontwikkelen. En in de vorige interland tegen Wales heb ik Bas Dost aan het werk kunnen zien.'

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV).
Defensie: Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United), Timo Letschert (FC Utrecht), Erik Pieters (Stoke City), Joël Veltman (Ajax), Ron Vlaar (AZ) en Jetro Willems (PSV).
Middenveld: Riechedly Bazoer (Ajax), Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Davy Pröpper (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Georginio Wijnaldum (PSV).
Aanval: Memphis Depay (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Vincent Janssen (AZ), Luuk de Jong (PSV), Jürgen Locadia (PSV), Luciano Narsingh (PSV) en Quincy Promes (Spartak Moskou).

null Beeld pro shots
Beeld pro shots
null Beeld epa
Beeld epa

Karim Benzema lag al onder vuur door de zaak Valbuena, maar de aanvaller van Real Madris is enkele maanden geleden ook gehoord als getuige in een onderzoek naar het witwassen van geld. Dat heeft een bron uit de omgeving van de Real Madrid-aanvaller bevestigd tegen Reuters, nadat de Franse krant La Libération het nieuws vrijdag had gebracht.

Volgens La Libération opende het Parijse OM half september een onderzoek naar de aankoop van een klein bedrijfje door een bedrijf waar Benzema mede-eigenaar van is. Later werd het bedrijfje met een flink verlies verkocht. De aanklager ziet Benzema volgens de krant niet als verantwoordelijke.

Naast deze zaak is Benzema verstrikt geraakt de chantagezaak rondom Mathieu Valbuena. Benzema wordt verdacht van het chanteren van zijn collega-international. Totdat die zaak is opgelost, mag hij van de Franse voetbalbond FFF niet voor de Franse nationale ploeg uitkomen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Max Verstappen heeft vrijdag bij de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Australië de vijfde tijd neergezet. De Nederlandse Formule 1-coureur van Toro Rosso deed 1.31,720 over zijn snelste ronde. De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) was in die vrije training de snelste in 1.29,725, waarmee hij zo'n viertiende van een seconde sneller was dan de Rus Daniil Kyvat van Red Bull. Diens teamgenoot Daniel Ricciardo liet voor eigen publiek de derde tijd noteren.

Buien en hevige wind verhinderden dat alle coureurs onder goede omstandigheden een tijd konden neerzetten. Bij de tweede vrije training bleef Verstappen binnen.

Tijdens die tweede traning was opnieuw regerend wereldkampioen Hamilton de snelste. De Duitser Nico Hülkenberg van Force India verraste met de tweede tijd. Verstappens teamgenoot Carlos Sainz jr., met technische problemen binnengebleven tijdens de eerste trainingssesie, zette net als Verstappen in de eerste sessie de vijfde tijd neer.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp

De KNVB probeert webshop Football Culture te verbieden om speciale t-shirts te verkopen voor de bekerfinale. Middels een brief aan Football Culture laat de KNVB weten niet gecharmeerd te zijn van de shirts waarop de beeltenis, of in ieder geval ‘de contouren van’, de KNVB-beker te zien zijn. En dat mag niet: voetbalfans zouden nu ten onrechte denken dat Football Culture weleens gelieerd zou kunnen zijn aan de officiële Nederlandse voetbalbond.

De KNVB zegt dat Football Culture een boete kan verwachten als ze de shirts niet voor vrijdagmiddag 17.00 uur uit de digitale schappen halen. Die boete zou volgens de KNVB wel eens kunnen oplopen tot 30 duizend euro. Zowel Football Culture als voetbalfans op sociale media uitten hun onvrede over de ‘dreigbrief’. Afwachten dus of Football Culture eieren voor zijn geld kiest of de shirts gewoon blijft verkopen.

null Beeld Screenshot Football Culture
Beeld Screenshot Football Culture

Het huidige succes van de Britse voetbalclub Leicester City wordt nu eens toegeschreven aan trainer Claudio Ranieri, die van de voormalige hekkensluiter de trotse lijstaanvoerder in de Engelse Premier League heeft weten te maken. Dan weer worden spits Jamie Vardy en zijn Algerijnse aanvalsmaatje Riyad Mahrez genoemd als degenen die verantwoordelijk zijn voor het grootste voetbalsprookje van de afgelopen jaren.

Acht competitiewedstrijden resten Leicester nog om zijn voorsprong op naaste belager Tottenham Hotspur te verdedigen. En terwijl de inwoners van de stad in de East Midlands en BBC Match of the Day-presentator en oud-Leicester-speler Gary Lineker – die heeft beloofd in zijn onderbroek te presenteren als The Foxes de titel winnen – hun adem inhouden, is er een man die beslist niet twijfelt aan de goede afloop: Phra Prommangkalachan.

Het is deze Thaise monnik die steeds nadrukkelijker wordt genoemd als de ware oorzaak van het succes van Leicester. Dankzij zijn Boeddhistische rituelen zou een nieuw en positief evenwicht in de voetbalploeg zijn ontstaan. Leicester kwam in contact met Prommangkalachan nadat de club werd overgenomen door Vichai Srivaddhanaprabha, een Thaise zakenman en topman van King Power.

Sindsdien is Prommangkalachan tientallen keren naar Leicester afgereisd met andere Boeddhistische monniken. Hij besproeide spelers met gewijd water in de kleedkamer of sloeg ze al tellend met een stok op het hoofd. Ook bezochten de voetballers van Leicester tweemaal zijn witte marmeren tempel nabij de Chinese wijk van Bangkok.

‘Ik heb heilige amuletten om hun nekken gehangen’, vertelde Prommangkalachan deze week in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP. ‘Ik weet niet of ze alles hebben begrepen hebben van wat ik ze heb verteld, maar ze weten dat de amuletten hun geluk brengen’, voegde de 64-jarige boeddhistische monnik gekleed in een oranje gewaad.

Volgens Prommangkalachan staan op de amuletten de clubkleuren van Leicester alsook heilige inscripties die de spelers in staat stellen 'mentaal taai en sterk te zijn’ tegen tegenstanders, ook de topclubs uit de Premier League. Daarnaast heeft volgens Prommangkalachan Leicester-eigenaar Srivaddhanaprabha hem en de andere monniken gevraagd dagelijks voor voorspoed en geluk te bidden voor de club, het management en de spelers.

Dat doet Prommangkalachan dan ook beslist elke dag. Begin april reist hij weer af naar Leicester om met vlaggetjes, kaarsjes, offertafel, spreuken en gebeden de spelers in de kleedkamer een krachtig karma te bezorgen. Het resultaat? Prommangkalachan kent geen enkele twijfel: ‘Leicester wordt kampioen van Engeland.’

Phra Prommangkalachan in de kleedkamer van leicester. Beeld
Phra Prommangkalachan in de kleedkamer van leicester.Beeld

Arjen Robben heeft zich afgemeld voor de oefenduels van het Nederlands Elftal tegen Frankrijk en Engeland. De aanvoerder van Oranje heeft te veel last van een blessure aan zijn bovenbeen.

'Dit is natuurlijk een grote teleurstelling', zegt Robben tegen het ANP. 'Ik was graag naar Noordwijk gekomen, juist omdat we in de opbouw zitten richting de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Nu ga ik me volledig richten op mijn herstel.'

De aanvaller miste woensdag ook al de Champions League-wedstrijd van zijn club Bayern München tegen Juventus. Tijdens de voor Oranje dramatisch verlopen kwalificatiereeks voor het EK moest hij wegens een blessure ook enkele wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Robben kwam dit seizoen tot dusver negentien keer in actie.

Het Nederlands Elftal speelt op 25 maart tegen Frankrijk in de Amsterdam Arena. Vier dagen later treedt Oranje in Londen aan tegen Engeland. Bondscoach Danny Blind maakt vrijdag zijn selectie bekend voor de interlands. De voorselectie telde 28 internationals, inclusief Robben. Vincent Janssen (AZ), Timo Letschert (FC Utrecht) en Mitchell Dijks (Ajax) zitten voor het eerst bij de voorselectie van Oranje.

Arjen Robben na een gemiste kans tijdens Bayern München tegen Hoffenheim op 31 januari 2016. Beeld epa
Arjen Robben na een gemiste kans tijdens Bayern München tegen Hoffenheim op 31 januari 2016.Beeld epa

Jurgen Streppel verruilt aan het einde van het seizoen Willem II voor sc Heerenveen. De hoofdtrainer heeft overeenstemming bereikt over een tweejarig contract bij de club uit Friesland.

Streppel is vanaf 2011 trainer van Willem II. Hij degradeerde en promoveerde met de club uit Tilburg. Onder leiding van Streppel verraste Willem II vorig seizoen met een negende eindklassering in de eredivisie. Streppel is bij sc Heerenveen de opvolger van Foppe de Haan, die het seizoen afmaakt na het vertrek van Dwight Lodeweges.

Hans Vonk, technisch manager van sc Heerenveen, is blij met de komst van Streppel. 'We willen aantrekkelijk voetbal spelen in een vol Abe Lenstra stadion, met een duidelijke voetbalvisie en passend binnen onze financiële mogelijkheden. Jurgen is een trainer die daar in onze optiek prima bij past. Hij heeft ruimschoots ervaring als trainer in het betaald voetbal, heeft aanvallend en attractief voetbal hoog in het vaandel staan en maakt graag jonge spelers beter. Iets waar Heerenveen al jaren bekend om staat en waar Jurgen graag aan wil meewerken.'

Willem II moet niet alleen op zoek naar een nieuwe trainer. Technisch manager Carlos Aalbers gaat per 1 april aan de slag als hoofd scouting van FC Groningen. (anp)

Jurgen Streppel omhelst Willem II-speler Terrel Ondaan na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse op 27 februari. Beeld anp
Jurgen Streppel omhelst Willem II-speler Terrel Ondaan na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse op 27 februari.Beeld anp

MVV verbiedt 45 supporters om de komende tijd wedstrijden van de Maastrichtse voetbalclub te bezoeken. Aanleiding is een incident op parkeerplaats De Wuust, langs de A73, waarbij MVV-fans ruzie kregen met supporters van Roda JC uit Kerkrade.

Een bus met MVV-fans kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag terug van een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer. Op de parkeerplaats nabij Venray troffen de MVV-fans drie bussen met Roda-supporters, die op de terugweg waren van de uitwedstrijd tegen De Graafschap in Doetinchem.

Volgens de politie was er een korte confrontatie, waarbij de MVV-fans ook een bus met kinderen, de Roda-kidsclub, zouden hebben belaagd. Twee Roda-aanhangers raakten gewond bij de confrontatie.

Roda JC benadrukte daags na het incident dat er absoluut geen sprake was geweest van een afgesproken confrontatie tussen beide supportersgroepen. 'Nietsvermoedende supporters van Roda JC, waaronder ouders met kinderen, zijn slachtoffer geworden van een eenzijdige en uiterst trieste actie van een aantal personen die zich uitgeven als MVV- fans', schreef de club uit Kerkrade in een verklaring.

MVV-voorzitter Bert Kersten sprak zijn afschuw uit over het gewelddadig treffen, dat begonnen zou zijn toen bij één van de MVV-supporters een muts van het hoofd werd getrokken. Daarna sloeg de vlam in de pan. Ook beloofde hij zware straffen voor MVV-fans die zich hadden misdragen.

Dinsdag legde de club Maastricht alle 45 inzittenden van de MVV-bus alvast een voorlopige schorsing op. Zolang het onderzoek loopt, mogen zij geen wedstrijden bezoeken. 'Als de resultaten van het onderzoek bekend zijn en de daadwerkelijke schuldigen kunnen worden aangewezen, zullen zij hard worden gestraft', aldus de verklaring van MVV.

MVV-voorzitter Bert Kersten Beeld MVV
MVV-voorzitter Bert KerstenBeeld MVV

De Ronde van Vlaanderen wordt de hoogmis van het Vlaamse wielrennen genoemd - een waar volksfeest, dat bijna een miljoen liefhebbers van de koers (of van de folklore) op de been brengt. Dit jaar zullen voor het eerst zeer strenge maatregelen worden genomen. Dit gebeurt in navolging van de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in Brussel. Zo zijn in zeker achter 'veiligheidszones' langs het parcours rugzakken verboden: in ieder geval bij de de start in Brugge en de aankomst in Oudenaarde. Maar ook op Vlaamse heuvels zoals de Oude Kwaremont, waar zich zo'n 20 tot 30 duizend koersfans verzamelen.

Naast een politiemacht van 200 manschappen zullen ook 300 securityguards de kritieke veiligheidszones bewaken, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Volgens Joost Duhamel, hoofd van de politiezone Vlaamse Ardennen, zal het veiligheidspersoneel net als de politie iedereen mogen fouilleren op het parcours. Ook de viptenten worden nauwlettend in de gaten gehouden en krijgen 's morgens nog een uitgebreide inspectie op aanwezigheid van explosieven. De Morgen: 'Dit alles is nooit eerder gebeurd in het wielrennen.'

'Puur omdat de Ronde een massa-evenement is dat doorgaat terwijl terreurniveau 3 van kracht is', zegt organisator Nicolas Denys.

Volgens Peter Mertens van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken is er geen directe dreiging: 'Dit is een uitloper van de aanslagen in Parijs, niet omdat er aanwijzigingen zijn dat er iets op til zou zijn tijdens de Ronde.'

Quote

Dit is een uitloper van de aanslagen in Parijs, niet omdat er aanwijzigingen zijn dat er iets op til zou zijn tijdens de Ronde

Peter Mertens van het Belgische crisiscentrum Binnenlandse Zaken
Wielrenners aan de start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge vorig jaar Beeld anp
Wielrenners aan de start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge vorig jaarBeeld anp

Sparta Rotterdam heeft op weg naar de titel in de eerste divisie een zeldzame nederlaag geleden. Almere City FC bracht maandag de fiere koploper de derde nederlaag van het seizoen toe. Een eigen doelpunt van Sherel Floranus in de 76e minuut leverde de thuisploeg de drie punten op.

Sparta had sinds 13 oktober 2015 de status van een ongeslagen ploeg. De titel is een kwestie van tijd, maar Almere City FC bewees maandag dat het momenteel in uitstekende vorm verkeert. De ploeg van trainer Jack de Gier won de laatste vier wedstrijden, leidt in de vierde periode en steeg naar de dertiende plaats.

Een jonge Sparta-fan. Beeld anp
Een jonge Sparta-fan.Beeld anp

Volgens PSV-trainer Phillip Cocu heeft het puntenverlies van Ajax zondag tegen NEC (2-2) zijn ploeg een extra goed gevoel bezorgd voor het duel met Atlético Madrid, waarin dinsdag een plaats in de kwartfinales van de Champions League op het spel staat. De Eindhovenaren bleven, na het gelijkspel tegen Heerenveen, toch koploper in de eredivisie.

'Het heeft een positieve invloed op ons. Het geeft toch een ander gevoel wat je meeneemt naar deze wedstrijd', zei Cocu maandag tijdens de persconferentie in stadion Vicente Calderón.

Niet dat zijn ploeg nog extra motivatie nodig heeft. 'Een grote Champions Leaguewedstrijd spelen, in zo'n vol sfeervol stadion ook, moet een speler altijd een goed gevoel geven', meende de coach die uit ervaring spreekt. Atlético en PSV beginnen met een 0-0-score uit de wedstrijd in Eindhoven. 'Ik ken de kwaliteiten van Atlético, het wordt lastig. Maar we gaan ons best doen en geloven in ons eigen kunnen.'

Middenvelder Andrés Guardado ziet geen heil in een ultra-defensieve tactiek. 'We zijn een aanvallend ingesteld team, we scoren bijna altijd, we moeten geen andere stijl hanteren maar juist op dezelfde manier spelen. We geloven in ons eigen kunnen. We zullen hier een doelpunt moeten maken om door te gaan', meende de Mexicaan die enkele jaren in de Spaanse competitie uitkwam voor Valencia en weet dat het kan spoken in het stadion van de volksclub van Madrid. 'De sfeer is hier echt geweldig, zeker nadat Diego Simeone hier als trainer is komen werken.'

PSV wordt in Madrid door zo'n 3.000 fans gesteund.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Bondscoach Henk Groener vindt dat de Nederlandse handbalsters het aan hun stand verplicht zijn zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De verrassende nummer twee van het afgelopen WK speelt vanaf vrijdag drie wedstrijden in het Franse Metz met als inzet een ticket voor Rio.

'Als we het fantastische niveau van het WK benaderen, dan gaan we ons absoluut plaatsen. Daar twijfel ik geen moment aan', zei de Arnhemmer maandag op Papendal.

Hij neemt dezelfde zestien speelsters mee die afgelopen week twee keer in actie kwamen tegen Spanje voor de kwalificatie van het EK van 2016. Oranje won thuis overtuigend met 31-21, maar verloor de uitwedstrijd met 32-29.

'Ons doel is duidelijk. We spelen drie wedstrijden en moeten er minimaal twee winnen. We zullen in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk direct bij de les moeten zijn. Van Japan en Tunesië moeten we gewoon winnen.'

Henk Groener. Beeld ap
Henk Groener.Beeld ap

Al bijna vier decennia werd het plotselinge afscheid van Johan Neeskens als voetballer bij Barcelona omgeven door vraagtekens. Geen enkele voetballiefhebber met een blaugrana-hart begreep waarom Johan Segundo (Johan de Tweede - Johan Cruijff geldt als de absolute nummer één in Catalonië) uit Camp Nou weg moest.

Volgens de ene lezing was Neeskens, die tussen 1974 en 1979 bij Barcelona speelde, te populair naar de smaak van de toenmalige voorzitter José Luis Nuñez. Dat bleek ook daags na het winnen van de Europa Cup II tegen Fortuna Düsseldorf. Tijdens de huldiging op het bordes op het Plaza Sant Jaume scandeerden de supporters massaal ‘Neeskens si, Nuñez no’ (Neeskens ja, Nuñez nee).

Een andere verklaring luidde dat Neeskens weg moest omdat hij zijn buitenlandersplek – elke Spaanse club mocht destijds slechts twee buitenlanders onder contract hebben – voor het seizoen 79-80 af moest staan aan de kleine Deense steraanvaller Allan Simonsen. Een aankoop waarmee Nuñez, die een jaar eerder tot preses van Barcelona was gekozen, zijn stempel wilde drukken op de club.

Neeskens zelf heeft nooit opheldering willen geven over zijn gedwongen vertrek bij de club waar hij zo hartstochtelijk werd toegejuicht om zijn inzet en doelpunten - en waar hij jaren later alsnog als assistent van trainer Frank Rijkaard zou terugkeren. Maar een nieuw boek van historicus Manuel Tomás en schrijver en journalist Frederic Porta lijkt eindelijk de ware reden voor de plotselinge exit van Neeskens boven water te hebben gehaald.

In Barça Inèdit, zoals het boek heet waarin tientallen anekdotes uit de Barcelona historie zijn opgetekend, vertellen Tomás en Porta dat Neeskens in 1979 weg moest omdat hij voorzitter Nuñez letterlijk te kakken heeft gezet.

Volgens de schrijvers zou Neeskens in Estadio Rico Perez van Hercules Alicante hebben geweigerd om zijn preses een rol toiletpapier onder de deur door te overhandigen toen Nuñez in hoge nood zat en er geen wc-papier meer was. Nuñez werd naar verluidt woest op Neeskens en schreeuwde dat hij de populaire Nederlandse middenvelder op de transferlijst zou zetten.

Enkelen maanden later was het zover en vertrok Neeskens met pijn in zijn hart uit Barcelona om bij New York Cosmos te voetballen.

Johan Cruijff en Johan Neeskens als spelers van Barcelona in de jaren zeventig. Beeld EFE
Johan Cruijff en Johan Neeskens als spelers van Barcelona in de jaren zeventig.Beeld EFE

Rafael Nadal pikt de dopingbeschuldigingen van de Franse oud-sportminister Roselyne Bachelot niet en heeft aangekondigd haar voor de rechter te slepen. Bachelot beschuldigde de Spaanse tennisser van dopinggebruik in het Franse televisieprogramma Le Grand 8.

‘Nadal had in 2012 een blessure die hem zeven maanden aan de kant hield. Ik weet vrijwel zeker dat hij afwezig was vanwege een positieve dopingtest’, zei Bachelot in het tv-programma. Bewijzen voor haar uitspraken leverde de voormalige Franse minister van Sportzaken en Gezondheid echter niet.

Nadal reageerde furieus op de opmerkingen van Bachelot. ‘Ik laat deze opmerkingen niet meer passeren. Iedereen die zulke dingen zegt zal ik voor de rechter slepen’, aldus de 29-jarige Spanjaard na zijn zege op Gilles Müller tijdens het Masterstoernooi van Indian Wells. ‘Dan zal het wel snel afgelopen zijn.’

Veertienvoudig Grand Slam-winnaar Nadal miste de tweede helft van het seizoen 2012 door een knieblessure. Vervolgens maakte de power hitter uit Mallorca een indrukwekkende terugkeer in het tenniscircuit door tien van zijn dertien toernooien te winnen, waaronder Roland Garros en de US Open.

Het is niet de eerste keer dat Nadal in verband wordt gebracht met doping. Onder meer oud-tennissers Yannick Noah en Christophe Rochus beschuldigden de Spanjaard van het gebruik van stimulerende middelen. ‘Ik dacht dat deze jongens niet serieus waren, maar nu hebben we het over een Franse minister en die hoort serieus te zijn’, aldus Nadal.

In Spanje is verbaasd gereageerd op de uitspraken van Bachelot. Real Madrid, waar Nadal sinds 2011 erelid van is, kwam zelfs met een officieel statement om de tennisser te verdedigen. ‘Rafa dankt zijn prestaties aan zijn enorme toewijding en talent. Deze aanval van Bachelot is onacceptabel’, meldde de Madrileense voetbalclub.

Een soortgelijke boodschap had Nadal ook aan zijn fans: ‘Sinds ik vijf jaar was, werk ik hard en dat heb ik altijd met eerlijkheid, passie, intensiteit en liefde voor de sport gedaan.'

Rafael Nadal Beeld photo_news
Rafael NadalBeeld photo_news

Drie Zuid-Afrikaanse voetbalbestuurders zijn door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA geschorst. Leslie Sedibe mag vijf jaar niets in het voetbal doen en moet een boete van 20.000 Zwitserse frank, ruim 18.000 euro, betalen. Steve Goddard en Adeel Carelse zijn voor twee jaar geschorst.

De drie schorsingen volgen uit een onderzoek naar matchfixing waarvoor in oktober vorig jaar Lindile Kika al zes jaar geschorst werd. Vijf oefeninterlands van Zuid-Afrika zouden in 2010 in de aanloop naar het WK in het Afrikaanse land gefixt zijn.

Interview Blatter

Volkskrantjournalisten Mark Misérus en Willem Feenstra zijn genomineerd voor een Tegel voor hun interview met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. (+)

De nieuwe FIFA-voorzitter Infantino Beeld anp
De nieuwe FIFA-voorzitter InfantinoBeeld anp

De organisatie van de Tirreno-Adriatico heeft de koninginnenrit die voor zondag op het programma stond geschrapt. De wielrenners zouden een zware bergetappe met vijf beklimmingen voor de kiezen krijgen. De weersverwachtingen zijn echter erg slecht, met sneeuw en kou. De organisatie besloot daarom zaterdag al de rit over 176 kilometer, tussen Foligno en de Monte San Vicino in Matelica, van het programma te halen.

Omdat het te kort dag was om een alternatieve route uit te stippelen, hebben de deelnemers aan de Tirreno zondag vrij. 'De omstandigheden om te koersen zijn zondag niet goed', zei koersdirecteur Mauro Vegni. 'De gezondheid van de renners gaat boven alles.'

Het schrappen van de koninginnenrit heeft forse consequenties voor de strijd om de eindzege. Maandag is de zesde etappe namelijk relatief vlak en dinsdag eindigt de Tirreno met een korte tijdrit over 10 kilometer. De Tsjech Zdenek Stybar vreesde in de bergrit zijn leidende positie kwijt te raken, maar hoeft zich nu ineens een dag minder in te spannen om aan kop te blijven.

Stybar heeft in het klassement negen seconden voorsprong op drie achtervolgers: Damiano Caruso, Greg Van Avermaet en Tejay Van Garderen.

Bauke Mollema, de nummer veertien van het klassement op 26 tellen van de Tsjech, hoopte vurig dat de bergrit van zondag zou doorgaan. 'Vingers gekruist voor een grote klim', meldde de Nederlandse kopman van Trek-Segafredo op Twitter. Zijn gebeden werden echter niet verhoord.

De Tirreno is de tweede etappekoers die deze week wordt getroffen door noodweer. In Parijs-Nice werd woensdag de derde etappe halverwege gestaakt vanwege sneeuw en kou.

'Dit is een belangrijke stap voor het wielrennen', zei voorzitter Iwan Spekenbrink van de AIGCP, de belangenvereniging van professionele wielerploegen. 'Dit is het bewijs dat organisatoren, teams, renners en de UCI moeten samenwerken. Hulde voor Mauro Vegni, die goed zorgt voor het peloton.'

Fabian Cancellara aan kop van het klassement tijdens de Tirreno. Beeld photo_news
Fabian Cancellara aan kop van het klassement tijdens de Tirreno.Beeld photo_news
Peter Sagan in de rode leiderstrui tijdens Tirreno - Adriatico. Beeld ap
Peter Sagan in de rode leiderstrui tijdens Tirreno - Adriatico.Beeld ap

Edwin van der Sar heeft zich zaterdag bij zijn rentree op de voetbalvelden direct weer laten gelden. De recordinternational van het Nederlands elftal nam voor één keer plaats onder de lat bij amateurclub VV Noordwijk in het duel met Jodan Boys, omdat de vaste doelman van de zaterdaghoofdklasser geblesseerd is. Op het volgepakte sportpark Duinwetering stopte Van der Sar kort voor rust een strafschop.

De directeur van Ajax wees naar rechts, maar dook vervolgens naar de linkerhoek waarin de schutter van Jodan Boys de bal trapte. Met hulp van zijn tijdelijke ploeggenoten verwerkte Van der Sar de bal tot hoekschop.

De 45-jarige keeper uit Voorhout werd in de tweede helft toch nog gepasseerd, door Mo Bellahcen. Diep in blessuretijd voorkwam Jaap van Duin uit een vrije trap dat de rentree van Van der Sar als een nederlaag de boeken in zou gaan: 1-1.

De 130-voudig international werd in 1990 door Louis van Gaal weggeplukt bij Noordwijk. Van der Sar vierde vervolgens grote successen met Ajax en later ook met Manchester United.

De Voorhouter stond in zijn carrière lange tijd niet bekend als een 'penaltykiller'. Pas toen Van der Sar in de kwartfinale van het EK 2004 tegen Zweden een cruciale redding verrichtte in de strafschoppenserie, rekende hij af zijn slechte reputatie op het gebied van penalty's. In de finale van de Champions League tegen Chelsea bezorgde Van der Sar zijn club ManUnited de winst door de beslissende strafschop van Nicolas Anelka te stoppen.

De sluitpost zette in 2011 een punt achter zijn rijke carrière en ging daarna als bestuurder aan de slag bij Ajax. De rentree van Van der Sar bij Noordwijk is in principe eenmalig.

null Beeld getty
Beeld getty
Edwin van der Sar bij Noordwijk. Beeld getty
Edwin van der Sar bij Noordwijk.Beeld getty

De Nederlandse zeiler Pieter-Jan Postma heeft zaterdag goud gewonnen bij het EK in de Olympische Finnklasse. De Nederlander werd achtste in de laatste reguliere race en zeilde in de afsluitende medalrace naar de zesde plaats. Dat was voldoende om de Hongaar Zsombor Berecz achter zich te houden.

Postma begon het toernooi voor de kust van Barcelona met een rampzalige race waarbij hij op plek 33 eindigde, maar zeilde zich daarna terug in het toernooi. Hij won de tweede race en pakte daarna twee zesde, een tweede en een derde plaats. Daardoor ging hij als klassementsleider de finaledag in. Postma schitterde niet, met een achtste plek, maar het was genoeg: hij behield de voorsprong op zijn belagers in het klassement.

De 34-jarige Fries is al een tijdje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op het WK in Nieuw-Zeeland afgelopen november bemachtigde hij een van de vier startbewijzen. In Brazilië hoopt Postma een beter resultaat neer te zetten dan in Londen, waar hij vierde werd op de Spelen. (ANP)

Pieter-Jan Postma. Beeld epa
Pieter-Jan Postma.Beeld epa

Uitingen van de Belgische voetbalclub AA Gent staan bol van de indianensymboliek. Het logo van de club is een getooid opperhoofd, spelers en supporters worden 'buffalo's' genoemd, en de clubmascottes zijn twee verklede indianen: Buffalo Ben en Squaw Mel.

Maar dat is 'door en door fout', stelt Suzan Shown Harjo, de bekendste voorvechtster van Native Americans in de VS, in de Belgische krant De Standaard. Volgens Harjo hebben dergelijke stigmatiserende afbeeldingen 'een dramatisch effect' op het zelfrespect van jongeren die tot de gestigmatiseerde groep behoren. 'Ik hoop dat die bestuurslui beseffen dat hun logo en mascotte niet minder racistisch zijn dan een blanke in blackface schilderen zoals ze vroeger deden' – een referentie aan Zwarte Piet.

Eerdere campagnes van Harjo tegen sportclubs met 'racistische' symbolen bleken zeer succesvol. Meer dan tweeduizend clubs hebben een naam, logo of mascotte die beledigend voor indianen zou zijn inmiddels in de ban gedaan.

Het bestuur van AA Gent wil daar niet aan, zo heeft het laten weten. Volgens de club zitten er geen discriminerende bedoelingen achter het embleem. Wel doet Gent Harjo een kleine handreiking: mascotte Squaw Mel zal niet langer Squaw Mel heten. Het woord 'squaw' is namelijk een scheldwoord dat refereert aan het vrouwelijk geslachtsorgaan.

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga

Het aantal sporters dat dit jaar positief heeft getest op meldonium groeit explosief. Volgens het wereldantidopingagentschap WADA staat de teller vrijdag al op 99. Overigens gaf WADA geen details prijs over de betrapte sporters.

Meldonium staat pas dit kalenderjaar op de lijst van verboden producten. Het middel is een medicijn dat onder meer wordt gebruikt om hartproblemen te bestrijden. De stof is na gebruik slechts enkele dagen op te sporen voor dopingcontroleurs.

Afgelopen week meldde tennisdiva Maria Sjarapova positief te zijn getest op meldonium bij de Australian Open. Ze zou dat middel tien jaar hebben gebruikt toen het niet verboden was. De Russische topschaatser Pavel Koelizjnikov is een andere bekende sporter die betrapt is.

null Beeld getty
Beeld getty
Een berouwvolle Maria Sjarapova. Beeld afp
Een berouwvolle Maria Sjarapova.Beeld afp

Rafael Benitez is de nieuwe trainer van Newcastle United. De Spaanse coach werd in januari door Real Madrid ontslagen. Hij volgt in Engeland de vrijdag ontslagen Steve McClaren op.

De Engelse club draait een slecht seizoen en bezet momenteel de negentiende plaats op de ranglijst van de Premier League. Die plek betekent aan het einde van het seizoen degradatie. De Magpies hebben nog negen wedstrijden om zich veilig te spelen. Volgens het bestuur was er verandering nodig om degradatie te voorkomen.

De oud-coach van FC Twente stond sinds de zomer van 2015 aan het roer bij de club. Newcastle United heeft met Siem de Jong, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Georginio Wijnaldum en Tim Krul vijf Nederlanders onder contract.

Steve McClaren tijdens een nederlaag van Newcastle United tegen Manchester City. Beeld anp
Steve McClaren tijdens een nederlaag van Newcastle United tegen Manchester City.Beeld anp

Als Les Bleus deze zomer in eigen land aantreden voor het EK voetbal, kunnen ze waarschijnlijk toch beschikken over vedette Karim Benzema. De spits van Real Madrid werd uit de selectie gezet vanwege vermeende betrokkenheid bij de afpersing van ploeggenoot Mathieu Valbuena met een sekstape. Vrijdag is het strafrechtelijk onderzoek naar Benzema echter opgeschorst en lonkt de rentree in het Franse equipe.

De Franse voetbalbond had de sterspeler uit de selectie gezet totdat de afpersingszaak zou zijn opgehelderd.

November 2015 barstte de bom, toen Benzema zich moest melden bij de politie. Mede-international Valbuena, speler van Olympique Lyon, werd afgeperst voor een seksvideo door een vriend van Benzema voor een bedrag van 150 duizend euro. De spits van Real zou bij Valbuena hebben aangedrongen de geldsom te betalen, al ging het volgens hem om niet meer dan een 'welgemeend advies'. Om het geld hoefde Benzema het in ieder geval niet te doen: in Madrid verdient hij zo’n 200 duizend euro per week.

De vrijspraak van Benzema is een opluchting voor Franse voetbalfans, al is hun enthousiasme over de spits niet onverdeeld. Naast de Valbuena-affaire kleven nog tal van incidenten aan de broek van Benzema. Eerder stond hij terecht voor seks met een minderjarige prostituee. Ook zijn weigering om de Marseillaise, het Franse volkslied, mee te zingen zet kwaad bloed bij supporters van Les Blues.

null Beeld afp
Beeld afp

Afpersingszaak

'Ik zie het wanneer een gozer in paniek is.' Een telefoongesprek over de sekstape zette Benzema onder druk. (+)

Mathieu Valbuena. Beeld epa
Mathieu Valbuena.Beeld epa

Bokser Sasha Yengoyan woont en traint al jaren in Gent. Twee dromen heeft de 31-jarige Armeense licht-middelgewicht die 36 gevechten won, waarvan 24 met knock-out. Eindelijk Belg worden en namens onze zuiderburen aan de Olympische Spelen meedoen.

Maar afgelopen maand plofte een brief in de brievenbus: ‘Beslissing tot weigering van verblijf van langer dan drie maanden in België', stond er. En: ‘Het bevel om het grondgebied te verlaten binnen 30 dagen.’ Yengoyan krijgt geen arbeidsvergunning en wordt uitgewezen.

Dat de bokser, bijgenaamd het Beest uit het Oosten, anderhalf jaar geleden nog op een Belgische bokslicentie wereldkampioen werd bij de kleinere boksbond WBF en zelfs een telegram met felicitaties van de Belgische koning Filip ontving, lijkt geen verschil te maken. Dat Yengoyans echtgenote Karina zwanger is en hun dochter Milena al vier jaar naar school gaat in de Belgische gemeente Nazareth evenmin.

‘België heeft me heel hard ontgoocheld, ik weet echt niet meer wat te doen’, liet de Armeense profbokser die ook twee keer ­Beneluxkampioen werd in de Belgische media optekenen. ‘Ik kom niet om te profiteren. Ik wil hier boksen en werk zoeken. Belg zijn. Maar ik ben blijkbaar niet welkom.’

Yengoyan keert binnenkort terug naar Spanje, waar de Armeniër in 2007 zijn bokscarrière begon en vijf jaar later door bokspromotor ­Eddy Huughe naar België werd gehaald.

Sasha Yengoyan Beeld Facebook
Sasha YengoyanBeeld Facebook
Sasha Yengoyan Beeld Facebook
Sasha YengoyanBeeld Facebook

Een revolutie in de volleybalsport: Alessia Ameri is de eerste transgender volleybalster. De 30-jarige libero heeft haar debuut gemaakt bij de vrouwenploeg van Hermaea Entu Olbia in de Italiaanse Liga A 2 - het op één na hoogste niveau.

Hermaea Entu Olbia zat in spelersnood voor de liberopositie na het wegvallen van Simona Degortes en aarzelde geen moment om Ameri een contract voor te schotelen. Ook al had Ameri, die tot twee jaar geleden nog door het leven ging als Alessio, als mannelijke volleyballer nooit hoger gereikt dan de Italiaanse Serie B. En een poging om vorig jaar te spelen bij Pharma Volley Giuliani uit Triggiano op het allerlaatste was mislukt vanwege bureaucratische rompslomp.

De volleybalclub uit Sardinië kondigde de transfer trots aan op zijn officiële website, zonder daarbij te verwijzen naar het vorige leven van Ameri. Ook de internationale volleybalorganisaties FIVB en CEV zagen geen reden om het verleden te vermelden.

Ameri, die naast volleybalster ook geregeld als model op de catwalk is te vinden, kon tegen Pesaro terugkijken op een geslaagd debuut. Toch kon ook zij niet voorkomen dat Hermaea Entu Olbia de vijfde achtereenvolgende nederlaag van het seizoen leed.

Alessia Ameri Beeld
Alessia AmeriBeeld
Alessia Ameri Beeld epa
Alessia AmeriBeeld epa

De tenniswereld reageerde aanvankelijk mild na de dopingbiecht van Maria Sjarapova, maar inmiddels klinken er ook andere geluiden. Volgens Rafael Nadal, de voormalig nummer één van de wereld van het mannentennis, heeft de Russin haar positieve test aan zichzelf te wijten.

‘Ik wil graag geloven dat het een fout is van Maria, dat ze dit niet expres heeft gedaan. Maar het is duidelijk dat ze nalatig en onachtzaam is geweest', zei Nadal in Indian Wells, waar hij meedoet aan het hardcourttoernooi. ‘De regels zijn duidelijk. Daar moet ze nu voor boeten.'

Sjarapova bekende maandag te zijn betrapt op het verboden middel meldonium tijdens de Australian Open.

Jennifer Capriati, een andere collega van Sjarapova, was eveneens uiterst fel: ‘Als dit allemaal waar is, moet ze haar titels inleveren. Ik ben boos en teleurgesteld’, zegt Capriati op Twitter. Ze vraagt zich bovendien of waarom Sjarapova het meldonium nodig had.

Sponsors
Eerder keerden grote sponsors de Russische tennisster al de rug toe. Horlogemerk TAG Heuer verbrak de banden, terwijl sportmerk Nike en autofabrikant Porsche voorlopig niet met de vijfvoudig grandslamwinnares willen worden geassocieerd. Een lichtpuntje op sponsorgebied was er voor Sjarapova ook: Racketfabrikant Head wil door met haar.

Vlak na de dopingbekentenis van Sjarapova ontving de tennister nog veel steunbetuigingen. Van ranglijstaanvoerder Serena Williams bijvoorbeeld: ‘Zoals Maria al zei, is ze van plan om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen. Dat getuigt van veel moed en karakter.’

Steun
Sjarapova bedankte haar supporters donderdag op haar eigen site voor de steun de afgelopen week. ‘Ik werd dinsdagochtend wakker met een inbox vol met liefde en medeleven. Op dit moment ben ik zo trots dat ik jullie mijn fans mag noemen. Jullie hebben me binnen een paar uur na mijn aankondiging steun en loyaliteit getoond. Ik wil jullie laten weten dat de geweldige woorden een glimlach op mijn gezicht hebben getoverd.’

Schaatswereld
De Nederlandse schaatsers spuugde Pavel Koelizjnikov meteen uit nadat bekend werd dat ook hij meldonium had gebruikt. ‘Dit is een ramp voor het schaatsen. Ik hoop Koelizjnikov nooit meer terug te zien op het ijs’, zei Stefan Groot, de Olympisch kampioen die zijn afscheid deze week aankondigde.

Donderdag werd een nog een Russische sporter betrapt op het gebruik van meldonium: De Russische biatleet Edoeard Latipov. Zijn B-staal wordt nog onderzocht. Meldonium is sinds begin dit jaar verboden. Tal van sporters, de meeste van hen Russisch, zijn sindsdien al betrapt.

Maria Sharapova en Serena Williams. Beeld ap
Maria Sharapova en Serena Williams.Beeld ap
Maria Sharapova. Beeld photo_news
Maria Sharapova.Beeld photo_news

De clubs uit de Premier League zijn het erover eens geworden om voor de komende drie seizoenen een maximumprijs van 30 Britse pond (ongeveer 39 euro) in te stellen voor de tickets van bezoekende supporters. Dit om te voorkomen dat de prijzen voor toegangsprijzen de pan uit rijzen.

‘Clubs weten dat uitsupporters essentieel zijn voor de sfeer in een stadion. Maar die betalen reiskosten en moeten losse kaartjes kopen. Daarom vinden de clubs dat de fans de helpende hand toegestoken moet worden', aldus een verklaring op de website van de Premier League.

De afgelopen weken was er veel te doen over de prijzen van voetbalkaartjes. Supporters protesteerden fel tegen de in hun ogen exorbitante bedragen die werden gevraagd.

Zo verlieten Liverpool-fans in de wedstrijd tegen Sunderland uit ongenoegen tegen de duurdere ticketprijzen voor volgend seizoen in de 77ste minuut Anfield. 77 omdat dat de prijs in pond is van een ticket voor de hoofdtribune voor volgend seizoen. De discussie belandde zelfs op de politieke agenda.

De Football Supporters’ Federation (FSF) zette zich in op een plafond van 20 pond. Toch noemt FSF-woordvoerder Michael Brunskill het bereikte akkoord ‘goed nieuws voor alle supporters in het land'. 'Dit bewijst dat de clubs willen luisteren naar eerlijke zorgen van de fans.’ Hij verwacht dat het nieuwe plafond van 30 pond mogelijk ook een eerste stap is naar hervormingen.

Medaillekandidate Cheryl Maas doet niet mee aan de wereldkampioenschappen snowboarden die donderdag in China beginnen omdat ze woensdag tijdens een training geblesseerd is geraakt. De Brabantse freestylespecialiste kneusde haar beide hielen nadat een sprong op het slopestyleparcours mislukte door een windvlaag. Ze vreest dat ze dit seizoen helemaal niet meer in actie komt.

Maas was een belangrijke kanshebber op zowel de big air als de slopestyle. Twee weken geleden won de 31-jarige snowboardster nog de big air op de X Games in Oslo en vorige week won ze tijdens de prestigieuze Burton US Open nog brons op de slopestyle.

'Ik had de WK natuurlijk heel anders voor me gezien. Ik kan nu niet meer meedoen en dit betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van mijn wedstrijdseizoen', treurde Maas.

Cheryl Maas tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014. Beeld anp
Cheryl Maas tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014.Beeld anp
Maas in actie in Boston, vorige maand. Beeld afp
Maas in actie in Boston, vorige maand.Beeld afp

Net als eerder Hakim Ziyech heeft ook Oussama Tannane gekozen voor het Marokkaans voetbalelftal. De 21-jarige spits, die doorbrak bij Heracles Almelo en sinds de winterstop actief is voor het Franse Saint-Etienne, heeft woensdag laten weten de kleuren van zijn vaderland te gaan verdedigen. Tannane werd in Marokko geboren, maar speelde twee keer voor Jong Oranje.

‘Ik voel me zowel Nederlander als Marokkaan en ik heb bij Jong Oranje met veel trots gespeeld. Maar op een gegeven moment moet je als speler een keuze maken. Mijn hart gaat uit naar Marokko. Het is een jongensdroom om voor het nationale elftal van Marokko te voetballen’, liet Tannane weten op de website van OnsOranje.

Coach Fred Grim van Jong Oranje respecteert het besluit. ‘Oussama heeft lang getwijfeld voor welk land hij wil uitkomen. Wij hadden uiteraard liever gezien dat hij voor Nederland had gekozen, vandaar dat ik hem heb verteld dat we in zijn talent geloven. Uiteindelijk heeft Oussama aangegeven dat hij meer trots voelt bij het voetballen voor Marokko.'

In september liet Hakim Ziyech weten zijn interlands te gaan spelen voor Marokko. ‘Er is niets wat mij over kan halen. Ik sta achter mijn beslissing. Het is een keuze met mijn hart’, vertelde de smaakmaker van FC Twente. Vorige maand ging Bilal Ould-Chikh, spelend bij de Portugese topclub Benfica, ook al in op een uitnodiging om te spelen voor De Leeuwen van de Atlas. Ould-Chikh (18) begon zijn interlandcarrière als jeugdinternational van Nederland.

Anwar El Ghazi koos vorig jaar juist voor Oranje. De 20-jarige Marokkaanse spits van Ajax baarde vooral opzien door te verklappen hoe hij tot zijn beslissing was gekomen. ‘Mijn ouders, mijn familie, mijn persoonlijke trainer en ook Cristiano Ronaldo adviseerden mij. Ik heb alles in mijn keuze meegenomen.’

Oussama Tannane Beeld photo_news
Oussama TannaneBeeld photo_news

Edwin van der Sar keert terug onder de lat. De recordinternational beëindigde in 2011 zijn carrière, maar komende zaterdag valt hij in bij zijn oude amateurclub VV Noordwijk in de hoofdklasse B.

De eerste keeper van de Zuid-Hollandse club raakte vorige week geblesseerd. In de zoektocht naar een geschikte vervanger kwam Noordwijk bij de voormalige prof terecht. 'Van der Sar is lid en we beschouwen dit als een vriendendienst’, zegt bestuurslid Chantal de Miranda. ‘Hij heeft een paar jaar terug ook keeperstraining gegeven hier. We gaan ervan uit dat hij fit is.'

De club heeft wat kritiek gekregen over het passeren van de vaste reservekeeper. 'Het is niet zo dat we geen vertrouwen in hem hebben, maar dit is Edwin van der Sar. Het is ook een beetje een pr-stunt', aldus het bestuurslid.

Noordwijk is de afgelopen dagen bezig geweest om de Champions League-winaar van 1995 en 2008 speelgerechtigd te krijgen en dat is nu gelukt. Het bestuur gaat ervan uit dat de terugkeer eenmalig is. Van der Sar speelde in de jeugd voor Noordwijk. In 1990 pikte de toenmalige Ajax-coach Louis van Gaal hem op.

Extra kaartverkopers
De inmiddels 45-jarige Van der Sar verdedigde tijdens zijn loopbaan 130 keer het doel van het Nederlands elftal. Hij speelde bij respectievelijk Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. De laatste officiële wedstrijd van de sluitpost was de Champions League-finale van 2011, waarin Van der Sar met zijn club Manchester United met 3-1 onderuit ging tegen FC Barcelona. Tegenwoordig vervult Van der Sar een directiefunctie bij Ajax.

Noordwijk staat tweede op de ranglijst in de hoofdklasse B. Zaterdag speelt de club met Van der Sar om 14.30 uur thuis tegen nummer vijf Jodan Boys. De club is voorbereid op veel animo. 'We zetten extra kaartverkopers in', zegt bestuurslid De Miranda. 'We hebben ruimte voor zesduizend mensen, maar dat aantal hebben we nog nooit gehaald.'

null Beeld ap
Beeld ap

Feyenoordspeler Eljero Elia heeft naar eigen zeggen niemand mishandeld. De voetballer twitterde woensdag dat hij 'niemand heeft aangeraakt'. Elia werd maandag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een vechtpartij in de nacht van donderdag op vrijdag bij een café op het Rotterdamse Stadhuisplein. Elia had die avond met Feyenoord de bekerfinale bereikt door een zege op AZ (3-1).

Bij de vechtpartij raakte een 26-jarige man uit Delft gewond. Hij is kort bewusteloos geweest en naar een ziekenhuis gebracht. De man vertelde agenten later dat twee personen hem hadden geslagen. Sinds vrijdag zat al een 24-jarige man uit Leiden vast en maandag werd samen met Elia een 31-jarige man uit Den Haag aangehouden.

Elia, die zondag nog namens Feyenoord scoorde tegen Cambuur (3-1 zege), is inmiddels weer op vrije voeten en twittert dat de ware toedracht snel bekend zal worden. 'Jullie komen snel achter de waarheid.' Wel blijft de 29-jarige vleugelaanvaller, samen met de twee andere mannen, verdachte in de zaak.

Elia doet woensdagochtend nog niet mee aan de training van Feyenoord. In de loop van de dag heeft Elia een gesprek met de leiding van de voetbalclub uit Rotterdam. Feyenoord vindt het niet verstandig dat Elia woensdag alweer mee traint, omdat het de voorbereiding op het uitduel met Vitesse van zondag zou kunnen verstoren.

Pernelly Biya, voetballer van VVOG, gaat aangifte doen vanwege racisme. Zaterdag maakte een supporter van Harkemase Boys oerwoudgeluiden naar Biya tijdens de hoofdklassewedstrijd Harkemase Boys tegen VVOG. Beide teams wilden daarop niet verder voetballen en stapten van het veld.

‘We moeten een voorbeeld stellen dat we dit soort gedrag absoluut niet tolereren. Dit moet een gevolg krijgen. Vandaar dat ik vanmiddag met Pernelly officieel aangifte ga doen’, zegt Laurens de Kleine, voorzitter van VVOG tegen omroep Gelderland.

Beide clubs laten op hun website hun afschuw blijken over het incident. ‘Dit hoort niet bij Harkemase Boys en we tolereren dit gedrag niet’, zegt Appie van der Veen, de voorzitter van Harkemase Boys. De clubs zijn in gesprek om samen een statement af te geven.

Volgens de amateurclub was er één supporter die de oerwoudgeluiden maakte. Hij was geen lid van de club, maar is wel de toegang tot het sportpark ontzegd.

Henk Drost, assistent-trainer van VVOG, tekende na het incident protest aan bij de scheidsrechter. De scheidsrechter gaf Drost om die reden een rode kaart. Uit protest over die beslissing zijn beide teams van het veld gestapt. Voetbalpraatprogramma Studio Voetbal had gisteren contact met de scheidsrechter. Hij zou de racistische geluiden niet gehoord hebben en zegt spijt te hebben van zijn beslissing.

Na tien minuten kwamen de teams het veld weer op, zonder echt te voetballen. De voetballers speelden elkaar passief de bal toe. Supporters van betaaldvoetbalclubs kwamen de voorbije maanden slecht in het nieuws. Bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord toonden supporters van Ajax een pop aan een strop van Feyenoordoelman Kenneth Vermeer en supporters van Feyenoord bedreigden hun eigen speler Marko Veijinovic in zijn tuin. Fans van FC Den Bosch bedreigden hun doelman na een bekerduel omdat hij een fout had gemaakt.

Welk weldenkend mens wil straks nog naar een voetbalstadion?

Racistische spreekkoren, doodsbedreigingen uitende mannen in de tuin van Feyenoorders, poppen in een strop, om maar niet te spreken van alle bagger op sociale media. De blunderende doelman van Den Bosch kreeg na het verloren bekerduel met VVSB het advies dat hij zich beter voor de trein kon werpen. Het is een treurige opsomming.

VVOG-speler Pernelly Biya. Beeld YouTube
VVOG-speler Pernelly Biya.Beeld YouTube

Ronnie McFall had zijn afscheid als trainer al aangekondigd. Aan het eind van dit seizoen zou de 70-jarige Noord-Ier zijn taken neerleggen bij Portadown. McFall zou dat met trots doen: als de langstzittende coach van Europa en als winnaar van vier Noord-Ierse titels en nog eens 20 andere prijzen met Portadown.

Maar afgelopen weekeinde ging het faliekant mis met ‘The Ports’ tijdens de bekerwedstrijd tegen laagvlieger Lurgan Celtic (2-3). McFall besloot na de zoveelste sportieve zeperd in de afgelopen weken per direct te stoppen.

Gekwetst door de negatieve spreekkoren van de eigen supporters was McFall na het laatste fluitsignaal naar de kamer van de Portadown-praeses gestapt en zijn onheroeppelijke ontslag ingediend. Vervolgens was hij in de auto naar huis gereden. Collega’s, journalisten, supporters, niemand wil de na 29 trouwe jaren bij Portadown opgestapte voetbaltrainer spreken over zijn vertrek.

‘Hij is gekrenkt tot op het bot’, vertellt een vriend van McFall aan de Britse krant Belfast Telegraph over de huidige gemoedstoestand van Europa's langszittende trainer. De spreekkoren na de nederlaag tegen Lurgan Celtic zouden de druppel zijn geweest. Nadat MCFall de afgelopen weken al te lijden had gehad onder een steeds ongemotiveerdere spelersgroep en boze spandoeken met de tekst 'McFall Must Go' op de tribunes van stadion Shamrock Park.

Onduidelijk is of McFall nog een feestelijk afscheid zal krijgen van de club waar hij eerst als voetballer en later als coach triomfen vierde. Wel schetst een van zijn vrienden in de Belfast Telegraph dat MCcall nu misschien eindelijk zijn al jaren gekoesterde wens om Barcelona te zien spelen in Camp Nou kan vervullen. ’Dat was onmogelijk met zijn 24/7 mentaliteit voor Portadown.’

Overigens: Arséne Wenger mag zich nu de langstzittende trainer van Europa noemen. De Fransman werkt sinds 1996 bij Arsenal.

Ronnie McFall Beeld
Ronnie McFallBeeld

Peyton Manning heeft besloten zijn rijke carrière in het American football te beëindigen. De quarterback van de Denver Broncos zal zijn afscheid van de National Football League maandag toelichten volgens nfl.com. De site beroept zich op een bron uit de directe omgeving van de speler.

Manning, die binnenkort 40 wordt, was achttien jaar actief op het hoogste niveau. Onlangs veroverde hij voor de tweede keer de Super Bowl ten koste van de Carolina Panthers, hij stopt dus op het hoogtepunt. De quarterback werd vijf keer gekozen tot meest waardevolle speler en heeft een reeks passingrecords op zijn naam staan.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Manning

Peyton Manning won onlangs de Super Bowl. De strijd tussen hem en zijn tegenstander Cam Newton was meer dan een sportieve, het was de clash tussen all-American boy Manning en Afro-Amerikaan Newton. Lees hier de beschouwing die toen is geschreven. (+)

Joey van den Berg heeft zaterdag het recordaantal rode kaarten in de eredivisie geëvenaard. De aanvoerder van sc Heerenveen werd in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht voor de zevende keer met rood van het veld gestuurd. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük bestrafte Van den Berg voor een overtreding aan de zijlijn op spits Sébastien Haller. De middenvelder ging op de enkel van de Fransman staan.

Van den Berg (30) evenaarde het eredivisierecord van Gregoor van Dijk. Die werd ook zeven keer met rood van het veld gestuurd, twee keer in dienst van FC Utrecht en vijf keer bij Roda JC, zo zocht databureau Gracenote uit.

Voor Van den Berg is het al zijn derde rode kaart van dit seizoen. Hij werd in januari tegen PEC Zwolle ook al van het veld gestuurd en voor één wedstrijd geschorst. Een maand eerder was Van den Berg in de verloren bekerwedstrijd tegen Roda JC ook met rood bestraft.

Van den Berg druipt af na alweer een rode kaart. Beeld ANP
Van den Berg druipt af na alweer een rode kaart.Beeld ANP
Joey van den Berg krijgt een rode kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Beeld ANP
Joey van den Berg krijgt een rode kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.Beeld ANP

Darter Michael van Gerwen heeft zijn topvorm zaterdag onderstreept bij het UK Open. De 26-jarige Brabander gooide in de partij in de vierde ronde tegen de Engelse darter Rob Cross een perfecte leg, goed voor een ninedarter. Van Gerwen wierp eerst zeven pijlen achter elkaar in de triple 20, vervolgens eentje in de triple 19 en sloot af met dubbel 12.

'Mighty Mike' vermaakte het publiek in Minehead met spectaculair spel. In de legs voor en na zijn ninedarter gooide de wereldkampioen van 2014 ook de maximale score van 170 uit. Van Gerwen klopte Cross, die zich kranig verweerde, met 9-5. De Brabander bleef zo op koers voor titelprolongatie op het UK Open. Bovendien lonkt een extra premie van 10.000 pond, mits geen andere darter ook een ninedarter gooit.

Raymond van Barneveld moest buigen voor zijn eeuwige rivaal Phil Taylor. 'The Power' klopte 'Barney' met 9-3. De Schotse wereldkampioen Gary Anderson moest verrassend buigen voor de Engelse darter Barry Lynn (3-9).

Darter Michael van Gerwen. Beeld ANP
Darter Michael van Gerwen.Beeld ANP

De FIFA gaat de komende twee seizoenen experimenteren met videoscheidsrechters. Dat heeft de reglementencommissie van de wereldvoetbalbond zaterdag in Cardiff besloten.

De FIFA gaat de technologie inzetten om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt, overtreding, penalty of rode kaart. Gianni Infantino, de nieuwe voorzitter van de FIFA, is tevreden over het experiment. 'Dit is een historische beslissing', liet hij weten. 'We nemen deel aan een debat dat nu niet meer te stoppen lijkt. We laten zien dat we luisteren naar het voetbal en ons gezond verstand gebruiken. Dit past bij een nieuw tijdperk dat we zo graag willen inluiden.'

De videoscheidsrechter zal in twaalf landen worden ingezet. In Nederland zal dat in het nationale bekertoernooi gebeuren. De KNVB pleit al langer voor het inzetten van videoscheidsrechters.

De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Beeld AFP
De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino.Beeld AFP

Bij de aanstaande finales van de Champions League en de Europa League wordt doellijntechnologie ingezet. Dat liet de Europese voetbalbond UEFA vrijdag weten. Daarmee kan een video-scheidsrechter zien of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Eerder dit jaar liet de UEFA al weten dat het komende seizoen de technologie wordt ingezet in de Champions League. Het jaar erop volgt de Europa League. Ook op het aanstaande EK voetbal in Frankrijk wordt doellijntechnologie ingezet.

De finale van de Champions League wordt gespeeld in Milaan, die van de Europa League in Basel.

Scheidsrechter Danny Makkelie tijdens de officiele veldtest van het Hawk-Eye-systeem. Beeld anp
Scheidsrechter Danny Makkelie tijdens de officiele veldtest van het Hawk-Eye-systeem.Beeld anp

Een pijnlijke ontwerpfout in het olympisch stadion voor de Spelen van 2020. De Japanse ontwerpers zijn vergeten plek vrij te houden voor het olympisch vuur. 'Gebrekkige communicatie', zeggen ze.

Het Nationaal Stadion wordt grotendeels van hout gemaakt, maar nergens is plek voor een groot open vuur, aldus Japanse media vrijdag. Een speciale commissie moet nu een oplossing gaan bedenken. De minister van Olympische Zaken Toshiaki Endo houdt er zelfs rekening mee dat het bouwplan van het stadion gewijzigd moet worden.

Dat zou een blamage zijn, want het ontwerp is al eerder aangepast. In december nog werd een nieuw ontwerp onthuld dat de helft goedkoper is dan het originele plan. Dat werd te duur bevonden en afgeschreven. Bovendien lieten de Japanners vorig jaar augustus weten dat het stadion mogelijk niet op tijd af zou zijn.

Ontwerp van het olympisch stadion van 2020 in Tokio. Beeld ap
Ontwerp van het olympisch stadion van 2020 in Tokio.Beeld ap
De Japanse architect Kengo Kuma. Beeld ap
De Japanse architect Kengo Kuma.Beeld ap

Prachtig jongensboekverhaal: je mag als 11-jarig jochie de nieuwe baan van golflegende Tiger Woods openen. Ja, je bent een talent, en hebt al veel gewonnen. Maar hier wil je ook presteren. Alle ogen zijn op je gericht. Tiger, de legende, lacht vriendelijk.

Je drukt je tee ferm de grond in. De hole ligt voor de gelegenheid op enkele tientallen meters. Het moet kunnen. Ja toch?

Swing. Ploink. Daar gaat-ie.

Pats, op de green. Precies waar je de bal wilde hebben. Gegons in het publiek. Het zal toch niet? Het gejuich zwelt aan. Je voelt het al…

Plop. Hole-in-one.

En het staat allemaal op beeld. Of is het allemaal te mooi om waard te zijn?

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Nederland heeft opnieuw een plekje ingeleverd op de FIFA-ranglijst. Oranje staat nu vijftiende van de wereld. De laatste keer dat Nederland zo laag stond was in 1999.

Het Nederlands elftal stond bij de laatste update van de ranglijst op 4 februari nog veertiende. Ondanks dat het team drie punten vergaarde, kwam Italië voorbij. Zij staan nu veertiende met twee punten voorsprong op Oranje (997 om 999 punten).

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door de Belgen (1506), gevolgd door de Argentijnen (1457).

Robin van Persie. Beeld anp
Robin van Persie.Beeld anp
Wesley Sneijder, Robin van Persie en Jeffrey Bruma. Beeld anp
Wesley Sneijder, Robin van Persie en Jeffrey Bruma.Beeld anp

Ondanks een spectaculaire zege van de Nederlandse voetbalvrouwen op Zwitserland (4-3) in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, waren er woensdagavond maar weinig tv-kijkers voor het wervelende spel van de dames, zo blijkt uit de kijkcijfers. Met een gemiddeld aantal van 129.000 kijkers, was Oranje duidelijk geen partij voor de (mannelijke) amateurs (!) van VVSB op SBS6. Daar keken op hetzelfde moment maar liefst 1,6 miljoen mensen naar.

Met Zwitserland, Noorwegen en Zweden gaan de Oranje-vrouwen de komende weken uitmaken wie naar de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro mag. De vier spelen een toernooi, alleen de winnaar plaatst zich. Gisteren was in Den Haag Zwitserland de eerste tegenstander. FOX heeft de rechten voor dit kwalificatietoernooi, maar kon duidelijk geen vuist maken tegen de redelijk unieke match op SBS6. Daar streden de amateurs van VVSB in de halve finale van het bekertoernooi tegen FC Utrecht. Ruim anderhalf miljoen mensen zagen de profs uiteindelijk aan het langste eind trekken.

De voetbalsters mogen nog hopen dat mond-tot-mondreclame tot meer belangstelling van de tv-kijkers zal leiden. De volgende twee wedstrijden vinden plaats op het Rotterdamse Kasteel, zaterdag 5 maart tegen Noorwegen, woensdag 9 maart tegen Zweden. Ook die zijn te zien bij FOX. Overigens zal die zender niet helemaal ontevreden zijn met die 129.000 kijkers. De commerciële zender wordt over het algemeen abominabel slecht bekeken: op hetzelfde tijdstip precies een week geleden keken er bijvoorbeeld maar 14.000 mensen naar een aflevering van de serie 'Middle'. (Thijs van Soest)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Als er één atleet in staat moet worden geacht het onwaarschijnlijke wereldrecord van Usain Bolt op de 100 meter te kunnen verbeteren, is het wel Justin Gatlin. De Amerikaan was vorig jaar al verreweg de snelste sprinter ter wereld, maar moest uiteindelijk op de WK atletiek in Peking op zowel de 100 en 200 meter zijn meerdere erkennen in The Bolt. Maar zonder de Jamaicaan op de baan is de 34-jarige Gatlin, die tussen 2006 en 2010 geschorst was wegens het gebruik van verboden middelen, een klasse apart.

Misschien wel daarom dat Gatlin inging op de uitnodiging van de Japanse televisieshow Kasupe! om een aanval te doen op Bolts toptijd van 9,58 seconden, in 2009 gelopen op de WK atletiek in Berlijn. Nu is Gatlins persoonlijk toptijd 9,74 en zou het, met de Spelen van Rio deze zomer in het vooruitzicht, wel vroeg zijn voor de 34-jarige Amerikaan om zo te pieken. Maar daar hadden de makers van Kasupe! wel iets op bedacht: enorme ventilatoren werden zodanig opgesteld op de atletiekbaan, zodat Gatlin er maximaal van zou kunnen profiteren.

Dan restte de vraag van de Japanse makers en tv-kijkers: zou Gatlin de toptijd van Bolt overtreffen? Kon de mens nog sneller de 100 meter afleggen? Gatlin bewees dat het kon. Hij raffelde de afstand af in 9,45, dertien honderdsten sneller dan de 9,58 van Bolt. De toptijd wordt echter niet erkend als wereldrecord. Daarvoor was de wind die Gatlin in de rug kreeg geblazen van de enorme ventilatoren veel meer dan de toegestane 2,0 meter per seconde.

Het weerhield Gatlin er niet van breedlachend bij zijn onvoorstelbare toptijd te poseren. Natuurlijk hoopt Gatlin op 14 augustus, na de olympische 100 meter-finale, op een herhaling van zijn heroïsche pose.

Als er tijdens het EK 2016 in Frankrijk sprake is van terreurdreiging, zouden bepaalde wedstrijden achter gesloten deuren kunnen worden gespeeld. Dat heeft toernooidirecteur Martin Kallen gezegd tegen Sport Bild.

De maatregelen volgen op de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar, toen drie terroristen zichzelf opbliezen bij het Stade de France tijdens een wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Zij probeerden het stadion binnen te dringen, maar werden tegengehouden.

De wedstrijden zouden in zo'n geval worden afgelast en verplaatst naar de volgende dag, waar hij zonder publiek zou worden gespeeld. 'Veiligheid staat voorop', aldus Kallen. Hij bendrukte dat er momenteel geen concrete dreiging is.

Politie begeleidt toeschouwers naar buiten bij het Stade de France op 13 november 2015. Beeld ap
Politie begeleidt toeschouwers naar buiten bij het Stade de France op 13 november 2015.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Louis van Gaal kan woensdag tijdens de thuiswedstrijd van Manchester United tegen Watford ook niet beschikken over Donald Love. De verdediger heeft maandagavond een hamstringblessure opgelopen tijdens een wedstrijd met de beloftenploeg tegen Middlesbrough.

Van Gaal heeft nu maar liefst zeventien geblesseerde spelers. Hij kan ook niet beschikken over Wayne Rooney, Antony Martial, Bastian Schweinsteiger, Luke Shaw, Matteo Darmian, Phil Jones, Ashley Young, Antonio Valencia, Cameron Borthwick-Jackson, Sam Johnstone, Chris Smalling, Axel Tuanzebe, Marcos Rojo, Sean Goss, Marouane Fellaini en Will Keane.

Timothy Fosu-Mensah profiteerde afgelopen zondag van het grote blessureleed bij United. De verdediger, anderhalf jaar geleden nog actief bij de B-junioren van Ajax, maakte zijn debuut in de hoofdmacht tijdens het duel met Arsenal.

Interview Fosu-Mensah

Fosu-Mensah, Amsterdammer met Ghanese wortels, debuteerde zondag bij Manchester United: 'Word je gefeliciteerd door klasgenoten en weet je dat je niet hebt gedroomd'(+)

Van Gaal 'wordt gevloerd door Zidenine Zidane'. Beeld http://i.imgur.com/EsZUbaM.jpg
Van Gaal 'wordt gevloerd door Zidenine Zidane'.Beeld http://i.imgur.com/EsZUbaM.jpg

Louis van Gaal maakte al eens een karaterap langs de zijlijn, maar zondagmiddag was daar ineens de schwalbe. De trainer van Manchester United vond dat Arsenal-speler Alexis Sanchez zich veel te theatraal liet vallen en wilde dat graag kenbaar maken aan de assistent-scheidsrechter.

Deze stond er samen met Arsène Wenger (trainer van Arsenal) vol verbazig naar te kijken.

De 'fopduik' van zondagmiddag doet denken aan de befaamde karatetrap uit de Champions League-finale van 1995. Ook toen was Van Gaal, destijds trainer van Ajax, het niet eens met de scheidsrechter. Daarop deed de trainer Marcel Desailly van AC Milan na. Van Gaal vond dat de Fransman veel te gevaarlijk op Ajacied Jari Litmanen was ingekomen.

Ondertussen worden er op Twitter tal van variaties op de schwalbe van Van Gaal gemaakt. Bijvoorbeeld een Van Gaal die wordt aangevallen door een beer, of een Van Gaal die Steven Gerrard (boegbeeld van aartsrivaal Liverpool) onderuit haalt.

Manchester United won de wedstrijd tegen Arsenal wel, met 3-2. Marcus Rashford was de grote man.

Louis van Gaal laat zich vallen. Beeld getty
Louis van Gaal laat zich vallen.Beeld getty
Louis van Gaal maakt 'een schwalbe'. Beeld ap
Louis van Gaal maakt 'een schwalbe'.Beeld ap

Wielrenster Ellen van Dijk blijkt zaterdag bij een valpartij in de Omloop Het Nieuwsblad enkele ribben te hebben gebroken. Dat meldde de renster van Boels-Dolmans via Twitter. Van Dijk bereikte als 26e de finish in Gent, op ruim drieënhalve minuut van winnares en ploeggenote Lizzie Armitstead.

Na de wedstrijd spoedde ze zich naar het ziekenhuis waar uit onderzoek naar voren kwam dat de voormalig wereldkampioene tijdrijden met enkele gebroken ribben de koers had uitgereden. Van Dijk, die dit jaar al een etappe won in de Ronde van Qatar, staat voorlopig aan de kant.

Wielrenster Evelyn Stevens heeft zaterdag in Colorado Springs het werelduurrecord verbeterd. De Amerikaanse rijdster van de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans Cycling kwam tot 47,886 kilometer.

Ze legde ruim een kilometer meer af dan de Australische Bridie O'Donnell (46,882). Dat record werd in januari dit jaar in Adelaide gereden. Neal Henderson, de trainer van Stevens, zag vorig jaar zijn pupil Rohan Dennis ook al een werelduurrecord vestigen. Die beste tijd is inmiddels in handen van de Brit Bradley Wiggins.

Evelyn Stevens. Beeld photo_news
Evelyn Stevens.Beeld photo_news

Het nieuwe kwalificatiesysteem in de Formule 1 wordt waarschijnlijk pas in mei geïntroduceerd en niet al bij de start van het seizoen in Australië.

'Dat was eigenlijk wel de bedoeling maar we krijgen de software niet op tijd klaar. Daarom wordt het nieuwe format van kwalificeren mogelijk pas in Spanje veranderd', onthulde F1-baas Bernie Ecclestone zaterdag in een interview met de Engelse krant 'The Independent'.

Het nieuwe kwalificatiesysteem moet de F1 spannender maken. In het huidige systeem kunnen de coureurs van de grote renstallen enigszins ontspannen en berekenend Q1 en Q2 rijden. Dat gaat als het goed is
veranderen met het nieuwe systeem.

De belangrijkste wijziging is dat in alle drie kwalificatieronden na een bepaalde tijd de langzaamste coureur afvalt. In de eerste twee sessies worden elk zeven rijders geëlimineerd. In de finaleronde strijden uiteindelijk nog maar twee man om poleposition.

Kimi Räikönnen in zijn Ferrari. Beeld photo_news
Kimi Räikönnen in zijn Ferrari.Beeld photo_news
F1-baas Bernie Ecclestone. Beeld getty
F1-baas Bernie Ecclestone.Beeld getty

Ibrahim Kargbo heeft een nieuwe club gevonden. De voormalige verdediger van Willem II gaat aan de slag bij Welling United, dat uitkomt op het vijfde niveau van Engeland. Hij debuteert zaterdag mogelijk al in het duel met Aldershot Town.

Volgens de KNVB heeft Kargbo in 2009 een duel tussen Willem II en FC Utrecht proberen te manipuleren. Kargbo ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan matchfixing.

Kargbo zat al maanden zonder club. Hij mag in Nederland nooit meer een functie in de voetballerij uitoefenen. Ruim een jaar geleden schreef de Volkskrant voor het eerst over matchfixing bij Willem II. De Sierra Leonese was toen de spil in het matchfixingschandaal. Eerder deze maand bevestigde de KNVB op basis van deze publicaties en eigen onderzoek dat er matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie.

null Beeld anp
Beeld anp

Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag met veel overtuiging de 50 meter vrije slag gewonnen in Den Haag. Op de The Hague Grand Prix was ze bijna een seconde sneller dan de concurrentie en klokte ze 24,73. Bij de mannen viel Joeri Verlinden op met winst op de 50 meter vlinderslag. Hij zette de concurrentie op grote achterstand in een winnende tijd van 24,37.

Marrit Steenbergen won de 50 meter rugslag in 29,44, voor Loulou Janssen (29,80) en Esmee Bos (30,28). Bij de mannen won Ruben de Leeuw op die discipline, op de 50 meter vrij versloeg Jeroen Baars de concurrentie.

Op de schoolslag gingen de prijzen naar Tes Schouten en Timon Evenhuis, Kim Busch was de beste op de 50 meter vlinderslag.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld afp
Ranomi Kromowidjojo.Beeld afp

Als het aan Diego Maradona had gelegen, hadden Sepp Blatter en Michel Platini zich nooit meer in het voetbal mogen vertonen.

Sterker: ze zouden levenslang moeten krijgen, vindt de Argentijnse voetballegende. Hij zei vrijdag dat de ethische commissie van de FIFA fout zat bij het bepalen van de straf voor de FIFA-voorzitter en de UEFA-baas.

'Als je zoveel bewijs hebt tegen deze mensen en als je ziet hoe zij jarenlang aan het roven waren, dan hadden ze een levenslange celstraf moeten krijgen', aldus de Argentijnse voetbalgrootheid, die vrijdag zeker niet voor Gianni Infantino zal juichen bij de FIFA-verkiezing.

'Die man is een absolute verrader. Hij bleef werken terwijl zijn baas, Michel Platini, in de mangel werd genomen. Ik wil een president die niet van plan is zichzelf te verrijken. Die man steun ik.'

Maradona (links) overhandigt wielrenner Marcel Kittel de prijs voor de winnaar van de vierde etappe van de Tour van Dubai. Beeld photo_news
Maradona (links) overhandigt wielrenner Marcel Kittel de prijs voor de winnaar van de vierde etappe van de Tour van Dubai.Beeld photo_news

De missie van Louis van Gaal om de Europa League te winnen, wordt een zware. Manchester United treft in de achtste finale van de Europa League Liverpool, zo bleek uit de loting van vrijdag.

De Spaanse titelverdediger Sevilla neemt het op tegen FC Basel. Twee andere Spaanse clubs bij de laatste zestien, Athletic Bilbao en Valencia, nemen het tegen elkaar op. De Turkse club Fenerbahçe van Robin van Persie gaat het opnemen tegen het Portugese Sporting Braga. Lazio Roma, met onder anderen de Nederlanders Stefan de Vrij, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna in de gelederen, ontmoet Sparta Praag.

Borussia Dortmund, dat door de bookmakers als een grote kanshebber op de beker wordt gezien, krijgt een zware opgave. Tegenstander is Tottenham Hotspur, de huidige nummer twee van Engeland.

De overige duels zijn Sjachtar Donetsk - Anderlecht en Villarreal - Bayer Leverkusen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Nog nooit gooide een darter een hoger gemiddelde dan Michael van Gerwen gisterenavond in Aberdeen. De nummer een van de wereldranglijst verpulverde tijdens een Premier Leaguewedstrijd tegenstander Michael Smith met 7-1, met een gemiddelde van 123,4 punten per beurt. Bij dit soort records moet altijd worden opgemerkt dat het om een televisierecord gaat. Of zoals de zichzelf steevast overschreeuwende Sky Sports-commentator na de laatste pijl van de Brabander riep: 'And Michael van Gerwen just pulled of the greatest average in television history'.

Het oude record stond met 118,6 punten per beurt op naam van dartslegende Phil Taylor. Voor wat het waard is: als Van Gerwen zijn eerste matchdart had benut, was het gemiddelde boven de 135 uitgekomen, maar de ‘Kale sloopkogel’ had vanaf dat moment nog zeven darts nodig om de wedstrijd uit te maken. RTL7 besloot gisteren Europa Leaguevoetbal uit te zenden, dus de kans bestaat dat u het dartspektakel heeft gemist. De slechts elf minuten durende wedstrijd is voor de liefhebbers hieronder terug te zien. (Thomas Hogeling)

Michael van Gerwen neemt een foto van zichzelf en samen met zijn fans Beeld photo_news
Michael van Gerwen neemt een foto van zichzelf en samen met zijn fansBeeld photo_news
Quote

And Michael van Gerwen just pulled of the greatest average in television history

Commentator Sky Sports

De stemhokjes bij de FIFA-verkiezingen van vrijdag worden niet doorzichtig. Jerôme Champagne zag zijn verzoek om doorzichtige hokjes te gebruiken bij sporttribunaal CAS worden afgewezen.

Het sporttribunaal kreeg woensdag al hetzelfde verzoek van medekandidaat Ali bin Al-Hussein. De Jordaniër was ook naar het CAS gestapt om de FIFA tot transparantie te bewegen. Champagne en Prins Ali, die allebei Sepp Blatter willen opvolgen, vrezen dat sommige landen onder druk zijn gezet om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Volgens hen zullen die afgevaardigden mogelijk een foto nemen in het stemhokje, om te kunnen bewijzen op wie zij hebben gestemd.

Prins Ali pleitte bij het CAS eveneens voor onafhankelijke toezichthouders bij de verkiezing, maar ook dat verzoek werd afgewezen. De zes continentale bonden mogen allemaal zelf waarnemers aanwijzen. Volgens Champagne hebben de continenten van de twee belangrijkste kanshebbers (Gianni Infantino en sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa) de meeste mensen in de zaal rondlopen.

Presidentskandidaat Jerôme Champagne. Beeld ap
Presidentskandidaat Jerôme Champagne.Beeld ap

Het kost ruim vijftien miljoen euro, maar dan heb je ook wat. In Indonesië zijn ze namelijk helemaal dol op Rio Haryanto. Vorige week werd Haryanto bij het Formule 1-team van Manor gepresenteerd als de eerste Indonesische Formule 1-coureur ooit. Deze week test hij de auto van het team in Barcelona. En dat is in Indonesië voorpaginanieuws.

Volkskrantcorrespondent Michel Maas twitterde donderdag een aantal voorpagina's van Indonesische kranten. Haryanto is op die pagina's niet te missen. En ook in de Formule 1 is het debuut van Haryanto een grote zaak. 'Een groot moment voor Indonesië', zo beschreef het officiële twitteraccount van de Formule 1 deze week het moment toen de Indonesiër voor het eerst uit de garage van Manor wegreed.

Het is geen geheim dat Haryanto een zogeheten 'paydriver' is, oftewel een coureur die moet betalen voor zijn stoeltje in de koningsklasse van de autosport. Manor zou vijftien miljoen euro vragen voor het plekje in de bolide, dit seizoen. De Indonesiër zou vijf miljoen euro hebben gekregen van het staatsoliebedrijf Pertamina. Voor het overige bedrag zou de Indonesische overheid garant staan.

Rio Haryanto. Beeld ap
Rio Haryanto.Beeld ap

Louis van Gaal heeft het afgelopen half jaar van alles van zijn spelers gevraagd, in de hoop een einde te maken aan het matige voetbal van zijn ploeg. Hij deed onder meer al eens een beroep op bezieling, zelfvertrouwen en zelfs zweet. Maar aan de vooravond van het cruciale Europa League-duel tegen Midtjylland komt de Nederlandse trainer met een compleet nieuw verzoek: hij wil dat zijn spelers 'horny', geil zijn.

Manchester United moet donderdag tegen de Denen een 2-1 nederlaag wegpoetsen. Het duel is belangrijk, omdat met het winnen van de Europa League nog een plek in de Champions League van volgend seizoen kan worden verdiend. Via de competitie een ticket voor de Champions League verdienen wordt iedere week lastiger voor de ploeg van Van Gaal. De ploeg staat op een vijfde plek, zes punten achter de vierde plaats die recht geeft op een plek in het miljoenenbal.

De belangen zijn dus groot, donderdagavond. 'We moeten de bal beter in de ploeg houden en sneller zien te verplaatsen', verkondigde Van Gaal woensdag op de persconferentie. 'Dat moeten we altijd doen. Passie... Dat is een geweldig woord. Zelf gebruik ik het woord 'geilheid' regelmatig bij mijn spelers.'

Vervolgens bleef het stil in de zaal. Van Gaal keek daarna naar rechts, naar zijn middenvelder Juan Mata en vroeg: 'Toch?' De Spanjaard knikte met een ongemakkelijke glimlach.

Manchester United moet het donderdag wel doen zonder doelman David de Gea. Hij heeft een knieblessure. Zijn naam staat op een lange lijst met geblesseerde basisspelers. Van Gaal kan ook niet beschikken over Wayne Rooney, Marouane Fellaini, Matteo Darmian, Phil Jones, Luke Shaw, Ashley Young en Bastian Schweinsteiger. Verdediger Smalling is een twijfelgeval.

Van Gaal (rechts) en speler Mata tijdens de persconferentie. Beeld afp
Van Gaal (rechts) en speler Mata tijdens de persconferentie.Beeld afp

Martin Jol is de nieuwe trainer van de Egyptische voetbalclub Al Ahly. De club maakte de komst van de Nederlander woensdag bekend. Jol, die eerder onder meer Ajax, Tottenham Hotspur, Hamburger SV en Fulham trainde, heeft voor 2,5 jaar getekend in Caïro.

Komende zondag gaat de zestigjarige Hagenaar al aan de slag bij zijn nieuwe club, die hem roemt om zijn mooie cv en succes met clubs in Nederland en Engeland. In 1997 pakte hij de KNVB-beker met Roda JC, in 2010 met Ajax.

Martin Jol wordt bij zijn nieuwe club verenigd met Hossam Ghaly, die in zijn Tottenham-tijd ook voor hem speelde Beeld getty
Martin Jol wordt bij zijn nieuwe club verenigd met Hossam Ghaly, die in zijn Tottenham-tijd ook voor hem speeldeBeeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

De sport moet spannender, dat roept Formule 1-baas Bernie Ecclestone al jaren. 'De Formule 1 is saaier dan ooit. Ik zou mijn geld er niet aan uitgeven', zei Ecclestone een paar dagen geleden nog in een interview met The Daily Mail.

Gisteravond kwamen de teambazen van de Formule 1 overeen om een nieuwe kwalificatiesysteem in te voeren. Als een soort stoelendans moeten de drie kwalificatieronden (Q1, Q2 en Q3) vanaf minuut één spannend worden.

In het huidige systeem kunnen de coureurs van de grote renstallen enigszins ontspannen en berekenend Q1 en Q2 rijden. Dat gaat als het goed is veranderen met het nieuwe systeem.

Q1: Alle 22 coureurs verschijnen aan de start in Q1. Na zeven minuten zet de langzaamste coureur zijn auto aan de kant. Daarna valt er iedere anderhalve minuut iemand af, totdat er vijftien coureurs overblijven.

Q2: Vijf minuten in Q2 valt de eerste coureur weer af, en daarna herhaalt de afvalrace zich opnieuw iedere anderhalve minuut. Totdat er acht auto's overblijven.

Q3: Ook hier vallen er na vijf minuten weer iedere anderhalve minuut coureurs af. De twee coureurs die overblijven stijden uiteindelijk na een uur racen om de pole position.

Op 4 maart beslist de bond FIA of het akkoord gaat met de voorgestelde veranderingen.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone Beeld anp
Formule 1-baas Bernie EcclestoneBeeld anp
Quote

De Formule 1 is saaier dan ooit. Ik zou mijn geld er niet aan uitgeven

Formule 1-baas Bernie Ecclestone

Patrick Kluivert gaat nu officieel aan de slag als bondscoach van het Curaçaos elftal. Dat heeft Jean Francisca, de voorzitter van de nationale voetbalbond (FFK), bevestigd tegenover de Curaçao Chronicle. De Nederlandse oud-international was al bijna een jaar op de Antillen in functie, maar als technisch adviseur.

Kluivert gaat de selectie, die in de WK-kwalificatie 2018 werd uitgeschakeld door El Salvador, voorbereiden op het duel met Barbados (23 maart) in het toernooi om de Caribische beker. De andere tegenstander in de groep is de Dominicaanse Republiek.

Patrick Kluivert Beeld anp
Patrick KluivertBeeld anp
Patrick Kluivert Beeld anp
Patrick KluivertBeeld anp

De voormalig Italiaanse premier Silvio Berlusconi staat 30 jaar aan het roer bij AC Milan. En om dat te vieren werd er afgelopen weekeinde een feest georganiseerd bij de Rossoneri. Voor even was de 79-jarige Berlusconi, die zo vaak negatief het nieuws haalde met politieke ruzies en rechtszaken, weer het middelpunt van de belangstelling van voetbalminnend Milaan.

Althans, bij het zwart-rode deel van de noord-Italiaanse stad, want het blauw-zwarte deel - de aanhang van de tegenwoordig veel succesvollere aartsrivaal Internazionale - heeft nog altijd weinig op met Berlusconi. In een vraaggesprek met de Italiaanse staatszender Rai vertelde Berlusconi dat het voetbal hem tegenwoordig minder boeit. ‘Soms heb ik geen zin om naar het stadion te gaan omdat er weinig te beleven valt.' Ook liet hij weten het mooi te vinden als Milan weer tenminste acht Italianen in de basis zou hebben. 'Ik zie soms topploegen in Europa met elf buitenlanders in de basis. Dan draait mijn maag om.’

Het was een boodschap die Berlusconi herhaalde tijdens een speech op het feestje van Milan, waar hij zijn toehoorders trakteerde op een opmerkelijke uitspraak over Milan-spits Mario Balotelli. ‘Mario is natuurlijk ook een Italiaan, maar wel eentje die te lang in de zon heeft gelegen’, grapte Berlusconi. De uitspraak, die voor heel wat verontwaardiging in Italië heeft gezorgd, doet sterk denken aan Berlusconi’s verbale uitglijder in 2008: hij noemde toen de Amerikaanse president Barack Obama een ‘mooie, getalenteerde en gebruinde jongeman’.

Overigens had Berlusconi ook complimenten voor 'Super Mario' over: ‘Mario heeft exceptionele fysieke kwaliteiten. Hij heeft veel techniek en op training schiet hij bijna een gat in het net. Maar soms vraag ik me af of hij wel wil winnen.’

Mario Balotelli. Beeld photo_news
Mario Balotelli.Beeld photo_news
Berlusconi met een Milan-shirt. Beeld photo_news
Berlusconi met een Milan-shirt.Beeld photo_news

De Formule 1 heeft het zwaar, de afgelopen jaren. Races worden omschreven als een optocht, met iedere keer dezelfde wagens aan de kop van het veld. Auto's zijn lelijk, klinken als opgevoerde stofzuigers en zijn te makkelijk te besturen. Het gevolg: fans blijven weg van de tribunes. En aan de vooravond van het nieuwe seizoen doet de hoogste baas van de sport, Bernie Ecclestone, er nog een schepje bovenop.

Hij vindt de koningsklasse van de autosport saai geworden en voorspelt dat het komende seizoen het slechtste ooit wordt. 'Ik zou mijn geld niet uitgeven om met mijn familie naar een race te gaan kijken', zei de 85-jarige Brit in een interview met de Britse krant The Daily Mail.

'Wat is het nut als je nu al weet, terwijl het seizoen nog moet beginnen, dat waarschijnlijk Lewis Hamilton in zijn Mercedes gaat winnen en de andere Mercedes ook op het podium komt', aldus Ecclestone, die de toegenomen invloed van de grote renstallen op de besluitvorming in de Formule 1 als een belangrijke oorzaak ziet.

Hij heeft al een plan dat hij liefst zo snel mogelijk doorgevoerd ziet worden. 'De kwalificatie moet op de schop. We kunnen bijvoorbeeld de coureur die de beste tijd rijdt in de kwalificatie vanaf de tiende plaats laten starten. De nummer twee begint de race dan vanaf de negende plek, enzovoorts. Zij moeten dan meteen gaan inhalen en dat maakt de races spannender.'

Wie de uitspraken van Ecclestone in de afgelopen jaren op een rijtje zet, begrijpt waarom Max Verstappen zijn oogappel is. De Nederlandse Formule 1-coureur is volgens Eccelstone vanwege zijn stijl, talent en nuchtere karakter een positieve uitzondering in een verder donkere tijd.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Ecclestone. Beeld afp
Ecclestone.Beeld afp

Nadert nu echt het einde van de voetbalcarrière van Francesco Totti? Diverse Italiaanse media vinden de toekomst van de 39-jarige clubicoon van AS Roma na dit weekeinde onzekerder dan ooit. Columnist Paolo Conti van Corriere della Sera vergeleek het naderend einde van Totti zelfs met de vergankelijkheid van het leven.

Alles begon met het openhartige interview dat Totti afgelopen zaterdag gaf aan de Italiaanse tv-zender RAI. Hierin klaagde Totti, die in 1993 als 16-jarige in het eerste elftal van Roma debuteerde, over zijn geringe speeltijd bij Romeinse voetbalclub. Totti starte dit seizoen slechts tweemaal in de basis en mocht vorige week in de Champions League-wedstrijd van Roma tegen Real Madrid pas enkele minuten voor tijd en een 0-2 achterstand opdraven.

Vooral dat laatste stak Totti, die met 593 competitieduels en 244 competitiegoals houder van het wedstrijden- en doelpuntenrecord van Roma is, diep. 'Het heeft voor mij op deze manier geen zin meer langer door te gaan', zei de getergde spits. 'Ik snap dat ik op leeftijd ben en dat mijn rol daarmee verandert, maar ik vind dat ik meer respect heb verdiend dan ik nu krijg. Kijk eens wat ik allemaal betekend heb voor de club. Het doet me ontzettend veel pijn dat ik nu elke week op de bank zit.'

‘Ik voel me nog voetballer en wil spelen. Mijn blessure is verleden tijd, ik voel mij goed. Als ik niet speel, is dat alleen maar omdat de trainer dat zo beslist’, zei Totti, om er aan toe te voegen dat zijn relatie met Roma-trainer Luciano Spalletti zich beperkt tot ‘goeiemorgen en goeienavond’. ‘Ik respecteer hem als trainer en als mens. Maar ik zou liever hebben dat hij mij de dingen in het gezicht zegt. Nu moet ik het in de kranten lezen’, vertelde Totti.

Een antwoord van Roma-trainer Spalletti bleef niet lang uit. Spalletti riep na het ontbijt van de Romeinse ploeg Totti bij zich en zette de aanvaller uit de selectie van de Giallorossi. Totti werd naar huis gestuurd en mocht niet meedoen in de competitiewedstrijd van Roma tegen Palermo.

Totti zat echter wel op de tribune in het Olympisch stadion van Rome. Hij zag de ploeg met 5-0 winnen van Palermo, maar kreeg het vooral te kwaad toen de Romeinse fans hun held luidkeels toezongen. ‘Totti, eterno capitano (‘Totti, eeuwige aanvoerder’). Totti hield het niet droog na het horen en zien van zoveel steun.

Ook op sociale media en in Italiaanse media is er steun voor Totti. Zo kopte Corriere dello Sport maandag op zijn voorpagina: 'Belediging aan de geschiedenis.' Toch lijkt er voor Totti onder Spalletti geen rol meer weggelegd. In juni loopt Totti's contract af. Roma en Totti spraken eerder dit seizoen nog de intentie uit nog een jaar langer door te gaan, maar daar lijkt volgens de Italiaanse media nu geen sprake meer van.

En daarmee lijkt ook Totti’s vurigste wens, het record van de legendarische Silvio Piola, die met 274 doelpunten topscorer allertijden is in de Serie A, waarschijnlijk onvervuld te blijven.

Francesco Totti Beeld reuters
Francesco TottiBeeld reuters

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft aangeboden de boete te betalen die de Russische voetballer Dmitri Tarasov heeft gekregen wegens zijn steunbetuiging aan president Poetin. Tarasov trok vorige week tijdens een wedstrijd met Fenerbahce demonstratief zijn shirt uit, zodat de Turken een T-shirt met het portret van Poetin te zien kregen met eronder: ‘de meest beleefde president’.

Dat werd door de Turken opgevat als een provocatie. ‘Beleefde mannetjes’ is de naam die de Russen gaven aan de militairen die het Oekraïense schiereiland Krim innamen. De betrekkingen tussen de Turkije en Rusland zijn heel slecht sinds de Turken eind vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoten.

Als straf legde Lokomotiv Moskou Tarasov een boete van 300 duizend euro op. Hem hangt bovendien een schorsing boven het hoofd. Op zijn Instagram-pagina bood Kadyrov aan de boete voor Tarasov te betalen. Nog liever zou hij de speler willen overnemen voor de Tsjetsjeense club Terek Grozny. ‘Tarasov heeft een daad verricht waarop iedere echte man trots zou zijn. Zo’n Russische patriot kunnen we niet in de steek laten. Laat het hoofd niet hangen, Dmitri! Je hebt het verdiend om met opgeheven hoofd door het leven te gaan’, schreef Kadyrov.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Prins Ali bin Al-Hussein wil dat volgende week bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter voor wereldvoetbalbond FIFA transparante stemhokjes worden gebruikt. Dit om te voorkomen dat afgevaardigden van de 209 landen stiekem een foto maken van hun stembriefje. Het verkiezingscomité van de FIFA onder leiding van Domenico Scala wees dat opvallende verzoek van de Jordaanse prins echter direct af.

Volgens Jérôme Champagne, net als prins Ali kandidaat voor de opvolging van Sepp Blatter, staan sommige landen onder grote druk om op een bepaalde kandidaat te stemmen. De Fransman beweert dat die landen ook bewijs moeten leveren dat ze daadwerkelijk een kruisje hebben gezet bij de naam van die kandidaat, bijvoorbeeld een foto. Prins Ali pleitte daarom voor 'open' stemhokjes in Zürich. 'Hiermee kunnen we volledige transparantie van de verkiezing waarborgen', aldus de Jordaniër.

Het verkiezingscomité benadrukte in een reactie echter dat de stemming geheim is. Volgens Scala moeten de 209 stemmers hun mobiele telefoons en andere opnameapparatuur inleveren voordat ze het hokje in gaan.

De Engelse voetballer Andy Wilkinson heeft al op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière moeten zetten. De verdediger van Stoke City kreeg vorig jaar februari tijdens de bekerwedstrijd om de FA Cup tegen Blackburn Rovers van dichtbij een bal hard op zijn hoofd geschoten. Wilkinson heeft daar nog steeds last van.

‘Het is nu een jaar geleden, maar nog steeds ondervind ik de naweeën van die bal op mijn hoofd', aldus de Engelsman. Wilkinson is af en toe duizelig en bij inspanning wordt zijn zicht vaag. Een specialist in Canada kon hem ook niet helpen, waarop de verdediger besloot te stoppen met voetballen. ‘Ik had nooit verwacht dat mijn carrière al zo snel voorbij zou zijn.' Wilkinson speelde in vijftien jaar bijna tweehonderd wedstrijden voor Stoke City, dat hem ook een paar keer uitleende aan kleinere clubs.

‘Ik heb in de Premier League gespeeld, in Europa en in een FA Cupfinale. Daar zou iedereen duizelig van worden', sloot hij op Twitter af met een kwinkslag.

Andy Wilkinson Beeld
Andy WilkinsonBeeld

Het salaris van een deel van de selectie van Manchester United gaat fors achteruit als zij de Champions League niet bereiken. Volgens de Britse krant Mirror worden de voetballers 25 procent gekort op hun loon als de kwalificatie niet lukt. De maatregel dook voor het eerst op in contracten die drie jaar geleden werden afgesloten met spelers en is sindsdien gemeengoed geworden bij de kwakkelende voetbalreus uit Engeland. Bovendien zouden de spelers ook geen bonussen meer krijgen.

Alle reden voor de sterren van trainer Louis van Gaal om zich dus te plaatsen voor het miljoenenbal. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Manchester staat slechts vijfde in de Britse competitie, terwijl de vierde plek recht geeft op het spelen van de voorronde van de Champions League. Ook het winnen van de Europa League zou afdoende zijn, maar United verloor donderdag van het Deense FC Midtjylland en moet in de return flink aan de bak om nog kans te maken op de titel.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Spelers van Manchester United verlaten het veld na de nederlaag tegen het Deense FC Midtjylland. Beeld epa
Spelers van Manchester United verlaten het veld na de nederlaag tegen het Deense FC Midtjylland.Beeld epa

Gertjan Verbeek werd de afgelopen maanden in verband gebracht met FC Twente en Heerenveen, maar hij heeft nu een einde gemaakt aan alle onduidelijkheid. Verbeek verlengt met twee jaar bij zijn huidige club Bochum.

De 53-jarige Verbeek bereikte donderdag met de leiding van de Duitse club overeenstemming over verlenging van zijn contract, dat komende zomer afloopt. Bochum staat op de vijfde plaats in de tweede Duitse divisie en doet mee om promotie naar de Bundesliga. Het verschil met de derde plek, die aan het einde van het seizoen play-offs betekent, bedraagt vijf punten.

Verbeek ging in december 2014 aan de slag bij de tweededivisionist. Hij ondertekende toen een contract voor anderhalf jaar. De clubleiding gaf vorige maand aan verder te willen met de oud-trainer van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord, AZ en 1. FC Nürnberg. 'We hebben dezelfde wens. Verbeek wil op het hoogste niveau uitkomen, wij ook', zei voorzitter Hans-Peter Villis van de raad van toezicht.

'Het elftal zit in een ontwikkelingsproces, waarin we al een paar belangrijke stappen hebben gezet', zegt Verbeek, die in Bochum wordt geassisteerd door Raymond Libregts. 'Dit proces wil ik graag succesvol voortzetten.'

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Elf jaar heeft Mario Cipollini (48) het wielerpeloton verlaten, maar ‘Mooie Mario’ lijkt nauwelijks een spiertje te zijn veranderd. De Italiaanse sprinter die tijdens zijn carrière wielerliefhebbers trakteerde op ruim 190 overwinningen en een hele rits aan opvallende outfits, heeft een foto op Facebook gezet waarop hij poedelnaakt op zijn hometrainer is te zien. Het enige dat Cipollini draagt is een helm en zijn schoenen.

‘En ik heb mijn helm opgezet’, meldt ­Cipollini fijntjes bij zijn Facebook-foto, die fans van de Italiaanse oud-wereldkampion ongetwijfeld zal doen terugdenken aan zijn notoire campagne voor Reebok in 2000. Met zijn opmerking over de helm reageerde Cipollini op kritiek dat hij de afgelopen week had gekregen van fans.

Op 6 februari publiceerde Cipollini een bericht op zijn Facebook waarin hij zich laaiend enthousiast toonde over een ritje dat hij had gemaakt op een nieuw type fiets van zijn eigen fietsmerk. Vrijwel direct beet een van zijn fans hem op social media toe: ‘Als je een helm zou dragen, zouden de emoties die je aan de jongeren wil overbrengen nog spannender zijn.’ Vervolgens regende het opmerkingen over het feit dat Cipollini geen hoofddeksel droeg.

Met zijn naaktfoto met helm deelt Mooie Mario een plaagstootje uit aan zijn critici, die hij ook nog besmuikt toevoegt: ‘Ik ben dankbaar voor jullie advies over mijn veiligheid!’

Mario Cipollini Beeld Facebook
Mario CipolliniBeeld Facebook
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Rio Haryanto debuteert komend seizoen als eerste coureur uit Indonesië in de Formule 1. De 23-jarige Haryanto werd donderdag als tweede wedstrijdrijder gepresenteerd door Manor Racing.

De Indonesiër gaat een duo vormen met de Duitser Pascal Wehrlein, ook een debutant in de koningsklasse van de autosport. Haryanto maakte de laatste jaren voorzichtig naam in de GP2 Series. Afgelopen seizoen boekte hij drie overwinningen.

Het Britse raceteam Manor heeft als belangrijke levensader het geld dat coureurs meebrengen voor hun stoeltje in de F1. Wat dat betreft heeft Haryanto een goede sponsor achter zich: de Indonesische overheid. In december zei de Indonesische minister van Jeugd en Sport nog garant te staan voor een bedrag 15 miljoen euro. Ook heeft Haryanto staatsoliebedrijf Pertamina als sponsor. Met die financiële slagkracht had hij het stoeltje al een tijd zo goed als zeker in zijn bezit, zelfs als hij bij wijze van spreken besloot om tijdens testsessies alleen maar achteruit te gaan rijden.

Manor wist afgelopen seizoen geen enkel punt te behalen in de Formule 1.

Een auto van Manor tijdens het vorige Formule 1-seizoen. Beeld getty
Een auto van Manor tijdens het vorige Formule 1-seizoen.Beeld getty

Sportkledingmerk Nike heeft het contract met bokser Manny Pacquiao beëindigd na de anti-homo opmerkingen die de Filipijn eerder deze week maakte. Dit meldt de Britse omroep BBC donderdag.

Pacquiao noemde homo's onder meer 'erger dan beesten'. Zijn uitspraken veroorzaakten veel commotie. Eerst was hij niet van zins de opmerkingen terug te nemen. Maar toen het bericht wereldwijd werd opgepikt, bood hij snel zijn excuses aan. De steenrijke bokser staat aan de vooravond van een duel tegen de Amerikaan Timothy Bradley Jr. in april in Las Vegas. Ook is Pacquiao inmiddels een politieke loopbaan begonnen.

Nike noemde de uitspraken van Pacquiao 'weerzinwekkend' en benadrukt sterk gekant te zijn 'tegen elke vorm van discriminatie', aldus het bedrijf in een persbericht. 'We hebben niet langer een relatie met Manny Pacquiao.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld
Beeld

Voor de Engelsen is de Europa League niet zozeer een voetbalcompetitie alswel een vernedering. ‘Je wilt niet je huis uit als je hiertoe bent veroordeeld’, zei oud-speler Rio Ferdinand toen Manchester United in de Champions League in december werd uitschakeling door Wolfsburg.

Aan de vooravond van het duel tegen Midtjylland noemde een positief ingestelde Louis van Gaal de Europa League een ‘fantastisch doel’, omdat deze beker nog ontbreekt in Uniteds prijzenkast, maar bovenal omdat deze prijs een omweg is tot de Champions League, een must voor elke club die topspelers wil kunnen aantrekken.

Op weg naar de finale zal de Deense kampioen vandaag niet al te veel problemen veroorzaken. Dat de Zwarte Wolven eerder Southampton (van Ronald Koeman) uitschakelden, zegt meer over de desinteresse van Engelse club voor deze Europese competitie dan over de kracht van de Denen.

Van Gaal reisde met een jonge selectie af naar Midtjylland, dat geleid worden aan de hand van het Moneyball-principe, waarbij statistieken centraal staan in het clubbeleid.

Van Gaals verjongingskuur is deels noodzakelijk vanwege de almaar groeiende blessurelijst. Een kniekwetsuur heeft ertoe geleid dat de coach ook nog aanvoerder en talisman Wayne Rooney thuis moest laten.
Dat is een grote teleurstelling voor middenvelder Mikkel Duelund, die thuis een ingelijst shirt heeft hangen van de 30-jarige steraanvaller. De Deen was dan ook een van weinigen die met verlangen naar de wedstrijd van vanavond uitkeken.

Op Old Trafford gaat de aandacht ondertussen uit naar het verbeteren van de jeugdacademie. Oud-speler Nicky Butt is benoemd tot hoofd opleidingen. Met een schuin oog kijkt men naar de Noisy Neighbours City dat serieus werk maakt van het opleiden van talenten. Enkele United-spelers sturen hun zonen zelfs naar City. Groot is het verlangen naar een nieuwe generatie, zoals die van Bekcham, Scholes, Giggs en de Nevilles. Dat een ander lid van de Class of 92, Butt, is aangesteld, berust niet op toeval. (Patrick van IJzendoorn)

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Europese voetbalbond UEFA heeft een tuchtzaak geopend tegen een Russische voetballer die een wedstrijd in Turkije aangreep om zijn grenzeloze steun aan president Poetin te betuigen.

De wedstrijd tussen Fenerbahce en Lokomotiv Moskou was dinsdagavond net afgelopen toen de Russische president op het voetbalveld opdook. Middenvelder Dmitri Tarasov trok zijn clubshirt uit en toonde het Turkse publiek wat hij daaronder aanhad: een T-shirt met een afbeelding van Vladimir Poetin in een uniform van de marine. ‘De meest beleefde president’, stond eronder.

Tarasov had niet zomaar een stadion uitgekozen voor zijn actie. De wedstrijd in Istanbul was de eerste grote sportwedstrijd tussen Turken en Russen sinds Turkije in november een Russisch vliegtuig neerschoot. Sindsdien leven de landen in onmin met elkaar. Rusland trof zware economische sancties tegen Turkije.

Dmitiri Tarasov is zich van geen kwaad bewust. ‘Het is mijn president’, zei hij tegen Russische media. ‘Ik respecteer hem en ik wilde laten zien dat hij altijd op mijn steun kan rekenen.’

De politiek beladen wedstrijd vond plaats onder zware politiebewaking. Maar voor de wedstrijd ging het al mis. Turkse supporters gooiden flessen naar de bus met de Russische spelers. De politie pakte drie mensen op. De actie van Tarasov vlak na het duel bestempelde nog maar eens dat de kou tussen Rusland en Turkije vier maanden na het neergeschoten vliegtuig allerminst uit de lucht is.

Lokomotiv Moskou kan op een hoge straf rekenen. Politieke uitingen zijn streng verboden tijdens voetbalwedstrijden. Volgens de gedragsregels van de UEFA kan de club zelfs uit de Europa League uitgezet worden, al zou dat de hoogst mogelijke straf zijn. Vorig seizoen kreeg Barcelona een boete van 30.000 euro omdat supporters met spandoeken voor Catalaanse onafhankelijkheid wapperden.

Shirts als die van Tarasov zijn makkelijk verkrijgbaar in Rusland. De laatste jaren zijn er talloze winkeltjes geopend met fanmateriaal van de president. Op veel van de shirts staat dat Russen beleefde mensen zijn – een verwijzing naar militairen die de Krim innamen en in Rusland ‘beleefde mensen’ genoemd worden. Overigens staat het na de wedstrijd 2-0 voor de Turken. Volgende week donderdag verdedigen ze hun voorsprong in Moskou, dan voor Russische publiek. (Tom Vennink)

Dmitri Tarasov Beeld
Dmitri TarasovBeeld

Cristiano Ronaldo van Real Madrid is dinsdag voortijdig boos weggebeend uit de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma in de Champions League op woensdag. Hij ergerde zich aan vragen over zijn gebrek aan doelpunten in uitwedstrijden.

De Portugese vedette van de Spaanse topclub heeft dit seizoen al 32 doelpunten gemaakt, maar hij scoorde vooral in stadion Bernabéu. 'Noem één speler die vaker scoorde in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden sinds ik in Spanje speel? Die zijn er niet', beet hij de journalisten toe, waarna hij opstond en vertrok.

Ronaldo had ook al moeite met vragen over het supertrio Messi, Neymar en Suarez van FC Barcelona. Die scoren volgens de media zo vaak omdat ze zo goed met elkaar overweg kunnen, ook buiten het veld. 'Al die knuffeltjes en kusjes zeggen mij niets. Toen ik bij Manchester United speelde, zei ik alleen goedemorgen tegen Paul Scholes en Ryan Giggs. We wonnen wel de Champions League. Praten deden we op het veld en dat is wat nu ook doe met Benzema en Bale.'

null Beeld epa
Beeld epa

De eerste en enige bokser die wereldtitels won in acht verschillende gewichten en razend populair in eigen land. Het leken de ideale ingrediënten voor Manny Pacquiao om succesvol een gooi te doen naar een senaatzetel in de Filippijnen. Maar met enkele opmerkelijke uitspraken over homoseksuelen heeft Pacman zich de woede op de hals gehaald van tienduizenden landgenoten, onder wie bekende artiesten.

Volgens Pacquaio, vorig jaar nog verliezend in het 'Gevecht van de Eeuw' tegen de Amerikaan Floyd Mayweather, zijn homoseksuele personen 'erger dan dieren'. De 37-jarige bokser, die in april voor het laatst in de ring staat, deed zijn uitspraken tijdens een tv-gesprek met TV5. 'Het is gezond verstand. Zie je dieren paren met hetzelfde geslacht? Dieren zijn beter omdat ze mannelijk kunnen onderscheiden van vrouwelijk. Als mannen paren met mannen en vrouwen paren met vrouwen, is het omdat ze erger zijn dan dieren.'

De homogemeenschap in de Filippijnen is woest over de teksten van Pacquaio. De bekendste homoseksuele komiek van het Aziatische land, Vice Ganda, is onder de hashtag #PrayForMannyPacquiao op social media een actie gestart om te bidden voor de zeer vrome christelijke bokser en politicus. Zangeres Aiza Seguerra noemde Pacquaio echter 'een onwetende, bevooroordeelde hypocriet' en heeft haar landgenoten opgeroepen het laatste boksgevecht van Pacman te boycotten.

Pacquaio zelf lijkt enigszins ontdaan door alle kritiek en heeft excuses aangeboden voor zijn woorden. 'Vergeef me voor degenen die ik heb gekwetst. Ik blijf nog steeds staan achter mijn overtuiging dat ik tegen homohuwelijken ben vanwege wat de Bijbel zegt over seks, maar ik veroordeel homo’s en lesbiennes niet. Ik hou van jullie allemaal met de liefde van de Heer. God zegene u allen en ik bid voor u.'

Manny Pacquiao Beeld
Manny PacquiaoBeeld

Over het ego en de maniertjes van Cristiano Ronaldo is al van alles geschreven, maar nu heeft de Engelse journalist en essayist Mark Simpson er nog een schepje bovenop gegooid. Volgens Simpson is de Portugese stervoetballer van Real Madrid het ultieme voorbeeld van een ‘spornoseksuele man’.

Simpson, die de term metroseksueel bedacht in zijn artikel 'Here Come the Mirror Men' uit 1994, typeert Ronaldo als spornoseksueel in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia. Volgens Simpson is de term een samentrekking van de woorden sport en porno en van toepassing op alle jonge mannen die tegenwoordig hun perfect gecultiveerde lichaam uitventen op sociale media, tv-reclames en tijdschriften. Puur bedoeld om begeerd te worden en sekspartners te verzamelen.

Simpson: ‘Denk aan Cristiano Ronaldo, de zelfverheerlijking van zijn lijf. De spornoseksuele man wil geliefd worden om zijn lichaam, niet meer om wat hij aantrekt.’

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Het bestuur van AA Gent heeft in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg, woensdag in de Champions League, een opmerkelijke oproep gedaan aan de eigen aanhang. 'Drink uw bier op in plaats van ermee te smijten', luidde het dringende advies aan de fans. De clubleiding is bang voor zware boetes van de UEFA. Bovendien komen er steeds vaker klachten binnen van supporters die na afloop 'onder het bier' afdruipen.

Het gooien met bier is bij De Buffalo's stilaan uitgegroeid tot een traditie. Tijdens de thuiswedstrijd vrijdag tegen Moeskroen-Péruwelz (2-0) was het weer raak. Toen middenvelder Mbark Boussoufa in de slotfase de score opende, vlogen de volle bekers bier de lucht in, richting voetbalveld.

'We krijgen steeds vaker kwade e-mails van Buffalo's die met natte kleren naar huis moeten', liet Dirk Piens, veiligheidscoördinator van AA Gent, dinsdag weten. De club pakt het probleem serieus aan. Vrijdag tegen Moeskroen werden drie supporters uit de tribune gehaald. Ze riskeren een stadionverbod, aldus Piens uit.

Een ding weet Piens in elk geval zeker in de thuiswedstrijd van AA Gent tegen VfL Wolfsburg: Boussoufa zal zeker niet scoren. Trainer Hein Vanhaezebrouck vergat de oud-Ajacied, die deze winter vlak voor het sluiten van de transfermarkt op huurbasis overkwam van Lokomotiv Moskou, toe te voegen aan zijn spelerslijst voor de knock-outfase van het kampioenenbal. Hierdoor is de 31-jarige Boussoufa niet speelgerechtigd. ‘Een inschattingsfout', geeft Vanhaezebrouck ronduit toe.

Mbark Boussoufa Beeld belga
Mbark BoussoufaBeeld belga

De Braziliaanse justitie heeft voor ruim 43 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van stervoetballer Neymar. Een privéjet, een jacht, bankrekeningen en vastgoed in zes Braziliaanse steden zijn in beslag genomen. De spits van Barcelona wordt ervan verdacht tussen 2011 en 2013 samen met zijn familie 14,2 miljoen euro aan belastingen te hebben ontdoken toen hij nog bij Santos speelde.

Dat het verordende bedrag drie keer zo hoog is als het ontdoken bedrag heeft te maken met een Braziliaanse wet die belastingontduikers keihard aanpakt. Daarnaast onderzoekt de Braziliaanse justitie ook mogelijke fraude bij de transfer van Neymar naar Barcelona. De Spaanse kampioen zou het aan Neymar verschuldigde bedrag gestort hebben op rekeningen van diens marketingbedrijven. Hierdoor moesten er minder belastingen worden betaald dan wanneer het geld rechtstreeks aan de voetballer zou zijn overgemaakt.

In het kader van dezelfde transfer riskeren ook bestuursleden van Barcelona en Santos een celstraf en boetes omdat er gesjoemeld zou zijn met de werkelijke transferprijs. Barcelona betaalde 57,1 miljoen euro voor Neymar, maar tijdens een nog lopende rechtszaak in Spanje bleek al dat door allerlei financiële constructies, onder meer met de vader van Neymar, het werkelijk transferbedrag rond de 95 miljoen euro zou kunnen liggen.

Neymar en zijn privéjet Beeld
Neymar en zijn privéjetBeeld

'Voetbal is oorlog', zei de legendarische voetbaltrainer Rinus Michels eens. Die wijsheid lijkt waarheid te worden, nu de diplomatieke rel tussen Iran en Saoedi-Arabië zelfs reikt tot op het voetbalveld. Een Iraanse club dreigt de Aziatische Champions League te boycotten.

Het dreigement volgt op uitlatingen van alle vier Saoedische voetbalclubs die zijn geplaatst voor het toernooi. Die hebben hun weerzin uitgesproken om te spelen tegen Iraanse clubs op Iraanse bodem. Daarop zegt de Asian Football Confederation, de Aziatische variant van de UEFA, te overwegen wedstrijden tussen Iraanse en Saoedische clubs op neutrale grond te laten spelen.

Onacceptabel, stelt Rasoul Khrovash, team manager van de Iraanse ploeg Sepahan Isfahan FC, tegenover persbureau Reuters. 'Ik hoop dat er een oplossing wordt gevonden, maar we overwegen ons terug te trekken uit de Champions League indien ze vasthouden aan een neutrale ontmoetingsplek.'

Begin dit jaar liepen de spanningen tussen het sjiitische Iran en soennitische Saoedi-Arabië hoog op. Aanleiding was de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 andere veroordeelden door Saoedi-Arabië. Een boze menigte viel de Saoedische ambassade in Teheran aan, waarop Saoedi-Arabië en enkele bondgenoten de diplomatieke betrekkingen met Iran verbraken.

Champions League-wedstrijd tussen het Iraanse Naft Teheran en het Qatarese El Jaish. Beeld afp
Champions League-wedstrijd tussen het Iraanse Naft Teheran en het Qatarese El Jaish.Beeld afp

Als er niet genoeg geld klaarligt, doet snookeraar Ronnie O'Sullivan geen trucjes. Dat maakte de grootheid maandag nog maar eens duidelijk op de Welsh Open, waar hij bewust een perfecte break van 147 liet lopen vanwege een te lage premie. ‘Het is wel een beetje meer waard dan 10.000 pond', aldus de vijfvoudig wereldkampioen.

O'Sullivan vroeg, terwijl hij de tafel leegspeelde, aan de scheidsrechter wat de premie voor de perfecte break van 147 was. Toen dit bedrag de Brit niet beviel, speelde hij bewust de roze in plaats van de zwarte bal in de pocket. ‘Ik wist dat er 10.000 pond (13.000 euro) klaarlag en ik vond dat te min. Een 'maximum’ spelen is nogal een prestatie. Dingen hebben waarde, en een 147 is speciaal.'

De Brit won wel zijn partij van Barry Pinches, maar kon niet rekenen op de sympathie van de wereldsnookerbond. ‘Dit is geen misdaad, maar wel een schande. Spelers hebben de plicht om hun beste spel te spelen voor de fans. Al het andere is onacceptabel en respectloos', aldus voorzitter Barry Hearn.

Ronnie O'Sullivan Beeld Reuters
Ronnie O'SullivanBeeld Reuters
Ronnie O'Sullivan Beeld Getty
Ronnie O'SullivanBeeld Getty

De KNVB steunt de kandidatuur van Gianni Infantino om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Bondsvoorzitter Michael van Praag maakte maandag in Zeist bekend dat Nederland op 26 februari, bij de verkiezing in Zürich, stemt op de 45-jarige Zwitser. Infantino heeft al de steun van de UEFA, de Europese voetbalbond. De KNVB kwam tot het besluit nadat het bondsbestuur, bestaande uit vertegenwoordigers uit het betaalde en het amateurvoetbal, de programma's had beoordeeld van de in totaal vijf kandidaten om Blatter bij de FIFA op te volgen.

De andere kandidaten zijn Jérôme Champagne (57) uit Frankrijk, Tokyo Sexwale (62) uit Zuid-Afrika, prins Ali bin Al-Hussein (40) uit Jordanië en sjeik Salman Bin Ebrahim al Khalifa (50) uit Bahrein.

De 45-jarige Infantino onderscheidt zich vooral van de andere kandidaten met de roep om een FIFA Legends Team, een ploeg van internationale sterren die de wereld rondreist. Dit team zou wedstrijden moeten spelen tegen lokale ploegen om zo voetbal, sociale projecten en liefdadigheid te bevorderen.

Daarnaast is de Zwitser voor uitbreiding van het WK van 32 naar veertig deelnemers, iets wat ook al onderdeel is van de hervormingsplannen van de FIFA. In tegenstelling tot Blatter staat Infantino ook positief tegenover meer technologische hulpmiddelen in het voetbal. Ook pleit hij voor een begrijpelijkere opzet van de wereldranglijst en een transparant transfersysteem.

Gianni Infantino Beeld reuters
Gianni InfantinoBeeld reuters

Lionel Messi kon zondagavond zijn driehonderste doelpunt ooit in de Spaanse competitie maken. Hij hoefde tegen Celta de Vigo alleen maar een strafschop binnen te schieten. De kleine Argentijn besloot anders.

Hij legde de bal met een kleine tikje opzij, zoals Johan Cruijff als Ajacied in een wedstrijd tegen Helmond Sport op 5 december 1982 deed. Toen was het Jesper Olsen die de bal in ontvangst nam, nu kon de instormende Luis Suarez de bal oppikken, binnentikken en zo het eerbetoon aan Cruijff en Olsen compleet maken.

Al was de combinatiestrafschop uit Barcelona wel anders dan die uit Amsterdam. Jesper Olsen was destijds zo onbaatzuchtig om de bal nog een keer terug te geven aan Cruijff, zodat hij kon scoren. Suarez ging, zoals het een topspits betaamd, voor eigen succes. Hij maakte zijn 23ste treffer van het seizoen en is nu topscorer van Spanje.

Dat het nog niet zo makkelijk is om Cruijff en Olsen te imiteren bewezen Robert Pires en Thierry Henry in 2005 als spelers van Arsenal. Pires zou de bal wel even opzij leggen om zo zijn team- en landgenoot Henry te laten scoren. Dat ging volledig mis: Pires gaf de bal niet meer dan een aai en zo bleef die op de penaltystip liggen. In Engeland lachen ze nog steeds om het pijnlijke incident.

Barcelona speelde zondagavond overigens een haast perfecte partij en won met 6-1 van Celta de Vigo. De uitslag is niet eens meer bijzonder, de Olsen-Cruijff penalty is dat wel.

Luis Suarez en Lionel Messi na hun combinatiestrafschop. Beeld ap
Luis Suarez en Lionel Messi na hun combinatiestrafschop.Beeld ap

'Wie ben jij dan?' Het is de eerste vraag van een verslaggever van Omroep West aan ADO-voetballer Dennis van der Heijden. De pas achttienjarige voetballer heeft zojuist bij zijn debuut twee doelpunten gemaakt en zo zijn club aan een 4-2 zege op Excelsior geholpen. Vol trots vertelt hij over zijn eerste goals voor ADO. Wat hij verder nog allemaal doet? 'Ik doe dezelfde opleiding als Maikey Parami. Maar ik loop stage bij de Gamma.'

Maikey Parami verzond zelf een tweet naar de wereld, met de verwijzing naar het ROC Leiden erin. Parami staat sinds twee weken te boek als bekerheld van dit seizoen, nadat hij zijn amateurclub VVSB langs FC Den Bosch schoot. Toen hij de volgende dag bij zijn stage-adres bij de Hema verscheen, stond daar een horde journalisten en cameramensen te wachten.

Van der Heijden meldt zich pas vrijdag weer bij de Gamma, hij loopt maar één dag in de week stage. 'Ik zit morgen gewoon weer op school.' Al is zijn opleiding wellicht nog alleen maar bijzaak in de toekomst: Voor Van der Heijden ligt er volgens Omroep West een contract bij ADO Den Haag klaar.

Dennis van der Heijden. Beeld photo_news
Dennis van der Heijden.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden