Spaans OM gaat Neymar vervolgen voor fraude

Het Spaans Openbaar Ministerie wil de Braziliaanse stervoetballer Neymar vervolgen voor fraude rond zijn transfer van Santos naar Barcelona in 2013. Volgens de aanklagers zouden Neymar en zijn vader het transferbedrag bewust 'laag' hebben gehouden om zo inkomsten te verdoezelen en belasting te ontduiken.

Redactie
Neymar bekijkt zijn wassen evenbeeld, dat sinds kort bij Madame Tussauds staat. Beeld photo_news
Neymar bekijkt zijn wassen evenbeeld, dat sinds kort bij Madame Tussauds staat.Beeld photo_news

De zaak is aangespannen door het Braziliaanse investeringsfonds DIS. Het fonds bezat destijds 40 procent van de rechten van Neymar en meent economische schade te hebben geleden bij de transfer 'omdat Barcelona en Santos bewust sjoemelden met contracten'.

Barcelona maakte in 2013 bekend 57,1 miljoen euro neer te hebben geteld voor de Braziliaanse ster. De clubleiding moest later toegeven dat door allerlei financiële constructies, onder meer met de vader van Neymar, de werkelijke kosten tientallen miljoenen hoger lagen. De Spaanse justitie schat dat met de overgang zeker 83,3 miljoen euro gemoeid was.

Neymar en zijn ouders moesten in februari al voor de onderzoeksrechter getuigen in deze zaak. De Braziliaan, die dezer dagen alleen als toeschouwer aanwezig is bij de Copa América omdat Barcelona hem slechts toestemming gaf voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio, stelde dat hij zich van geen kwaad bewust was.

Belastingen

Naast de problemen met het Spaans OM, ligt Neymar ook overhoop met justitie in Brazilië. De Braziliaanse fiscus legde al beslag op een bedrag van omgerekend 45 miljoen euro op zijn bankrekening en bankrekeningen van zijn bedrijfjes en van familieleden. Ook werden diverse huizen, een jacht en een privéjet in beslag genomen. Neymar wordt ervan beschuldigd tussen 2011 en 2013 belastingen in zijn vaderland te hebben ontweken.

Messi

Neymar is niet de enige topspeler van Barcelona die in de juridische nesten zit. Vorige week stond ook Lionel Messi in Barcelona voor de rechter. De Argentijn stond samen met zijn vader terecht omdat ze tussen 2007 en 2009 inkomsten uit de portretrechten van Messi wegsluisden via nepfirma's in onder meer Uruguay en Belize.

Vader Jorge Horacio en Messi kunnen in het ergste geval een celstraf van maximaal 22 maanden krijgen omdat ze de Spaanse fiscus voor 4,1 miljoen euro hebben benadeeld.

Messi verklaarde vorige week 'werkelijk waar nooit iets van geweten te hebben'. 'Ik tekende contracten omdat ik volledig vertrouwde op mijn vader en mijn advocaten', zei Messi in de rechtszaal. 'Het is nooit bij me opgekomen dat mijn vader mij zou kunnen bedriegen. En ik interesseerde me verder niet in die zaken; ik was alleen maar bezig met voetbal.'

Ook de vader van Messi verklaarde dat zijn zoon van niets wist, maar zelf ontkende hij ook iets verkeerds te hebben gedaan. 'Ik had geen weet van dat we belasting ontdoken', aldus Jorge Horacio.

Het is nog onbekend wanneer er een uitspraak komt in die zaak. Messi is intussen in de Verenigde Staten waar hij vrijdag met Argentinië hoopt te spelen tegen Panama in de Copa América. Het eerste duel, dat de Argentijnen maandag wonnen van Chili, moest Messi noodgedwongen vanaf de bank bekijken vanwege een blessure aan de rug.

Mascherano

Eerder werd Javier Mascherano al veroordeeld voor belastingontduiking. De Argentijnse verdediger annex middenvelder van Barcelona gaf toe dat hij de Spaanse fiscus voor anderhalf miljoen euro had opgelicht in 2011 en 2012. Hij deed dat door de inkomsten uit portretrechten verborgen voor de belastingdienst te houden.

Mascherano kreeg begin dit jaar een boete van 800 duizend euro en een jaar gevangenisstraf opgelegd. Mascherano hoeft echter niet de cel in. Zijn straf is minder dan twee jaar. En dan hoef je in Spanje niet de cel in wanneer je geen stafblad hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden