Sparta heeft het verleden en Excelsior de toekomst

Wat Sparta en Excelsior, naast standplaats Rotterdam, verbindt is dat beiden een verzekeraar als hoofdsponsor hebben en dat beiden in het nieuwe voetbalseizoen in een opgeknapt stadion zullen spelen....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

In de nacompetitie stonden Rotterdam-oost (Excelsior) en Rotterdam-west (Sparta) zondag tegenover elkaar en dankzij een enorme dosis geluk was het die van west die het hoogst onderhoudende duel winnend besloot. De 2-3 vloekte met het gebodene op Woudestein maar geen Spartaan die daaraan herinnerd wilde worden.

Dé gotspe van deze vermakelijke zondagmiddag: tien minuten voor tijd, toen hun ploeg kort tevoren zomaar uit het niets tot 2-2 was teruggekomen, zongen de Sparta-aanhangers de Excelsior-spelers hatelijk toe dat dezen zich bezondigden aan 'anti-voetbal!'.

Anti-voetbal? Van Excelsior? De gekwelde Sparta-aanhanger is dit voetbalseizoen zo vertrouwd geraakt aan het zielige, ideeënloze geploeter van de eigen favorieten dat hij vlot en vernuftig combinatievoetbal als dat van Excelsior kennelijk voor 'anti-voetbal' houdt.

De winst van gisteren maakt dat de Spartanen voorlopig weer mogen dromen van afwenteling van degradatie, maar spionnen van FC Groningen (koploper in groep B van de nacompetitie) zullen mogelijk tot de slotsom zijn gekomen dat het gevaar de komende weken niet van Sparta maar van Excelsior te duchten is.

Woudestein was zondag eindelijk eens vrijwel volledig bezet, een entourage die Rotterdams kleinste profclub al tijdens de reguliere competitie verdiende maar nimmer kreeg. Excelsior oogstte al het hele seizoen lof voor de attractieve speelwijze, maar het publiek bleef weg.

Voor de Rotterdamse broedermoord waren gisteren zelfs vele Feyenoord-fans naar 'oost' getrokken, hopend dat hun 'filiaal' Excelsior Sparta onmiddellijk kansloos zou maken in de nacompetitie.

Zo ongebruikelijk groot was de toeloop dat scheidsrechter Van der Ende de wedstrijd een paar minuten later liet beginnen. Voor de laatkomers was dat een bofje: binnen zes minuten moest er nog eens drie keer worden afgetrapt.

De wedstrijd was welgeteld 225 seconden oud toen Sparta al tegen een 2-0 achterstand aankeek. Een gezamenlijke blunder van Nieuwenburg en Marilia stelde Breetveld in staat de score te openen, amper twee minuten later mocht de behendige Turay zomaar de 2-0 inkoppen. Weer twee minuten later bracht Krijgsman (volgend seizoen bij Fortuna Sittard) Sparta via een frommeldoelpuntje dichterbij.

Nadien had de ploeg van trainer Everse weliswaar een veldoverwicht, tot uitgespeelde kansen voor het doel van l'Ami kwam het zelden. Op slag van rust kwamen die kansen er aan de andere kant wel. Excelsiors linkerspits De Waard (een van de vier Feyenoord-huurlingen) bleek voor de zoveelste keer te snel voor bewaker Jaliens maar faalde tot tweemaal toe in de afwerking.

Diezelfde De Waard, maar ook Turay en Breetveld, lieten na rust kans op kans onbenut om Sparta te kleineren. De vindingrijke combinaties waren vaak een lust voor het oog, Sparta's doelman Jansen bleek de grote sta-in-de-weg.

Wreed genoeg werd Excelsior vervolgens gestraft voor hoffelijkheid. Een opzettelijk uitgeschoten bal wegens een noodzakelijke blessurebehandeling werd door de Spartanen niet 'teruggegeven'. De aanval werd door verdediger Van der Linden met een even verrassende als goedgeplaatste schuiver besloten (2-2).

Kort voor tijd kopte invaller Noorlander Sparta zowaar naar de winst, tot grote opluchting van de gekwelde trainer Everse die op de valreep ontsnapte aan een hernieuwde confrontatie met verhitte Sparta-aanhangers.

Anders dan bij Sparta (waar men maar niet kan wennen aan het feit dat er een zeer matige ploeg in het veld staat) gaat het er bij Excelsior hoogst gemoedelijk aan toe. Voorzitter De Jager vindt het halen van de nacompetitie al mooi zat. Zijn grootste zorg van gisteren: 'Oei,..daar gaat weer 185 gulden!' Er vlogen zondag, bij het wild uitverdedigen, herhaaldelijk ballen over de tribunes. Voornamelijk door toedoen van Spartanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden