Spektakel barst los, PSV paradeert mee

De beste, mooiste en rijkste clubs verdringen zich vanaf vandaag, als de loper van het topvoetbal wordt uitgerold. PSV paradeert mee op het Champions League-podium, dat de nationale schermutselingen in de UEFA Cup in de schaduw stelt....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Toeval is deels uit te sluiten in het topvoetbal. Bestudeer de vorige week vrijgegeven lijst van Deloitte en Touche van clubs met de grootste omzet in Europa en constateer dat de nummers een tot en met tien allemaal zijn doorgedrongen tot de achtste finales van de Champions League. Opvallender is dat van de posities elf (Newcastle United) tot twintig (Aston Villa) op de traditionele ranglijst van het accountantskantoor geen enkele club de beste zestien haalde.

Terug nog even naar die toptien van rijkste clubs, die niet toevallig vrijwel zonder uitzondering behoren tot de fine fleur sinds het ontstaan van de Europa Cup, vijftig jaar geleden. Met zijn tienen wonnen ze dertig van de 49 toernooien, vroeger de Europa Cup 1 geheten en sinds 1992 Champions League. Ajax, met vier eindzeges, is de belangrijkste club die ontbreekt.

PSV moet zich spiegelen aan de bekerhouder, al is het alleen om bijgelovige redenen. PSV won zijn enige Europa Cup 1 in 1988, een jaar na Porto. De Portugezen, net als PSV afkomstig uit een kleiner voetballand als het om budgetten gaat, wonnen de laatste editie met tactisch uitgekiend voetbal, onder leiding van 'wondertrainer' Mourinho. En zoals dat dan gaat, betaalt de kleinere club de prijs van het succes: Mourinho vertrok naar Chelsea en nam een paar spelers mee. Spelmaker Deco verhuisde naar Barcelona.

De prestatie van PSV is zonder meer knap. Technisch directeur Hiddink moest eveneens een deel van zijn ploeg vervangen door het vertrek van onder anderen Robben, Waterreus, Kezman en Rommedahl. Het nieuwe elftal was verrassend snel goed, zoals ook Porto en PSV's tegenstander van vandaag Monaco, vorig jaar finalist, zich snel herstelden van de leegloop.

Dat al die grote clubs zich zouden plaatsen voor de laatste zestien, was niet zo bijzonder. Bijzonder is het vervolg. De zegeningen van het knock-outsysteem, sinds vorig seizoen weer van kracht vanaf de hervatting na de winterstop, kunnen niet genoeg worden geprezen. Barcelona of Chelsea, Real Madrid of Juventus, Bayern München of Arsenal en Manchester United of AC Milan: vier van die clubs zullen de kwartfinales niet bereiken. Clubbazen zullen zich daarover mogelijk opwinden, want ze kunnen niet meer zo gemakkelijk begroten als in de tijd dat nog een poule volgde.

Bijna twee elftallen Nederlandse spelers (zie graphic) zijn nog actief in de achtste finales, verspreid over acht clubs. Een duo dat in het Nederlands elftal verre van omstreden is, heeft de meeste minuten achter de naam. Middenvelder Mark van Bommel (PSV), door Van Basten gepasseerd, en spits Roy Makaay van Bayern, onlangs tegen de Engelsen ingezet als linksbuiten, deden als enigen alle 540 minuten mee.

Hoe mooi Werder Bremen - Lyon of Liverpool - Leverkusen ook kunnen zijn, op papier vallen ze in het niet bij die vier genoemde topontmoetingen. Enigszins subjectief volgt hier een topdrie: op voorhand verdient Barcelona - Chelsea de eerste plaats. Niet door het verleden, want alleen Barcelona won het toernooi eenmaal, maar juist door het heden: de strijd tussen de soevereine koplopers van de meest besproken competities.

De absentie van Robben, herstellende van een voetbreuk, doet pijn. Wat was het mooi geweest om Ronaldinho, uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld, en Robben op één veld te zien dribbelen. Als tweede in deze topdrie: Real Madrid - Juventus. Alleen in de laatste tien jaar behaalden de grootmachten samen zeven finaleplaatsen, eenmaal tegen elkaar, in 1998 in Amsterdam. En als derde Manchester United - AC Milan, en niet alleen omdat Jaap Stam tegen zijn oude club speelt, waar hij misschien Van Nistelrooij treft.

Dat laatste is nog niet zeker, want de beste schutter van de laatste jaren in de Champions League is weliswaar vrijwel hersteld van een achillespeesblessure, maar manager Ferguson twijfelt nog of hij Van Nistelrooij opstelt. Europees voetballer van het jaar Sjevtsjenko liep afgelopen weekeinde een jukbeenbreuk op en doet zeker niet mee.

Van Nistelrooij scoorde acht keer in vijf duels (een fabuleus moyenne van 1,6). Tweede op de topschutterslijst is Roy Makaay, met zeven uit zes. Nederland blijft een land van aanvallers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden