Spel Feyenoord sterft in schoonheid

Bert van Marwijk mag zo langzamerhand de balans gaan opmaken van vier jaar trainerschap bij Feyenoord. Zijn elftal verspeelde tegen FC Twente de laatste kans om het naderende afscheid op te luisteren met een trofee op zeer knullige wijze: 3-1....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Nadat het aanvalsspel van Feyenoord talloze malen in schoonheid was gestorven, sloeg FC Twente in de tweede verlenging van de aantrekkelijke wedstrijd ondubbelzinnig toe. Niet uitblinker Robin van Persie, maar de Twentse middenvelder Bas Sibum, geboren in Nieuw-Amsterdam en afkomstig van Emmen, beslechtte de kwartfinale met een volley die bijna letterlijk insloeg als een bom en doelman Lodewijks naar adem deed happen. De 3-1 van invaller Christensen was slechts een bezegeling van het Rotterdamse lot.

De vergelijking met de eveneens verloren competitiewedstrijd vlak voor de winterstop (4-2) ging mank, afgezien van de Twentse overwinning. Destijds speelde de ploeg van trainer Vandereycken Feyenoord bij vlagen van de mat. Gisteren was het, met name na rust, andersom, maar de aanval van Feyenoord deed veel te weinig met het overwicht.

En zo rest Van Marwijk niets anders dan de schier hopeloze jacht op de tweede plaats in de eredivisie nog even vol te houden, alvorens hij Feyenoord na vier jaar inruilt voor vermoedelijk een mooie club in Duitsland. Tastbaar op de eindbalans is dan die ene beker, de UEFA-Cup van 2002.

FC Twente liet wel zien hoe een maximaal rendement te behalen valt uit weinig kansen. Wie anders dan Blaise N'Kufo, de Zwitserse krachtpatser die Europa afstruint om zijn kwaliteiten te gelde te maken, opende de score na twintig minuten. N'Kufo, die in Enschede twee keer scoorde in de competitieduels met Feyenoord en Ajax en zijn naam daarmee vestigde, tikte de bal van dichtbij in na een door Niemeyer verlengde vrije trap van Ramzi.

N'Kufo, die hoopt in aanmerking te komen voor de Zwitserse EK-ploeg, had even daarvoor al de lat geraakt in de qua voetbal beste periode van het duel, het eerste half uur, waarin de ploegen gelijkwaardig waren.

Feyenoord kwam, ook nog in de eerste helft, verdiend op gelijke hoogte. Kuijt kopte de strakke voorzet van Smolarek tegendraads in. De acties die beklijfden waren meestal van Van Persie, de schelm die is opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje voor het oefenduel met de Verenigde Staten, over twee weken.

Zoals Van Persie gisteren voetbalde, is hij een parel voor de sport, een speler die zijn buitengewone klasse paart aan gedrevenheid en zodoende een kans in Oranje verdient. Hij mocht zich slechts verwijten dat hij de wedstrijd geen beslissende wending kon geven.

Zijn dieptepass met de buitenkant van de linkervoet op Buffel, die in volle ren de paal raakte, was van een schoonheid die op de Nederlandse velden nog maar zelden wordt waargenomen, net als de schijn- en passeerbewegingen.

Als Van Persie achter de bal gaat staan voor een vrije trap, heeft hij qua figuur zowaar iets weg van Rivaldo, afgaande op de O-benen van beiden. Heel af en toe, zoals een minuut of tien voor het einde van de reguliere speeltijd, diende Van Marwijk hem nog te corrigeren. Van Persie, die Feyenoord normaliter na het seizoen zal verlaten omdat hij zijn in 2005 aflopende contract niet wil verlengen, wilde Heubach dollen zoals hij vroeger op het plein in Kralingen met zijn maatjes deed. Hij raakte daarbij zijn eigen hand.

In de tweede helft verzuimden Smolarek, Buffel, Lazovic en Van Persie de wedstrijd voortijdig te beslissen, terwijl scheidsrechter Luinge een strafschop had moeten geven na een overtreding van Pothuizen op Buffel. Twente had nauwelijks verweer tegen het gevarieerde aanvalsspel van Feyenoord en kwam pas weer in de verlenging (Christensen) in het spel voor.

Smolarek, voorheen te lichtvoetig, heeft tijdens het herstel van een zware knieblessure veel tijd in het krachthonk doorgebracht. Kuijt zag vele acties mislukken, maar is onvermoeibaar. Buffel heeft zijn vorm van vorig seizoen, toen hij aan de hand van Van Hooijdonk de eerste stappen zette in de wereld van het topvoetbal, hervonden. En Van Persie viel veelvuldig aan van de rechterkant, als voorbeeld van de vele positiewisselingen die het aanvalsspel van Feyenoord typeren. Nu de doelpunten nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden