SPANJE

Aan het Europees kampioenschap voetbal, dat zaterdag in Brussel begint, doen zestien landen mee. Ze zijn verdeeld over vier groepen van vier....

'Vroeger speelde Spanje alleen maar op de counter. Tegenwoordig nemen ze meer risico.' (Rinus Michels)

***

Aantal inwoners: 39,2 miljoen, van wie er 537.300 zijn aangesloten bij de Real Federacion Espanola de Futbol.

***

Waarom wint Spanje het EK? Omdat Spanje eindelijk snapt hoe je de favorietenrol kunt omzetten in een winnaarsrol. Omdat het in het land van Louis van Gaal wraak wil nemen voor de vernederende woorden van die man. Omdat het onder Camacho alle kwalificatiewedstrijden won.

***

Waarom wint Spanje het EK niet? Omdat de spelers moe zijn van de Champions League-finale. Omdat er soms, vooral met Spanje, dingen gebeuren waarvan niemand een bal begrijpt. Zoals Spanje - Noorwegen 0-1 en Spanje - Slovenië 0-0.

***

Beste prestatie bij een EK: Winnaar in 1964.

***

De coach: José Antonio Camacho Alfaro (Cieza, 8-6-1955). Aangetreden in september 1998. Zestien jaar lang, 698 wedstrijden, Het Scheermes van Real Madrid. Schopte Cruijff, schopte Maradona, schopte alle groten der aarde. Nog steeds een genadeloze macho, die zijn spelers laat stierenvechten.

***

De ster van het team: Raul Gonzales Blanco (22, Real Madrid). Misschien wacht hij nog twee jaar, misschien besluit hij tijdens dit EK door te breken. Ooit moet het er toch een keer van komen. Jongste debutant ooit bij Real (17 jaar en vier maanden). Doet per toernooi minimaal één keer iets onbegrijpelijk prachtigs.

***

Dat wordt een hele grote: Gerard Lopez (21, Valencia). Een van de revelaties van de Champions League. Louis van Gaal liet hem vertrekken bij Barcelona. Kost straks 100 miljoen om hem terug te kopen.

***

Het enfant terrible: Fernando Ruiz Hierro ging na afloop van een wedstrijd van Real op de vuist met Clarence Seedorf. Maar maakt dat hem tot een enfant terrible? Hierro wilde Seedorf voor heel even niet meer horen. Alleszins begrijpelijke actie.

***

Grote afwezige: Fernando Morientes Sanchez (24, Real Madrid). Scoorde sinds hij in juli 1997 naar Real ging een doelpunt per twee wedstrijden. Scoorde in de Champions League-finale Reals eerste doelpunt. Toch was Camacho niet overtuigd. Zegt veel over de luxe positie van de coach.

***

De Nederlandse link: Een groot deel van de Spaanse spelers heeft ooit getraind onder Louis van Gaal, Guud Hiddink of Leo Beenhakker. Ze beginnen er langzaam overheen te komen.

***

De kwetsbaarheidsfactor: De Spaanse voetbalgeest heeft soms iets van een fietsband. Eén punaise op de weg en de boel is lek. Zo verloor Spanje in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd met 3-2 van Cyprus. Maar dat was voor Camacho kwam, en die kan goed bandenplakken.

***

Scoren in de kroeg: 'Die Raul, jongen heeft zes tenen. Echt waar. Helemaal eerlijk is het natuurlijk niet. Kijk, daar is-ie net een teentje eerder bij de bal. Dat bedoel ik.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden