Spelers van Haan zonder overtuiging, maar ze luisteren nog wel naar hem

Ronald de Boer zei het achteloos, maar zijn opmerking over de tegenstander was vernietigend. 'Het valt me op dat Feyenoord niet volgens een systeem speelt....

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

AMSTERDAM

En dat terwijl trainer Arie Haan zojuist had verteld dat Feyenoord 'intact' was gebleven en dat de ploeg niet 'uit elkaar was gevallen'. In deze weken van sportief leed stelt Haan zich blijkbaar tevreden met zaken die alleen hij ziet.

Dertien punten is de marge tussen Ajax en Feyenoord op slechts eenderde van de competitie. Vorig jaar kende Ajax een seizoen waarin het totaal niet liep. 'Sfeer is op zo'n moment belangrijk. Je moet elkaar blijven accepteren, en voor elkaar vechten', gaf De Boer als tip voor de rivaal, die deze betiteling eigenlijk niet mag dragen.

Toch zijn de rampseizoenen niet met elkaar te vergelijken. Ajax, destijds voor het laatst onder Van Gaal, was gewoon op na een paar jaar van ongekend succes. Feyenoord zou met deze ploeg eigenlijk nog jaren mee moeten. Is dat voorstelbaar? De aanhang van Ajax zong al over Haan die zal eindigen in het kerstmenu.

Haan: 'We wisten vantevoren dat er een groot verschil bestond. Het doet pijn dat het ook in cijfers is uitgedrukt.'

Hoe kan het niveauverschil zo groot zijn? Slechts een voorbeeld: waarom koopt Feyenoord Picun, een Uruguayaan die niet eens de spreekwoordelijke hardheid van Zuid-Amerika bezit? Die niet eens beter zal zijn dan pakweg Hans- of Hoogma? Terwijl Ajax met Oliseh komt aanzetten, het krachtmens met de techniek van een aanvaller?

Bij Ajax liep het meteen onder een nieuwe trainer, met tal van nieuwe spelers, terwijl het bij Feyenoord met de oude trainer totaal niet draait.

De Boer: 'Ja, wij hebben heel goed ingekocht. Ik geniet weer echt op het veld.' Ajax mocht de tegenstander zelfs vernederen, door balletjes tussen de benen door te tikken (Dani) en in het geval van Witschge door de bal een tijdje hoog te houden. Tien keer zelfs, bijna ongehoord in topvoetbal.

'Och, het kon even op dat moment. Feyenoord draait nou eenmaal niet lekker en wij laten het balletje goed lopen.' Zijn broer Rob, ex-Feyenoorder en voormalig Ajacied, had vooraf tegen Richard gezegd wat de uitslag zou worden: 4-0. De jongste Witschge dicht Feyenoord nog kansen op herstel toe: 'De club heeft genoeg goede spelers. Ze zullen veel met elkaar moeten praten en hard moeten werken.'

De Feyenoorders waren sneller bij de bus dan dat ze tijdens de wedstrijd de middenlijn overschreden. Vos, Van Gastel, Van Wonderen: ze stoven naar binnen en hadden geen van allen commentaar. Alleen Van Bronckhorst hield de pas in. De geblesseerde middenvelder vertelde dat bepaalde zaken moeten veranderen. Welke, dat hield hij voor zich. 'Maar we luisteren nog wel naar de trainer.' Of hij als technisch begaafde voetballer niet jaloers is op Ajax? 'Ik speel nou eenmaal bij Feyenoord, niet bij Ajax.'

Feyenoord, Schuiteman, Graff en Boateng voorop, was geregeld onbesuisd en scheidsrechter Van der Ende liet bijna een half uur vrijwel alles toe. Op het moment dat Blind ging vragen om optreden van de spelleider, ontstonden een paar opstootjes. Blind: 'Ik vraag nooit om een kaart. Ik wilde Van der Ende er op dat moment alleen op attenderen dat hij veel te laconiek was.'

Voor het volk was de sfeer van ruzie aanleiding om de spandoeken met de tekst Voetbal, verziek het niet te verwijderen. De actie tegen verbaal en fysiek geweld, als gevolg waarvan de aanhang van Feyenoord niet was toegelaten in de Arena, sloeg niet helemaal aan. De voorzitters Van Praag en Van den Herik, de laatste vanuit De Kuip, probeerden de mensen toe te spreken, maar de fans floten de mooie woorden weg onder het gesloten dak.

En op het veld kreeg Van Gobbel uiteindelijk de rode kaart toen hij Ronald de Boer een klap gaf, uit frustratie vermoedelijk. De Boer had Van Gobbel ter verantwoording geroepen nadat hij een trap kreeg. Hij greep Van Gobbel even bij de nek: 'Gaan we nou weer normaal doen, zei ik.' In de slotfase trachtten Cruz en invaller Claeys in eendrachtige samenwerking Melchiot te molesteren.

Trainer Morten Olsen van Ajax had opvallende zaken te melden over aanvoerder Danny Blind, die voor een voortdurend overwicht van Ajax zorgde op het middenveld. 'Als je ziet hoe hij speelt, 90 minuten voor zijn verdediging, op het middenveld! Met dezelfde agressie als een jonge speler. Ik waarschuw jullie dat het wel eens niet het laatste seizoen van Blind zou kunnen zijn.'

Blind voelde zich gevleid. 'Maar dit was echt mijn laatste Ajax - Feyenoord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden