Sponsors schieten Sparta te hulp

Een sponsorgroep is bereid zich de komende drie seizoenen garant te stellen voor de exploitatietekorten bij voetbalclub Sparta. Daarmee willen de nieuwe financiers het voortbestaan van de Rotterdamse eerstedivisievereniging veilig stellen....

Bovendien wil de sponsorgroep met de financiële steun voorkomen dat Sparta in handen komt van projectontwikkelaars die geen enkele binding hebben met de Rotterdamse club.

De sponsorgroep heeft wel een aantal zwaarwegende voorwaarden verbonden aan de garantstelling: Sparta moet per 1 juli schuldenvrij zijn, tekorten over het huidige seizoen mogen niet naar het nieuwe seizoen worden overgeheveld en de organisatiestructuur moet worden versimpeld.

De financiers willen dat nog slechts één orgaan leiding geeft aan Sparta. De nieuwe instantie, waarin ook de aandelen ondergebracht moeten worden, dient uit vijf personen te bestaan, van wie er vier uit de sponsorgroep afkomstig dienen te zijn.

Peter Bonthuis, directeur van het sportmarketingbureau WSM, wordt naar voren geschoven als algemeen directeur van de eerstedivisieclub. Cees van Cuilenborg, algemeen hoofdredacteur van Sport Media (uitgever van onder meer Voetbal International), is bereid om als adviseur bij de inrichting van de nieuw organisatie te helpen.

Het aanbod van de sponsorgroep is gebaseerd op de verkoop van het Sparta-stadion aan de gemeente Rotterdam. Daarmee kan de club schuldenvrij aan het nieuwe seizoen beginnen. De gemeenteraad van Rotterdam moet nog instemmen met de aankoop.

De sponsorgroep heeft het reddingsplan van Sparta donderdag aangeboden aan wethouder Janssens van Sport en Middelen. De Rotterdamse club heeft een schuldenlast van rond 6 miljoen euro.

Het bestuur van Sparta wacht de officiële reactie van de wethouder op het reddingsplan af. 'Hij zal toch met ons moeten gaan praten over de haalbaarheid ervan en de gevolgen', liet woordvoerder Moorman weten. 'Maar niemand van het huidige bestuur zit vastgebakken aan zijn zetel. Het belang van Sparta staat voorop. Of het nu links- of rechtsom gaat, als de club maar overeind blijft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden