Spoedcursus voor ’t betere baanwerk

Een handgebaar ter begroeting mag, een welgemeend hallo zeggen ook, maar op het middenterrein van Ahoy stilstaan bij de boxen van hun mannelijke collega’s is de komende dagen niet toegestaan voor vrouwen....

Zo werd het vorige week gedoceerd tijdens de spoedcursus Zesdaagse die de vrouwen op het Velodrome van Amsterdam kregen. Donderdagavond debuteren de vrouwen tijdens het wielerspektakel in Rotterdam.

Vier van de zes avonden delen ze het podium met gelouterde Zesdaagse-renners als Danny Stam, Robert Slippens, Peter Schep, Bruno Risi en Franco Marvulli. Alleen op het middenterrein dienen de partijen strikt gescheiden te blijven, waarschuwde organisator Michael Zijlaard de vrouwen met een kwinkslag. ‘Anders stijgt de testosteronspiegel waarschijnlijk te snel’, lachte Adrie Visser, die samen met Marianne Vos een koppel vormt in Rotterdam.

Dat in het programma van de Zesdaagse een plekje is ingeruimd voor de vrouwen wordt door de rensters gezien als een grote overwinning. Een paar jaar geleden reden ze in Amsterdam een wedstrijd achter de derny’s. Het werd een fiasco en ze kregen nimmer een tweede kans.

‘Ze zeuren al jaren aan mijn kop: jij zit al jaren in het vrouwenwielrennen en waarom doe je daar dan niets voor!’, zei Zijlaard, echtgenoot van voormalig olympisch kampioene Leontien van Moorsel.

Ondanks het succes van Van Moorsel heeft het baanwielrennen voor vrouwen nauwelijks status. Olympisch kunnen de mannen kiezen uit zeven disciplines, voor de vrouwen zijn dat er drie. Er is een EK voor mannen, voor vrouwen is er niets.

‘Als ik organisatoren daar in het verleden op aansprak, haalden ze hun schouders op. Ze vinden vrouwenwielrennen slaapverwekkend’, aldus Carolien van Herrickhuyzen, die zelf als renster tegen muren opliep. ‘Toen dacht ik: als niemand het wil organiseren, ga ik het wel doen.’

In Amsterdam begon ze vier jaar geleden in het Velodrome. Er komen tientallen vrouwen op haar officieuze wedstrijden af, ook uit het buitenland. Op verzoek verzorgde ze zelfs trainingen voor de koppelkoers. Van Herrickhuyzen liet de vorderingen op video zetten.

De organisator in Rotterdam kreeg de film te zien toen hij met de gedachte speelde de wens van de vrouwen eindelijk in vervulling te laten gaan. Zijlaard, tevens teammanager van het AA Cyclingteam, geeft toe dat de opmars van Marianne Vos in het baanwielrennen aan de basis van die overweging lag. ‘Bij een Zesdaagse moet je het publiek grote namen bieden. Vos is een bijzondere sportvrouw.’

Na het bekijken van de video, een bezoek aan de trainingen van Van Herrickhuyzen en de zekerheid dat Vos aan de start zou staan, was Zijlaard overtuigd. Hij liet elf koppels samenstellen, met onder meer Regina Bruins, Marlijn Binnendijk, Roxanne Knetemann en Ellen van Dijk. ‘Ik kon in eerste instantie een lach ook niet onderdrukken, maar het gaat best goed. Dit is een try-out. Als het misgaat, is het meteen de laatste keer geweest. En dan gaat ook mijn kop eraf’, aldus Zijlaard.

Om te bewerkstelligen dat de vrouwen weten wat er van ze wordt verwacht, organiseerde hij twee trainingsdagen en een verkorte cursus waarin de principes van de Zesdaagse werden uitgelegd. De koppelkoers is een ingewikkelde en gevaarlijke discipline waarbij de rensters elkaar met de hand moeten aflossen. Omdat de regels niet vanzelfsprekend zijn, wordt rekening gehouden met veel valpartijen.

Veel vrouwen deden het nimmer, een aantal deelneemsters reed zelfs nooit op een wielerbaan. Zijlaards voorstel om niet via de hand maar middels een tik op het achterwerk af te lossen, werd resoluut van de hand gewezen. ‘Je moet het goed uitleggen, dan kunnen ze het heus wel’, zei Van Herrickhuyzen. Ze sprak uit ervaring.

‘Aflossen zoals de mannen doen, leer je niet in drie trainingen’, aldus Visser. Het publiek moet daar wat begrip voor opbrengen. ‘Anders rijden we maar voor aap.’

Zijlaard legde de vrouwen tevens uit dat het niet om de winst gaat. Het succes van een Zesdaagse is gebaseerd op de combinatie topsport en entertainment. Het publiek moet worden vermaakt, het is regel 1 uit het cursusboek.

‘Als je dat niet gewend bent, kan dat best moeilijk zijn’, zei Zijlaard. ‘Als de vrouwen alleen maar hoog in de baan bij de balustrade rijden, vallen de mensen in slaap.’

Afspraken over de winnaar zijn er echter niet gemaakt, beweerde Visser. Zo ver wensten de vrouwen niet te gaan. ‘Het moet een open koers zijn’, vond de renster die met Vos favoriet is voor de eindzege. Als ze het goed doen, zal er geen adem resten om de mannen op het middenterrein hartelijk te begroeten. Laat staan voor andere dingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden