Spelen: Biatlonbond schorst Pileva voor twee jaar

TURIJN (ANP) - De internationale biatlonbond IBU heeft de Russische biatlete Olga Pileva en haar privédokter Nina Vinogradova voor twee jaar geschorst. Dat gebeurde nadat Pileva vrijdagochtend was gehoord door de tuchtcommissie van de bond.

Pilova werd afgelopen week betrapt op het gebruik van het verboden middel carfedon en moest haar zilveren medaille (15 km) inleveren. Het internationaal olympisch comité IOC heeft het dossier van Pileva overhandigd aan het Turijnse gerecht.

Die gaat beslissen of de Russin vervolgd zal worden. De Italiaanse wet staat strafmaatregelen toe als bewezen kan worden dat de dopingregels bewust zijn overtreden.

Medicijn

,,De onderzoekers van justitie hebben om de gegevens gevraagd en wij hebben ze overhandigd'', verklaarde het Italiaanse IOC-lid Mario Pescante. Pileva vertrok vrijdag naar huis. ,,Ze is nu op het vliegveld'', verklaarde de Russische teamarts Dmitrijev.

Haar vertrek is niet tegen de regels. ,,De procedure houdt niet in dat Pileva moet blijven, ook niet als het onderzoek start'', had Pescante al eerder verklaard.

Pileva op haar beurt beschuldigde vrijdag de Russische fabrikant van het product. ,,Ik heb een medicijn voorgeschreven gekregen om een voetblessure te behandelen. Ik heb nooit geweten dat het middel een verboden stof (carfedon) bevatte. Het laboratorium dat het middel produceert, beveelt het juist aan bij sporters'', verklaarde ze.

Ook de chef van het Russische antidopingbureau wees een beschuldigende vinger naar de fabrikant. ,,Het is niet de eerste keer dat een Russische sporter het slachtoffer is van het gebruik van een medicament dat verboden stoffen blijkt te bevatten'', aldus Nikolai Doermanov.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden